Δεν ξέρω που τα άκουσες αυτά, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι.Wow! είπε:Πόσο πιο εύκολη θα γίνει η κατανόηση του κόσμου γύρω μας, την ημέρα που θα συνειδητοποιήσουμε ότι στόχος της ανθρώπινης καλλιτεχνικής δραστηριότητας δεν ήταν ποτέ η ανταγωνιστική μίμηση του φυσικού κόσμου.
Ή, παίρνουμε ένα μικρόφωνο, ηχογραφούμε το πιάνο και μετά από μερικές ημέρες ακούμε την ηχογράφηση και διαπιστώνουμε ότι η "μαγεία" δεν είναι πλέον εκεί...
Ή, "η ηχογράφησή σου θα ήταν τέλεια αν είχες γράψει στα 192 χρησιμοποιώντας το μοναδικό μικρόφωνο "Αρπατίξ" της γαλλικής εταιρείας "Ορμαφόν" και βέβαια με τέτοιο μικρόφωνο πως να μην θελήσεις και τον τάδε μοναδικό προενισχυτή μπλα μπλα μπλα".
Αρχίζει λοιπόν ένα ξόδεμα χρόνου και χρημάτων στην μάταιη προσπάθεια να κρατήσεις και να αναπαράγεις εκείνη τη μοναδική στιγμή, αλλά την έχεις πατήσει διότι αυτό που έκανε εκείνη τη στιγμή μοναδική δεν έχει σχέση με καμία τεχνολογία. Άσε κιόλας που τα καμπανάκια βαράνε διαρκώς τριγύρω σου: βλέπεις μία ασπρόμαυρη φωτογραφία και παγώνεις από το πόσο σε αγγίζει... και λίγο μετά μαθαίνεις ότι την έκανε κάποιος φουκαράς γάλλος που δεν είχε να φάει και μάλιστα με μηχανή που δεν μπορεί να θυμηθεί το όνομά της.
Ή, ακούς ένα δίσκο της δεκαετίας του 60 και ασυναίσθητα αρχίζεις να κτυπάς τα πόδια σου στο ρυθμό... λίγο πριν μάθεις ότι έχει γίνει με τέσσερα μικρόφωνα και για πολλά χρόνια κυκλοφορούσε μόνο σε γδαρμένους δίσκους βινυλίου... πριν τον "περιποιηθούν" τα παιδιά του re-mastering.
Στόχος της ανθρώπινης καλλιτεχνικής δραστηριότητας δεν ήταν ποτέ η ανταγωνιστική μίμηση του φυσικού κόσμου. [glow=red,2,300]Μπά???[/glow]Τα καλλιτεχνήματα οφείλουν να συνυπάρχουν με τον φυσικό κόσμο και να προσπαθούν να ενδυναμώσουν την εμπειρία μας από αυτόν [glow=red,2,300]από πότε[/glow], όχι να την καταλύσουν εις όφελος ενός τεχνολογικού οργασμού.
Αποτελεί ύβρι προς τον ύψιστο Κύριο, όπως και αν τον αντιλαμβάνεται ο καθένας, το να προσπαθείς να φτιάξεις κάτι που να ανταγωνίζεται τον φυσικό κόσμο. Είναι αυτή ακριβώς η ύβρις που γεννά και συντηρεί θλιβερές παρεξηγήσεις του 20ου αιώνα, όπως η ενασχόληση με τα high-end στερεοφωνικά και η επιδίωξη του τέλειου ήχου εις βάρος της μουσικής ουσίας (όπως την έχουμε ζήσει στο ρεπερτόριο κάποιων audiophile εταιρειών).
Είναι η αδυναμία μας να θυμόμαστε την παραπάνω αρχή, που μας βάζει κάθε φορά στη διαδικασία αξιολόγησης, απόκτησης και χρήσης διαρκώς απαιτητικότερου και διαρκώς ακριβότερου εξοπλισμού, όχι κάποια ουσιαστική τελειομανία ή κάποια καλλιτεχνική έμπνευση.
1) Η μαγεία ΔΕΝ χάνεται μέσα από την ηχογράφηση. Ίσως περνάει ένα 90% αλλά θα είναι 90% ατόφιο χρυσάφι.
2) Για τις εταιρίες που μιλάς.... τις προτιμώ από τις άλλες εταιρίες που λένε ότι θα κάνεις την δουλειά σου με 100€ αλλά δεν καταφέρνεις ποτέ να την κάνεις. Όσον αφορά την τεχνολογία, έχει αξία για τον καλλιτέχνη μόνο και μόνο όταν προσφέρει αποτέλεσμα..
3) Αν η ενασχόληση με το high-end σου εγείρει θέματας ύβρεως καλύτερα άστο και κλείσε τον υπολογιστή σου τώρα όμως και πάνε στα βουνά να αγιάσεις :-*, γιατί ζούμε ένα δεύτερο προπατορικό αμάρτημα.

4) Αντί να μην θεοποιήσουμε τίποτε, και μην αφήσουμε την συζήτηση στα χέρια θρησκειών και εταιριών, κάθεσαι και μου ασχολείσαι με τον Κύριο, και με με γαλλικές εταιρίες και δεν καταλαβαίνεις την απλή αλήθεια, ότι δηλαδή και οι ηχογραφήσεις του 1960 ήταν προϊόντα τεχνολογικής εξέλιξης, και η ηχογράφηση η ίδια σαν μέσο, και η μουσική, κ η ηλεκτρική κιθάρα, και η γεωργία, και η ιατρική και πολλά άλλα. Το να φωνάζεις τον θεό για να στα καλουπώσει δεν το καταλαβαίνω..