τι θα κάνουμε λοιπόν;

"όλους αυτούς που είναι υψηλά ιστάμενοι σε διάφορα ωδεία, καλλιτεχνικοί διευθυντές, διάφορες prima donnes της μουσικής κ.λ.π. πρέπει να τους μαζέψουμε στην πλατεία Συντάγματος και να τους κάψουμε ζωντανούς"
Προσφερομαι ΤΖΑΜΠΑ να ειμαι ο...μπουρλοτιερης (σοβαρα μιλαω)

(αλλα μπορουμε να βαλουμε μεσα και ολους τους "διανοουμενους" & τους "ποιοτικους" της ψωροκωσταινας? ;D)

OurDarkness είπε:
Τα παιδιά που θέλουν να μάθουν μουσική να πάνε στο εξωτερικό, να μάθουνε αυτό που θέλουν, να αποκτήσουν εμπειρίες και μετά να έρθουν στην Ελλάδα και να διδάξουν.
AAAAAA!
Να γυρίσουν δηλαδή μετά; πώπω...  :P

Σοβαρά, superfunk, μαζί με τη φωτία που θα βάλεις (με γειά σου και χαρά σου) θα πράξεις και το υπόλοιπο να δώσεις κατις να έρθουν πίσω τα παιδιά από το εξωτερικό να διδάξουν; Ή απλά να αδιάσει η χώρα;  :(

OurDarkness είπε:
Ένας από τους υποδιοικητές μου στο στρατό, σε μία από τις πολλές στιγμές αγανάκτησεις, με ρώτησε:

-"Λοχία, ξέρεις πότε η Ελλάδα θα βάλει μυαλό;"

-"Πότε, κύριε υποδιοικητά;"

-"Όταν χάσει έναν πόλεμο. Να μπούνε μέσα, να τα ρημάξουν όλα, να μην μείνει πέτρα όρθια και να χτιστούν όλα από την αρχή".

...
Συμφωνώ, με μια διαφορά όμως.... Ότι στον πόλεμο φίλε, θα είμαι στην πρώτη γραμμή

λόγω ειδικότητας και δεν πρόκειται να ζήσω, την στιγμή που ΑΥΤΟΙ που ΦΤΑΙΝΕ για τα σημερινά χάλια (Όλοι οι βολεμένοι και οικονομικά ισχυροί, πολιτικοί κλπ κλπ...) θα παραθερίζουν στην εξωτική Αίγυπτο....

Δεν με νοιάζει που θα σκοτωθώ εγώ, με νοιάζει που την ανοικοδόμηση θα την κάνουν οι ίδιοι αποτυχημένοι.... Με νοιάζει που θα φύγω έτσι για πλάκα... χωρίς να έχει νόημα... ;)

Αν συνεχίζουμε να κοιτάμε τι κάνουν οι άλλοι και βάσει αυτού να αποφασίζουμε τι θα κάνουμε εμείς, τότε πολύ απλά δεν θα γίνει τίποτα. Αυτό ισχύει και για άλλα θέματα πέρα των στενών ελληνικών συνόρων π.χ. οικολογία.

Αν πιστεύετε ότι υπάρχει ηθική μέσα σας (και όχι εθνική συνείδηση όπως ειπώθηκε, τα έθνη και τα σύνορα είναι τροχοπέδη αφού αποτελούν δικαιολογία), σεβασμός στους γύρω σας και προπάντων στον εαυτό σας, αποφασίστε ποιό είναι το σωστό και just do it.

Δεν υπάρχουν δικαιολογίες, καμία απολύτως. "Δεν το κάνουν οι άλλοι γιατί να το κάνω εγώ;". Γιατί είναι το ηθικά σωστό. Τουλάχιστον στο τέλος της ημέρας θα μπορείς να κοιτάς τον εαυτό σου στον καθρέπτη.

Superfunk είπε:
Ακριβως.

