Ο τύπος είναι λίγο ακραίος εσκεμμένα για να αποτρέψει άτομα που θα το κάνουν μόνο επειδή θα τους έρχεται φθηνότερα…Τέτοιοι συνήθως όταν αποτύχουν μια-δυο φορές θα τα παρατήσουν…
Ο λόγος που ξεκίνησα να φτιάχνω πεταλάκια ήταν γιατί ήθελα ένα booster για την Brian Μay κιθάρα μου. Απέτυχα 2 φορές μέχρι να πετύχω αυτό που ήθελα…και μετά ήρθε το «κάψιμο».Τρελό κόλλημα. Τα τελευταία δύο χρόνια πιο πολύ έχω ξενυχτήσει μ’ένα κολλητήρι στα χέρια μου παρά μ’ένα καφέ ή ποτό όπως παλιότερα.Την κιθάρα την έχω σχεδόν μόνο για να δοκιμάζω τα δημιουργήματα μου.
Μου βγαίνει συνήθως φθηνότερα να τα φτιάχνω παρόλο που τα περισσότερα δεν είναι για δική μου χρήση.
Όπως είπε κι ο jam δεν αξίζει να φτιάξεις τα overdrive-distortion της boss ή κάτι αντίστοιχο.Ένας πολύ καλός κανόνας που έμαθα από έναν «γέρο» ενισχυτομανή,πεταλομανή κλπ. είναι ότι αν μπορείς να το βρεις μεταχειρισμένο-σε καλή κατάσταση στη διπλάσια τιμή απ’ότι αν το έφτιαχνες εσύ,τότε αγόρασε το.
Ο κανόνας αυτός δεν ισχύει βέβαια για μεγάλες διαφορές π.χ. για boutique ενισχυτές.
Κι επειδή πολλοί έχουν αυτή την απορία παραθέτω πιο κάτω την αξία ενός εφφέ,ενισχυτή του εμπορίου ή από τα χεράκια ενός diyer.Οι τιμές είναι στο περίπου μόνο για να σας δώσουν μια ιδέα, εξαρτώνται από τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν και προϋποθέτουν να έχει κανείς τα κατάλληλα εργαλεία και γνώσεις…Αν κάποιες diy τιμές σας φανούν μικρές σκεφτείτε ότι πρέπει να έχετε την ανάλογη εμπειρία για να τα φτιάξετε αλλιώς αν κάνετε λάθη κλπ πολλαπλασιάστε επί 1.5 ή 2.
Επίσης πρέπει να τονίσω για χιλιοστή φορά την επικινδυνότητα κάποιων κυκλωμάτων ειδικά για τους άπειρους.
Boss SD-1
Εμπόριο: 60€ Καινούριο, 40€ ΜΤΧ
DIY: 35€
Mesa Boogie V-Twin
Εμπόριο: 650€ Καινούριο,400€ περίπου ΜΤΧ
DIY: 150€
Fender Champ/Princeton (vintage full λάμπα λιγότερο από 10W)
Εμπόριο: 300-400€ MTX
DIY: 150-200€
Laney LC-15
Εμπόριο:300€ Καινούριος, 200-250€ ΜΤΧ
DIY: 200-250€
Marshall Super Lead Plexi Head Reissue
Εμπόριο: 1600€ Καινούριος, 1000-1200 περίπου ΜΤΧ(Reissue)
DIY: 400-500+ €
Fender Twin Reverb Head
Εμπόριο: 1600€ Καινούριος, 1000€ ΜΤΧ
DIY: 400-500+€
Soldano SLO-100 Head
Εμπόριο: ΧΧΧ € καινούριος, 1500-2000€ ΜΤΧ
DIY: 500-700€