The Odyssey (2026) - Οι απόψεις των καλλιτεχνών του Noiz

Οι κριτικές κάθε μέρα είναι και περισσότερο διθυραμβικές, ο cos_dr μπήκε όντως με φόρα, η ανάλυση του kpeyos δείχνει - άλλη μία φορά - πόσο λάθος ήταν και είναι οι περί casting τοποθετήσεις. Όλα καλά, λοιπόν. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα θα δω και την ταινία, οπότε θα επανέλθω.

Και λίγο πιο νωρίς θα ήταν καλό,γιατί η ταινία προβάλλεται ήδη,μήν συμπέσει εκεί τις γιορτές των Χριστουγέννων δίπλα στα Gremlins και για 1000+ φορά επιλέξουμε τελικά αυτά για να δούμε!

Μόλις μοιράστικα ένα κομμάτι του εαυτού μου με εσάς.
Ειμαι επιφανειακός άνθρωπος,το παραδέχομαι,έτσι και δώ 80s αφίσα,πάει και ο Ομηρος και η Ιλιάδα και η Οδύσσεια.

Σε αυτό το βίντεο από κανάλι της απέναντι όχθης από εκεί που στέκει το BBC βλέπουμε πως δείχνεις σεβασμό στον ορίτζιναλ δημιουργό... τουλάχιστον ο Τόλκιν έπεσε σε καλά χέρια και φαίνεται ότι θα δούμε μια καλή ταινία του χρόνου

2h 52min είναι αρκετά παραπάνω από το attention span που μπορώ να διαθέσω για προβολή ταινίας. Με ιντριγκάρει το θέμα, αλλά dude, τεράστια...
Πιθανότατα η έμπνευση να ειναι τα βιβλία του Jonathan Shay, που δούλεψε με βετεράνους του Βιετνάμ και ήταν ο πρώτος που παρατήρησε ότι η Οδύσσεια στην πραγματικότητα περιγράφει με φοβερή ακρίβεια όλα τα στάδια του PTSD (αδυναμία επιστροφής (Καλυψώ), ναρκωτικά (λωτοφάγοι),
Η ταινία πήγε σε τόσο μεγάλη διάρκεια από τα hydration break για τους κωπηλάτες και λόγο του ότι κωπηλατούσαν προς λάθος κατεύθυνση μέχρι να έρθουν στα ίσια τους,μετά την χώρα των λωτοφάγων.

Η Ωραία Ελένη πάντως ένα facelift το έφαγε
images.jpeg

Την είδα την ταινία.
Γενικά μου αρέσουν οι ταινίες του Νόλαν, μου άρεσε κι αυτή. Δε θεωρώ ότι είναι η καλύτερή του, ούτε κάποιο αριστούργημα που όλοι πρέπει να δουν. Είναι μια χολυγουντιανή τρίωρη ταινία που τσουλάει ευχάριστα, βασισμένη σε μια γνωστή ιστορία. Άρτια τεχνικά, καλές ερμηνείες, εξαιρετική φωτογραφία, όλα καλά.
Οι όποιες ενστάσεις μου είναι ως προς τον τρόπο αφήγησης αλλά δε θα γράψω περισσότερα τώρα για να μη σποηλάρω σε όποιους σκοπεύουν να το δουν.

Θα περιμένω να δω την ταινία πριν σχολιάσω, οπότε προς το παρόν μόνο μια γενική συζήτηση μπορώ να κάνω.

Με την Οδύσσεια δεν έχω ασχοληθεί σοβαρά, τη θεωρούσα για λόγους που δεν ενδιαφέρουν εδώ κατώτερη της Ιλιάδας, και με την Ιλιάδα έφαγα τρία χρόνια: προφορά και μέτρο, αντιπαραβολή μεταφράσεων, χρόνος για κατανόηση... Δεν είχα το κουράγιο να κάνω το ίδιο και για την Οδύσσεια. Με αυτή την παραδοχή, πιστεύω παρόλα αυτά ότι μια μυρωδιά γενικά για τα Ομηρικά έπη έχω πάρει.

Η άποψή μου είναι πως τα Ομηρικά έπη είναι κορυφαία. Όχι επειδή γράφτηκαν πριν 2.800 χρόνια, αλλά γιατί θα τα θεωρούσα κορυφαία ακόμη κι αν γράφονταν σήμερα. Αλλά είναι κορυφαία ως προς το μέγεθος της ποίησης και τη φιλοσοφία που ενέχουν. Όχι ως προς το storyline. Και το storyline είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να αποδώσει μια ταινία σε τέτοιου μεγέθους έργο.

