The Odyssey (2026) - Οι απόψεις των καλλιτεχνών του Noiz

Καλά, δείτε Νόλαν εσείς. Στα δικά μας, ο Δημητρης ο Κατής των Εξόριστων, γράφει, , είναι παραγωγός και σκηνοθετεί μια επική ιστορία φαντασίας. Και συνθέτει και τη μουσική, και σολαρει αμα λάχει επικό σόλο κλαρινοκιθάρας ΑΙ.
Να μη λέμε μόνο για το Χόλιγουντ!
Enjoy

Δείτε τα AVATAR σε 4K HDR 82"" και DTS Home Theater από το DISNEY+ και το ODYSSEY θα φαντάζει σαν βαριεστημενη ταινία του Αγγελόπουλου.🤣🤣

Εμείς παίζουμε τοπικό βρε παιδιά,μπάλα περνάει αλλά ο παίκτης ποτέ.

Εντωμεταξύ έχουμε πάντα αυτόν τον γραφικό πομπώδης τρόπο,να λανσάρουμε τον αρχαίο μας πλούτο προβάλοντας στρατούς,μάχες και ακόντια,την στιγμή που το μεγαλύτερο μας όπλο πάντα ήταν η θεωρητική σκέψη,η αμφισβήτηση,η μεθοδικότητα και οι τέχνες και ο πολιτισμός που δημιουργήσαμε βάση αυτών.

Μπορειτε βρε κόπανοι πραγματικά εκεί στο υπουργείο πολιτισμού,να επιδοτήσετε μία ταινία που μέσα δέν θα πεθαίνει κανείς απο κάποιο μυτερό όργανο και οι άνθρωποι απλά θα μιλάνε?
Ουτε Βίκινγκ είμαστε,ούτε Ούννοι του Ατίλλα και άν μιά φορά τα πήραμε και εμείς σβάρνα με τον Μέγα Αλέξανδρο,γιατί δέν υπήρχε άλλη επιλογή,το κάναμε με τον δικό μας τρόπο,που όμοιος του δέν έχει υπάρξει ποτέ στην ανθρωπότητα.

Πάλι το στοιχείο οτι λειτουργούσαμε περισσότερο εγκεφαλικά σαν λαός,παρά παρορμητικά,ήταν αυτό που μας έκανε να ξεχωρίσουμε,απλά αν πετυχαίναμε κάποιον στον δρόμο μας που δέν αφουγκραζόταν τις φιλοσοφικές μας ανησυχίες,την προσπάθεια διατήρησης της πολιτιστικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς και τον κίνδυνο που διατρέχαμε για την διατήρηση τους σε περίπτωση απραγίας και ενώ έχοντας εκφράσει ξεκάθαρα αυτές τις προθέσεις μας,αυτός επέμενε να μήν πάει ούτε αρίστερα,ούτε δεξιά για να περάσουμε,του καρφώναμε ενα σπαθί στον λαιμό η ένα τσεκούρι στο κεφάλι και το θεωρούσαμε σάν αποτυχημένη προσπάθεια εκπαιδευτικού χαρακτήρα.
Τι περίμενε,να τον βγάλουμε έξω με απουσία,η να περιμένουμε την επομένη να γυρίσει με τον κηδεμόνα του?

Εντωμεταξύ έχουμε πάντα αυτόν τον γραφικό πομπώδης τρόπο,να λανσάρουμε τον αρχαίο μας πλούτο προβάλοντας στρατούς,μάχες και ακόντια,την στιγμή που το μεγαλύτερο μας όπλο πάντα ήταν η θεωρητική σκέψη,η αμφισβήτηση,η μεθοδικότητα και οι τέχνες και ο πολιτισμός που δημιουργήσαμε βάση αυτών.

Μπορειτε βρε κόπανοι πραγματικά εκεί στο υπουργείο πολιτισμού,να επιδοτήσετε μία ταινία που μέσα δέν θα πεθαίνει κανείς απο κάποιο μυτερό όργανο και οι άνθρωποι απλά θα μιλάνε?
Ουτε Βίκινγκ είμαστε,ούτε Ούννοι του Ατίλλα και άν μιά φορά τα πήραμε και εμείς σβάρνα με τον Μέγα Αλέξανδρο,γιατί δέν υπήρχε άλλη επιλογή,το κάναμε με τον δικό μας τρόπο,που όμοιος του δέν έχει υπάρξει ποτέ στην ανθρωπότητα.