Ακομα και να θελεις να ζησεις "διαφορετικα",αναγκαζεσαι να ζεις σε εναν "ποιοτικο μικροκοσμο" (ειμαι σιγουρος οτι πολλοι εδω μεσα αυτο κανουν για να ζουν με αξιοπρεπεια).Δυστυχως ομως αυτο ΔΕΝ αρκει για να πεις οτι εχεις μια πραγματικα καλη ζωη (ειναι μεν καλυτερο απο το να ακολουθεις τα υπολοιπα ζωα,αλλα δεν ειναι το ιδεατο)

Καίτοι κάνω παράθεση αυτό το ποστ του SF (διότι μου άρεσε), το δικό μου ποστ δεν αποτελεί απάντηση/αντιπαράθεση προς το ποστ του SF.

Υπάρχουν δύο πιθανές αφετηρίες για να καταλάβει κάποιος τι γίνεται στο κόσμο γύρω του: η μία είναι να πιστεύει ότι η μάζα έχει τα χάλια της επειδή της αξίζει να έχει τα χάλια της (δηλ. δεν είναι αρκούντως έξυπνη, εργατική, εύστροφη, καλόγουστη κλπ). Η άλλη είναι ότι, η μάζα έχει τα χάλια της επειδή αυτό αποτελεί προϋπόθεση ώστε οι άλλοι να περνάνε καλά, δηλ. ότι σκοπίμως της στερούμε τις ευκαιρίες για να αναπτυχθεί διότι αν το κάνει, το δικό μας επίπεδο ζωής θα μειωθεί.

Ομολογώ ότι (αν και 45 ετών) δεν έχω ακόμη αποφασίσει τι από τα δύο συμβαίνει και σε ποιον ακριβώς βαθμό. Οι ευρωπαϊκές χώρες που διδάσκουν πολιτισμό, έκτισαν την οικονομική τους ευμάρεια πάνω σε αιματοβαμμένες αποικίες και ατόφιο ιμπεριαλισμό, τον οποίο (ακόμη και σήμερα) ασκούν με εναλλακτικούς τρόπους (διαβάστε π.χ. τον "Επίμονο Κηπουρό"). Είναι πραγματικά τόσο καλύτεροι οι Εγγλέζοι ή οι Γάλλοι, όταν οι μεν έπιναν το αίμα ολόκληρων εθνών για αιώνες, ή οι Γερμανοί, όταν η ιστορία τους οφείλει δύο παγκοσμίους πολέμους;

Είναι τάχα τόόόόσο μεγάλη αμαρτία να μην ενδιαφέρεσαι και πολύ για το ευρωπαϊκό πολιτισμικό πρότυπο (το οποίο περιλαμβάνει καθολικισμό, αποικιοκρατικές και ιμπεριαλιστικές τάσεις και άλλα καλούδια) και να προτιμάς να αράξεις σε ένα ελληνικό χωριό με τους καυγατζήδες κατοίκους του (έστω και αν το λένε, Αθήνα);

Η μόνη μας μαλακία (αλλά είναι όντως πολύ μεγάλη) είναι ότι αντί να είμαστε υπερήφανοι για τις διαφορές μας, θέλουμε ντε και καλά να είμαστε ευρωπαίοι (εξ' ου και η γνωστή συζήτηση για το ελληνικό ροκ). Όταν βλέπω τους έλληνες της δεκαετίας του '50 (όπως ελάχιστα έχουν απομείνει να φαίνονται μέσα από τις παλιές ασπρόμαυρες ταινίες), ακούω τα τραγούδια τους, θυμάμαι το Σκαλκώτα και τον Ξενάκη, κοιτάζω τις γυναίκες που λάτρεψαν, και χαζεύω τις ακτές που κολυμπούσαν... πραγματικά ψιλοφτύνω τον υποτιθέμενο ευρωπαϊκό πολιτισμό και κοινωνισμό.

@OurDarkness

Την ίδια μαλακία μου έλεγε και εμένα ένας ταγματάρχης το '91. Λίγο πριν πάρει το επόμενο επίδομα μετάθεσης. Του είπα να πάει να "....ηθεί" (με 10 μέρες φυλακής).

