τι θα κάνουμε λοιπόν;

bloody_sunday είπε:
Αυτή είναι μια υπεραπλούστευση, και επίσης πολύ εύκολο για κάποιον να την λοιδωρεί αν δεν ζει έξω. Είμαι κάθετα αντίθετος με την ειδωλοποίηση του "έξω" όσο και με την μοδάτη ισοπέδωση του "μέσα".
Yes please.

Δεν είναι άσπρα - μαύρα.

 
Ωραίες οι θεωρίες, αλλά καμμία πρόταση κανείς?

Ο τίτλος είναι σαφής...τι θα κάνουμε...

έχει κανείς να προτείνει τίποτα ή θα πρέπει πάλι να το κάνω εγώ>

 
@ Jazzjoker

Άλλο παιδεία και άλλο μόρφωση ή εκπαίδευση. Ναί, μπορεί μέσα από τον λαβύρινθο του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος να επιβάλλεται να πηγάζει και παιδεία, αλλά δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι αυτή η βασική πηγή της.

Παιδεία είναι όλα τα ερεθίσματα που δέχεται ένα παιδί και δεδομένου ότι δεν έχουμε τον έλεγχο των πράξεων των άλλων, γι' αυτό και χρησιμοποιώ τις λέξεις "...προστατέψτε από..."

@ Superfunk

Δεν χρειάζεται πουθενά η εθνική συνείδηση. Είπα την γνώμη μου και πρίν. Αρκεί ο σεβασμός στον εαυτό μας και στους γύρω μας, ανεξάρτητα το που βρισκόμαστε και από που καταγόμαστε. Ο σεβασμός είναι από μόνος του αρκετά ισχυρός για να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα όπως π.χ. αναβάθμιση της γειτονιάς. Για την ακρίβεια ο σεβασμός είναι ισχυρότερος απ' όλα τα "μέσα", ακόμα και την θρησκεία.

@marathon

Μου φαίνεται ότι πρότεινα κάτι...

 
theoctapus είπε:
@marathon

Μου φαίνεται ότι πρότεινα κάτι...
Αυτό εννοείς σαν πρόταση? Γιατί εμένα εξακολουθεί να μου φαίνεται σαν μια ακόμα θεωρία?

Δυστυχώς, εμείς δεν θα προλάβουμε να δούμε μεγάλες αλλαγές (ή ΤΗΝ αλλαγή), δεν υπάρχει αρκετός χρόνος. Τα παιδιά όμως, αυτά που ζούν την πρώτη τους δεκαετία, είτε θα ζήσουν σε ένα καλύτερο κόσμο, αν γίνει αυτό που πρέπει ή θα ζήσουν σε ένα χειρότερο κόσμο αν τα πράγματα παραμείνουν όπως έχουν.

Και τί πρέπει να γίνει; Το βασικότερο είναι όσοι έχετε παιδιά να προσπαθήσετε να τα ατσαλώσετε, να τα προστατέψετε από όλα αυτά που ξέρουμε πολύ καλά ότι είναι η πηγή του κακού. Η παιδεία είναι το ισχυρότερο εργαλείο.
Εγώ εννοώ κάτι άμεσο.

 
superfunk: Φυσικά, αλλά εξετάζεις και άλλα πράγματα. Στο σπίτι μου στην "Αθήνα" βγαίνω το βράδυ, αφήνω τα παιδιά στην παιδική χαρά, κάθομαι έξω κλπ κλπ. Στο Λονδίνο, επί 2 χρόνια σκοτώσανε 2 παιδιά (13-15 χρονών) στην εξώπορτά μας. Ωραία ήταν έξω, είχε και παιδική χαρά το συγκρότημα, ήταν και σχετικά φτηνό (για τα μέτρα μας), και είχε και πολύ πολύ πράσινο.

Τι να τα κάνεις αν είναι να σε σκοτώσουν κατα λάθος όμως;

Δε μπορείς να συγκρίνεις, και δεν έχει και νόημα. Δεν είπε κανείς να φτιάξουμε μία Αγγλία/Γερμανία/άλλη χώρα. Είπαμε μπας και φτιάξουμε τη δική μας χώρα.

Marathon: +1. Εγώ θα εννοούσα κάτι προσωπικό, όχι άμεσο τέλος πάντων. Αλλά η απάντηση "forget it" είναι σαφέστατα ο λόγος γιατι τα πράγματα είναι σκατά εδώ!

 
Δυστυχώς, κατα την δικιά μου ταπεινή άποψη, ενώ πρέπει να προσπαθούμε με ζήλο, δεν βλέπω να βιώνουμε κάτι καλύτερο. Αν όντως είμαστε καταδικασμένοι, we might as well βεβαιωθούμε ότι οι επόμενοι δεν θα είναι.