Πάλι το στοιχείο οτι λειτουργούσαμε περισσότερο εγκεφαλικά σαν λαός,παρά παρορμητικά,ήταν αυτό που μας έκανε να ξεχωρίσουμε,απλά αν πετυχαίναμε κάποιον στον δρόμο μας που δέν αφουγκραζόταν τις φιλοσοφικές μας ανησυχίες,την προσπάθεια διατήρησης της πολιτιστικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς και τον κίνδυνο που διατρέχαμε για την διατήρηση τους σε περίπτωση απραγίας και ενώ έχοντας εκφράσει ξεκάθαρα αυτές τις προθέσεις μας,αυτός επέμενε να μήν πάει ούτε αρίστερα,ούτε δεξιά για να περάσουμε,του καρφώναμε ενα σπαθί στον λαιμό η ένα τσεκούρι στο κεφάλι και το θεωρούσαμε σάν αποτυχημένη προσπάθεια εκπαιδευτικού χαρακτήρα.
Τι περίμενε,να τον βγάλουμε έξω με απουσία,η να περιμένουμε την επομένη να γυρίσει με τον κηδεμόνα του?

Συμφωνώ απόλυτα με αυτά που γράφεις αλλά διαφωνώ με τη χρήση του πρώτου πληθυντικού.
Θα ελαφρώσουν αρκετά οι ώμοι μας αν δεχτούμε ότι δεν είμαστε Έλληνες σαν τους αυθεντικούς που έζησαν τότε.Είμαστε απλά Ελλαδίτες,άνθρωποι δηλαδή που τυχαίνει να πατάμε το ίδιο κομμάτι γης με εκείνα τα ιερά τέρατα.

Καλή τηλεθέαση.Vamos για όποιον γουστάρει ο καθένας.

Θήβα joined the chat

Παιδιά, τον Νοέμβριο λέει θα έχουμε το digital release με ότι συνεπάγεται αυτό... Οπότε πάμε σινεμά, ας την πληρώσουμε αυτή την ταινία μια φορά και εμείς

Πού είδες ελληνικό υπουργείο να προβάλλει στρατούς και μάχες;

Πιο πολύ αυτό που προβάλλουμε, νομίζω, είναι τα καταγάλανα νερά, γκρικ σουβλάκι με αρχαΐζουσα γραμματοσειρά, άντε και τίποτα ερείπια αρχαίου ναού τελείως εκτός κόντεξτ, να τα θαυμάζεις κάνοντας το μπάνιο σου.

Για τον ελληνικό πολιτισμό φροντίζουν οι Δυτικοί να τον διατηρούν και να τον προβάλλουν ως κληρονομιά τους. Δες, π.χ., το Καπιτώλιο, τα αγάλματα εκεί, την Πύλη του Βρανδεμβούργου, την Αθηνά στη Βιέννη, το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ουάσινγκτον και άλλα αμέτρητα.

Πάντως, για το ότι ακόμα υπάρχει περιοχή που λέγεται Ελλάδα, νομίζω ότι φταίει σε πολύ μεγάλο βαθμό η μακεδονική φάλαγγα και τα ελληνιστικά χρόνια που ακολούθησαν. Αλλιώς, ίσως ο όρος Ελλάδα να είχε ακολουθήσει τους Λούβιους, τους Χετταίους, τους Ασσυρίους και τόσους άλλους μεγάλους πολιτισμούς που απλώς εξαφανίστηκαν από το παρόν.

Και μην ξεχνάμε ότι κάποιες από τις μεγαλύτερες στιγμές της αρχαίας Ελλάδας προέκυψαν και σαν happy accidents. Πχ ψάξε να δεις πώς και γιατί έγινε η ναυμαχία της Σαλαμίνας εκεί και όχι κάπου αλλού.

Τώρα κάτι Βίκινγκς και τέτοιοι... πολύ μικρούληδες πολεμικά μπροστά στους αρχαίους Έλληνες (και μάλλον και σε κάποιους νεότερους Έλληνες).