Η μόνη μας μαλακία (αλλά είναι όντως πολύ μεγάλη) είναι ότι αντί να είμαστε υπερήφανοι για τις διαφορές μας, θέλουμε ντε και καλά να είμαστε ευρωπαίοι (εξ' ου και η γνωστή συζήτηση για το ελληνικό ροκ). Όταν βλέπω τους έλληνες της δεκαετίας του '50 (όπως ελάχιστα έχουν απομείνει να φαίνονται μέσα από τις παλιές ασπρόμαυρες ταινίες), ακούω τα τραγούδια τους, θυμάμαι το Σκαλκώτα και τον Ξενάκη, κοιτάζω τις γυναίκες που λάτρεψαν, και χαζεύω τις ακτές που κολυμπούσαν... πραγματικά ψιλοφτύνω τον υποτιθέμενο ευρωπαϊκό πολιτισμό και κοινωνισμό.
+10000000000

& εγω θεωρω το ροκ...μουσικη για...μπαμπουϊνους σε σχεση με την ελληνικη λαϊκη μουσικη της περιοδου που λες.. ;D

μονο που ολα αυτα που περιγραφεις (μαζι με τις ΗΘΙΚΕΣ αξιες που "κρυβονταν" απο πισω τους) εχουν ΕΞΑΦΑΝΙΣΘΕΙ (οντως στα 50s & 60s η Αθηνα ηταν το "Παρισι της Ανατολης" οσον αφορα το επιπεδο της καθημερινης ζωης και τον καθημερινο πολιτισμο)

Και εξαφανιστηκαν ΑΚΡΙΒΩΣ γιατι προσπαθησαμε να γινουμε "ευρωπαιοι" και φυσικα πηραμε ΜΟΝΟ τα κακα στοιχεια  τους (υπερκαταναλωση,ξιπασια,αγχος) και οχι τα καλα (οργανωση,αναπτυξη)  και για εναν αλλο λογο τον οποιο ομως δεν μπορω να αναφερω γιατι ειναι καθαρα πολιτικος.

Αφήστε τι κάνουν οι γύρω σας. Ευρωπαίοι, Έλληνες και το κακό συναπάντημα, ελληνική φραπεδούμπα και ευρωπαικός ιμπεριαλισμό. Τα ξέρουμε, τα βλέπουμε, τα βιώνουμε, τα συζητάμε. Από 'δω και πέρα όμως, τι; Θα το φιλοσοφήσουμε κι άλλο;. Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξουμε γιατί προφανέστατα όπως είμαστε μέχρι τώρα, τι να κάνουμε... it doesn't work.

Βάλτε μια τελεία και γυρίστε σελίδα. Τέρμα η δικαιολογίες. Το να σπρώχνουμε τον πάτο του βαρελιού κάθε φορά που βυθιζόμαστε απλά και μόνο για να μην τον πιάσουμε ποτέ, δεν είναι λύση.

Και όπως είχε πει και κάποιος παλιός έλληνας πολιτικός "Αλλαγές βλέπω, αλλαγή δεν βλέπω".

Υ.Γ.

Συμφωνώ με τον wow, αλλά ως παρατήρηση και μόνο.

Να σημειώσω απλά ότι ΔΕ μίλησα για σύγκριση εδώ με έξω. Απλά ανέφερα διάφορα quotes που ακούστηκαν εδω μέσα!

Χέστηκα για το έξω, το έζησα, το αγάπησα, το ερωτεύτηκα και αποφάσισα, παρόλ'αυτά να γυρίσω (και ΔΕ πίνω καφέ!) Με νοιάζει το εδώ και η αδιαφορία των γύρω μου! Για αυτά που ΤΟΥΣ αγγίζουν (γιατί αλλιώς γιατί γκρινιάζει όλος ο κόσμος;)

Κι εγώ συμφωνώ με τον WOW αλλά δεν εστιάζω εκεί το θέμα, καθόλου!