Γι' αυτό επί του πρακτέου αναφέρομαι μόνο στην παιδεία και ίσως κάπως γενικότερα στον σεβασμό.

 
Nikolas είπε:
Αλλά η απάντηση "forget it" είναι σαφέστατα ο λόγος γιατι τα πράγματα είναι σκατά εδώ!
Προφανώς, γιατί πάντα είναι πιο εύκολα τα λόγια (και τζάμπα) από τα έργα...

Θέλετε να σας πώ λοιπόν μια "τρελλή σκέψη"? αφού όλοι είμαστε των "έργων"?

Είμαστε 10.000 εδώ μέσα...κάνουμε εύκολα πολιτικό κόμμα

(αλήθεια τι ποσοστό θα πέρναμε)?

Γιατί δηλ οι "πειρατές της Δανίας" καλύτεροι ή περισσότεροι ήτανε?

Φυσικά και το λέω με αρκετή δόση πλάκας...αλλά και οι Δανοί κάπως έτσι δεν ξεκίνησαν?...

 
Ωραία. Στο δια ταύτα λοιπόν.

Κατ΄αρχήν να σας απογοητέυσω.

Λύση Πατάκης δεν υπάρχει.

Η καθημερινή μας συμπεριφορά, η καθημερινή μας συναναστροφή και ακόμα περισσότερο ο κοινωνικός μας ακτιβισμός day after day με εμμονή και επιμονή είναι οι μόνες λύσεις.

Στα όρια πάντα βέβαια του καθενός. Αλλά όχι τα όρια του καναπέ / πληκτρολογίου με την κινητικότητα μας να εκφράζεται μόνο με την πιστωτική μας με συνδρομές (άντε να δώσω και στη WWF που μαι οικολόγος) ως συγχωροχάρτια στις μεσοαστικές ψιλομορφωμένες κοινωνικές μας ενοχές.

 
Τι να τα κάνεις αν είναι να σε σκοτώσουν κατα λάθος όμως;
Ερχετε και αυτο μη φοβασαι.... :'(,ηδη στο κεντρο δεν μπορεις να κυκλοφορησεις το βραδυ...

Δε μπορείς να συγκρίνεις, και δεν έχει και νόημα. Δεν είπε κανείς να φτιάξουμε μία Αγγλία/Γερμανία/άλλη χώρα. Είπαμε μπας και φτιάξουμε τη δική μας χώρα.
ακριβως αυτο λεω και εγω,απο καπου ομως πρεπει να ξεκινησουμε και καποια ΚΑΛΑ πραδειγματα να ακολουθησουμε μια και ειμαστε ενα νεοκοπο κρατος (ουτε 150 χρονια  δεν εχουμε ως οργανωμενο κρατος)

 
Superfunk είπε:
Η πολυκατοικια που μενω στην Αθηνα ειναι...ετοιμοροπη αλλα ολα τα διαμερισματα ειναι....deluxe....

& το σπιτι μου στην Αθηνα  (3000/τ.μ μου ζητησαν οταν θελησα να το αγορασω)

phpThumb.php
Για δώσε κι άλλες πληροφορίες (εκεί δεν είναι οι Fender?), γιατί δεν έχω αποσαφηνίσει το που ακριβώς.

 
Καλησπέρα κυρίες και κύριοι…

Ομολογώ ότι μόλις άνοιξα το laptop και μου… έπεσαν τα αυτιά όταν άρχισα να διαβάζω το θέμα. Νόμιζα ότι είχα μπει σε λάθος forum…

Εξαιρετικά ενδιαφέρον το θέμα που έθιξε ο Nikolas, αλλά φοβάμαι ότι είναι εξέχοντος αδιέξοδο ως προς την παραγωγή λύσεων αναφορικά με την έξοδο μας από το όποιο τέλμα πιστεύουμε ότι εντός του διαβιούμε, σαν ιθαγενείς αυτής της χώρας.

Κατά την ταπεινή μου άποψη- περνώντας πάσα από τον Superfunk- το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το νεαρό της ύπαρξης της ως κρατικό μόρφωμα, αλλά ο στρεβλός τρόπος δημιουργίας της ελληνικής κρατικής οντότητας.