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά κάθε φορά που πάω να σκεφτώ το αρχαιοελληνικό μεγαλείο, αμέσως συνειρμικά με επαναφέρει στην πραγματικότητα το σημερινό πολιτισμικό τέλμα και η σήψη που βιώνουμε. Γι'αυτό εσωτερικά αντιδρώ ασυναίσθητα ακούγοντας πομφόλυγες και φληναφήματα για το ένδοξο μας παρελθόν

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά κάθε φορά που πάω να σκεφτώ το αρχαιοελληνικό μεγαλείο, αμέσως συνειρμικά με επαναφέρει στην πραγματικότητα το σημερινό πολιτισμικό τέλμα και η σήψη που βιώνουμε. Γι'αυτό εσωτερικά αντιδρώ ασυναίσθητα ακούγοντας πομφόλυγες και φληναφήματα για το ένδοξο μας παρελθόν
Εντάξει ρε συ, έτερον εκάτερον. Αν σκεφτείς τον μεγαλέξανδρο, δεν προκύπτει από πουθενά ότι πρέπει συνειρμικά να σου έρθει στο μυαλό και ο πανίκας ο ψωμιάδης πχ.

Από την άλλη, αν τρως τους πανίκες κάθε μέρα στη μάπα να καπηλεύονται αυτό το παρελθόν, λογικό είναι κάποια στιγμή να σου δημιουργούν πρόβλημα και με το ίδιο το παρελθόν.

στην πραγματικότητα το σημερινό πολιτισμικό τέλμα και η σήψη που βιώνουμ
Μην είμαστε μίζεροι... 😄

κάθε φορά που πάω να σκεφτώ το αρχαιοελληνικό μεγαλείο, αμέσως συνειρμικά με επαναφέρει στην πραγματικότητα το σημερινό πολιτισμικό τέλμα και η σήψη που βιώνουμε
Googlaρε Θουκιδίδης Μήλος να αισθανθείς καλύτερα για το αρχαιοελληνικό μεγαλείο

Μα εκεί είναι το ζουμί. Btw είμαι δάσκαλος σε Δημοτικό σχολείο εθνικοθρησκευτικού προσανατολισμού, οπότε το αρχαιοελληνικό μεγαλείο είναι κάτι που διδάσκεται τακτικά και ενισχύεται μέσω των εθνικών εορτών, οπότε δεν είναι κάτι που χρειάζεται να Googlάρω, κυριολεκτικά μου τρίβεται στα μούτρα τακτικά. Κι εκεί είναι το παράδοξο. Χρωστάμε δισεκατομμύρια χρήματα σε λαούς που τους έχουμε μεταδώσει τα φώτα του πολιτισμού και των γραμμάτων.

Θα μου πείτε και με το δίκιο σας ότι η πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας έχει προσφέρει τεράστια αξία στην ανθρωπότητα αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτιμηθεί οικονομικά. Πρόκειται για μια ηθική και πολιτισμική θέση, όχι για αρχή που διέπει τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις. Επομένως, μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι ο κόσμος «οφείλει πολλά» στην Ελλάδα από ιστορική και πολιτισμική άποψη, ωστόσο το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα λειτουργεί με βάση συμβάσεις, οικονομικούς κανόνες και πολιτικές αποφάσεις, όχι με βάση την ιστορική συνεισφορά ενός έθνους.

@cos_dr Κωνστατίνε, δεν πρόκειται για μιζέρια. Πρόκειται για μια διαπίστωση, ότι πολλοί άλλοι λαοί κάνουν ουσιαστικά και ενεργά βήματα για τη βελτίωση της πραγματικότητας τους. Η Γερμανία στο τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου ήταν ένα διαλυμένο κράτος. Δες που είναι σήμερα, 80 χρόνια μετά και που είμαστε εμείς. Δες οι ΗΠΑ που είναι, ένα κράτος με μόλις 250 χρόνια ιστορία. Δε με ενοχλεί που οι άλλοι είναι καλύτεροι. Με χαλάει που εμείς αρκούμαστε με τη μετριότητα.