Wow! είπε:
Ομολογώ ότι (αν και 45 ετών) δεν έχω ακόμη αποφασίσει τι από τα δύο συμβαίνει και σε ποιον ακριβώς βαθμό. Οι ευρωπαϊκές χώρες που διδάσκουν πολιτισμό, έκτισαν την οικονομική τους ευμάρεια πάνω σε αιματοβαμμένες αποικίες και ατόφιο ιμπεριαλισμό, τον οποίο (ακόμη και σήμερα) ασκούν με εναλλακτικούς τρόπους (διαβάστε π.χ. τον "Επίμονο Κηπουρό"). Είναι πραγματικά τόσο καλύτεροι οι Εγγλέζοι ή οι Γάλλοι, όταν οι μεν έπιναν το αίμα ολόκληρων εθνών για αιώνες, ή οι Γερμανοί, όταν η ιστορία τους οφείλει δύο παγκοσμίους πολέμους;
Ινκας, Άραβες, Μάγιας, Αιγύπτιοι, Ελληνες, Βυζαντινοί, Πέρσες.

Όλοι παρήγαν πολιτισμό και χτίσαν πάνω σε (εκ προοιμίου) αιματοβαμμένες αυτοκρατορίες. Οχι πλέον.

Υπάρχουν δύο πιθανές αφετηρίες για να καταλάβει κάποιος τι γίνεται στο κόσμο γύρω του: η μία είναι να πιστεύει ότι η μάζα έχει τα χάλια της επειδή της αξίζει να έχει τα χάλια της (δηλ. δεν είναι αρκούντως έξυπνη, εργατική, εύστροφη, καλόγουστη κλπ). Η άλλη είναι ότι, η μάζα έχει τα χάλια της επειδή αυτό αποτελεί προϋπόθεση ώστε οι άλλοι να περνάνε καλά, δηλ. ότι σκοπίμως της στερούμε τις ευκαιρίες για να αναπτυχθεί διότι αν το κάνει, το δικό μας επίπεδο ζωής θα μειωθεί.
Με λογική του αποκλεισμού του βιολογικού ρατσισμού του πρώτου, είμαι (σχεδόν) σίγουρος για το δεύτερο.

Μην ξεχνάς ότι η Ελληνική belle epoque του μεσοπολέμου, ήταν εκδοχή του Ευρωπαικού σεναρίου. Αλλά με πολύ καλύτερα σκηνικά.  ;D

@OurDarkness

Την ίδια μαλακία μου έλεγε και εμένα ένας ταγματάρχης το '91. Λίγο πριν πάρει το επόμενο επίδομα μετάθεσης. Του είπα να πάει να "....ηθεί" (με 10 μέρες φυλακής).
+1000

Τι θα κάνουμε γιατί δε διαμαρτυρόμαστε κτλ. Ωραίες ερωτήσεις, και θα μιλήσω για τον εαυτό μου και μια δυο παρατηρήσεις που έκανα ως προς τη γενική συμπεριφορά μου σε μια κοινωνία.

Κοινωνία 1, το νοιζ, (κ όμως),

Κοινωνία 2, η χώρα που ζω.

Στο Νοιζ: Παρατηρούσα λοιπόν ότι πολύ συχνά έχω κάποιο σχόλιο να κάνω, και ότι με πειράζει ή γενικά παρατηρώ δεν το αφήνω να πέσει έτσι, είτε αυτό σημαίνει να μπω και να το σχολιάσω θετικά ή αρνητικά ή να το πω σε πμ στον άλλο, όποιος και αν είναι αυτός.

Στη χώρα που είμαι, βλέπω τα σκατά και για τα μισά δε μπαίνω καν στον κόπο πια να τα γκρινιάξω.

Γιατί; Στην μεν 1η περίπτωση βρίσκομαι σε ένα χώρο που γίνεται μια προσπάθεια να τηρούνται κάποιοι κανόνες με ικανοποιητική επιτυχία.

Στη δεύτερη πάλι, οι απόπειρές μου να "γκρινιάξω" αντιμετωπίστηκαν με δούλεμα από τις παρέες μου και με υποτιμητικά σχόλια από αυτούς που ευθύνονται για τη μαλακία που είδα. Η ιδέα καταγγελίας κτλ ειδικά σε πιο μικρά μέρη είναι το λιγότερο ανέκδοτο εκτός και αν έχεις μερικούς ισχυρούς φίλους.