Οι βάσεις αυτής της δυσμορφίας βρίσκονται στον 19ο αιώνα- στην εποχή δηλαδή που δημιουργήθηκε το κράτος Ελλάδα. Θα κάνω μια μικρή παρένθεση, παραθέτοντας εν συντομία ότι ο 19ος αιώνας, ο οποίος χαρακτηρίστηκε από τον εθνικισμό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ήταν παράλληλα η ιστορική περίοδος που δημιούργησε τα εθνικά κράτη, και σημαδεύτηκε από την άνοδο της αστικής δημοκρατίας. Η αστική δημοκρατία ήταν το αποτέλεσμα της ανάληψης της εξουσίας από τις ευρωπαϊκές αστικές ελίτ, οι οποίες παραγκώνιζαν από την κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας τους παραδοσιακούς φορείς εξουσίας – ευγενείς, φεουδάρχες, κλπ. Μια αλλαγή σκυτάλης απότοκο του ευρύτερου καπιταλιστικού μετασχηματισμού της ευρωπαϊκής κοινωνίας.

Σε κάποιες χώρες η μετάβαση έγινε εύκολα- τα αστικά αιτήματα υιοθετηθήκαν από κοινωνία- ενώ σε άλλες χώρες λόγο ιδιαιτεροτήτων, η αστικοποίηση των κοινωνιών έγινε στρεβλά. Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία και φυσικά η Ελλάδα, είναι τα τρανά παραδείγματα των χωρών που ξεκίνησαν στραβά εκ συστάσεως τους και φυσικά ακόμα και σήμερα, η κάθε μια με τον τρόπο της, συνεχίζουν να αρμενίζουν στραβά.

Όπου δεν εδραιώθηκαν από την ημέρα 1 της δημιουργίας τους ως χώρες οι αστικοί θεσμοί- και ακόμα χειρότερα δεν ήταν κοινωνικά αιτήματα με κάθετη διαστρωμάτωση- αυτές οι χώρες κουβάλησαν και κουβαλάνε την υστέρηση τους.

Η Ελλάδα είναι ένα τρανό παράδειγμα αυτού του φαινόμενου. Το γεγονός ότι αποτελεί κρατική υπόσταση από το 1832 δεν αποτελεί άλλοθι. Η Φιλανδία επί παραδείγματι, απέκτησε κρατική υπόσταση το 1918, αλλά ως συντεταγμένη πολιτεία απέχει έτη φωτός από την Ελλάδα.

Το point μου εδώ είναι το εξής: Τα δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα και κοινωνία, δεν μπορούν να ξεπεραστούν. Οι αστικοί θεσμοί στην Ελλάδα «κουτούλησαν» πάνω σε ένα τοίχος θεοκρατίας, κοτζαμπασισμού, ωφελιμιστικών συμπεριφορών ενός υποτυπώδους καπιταλισμού, δεισιδαιμονίας (συμπληρώστε ότι άλλο θέλετε)- και με σαθρά τα (αστικά) θεμέλια,  η υπερδομή του κράτους ανέβηκε… στραβά. 

 
Οι αστικοί θεσμοί στην Ελλάδα «κουτούλησαν» πάνω σε ένα τοίχος θεοκρατίας, κοτζαμπασισμού, ωφελιμιστικών συμπεριφορών ενός υποτυπώδους καπιταλισμού, δεισιδαιμονίας (συμπληρώστε ότι άλλο θέλετε)- και με σαθρά τα (αστικά) θεμέλια,  η υπερδομή του κράτους ανέβηκε… στραβά.
+1000

Kαι βεβαια αυτο οφειλεται σε μεγαλο μερος οτι η Ελλαδα δεν περασε απο τον διαφωτισμο οπως η υπολοιπη Ευρωπη ωστε να υπαρξει η αστικη αυτη υποδομη.  

Ακομα και σημερα οι περισσοτεροι Ελληνες συμπεριφερονται σαν.... κολληγοι..ανεχονται τα ΠΑΝΤΑ για αυτο και οι μειοψηφιες (ειτε αυτες λεγονται "συνδικαλιστες",ειτε "λαμογια") μας εχουν καβαλησει...

 
Kαι βεβαια αυτο οφειλεται σε μεγαλο μερος οτι η Ελλαδα δεν περασε απο τον διαφωτισμο οπως η υπολοιπη Ευρωπη ωστε να υπαρξει η αστικη αυτη υποδομη.  

Δυστυχώς έτσι ακριβώς είναι. Αντίθετα οι Έλληνες διαφωτιστές- Βούλγαρης, Κοραής, Ρήγας, Μοισιόδακας, ο Ανώνυμος- λιγότερο ή περισσότερο λοιδορηθήκαν, συκοφαντήθηκαν, αφορίστηκαν και κυνηγήθηκαν από το ιερατείο- οπότε ο Διαφωτισμός από αυτόν τον τόπο πέρασε και δεν ακούμπησε. Βεβαίως αυτή είναι μια άλλη, τεράστια συζήτηση…

 

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top