Θα κάνω ένα απο τα πρώτα "παραγωγικά" σχόλιά μου στο forum καθώς συνήθως βρίσκομαι κι εγώ στη θέση του ρωτόντος!
Αφού διαβάσεις ό,τι σου γράψουν οι περισσότερο έμπειροι της κοινότητας όπως τα παιδιά που με πρόλαβαν όσο έγραφα, επίστρεψε εδώ για να συμπληρώσεις tips.
-Υπολογιστή αρκετά δυνατό να τρέξει το software σου (δε θα μιλήσω για πειρατεία γιατί είναι ευαίσθητη χορδή, αλλά παίζουν demo από όλα τα daw και plugins οπότε άνοιξε ό,τι πιστεύεις ότι θα τρέξεις σε ένα μέσο project και αν δεν ακούς τσίκι-τσίκι όλα καλά!
-Η κάρτα ήχου που θα διαλέξεις καλό είναι να είναι ένα βήμα πάνω από ό,τι χρειάζεσαι τώρα και ένα βήμα πριν το μετά. Δηλαδή, αν έχεις σκοπό όσα ηχογραφείς, να γράφονται ταυτόχρονα, θα χρειαστείς μια κάρτα που να γράφει πολυκάναλα. Σίγουρα κάποιες usb έχουν τη δυνατότητα, αλλά η 99,9% λύση είναι firewire - με αυτό το στοιχείο περιορίζεις την αναζήτησή σου σε συγκεκριμένα προϊόντα.
-Το midi controller θα το χρειαστείς στην περίπτωση που θες να "πειράξεις" τους διαφορετικούς ήχους που λες, αφού τους έχεις ηχογραφήσει. Δηλαδή, ή θα το γράψεις σαν audio (το κανάλι με την κυματομορφή) την ώρα που παίζεις πειράζοντας τα κουμπάκια (knobs) ή θα το γράψεις σαςν midi κανάλι, αυτό με το πιανάκι που βάζεις τις νότες και με το μολυβάκι. Έτσι, ό,τι κι αν έχεις "κουνήσει" την ώρα που γράφεις, θα έχει γραφτεί η κίνησή του και μετά θα μπορείς με το "μολυβάκι" να το φέρεις στα ίσα του ή εκεί που σου αρέσει.
-Τρίτον κουραστικό μπορεί να γίνει για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος. Ο καλύτερος τεχνικά δεν υπάρχει καθώς ο κάθε καλλιτέχνης ή μηχανικός έχει τη δική του μέθοδο που έμαθε από κάπου και τον βόλεψε ή του ακούγεται καλύτερα. Υπάρχει είτε ο πληρέστερος, που σημαίνει ηχογραφείς σε ξεχωριστά κανάλια τον ίδιο ενισχυτή με διαφορετικά μικρόφωνα και διαφορετικές θέσεις (μετά από πολλούς πειραματισμούς, πίστεψέ με θα γνωρίζεις τι κάνεις με τα μηχανήματά σου), άλλο ένα κανάλι το καθαρό σήμα του οργάνου, άλλο ένα για το χώρο αν πρόκειται για ακουστικό όργανο, άλλο ένα τόνο μικρόφωνα αν έχεις δει κάνα 5άωρο οδηγούς στο youtube και θες μικρόφωνα παντού... Γενικά πάντως αν ξέρεις αγγλικά μπορείς να βρεις όλες τις διαδεδομένες και μη τεχνικές για να κάνεις το οτιδήποτε. Υπάρχει κι άλλος ένας τρόπος που δεν τον λένε πολλοί. Είναι ο δικός σου. Να χρησιμοποιήσεις ό,τι έχεις, ακριβό ή φθηνό, μέχρι να σου ακουστεί καλά. Αν δεν σου ακούγεται καλά μια epiphone ενώ μία
gibson σαφέστατα ξεχωρίζει, τότε έχεις τρελό αυτί άρα θα κάνει διαφορά "το καλό το πράμα". Έτσι όταν είσαι άσσος στο κάθε τι που χρησιμοποιείς ψάξε και βρες αυτό που κάνει τον ήχο που θες.
Σίγουρα η επιλογή εξοπλισμού είναι μια επίπονη διαδικασία και οικονομικά "καταστρεπτική"! Απλά φρόντισε να κάνεις επένδυση σε αυτά που επιλέγεις, είτε με κριτήριο τιμή / απόδοση, είτε με βλέμμα στο τι θα χρειαστείς στο μέλλον και να δώσεις κάτι παραπάνω, είτε αγοράζεις μια κιθάρα για να την παρατάς όταν τρέχεις να φροντίσεις το παιδί κι αν πέσει να μη σε νοιάζει γιατί δεν είναι η καλή σου. (Σοβαρά, την Ibanez μου την πούλησε ένας Νίκος που την αγόρασε για να την ακουμπάει όπου βρει όταν γίνεται πανικός με το μωρό. Την είχε σε ένα δωμάτιο με ένα τοίχο κιθάρες των 1000 έκαστη minimum και είχε τις ζελατίνες πάνω ακόμα - ευτυχώς ακόμα δεν του είχε πέσει και από ό,τι παίζει, έλεγε αλήθεια!)
Αυτά τα λίγα tips, θυμήσου πολυκάναλη εγγραφή στην κάρτα ήχου, μικρόφωνο πυκνωτικό σε ευρύ φάσμα συχνοτήτων κατά το δυνατό (από όσο πιο λίγα Hz σε όσο πιο πολλά για να χάνεις λίγα - ειδικά αν έχεις ένα μικρόφωνο το θες all around), καλής ποιότητας καλώδια, και στη χειρότερη παπλώματα ή αυγοθήκες στο χώρο. Ξέρω ότι η τρέλα να αγοράσεις το καινούριο πολυεφέ ή τη μικροφωνάρα δε συγκρίνεται με το να αγοράσεις 500 € αφρολέξ, αλλά πίστεψέ με, δώσε λεφτά για ακουστικά πάνελ - προφανώς οι αυγοθήκες είναι αστείο αλλά εξίσου σοβαρό.
Τώρα επειδή κούρασα εγώ, αφήνω τους γνώστες να σε παραπέμψουν ειδικότερα σε ό,τι άλλο χρειαστείς!