Αυτά από μένα.

Βέβαια ξέρεις φίλε Nikolas, το να γκρινιάζει κάποιος δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάτι πάει στραβά στην ζωή του. Μπορεί απλά να γουστάρει να γκρινιάζει.

Μερικές φορές αυτό από μόνο του γεμίζει μια κενή, μέτρια ζωή.

Nikolas είπε:
Κι εγώ συμφωνώ με τον WOW αλλά δεν εστιάζω εκεί το θέμα, καθόλου!
Η γενική (και όχι όπως λέει ο μύθος μόνο η αστική) νεοελληνική αδιαφορία είναι κάτι που και εμένα με τρομάζει. Αλλά έχει πολλά κεφάλια. Και χρήζει συζήτησης από που απορρέει. Οχι ότι δεν υπάρχει ευρύτερη Δυτική (που γνωρίζω) κοινωνική αδιαφορία αλλά αυτή η έλλειψη ουσιαστικής συμμετοχής στην εξεύρεση και ακόμα περισσότερο στην υλοποίηση οιασδήποτε κοινής/κοινωνικής λύσης, είναι αυτό που με τρομάζει.

audiokostas είπε:
Ινκας, Άραβες, Μάγιας, Αιγύπτιοι, Ελληνες, Βυζαντινοί, Πέρσες.

Όλοι παρήγαν πολιτισμό και χτίσαν πάνω σε (εκ προοιμίου) αιματοβαμμένες αυτοκρατορίες. Οχι πλέον.
Αμέ... και πλέον..

Διάβασε τον "Επίμονο Κηπουρό" (το αναφέρω σαν άμεσα διαθέσιμο υλικό, υπάρχει και σε ταινία).

Με λογική του αποκλεισμού του βιολογικού ρατσισμού του πρώτου, είμαι (σχεδόν) σίγουρος για το δεύτερο.
Σωστή παρατήρηση, αλλά υπάρχει και άλλη έδρα της πρώτης θεωρίας εκτός από το βιολογικό ρατσισμό. Πιστέυω (π.χ.) ότι κάθε αθλιότητα έχει την τιμή της: δεν υπάρχει δωρεάν ηρωίνη. Οπότε, αν θέλεις να εξαθλιώσεις τη "μάζα", δεν έχεις παρά να της διαθέσεις (για προκαθορισμένη περίοδο) προνόμια και ανέσεις για τα οποία δεν έχει εργαστεί, προκειμένου να γίνει μαλθακότερη, απαιτητικότερη και αθλιότερη. Ή αλλιώς, σήκω Ανέστη για να δεις τα παιδιά της αλλαγής.

Μην ξεχνάς ότι η Ελληνική belle epoque του μεσοπολέμου, ήταν εκδοχή του Ευρωπαικού σεναρίου. Αλλά με πολύ καλύτερα σκηνικά.  ;D
Και αυτό σωστό, αλλά δεν ήταν μόνο τα σκηνικά. Στα σκηνικά διαπρέπουμε το έτος 2010, αλλά από καλές ταινίες... τίποτε.

Τσάτσο...λίγες έφαγες...είχες μέσο?
Όχι χρυσή μου. Είχα Marlboro.

:)

Αυτά τα ερωτήματα νομίζω τα έχουμε κάνει άπειρες φορές νομίζω ο καθένας στον εαυτό του... Θα διαφωνήσω ότι υπάρχει έλλειψη εθνικής ταυτότητας στην Ελλάδα... Δυστυχώς υπάρχει μάλλον υπερβολική "ελληναρίαση" και για αυτό γίνονται τα πράγματα έτσι όπως γίνονται... Ποτέ δεν έχουμε κοιτάξει κάτι κοινωνικά και ανθρωπιστικά οπότε λογικό είναι να κοιτάμε την πάρτυ μας σε αυτή τη χώρα... Άρα θα πω ότι μάλλον λείπει το κοινωνικό αίσθημα των Ελλήνων...