Στον Όμηρο, το storyline υπάρχει για να εξυπηρετεί την ποίηση και τη φιλοσοφία. Ακριβώς όπως στο Όνομα του Ρόδου του Έκο ή στην Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Είναι του Κούντερα. Αναφέρω αυτά τα δύο γιατί είναι πιθανότερο κάποιος και να τα έχει διαβάσει και να έχει δει τις αντίστοιχες ταινίες, οπότε μπορεί να καταλάβει τί εννοώ.

Ο Έκο έγραψε βιβλίο που κάνει αντιπαραβολή μεσαιωνικών μοναστικών ταγμάτων με σύγχρονες πολιτικές αντιπαραθέσεις, δίνει άπειρη πληροφορία για τη ζωή του Μεσαίωνα και δείχνει πώς σημερινές πεποιθήσεις πηγάζουν από ιστορικές συνθήκες αιώνων. Το έγκλημα και η εξιχνίασή του είναι απλά το όχημα, δεν τον νοιάζει κιόλας πώς λύνεται άτσαλα στο τέλος, δεν είναι η Αγκάθα Κρίστι. Ο Κούντερα θέλει να μιλήσει για τη βαρύτητα της επανάληψης, για το τί είναι κιτς και πώς το εργαλειοποιεί η εξουσία. Η πολυγαμία και οι σχέσεις των ηρώων είναι ένα μικρό μέρος ενός βιβλίου που ενδιαφέρεται για τον τρόπο που αισθανόταν η Τερέζα μέσα από την επανάληψη της απιστίας.

Και τα δύο αυτά βιβλία έγιναν φιλότιμες ταινίες, με μεγάλη κριτική αποδοχή και cast που σεβόταν τους χαρακτήρες. Κι όμως, αν τις βάλεις δίπλα στα βιβλία, αυτές οι ταινίες είναι μπούρδες στα όρια του κωμικού. Ο Κούντερα μίσησε τόσο πολύ τη δική του που έβαλε σκοπό ζωής να γράφει βιβλία χωρίς γραμμικό storyline, ώστε να μην μπορούν να γίνουν ταινίες.

Με τον Όμηρο η απόσταση είναι ασυγκρίτως μεγαλύτερη. Ακόμη κι αν κάποιος τελείωσε με άριστα στα φιλολογικά τη δευτεροβάθμια και ξέρει απ' έξω τη μετάφραση Σίδερη, θεωρώ ότι δεν έχει καταλάβει σχεδόν τίποτα. Ακόμη και ο Σωκράτης εμφανίζεται από τον Πλάτωνα να δυσκολεύεται να κατανοήσει λέξεις και έννοιες του Ομήρου κι αυτό ενώ τα Ομηρικά έπη ήταν το σχολικό εγχειρίδιο της εποχής. Η Ιλιάδα και η Οδύσσεια περιέχουν περίπου 1.500 άπαξ λεγόμενα: λέξεις που δεν εμφανίζονται πουθενά αλλού στην ελληνική γλώσσα, για τη σημασία των οποίων ακόμη και στην κλασική εποχή υπήρχαν μόνο εικασίες. Ο Ομηρικός κόσμος ήταν, ακόμη και για την κλασική Αθήνα, σχεδόν ξένη γλώσσα, δυσκολότερη από πρωτότυπο Σαίξπηρ για σημερινό αγγλομαθή.

Μια συζήτηση λοιπόν που παθιάζεται με το πόσο πιστή είναι μια ταινία στο Ομηρικό storyline κι ακόμη με το τί εξωτερικά χαρακτηριστικά έδινε ο Όμηρος στους ήρωες, που έτσι κι αλλιώς ήταν ελάχιστα και που κάποιες φορές απλά εξυπηρετούσαν το μέτρο, μου φαίνεται σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο. Δεν το λέω από έλλειψη σεβασμού, πρέπει να είναι κάποιος τυχερός να μην είναι η δουλειά του και να βρει τον χρόνο να βυθιστεί σε ένα τέτοιο κείμενο. Αλλά ακριβώς γι' αυτό δεν μπορώ να πάρω στα σοβαρά κριτική πιστότητας σε ένα storyline που, στο ίδιο το πρωτότυπο, δεν ήταν ποτέ το νόημα.