Μα εκεί είναι το ζουμί. Btw είμαι δάσκαλος σε Δημοτικό σχολείο εθνικοθρησκευτικού προσανατολισμού, οπότε το αρχαιοελληνικό μεγαλείο είναι κάτι που διδάσκεται τακτικά και ενισχύεται μέσω των εθνικών εορτών, οπότε δεν είναι κάτι που χρειάζεται να Googlάρω, κυριολεκτικά μου τρίβεται στα μούτρα τακτικά. Κι εκεί είναι το παράδοξο. Χρωστάμε δισεκατομμύρια χρήματα σε λαούς που τους έχουμε μεταδώσει τα φώτα του πολιτισμού και των γραμμάτων.

Θα μου πείτε και με το δίκιο σας ότι η πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας έχει προσφέρει τεράστια αξία στην ανθρωπότητα αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτιμηθεί οικονομικά. Πρόκειται για μια ηθική και πολιτισμική θέση, όχι για αρχή που διέπει τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις. Επομένως, μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι ο κόσμος «οφείλει πολλά» στην Ελλάδα από ιστορική και πολιτισμική άποψη, ωστόσο το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα λειτουργεί με βάση συμβάσεις, οικονομικούς κανόνες και πολιτικές αποφάσεις, όχι με βάση την ιστορική συνεισφορά ενός έθνους.

@cos_dr Κωνστατίνε, δεν πρόκειται για μιζέρια. Πρόκειται για μια διαπίστωση, ότι πολλοί άλλοι λαοί κάνουν ουσιαστικά και ενεργά βήματα για τη βελτίωση της πραγματικότητας τους. Η Γερμανία στο τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου ήταν ένα διαλυμένο κράτος. Δες που είναι σήμερα, 80 χρόνια μετά και που είμαστε εμείς. Δες οι ΗΠΑ που είναι, ένα κράτος με μόλις 250 χρόνια ιστορία. Δε με ενοχλεί που οι άλλοι είναι καλύτεροι. Με χαλάει που εμείς αρκούμαστε με τη μετριότητα.
Τα δισεκατομμύρια τα χρωστάμε γιατί τα πήραμε και τα ξοδέψαμε. Και δεν τα δανειστήκαμε αφηρημένα από κάποιους πολιτισμούς αλλά από συγκεκριμένα άτομα (ή θεσμούς χαχα). Ε, αυτά τα άτομα θέλουν να τηρήσουμε την υπόσχεσή μας ότι θα τα γυρίσουμε.

Για την αξία που έδωσαν οι Έλληνες κλπ νομίζω οι δυτικοί έχουν δώσει πίσω αξία και με το παραπάνω. Μην ξεχνάμε απο σαντζάκι της αθήνας και σαντζάκι της θεσσαλονίκης καταλήξαμε με κοινοβουλευτισμό μερικά χρόνια αργότερα. Για το ότι δεν μάθαμε ποτέ πώς δουλεύει δεν νομίζω ότι φταίνε οι δυτικοί.

Εγω δεν μπορω να καταλαβω πως μπορει καποιος που ξερει την ιστορια της Αρχαιας ( και της ελληνιστικης, και της μετεπειτα βυζαντινης) Ελλαδας, και προσοχη, οχι τις θαυμασιες "ασκησεις επι χαρτου" των φιλοσοφων αλλα την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ιστορια, λοιπον δεν μπορω να καταλαβω πως καποιος που γνωριζει την ιστορια της Ελλαδας θεωρει πως η σημερινη Ελλαδα ειναι κατωτερη απο την παλαια. Το σημερινο ελληνικο κρατος ειναι σαφως ΑΝΩΤΕΡΟ, ΕΙΔΙΚΑ απο την αρχαια ελληνικη κατασταση, διοτι αν και σαφως κρατος με προδιαγραφες Αφρικης και οχι Ευρωπης, παρολα αυτα ΚΡΑΤΟΣ, και οχι ενα ΣΥΝΟΘΥΛΕΥΜΑ ΚΑΦΡΩΝ που απλα σφαζονται μεταξυ τους.