Δυστυχώς, εμείς δεν θα προλάβουμε να δούμε μεγάλες αλλαγές (ή ΤΗΝ αλλαγή), δεν υπάρχει αρκετός χρόνος. Τα παιδιά όμως, αυτά που ζούν την πρώτη τους δεκαετία, είτε θα ζήσουν σε ένα καλύτερο κόσμο, αν γίνει αυτό που πρέπει ή θα ζήσουν σε ένα χειρότερο κόσμο αν τα πράγματα παραμείνουν όπως έχουν.

Και τί πρέπει να γίνει; Το βασικότερο είναι όσοι έχετε παιδιά να προσπαθήσετε να τα ατσαλώσετε, να τα προστατέψετε από όλα αυτά που ξέρουμε πολύ καλά ότι είναι η πηγή του κακού. Η παιδεία είναι το ισχυρότερο εργαλείο. Αν τα παιδιά μάθουν και κάνουν κτήμα τους ότι δεν είναι απλά οκ να παρανομείς, ότι δεν είναι απλά οκ να αδιαφορείς, ότι δεν είναι ντροπή να ενδιαφέρεσε, ότι δεν πρέπει να βαριέσαι όταν πρέπει να ενεργήσεις κ.α. τότε ίσως, λέω ίσως μπορεί μετά από χρόνια όταν θα γίνουν ενεργοί πολίτες να βγαίνει από μόνο του και φυσικά, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, το σωστό.

Και μαντέψτε, η μουσική είναι ένας πολύ μεγάλος σύμμαχος σε αυτήν την προσπάθεια.

Wow! είπε:
Οπότε, αν θέλεις να εξαθλιώσεις τη "μάζα", δεν έχεις παρά να της διαθέσεις (για προκαθορισμένη περίοδο) προνόμια και ανέσεις για τα οποία δεν έχει εργαστεί, προκειμένου να γίνει μαλθακότερη, απαιτητικότερη και αθλιότερη. Ή αλλιώς, σήκω Ανέστη για να δεις τα παιδιά της αλλαγής.
Εκεί βρίσκεται ένας από τους πυρήνες του ζητήματος.

Η belle epoque αντιστράφηκε από την οικονομική, κοινωνική, ηθική αλλαγή που έφερε η Μικρασία. Το σκηνικό παρέμεινε.

Μόλις αποφασίσω να τελειώσω με τις "παράλογες" λογικές των Λογικών που με έβαλε στη πρίζα το Logicomix, θα δω και για τον Κηπουρό.

Αυτά τα ερωτήματα νομίζω τα έχουμε κάνει άπειρες φορές νομίζω ο καθένας στον εαυτό του... Θα διαφωνήσω ότι υπάρχει έλλειψη εθνικής ταυτότητας στην Ελλάδα... Δυστυχώς υπάρχει μάλλον υπερβολική "ελληναρίαση" και για αυτό γίνονται τα πράγματα έτσι όπως γίνονται... Ποτέ δεν έχουμε κοιτάξει κάτι κοινωνικά και ανθρωπιστικά οπότε λογικό είναι να κοιτάμε την πάρτυ μας σε αυτή τη χώρα... Άρα θα πω ότι μάλλον λείπει το κοινωνικό αίσθημα των Ελλήνων...
α. Τα έχουμε κάνει αλλά δεν τα έχουμε συζητήσει.

β. ΕλΛηναρίαση δεν συνεπάγεται και ταυτότητα

γ. Το "ποτέ" είναι μεγάλη λέξη.

δ. Αρα το "άρα" σου είναι άκυρο.

ε. Γιατί μας λείπει το κοινωνικό αίσθημα; Καλές οι συλλήβδην εθνικές κατακεραυνώσεις αλλά τα αίτια αναζητούνται.

Δυστυχώς, εμείς δεν θα προλάβουμε να δούμε μεγάλες αλλαγές (ή ΤΗΝ αλλαγή), δεν υπάρχει αρκετός χρόνος. Τα παιδιά όμως, αυτά που ζούν την πρώτη τους δεκαετία, είτε θα ζήσουν σε ένα καλύτερο κόσμο, αν γίνει αυτό που πρέπει ή θα ζήσουν σε ένα χειρότερο κόσμο αν τα πράγματα παραμείνουν όπως έχουν.