Φαν του ομηρικού έπους εδώ, παιδιόθεν.
Την Οδύσσεια την έχω διαβάσει πιο πολλές φορές, ίσως επειδή υπάρχει ένας κεντρικός πρωταγωνιστής, ο ήρωας είναι ένας και όχι πολλοί.
Είναι ένα αριστούργημα ποιητικής αφήγησης.
Από το παράπονο της Καλυψούς στους θεούς όταν της παίρνουν τον Οδυσσέα, που κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει πιο σέξι εξομολόγηση προς κάτι ανώτερο για τον έρωτά της για εκείνον ("τωρα μαζί μου τα βάλατε που ζει θνητός μαζί μου, όταν εσείς τον είχατε αφήσει να θαλασσοπνίγεται στα μελανά πελάγη" κάπως έτσι εν ολίγοις. Η γυναίκα πονάει που θα τον αποχωριστεί, επειδή ναι ρε φίλε, τον έσωσε όταν ούτε θεός ούτε άνθρωπος ήταν εκεί να τον βοηθήσει.
Επίσης η Ναυσικά... Ποιος δεν θα ήθελε να ξυπνήσει σε κατάσταση όπως την περιγράφει η ψυχανάλυση "ονειροφαντασίας", ξέρεις, όταν μόλις έχεις ανοίξει τα μάτια σου και η πραγματικότητα με τη φαντασία είναι ακόμη συγκεχυμένες, και να δει μπροστά του μια Ναυσικά; Ο Οδυσσέας νομίζει ότι βλέπει μια θεά, σύμφωνα με το έπος. Μπορεί και να είναι έτσι.
Ελπιζω να τα δείχνει όλα αυτά κάπως ή να τα υπαινίσσεται η ταινία του Νόλαν.

Σε συγκινησιακό αφηγηματικά επίπεδο, ο Άργος, ο σκύλος του Οδυσσέα, που πεθαίνει μόλις τον αντικρύζει ύστερα από τόσα χρόνια, πατσίζει λογοτεχνικά με όλους τους ήρωες σκύλους της παγκόσμιας λογοτεχνίας, από τον Μπακ του Τζακ Λόντον μέχρι στους αιώνες των αιώνων, τον Χάτσικο που πέθανε περιμένοντας το αφεντικό του.
Αριστούργημα η Οδύσσεια, ό,τι και να λέμε.
Και δεν έπιασα καν το ζήτημα -του γιου, της συζύγου, της γλύκας που μπορεί να έχει η εκδίκηση, του αν είναι δίκαιη ή όχι... Είναι ζητήματα ζωής αυτά. Και θανάτου.

@TamTam Radio Τί να πεις για εναν ποιητή που απλά για να αλλάξει η μέρα έγραφε “Ἦμος δ᾽ ἠριγένεια φάνη ῥοδοδάκτυλος Ἠώς... "

Πώς έχουμε την απαίτηση να αποδώσει μια ταινία αυτή την ποίηση, που καλά καλά ούτε στα νεα Ελληνικά δεν μπορεί να μεταφραστεί.

Ο Νόλαν πάντως πρέπει να έκανε σοβαρή έρευνα, όπως γίνεται ΠΑΝΤΑ στο Χόλιγουντ, πριν γυριστεί μια ιστορική περιπέτεια.
Ορισμένες πηγές του μάλιστα είναι απολύτως ανιχνεύσιμες και άκρως παραδεκτές ιστορικά και ακριβείς.

1) Σκύλλα και Χάρυβδη location, λίγο έξω από την Ερμούπολη. Φωτογραφία εποχής.

1784387885987.png

Αν με ρωτήσει κάποιος τι σου έμεινε από την τριλογία LOTR θα του πω το κλάμα του Θέοντεν μπροστά στον τάφο του νεκρού γιου του.
Από το Φόρεστ Γκαμπ η ερώτηση του ίδιου στο τέλος αν το παιδί του είναι έξυπνο.

Η ταινία για μένα είναι ερμηνείες.Και πάντα κάτι ξεχωριστό από την ιστορία ή το βιβλίο από τα οποία εμπνέονται.Αλίμονο αν κρίνω ένα φιλμ από το κατά αν και πόσο πιστά αποδίδει το πρωτότυπο.Αν δεν δω ηθοποιούς να αριστεύουν στην τέχνη που έχουν επιλέξει,οποιαδήποτε άλλη αριστεία που έχει να κάνει με τον κινηματογράφο απλά δεν με αγγίζει.

But that's just me.

Οπως και στην μουσική,πάντα με συναρπάζει το απλό με το απρόβλεπτο μέσα,που θα ξεφύγει όσο πρέπει για να σε στείλει αδιάβαστο,δίνοντας ένα σαφές μήνυμα και μετά θα συνεχίσει τον δρόμο του χωρίς να κάνει "θόρυβο".

Τι να πεί κανείς για έναν ποιητή,που παίζει να μήν υπήρξε και ποτέ,η να μήν ήταν ένας.

Προτείνω στην επόμενη ταινία Ηρακλής στον ρόλο του Ηρακλή ο Τομ Χόλαντ, και μάλιστα μετά από μεγάλης διάρκειας νηστεία, να είναι όσο πιο μικρός γίνεται. Για να μην αισθανθούν μειονεκτικά οι νορμάλ σώμα άνθρωποι, και άλλωστε η πραγματική δύναμη είναι στον χαρακτήρα.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back