Και τί πρέπει να γίνει; Το βασικότερο είναι όσοι έχετε παιδιά να προσπαθήσετε να τα ατσαλώσετε, να τα προστατέψετε από όλα αυτά που ξέρουμε πολύ καλά ότι είναι η πηγή του κακού. Η παιδεία είναι το ισχυρότερο εργαλείο. Αν τα παιδιά μάθουν και κάνουν κτήμα τους ότι δεν είναι απλά οκ να παρανομείς, ότι δεν είναι απλά οκ να αδιαφορείς, ότι δεν είναι ντροπή να ενδιαφέρεσε, ότι δεν πρέπει να βαριέσαι όταν πρέπει να ενεργήσεις κ.α. τότε ίσως, λέω ίσως μπορεί μετά από χρόνια όταν θα γίνουν ενεργοί πολίτες να βγαίνει από μόνο του και φυσικά, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, το σωστό.

Και μαντέψτε, η μουσική είναι ένας πολύ μεγάλος σύμμαχος σε αυτήν την προσπάθεια.
Teach you children well

Your father's hell did slowly go by

And feed them on your dreams

The one they picks

The one you'll know by

Don't you ever ask them why

If they told you, you would cry

So just look at them and sigh

And know they love you

To γιατί δεν συζητήσαμε (πέραν του Wow) ακόμα......

Όλα ξεκινούν από την παιδεία. Ναι οκ, ο Έλληνας έχει ένα συγκεκριμένο ταμπεραμέντο σαν λαός. Το θέμα είναι πού και πώς διοχετεύεται αυτό.

Εθνική συνείδηση/σύμπνοια; Πώς; Ρωτήστε ένα παιδί 17 χρονών να σας πει τι είναι Ελλάδα. Εγώ το μόνο που ακούω από τα παιδιά πλέον είναι "έλα ρε μαν" και "γιο μπρο". Να μην πω για το θέμα της ορθογραφίας. Δε μας νοιάζει πλέον πώς γράφονται οι λέξεις. Η κακή ορθογραφία είναι πλέον παντού. Ακόμη κι εκεί που υποτείθεται ότι ελέγχεται και διορθώνεται. Για να μην παρεξηγηθώ, λέω ότι δεν είμαι κανένας μάστορας της ορθογραφίας αλλά όταν δεν είμαι σίγουρος, το ψάχνω. Γιατί; Γιατί η γλώσσα μας, είναι ένα κομμάτι της χώρας μας. Και γιατί υπάρχει λόγος που υπάρχουν τόσα γράμματα για τον φθόγγο "ι" και "ο". Υπάρχει λόγος που το "ό,τι" παίρνει κόμμα όταν έχει την έννοια του οτιδήποτε.

Αλλά ποια παιδεία; Των καταλήψεων των δημοσίων σχολείων; Των αμόρφωτων δασκάλων και καθηγητών που έβαλαν μέσο για να διοριστούν ή αυτών που δεν πέρασαν ποτέ καμία αξιολόγηση και ενώ μπορεί να έχουν τη γνώση, είναι εντελώς ακατάλληλοι να τη μεταδώσουν; Των ατελείωτων νομοσχεδίων που αλλάζουν από κυβέρνηση σε κυβέρνηση; Της γνώσης που παρατείθεται ως ύλη εξετάσεων και μόνο; Από το γυμνάσιο μαθαίνουμε ότι αυτό που διαβάζουμε είναι η "ύλη". Είναι αναγκαίο κακό.

Συγχωρέστε με αλλά πιστεύω ότι αν δε διορθωθούν πρώτα απ' όλα αυτά, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Γιατί ενώ είμαστε Έλληνες που "όταν οι άλλοι έτρωγαν βελανίδια πάνω στα δέντρα, εμείς διδάσκαμε πολιτσμό σε όλον τον κόσμο" πλέον δεν έχουμε ιδέα ποιοι είμαστε. Γι' αυτό και πίνουμε φραπέ 5 ώρες απαξιώνοντας τα πάντα με "έλα μωρέ τώρα", γι' αυτό δεν ξέρουμε να οδηγούμε, γι' αυτό είμαστε αγενείς, γι' αυτό μας ενδιαφέρει μόνο το τομάρι μας και οι άλλοι "να πάνε....". Αισθανόμαστε μονάδες.

Η Ελλάδα έχει πάει περίπατο.

Θα διαφωνήσω ότι υπάρχει έλλειψη εθνικής ταυτότητας στην Ελλάδα.
δεν μιλησαμε για εθνικη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ (απο αυτην εχουμε...κανταρια...) αλλα για εθνικη ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.

Δηλαδη "νοιαζομαι για τη χωρα μου και πρατω προς το ΚΟΙΝΟ συμμφερον ΟΛΩΝ των κατοικων της γιατι ΜΟΝΟ ετσι θα περναω και ΕΓΩ καλα".

Για να καταλαβεις τι εννοω....οι ελληνικες πολεις εχουν σαφως τα ασχημοτερα σπιτια και τους ασχημοτερους δρομους απο τις περισσοτερες χωρες του κοσμου....αλλα και τα πιο κακοδιατηρημενα εξωτερικα σπιτια...ο Ελληνας πως το αντιμετωπιζει αυτο?

Μα απλα "φτιαχνει" το ΔΙΚΟ του διαμερισμα "παλατακι" και θεωρει οτι ολα ειναι μια χαρα και ας ειναι η γειτονια ενα μαυρο χαλι.

Στο εξωτερικο ΠΡΩΤΑ φτιαχνουν την ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ οψη ενος κτιριου,για να ειναι ομορφη η γειτονια και να μην υποβαθμιστει, και μετα τα δικα τους διαμερισματα (περισσοτερα λεφτα εχω δωσει για τους κοινοχρηστους χωρους και την εξωτερικη εμφανιση/συντηρηση της πολυκατοικιας που μενω στο Berlin παρα για το διαμερισμα μου,δεν μπορουσα αλλωστε να κανω και αλλοιως θα με πεταγαν εξω...)

Η πολυκατοικια που μενω στην Αθηνα ειναι...ετοιμοροπη αλλα ολα τα διαμερισματα ειναι....deluxe....

συγκρινε αν θες και το αποτελεσμα..

το σπιτι μου στο Βερολινο (σημειωτεον μπορεις να αγορασεις διαμερισμα με 800-1200 ευρω/τ.μ στο κτιριο μου....ενω τα ρετιρε εχουν 1800 ευρω/τ.μ)

3318795839_3f7da910cc.jpg

ναι ΠΛΗΡΩΝΩ ΕΞΤΡΑ φορο για τη συντηρηση του παρκου απεναντι απο το διαμερισμα μου....και φυσικα το θεωρω σωστο μια και το απολαμβανω περισσοτερο απο τους περαστικους...

& το σπιτι μου στην Αθηνα  (3000/τ.μ μου ζητησαν οταν θελησα να το αγορασω)

phpThumb.php

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
X-minor είπε:
Και τώρα κάτι δικαιολογίες για το ότι γυρνάνε πίσω πολλοί περί "κλίματος", και "όχι σκοτεινιάζει νωρίς", και "δεν έχει φραπέ", και "δεν μπορώ να καπνίζω παντού" και άπειρα άλλα τέτοια τις βρίσκω απλά τραγικές. Και πίστεψέ με, στη φάση που είμαι τις ακούω συνέχεια ως αποτροπή απ'το να φύγω.  ::)
Αυτή είναι μια υπεραπλούστευση, και επίσης πολύ εύκολο για κάποιον να την λοιδωρεί αν δεν ζει έξω. Είμαι κάθετα αντίθετος με την ειδωλοποίηση του "έξω" όσο και με την μοδάτη ισοπέδωση του "μέσα".

@OurDarkness

Και ΑΚΡΙΒΩΣ για αυτό το λόγο υπάρχει ακόμη ελπίδα. Σε ευχαριστώ. :) :)

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back