Ενταξει, στην καθημερινοτητα η σφαγη συνεχιζεται, και που και που με την παραμικρη αφορμη ριχνουμε και κανα Μελιγαλα και κανα Γραμμο να θυμηθουμε τα παλια :ROFLMAO: , αλλα αυτο το ΕΚΤΡΩΜΑ, να ειναι σε θεση η Αθηνα να κυριαρχησει στη Μεσογειο και αντι για αυτο να σφαζεται με τη Σπαρτη, να εχει κατακτησει ο Αλεξανδρος το συμπαν και να σφαζονται οι στρατηγοι πανω απο το νεκροκρεβατο, και να παει να κοινωνησει ο Βυζαντινος Αυτοκρατορας και να του εχουν βαλει δηλητηριο στη Θεια Κοινωνια, αυτα τα εκτρωματα ο Τσιπρας και ο Μητσοτακης δεν τα κανουνε, συνεπως ειναι ανωτεροι, ειτε αρεσει αυτο στους αρχαιολατρεις ειτε δεν αρεσει.

Η ματιά στην εξέλιξη που είχαν άλλοι κάφροι που σφάζονταν μεταξύ τους στην ευρώπη τότε,σε σχέση με εμάς,πιστεύω βγάζει νόημα.

Υπαρχει μεγαλυτερη εξελιξη απο μεριας των συγχρονων Δυτικων, δεν υπαρχει αμφιβολια, διοτι μελετησαν τα λαθη του παρελθοντος, της Ρωμης ειδικα αλλα και τα δικα μας, ενω ταυτοχρονα εξελλισονταν ο πολιτισμος και η τεχνολογια που τους επετρεψαν να κατακτησουν μερη σε ολοκληρη τη Γη. Ολη οι πολιτισμοι αυτο κανουν, και οι αρχαιοι ελληνες αυτο εκαναν, πηραν επιρροες και διδαγματα απο τους πολιτισμους που ειχαν ακμασει πριν απο αυτους, την Αρχαια Αιγυπτο και τη Μεσοποταμια, και τα εξελιξαν. Οταν οι ιδιοι παρηκμασαν, τη σκυταλη πηρε η Ρωμη, και ουτω καθεξης.

Περι αυτου ουδεμια αμφιβολια, αλλα αυτο ειναι κατι εντελως διαφορετικο απο το να κατηγορουμε τον εαυτο μας οτι ειμαστε ξερω γω κατι το τυχαιο, κατι το ξεκαρφωτο ή κατι το διαφορετικο απο τους αρχαιους. Οι ιδιοι μαλακες ειμαστε, και η μεγαλυτερη αποδειξη για αυτο ειναι οτι κανουμε τις ιδιες μαλακιες, και αυτη δεν ειναι η μονη αποδειξη, υπαρχουν και εντελως πεζες αποδειξεις με κατι γονιδιωματα και τετοια οι οποιες εμενα δε με αφορουν, μου αρκει που κανουμε τις ιδιες μαλακιες.

Και δεν πρεπει να κανει εντυπωση η δικη μας καταντια , οταν εχουμε το τοσο προσφατο παραδειγμα της μεγαλης βρετανιας: Η αυτοκρατορια οπου ο ηλιος δεν εδυε ποτε, και που εδωσε το καθοριστικοτερο μετα χριστον ρευμα με τη βιομηχανικη επανασταση, ειναι τωρα οχι απλα σκια, αλλα καραγκιοζ μπερντε του εαυτου της. Ετσι γινεται παντα οταν απο κυριαρχος του εαυτου σου γινεσαι τσιρακι, ετσι εγινε και στην αρχαια ελλαδα οταν εγινε τσιρακι της ρωμης, και ετσι εγινε και στη μεγαλη βρετανια οταν εγινε τσιρακι των ηνωμενων πολιτειων. Δε βλεπω να λεει κανεις οτι οι σημερινοι βρετανοι ειναι κατι αλλο σε σχεση με αυτους του 19ου αιωνα. Διοτι ακριβως, το ολο ζητημα της ανεξαρτησιας, που ειναι Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ για την παραγωγη πολιτισμου και τη μη-υιοθετηση των ξενων κυριαρχων προτυπων, αυτη λοιπον η ανεξαρτησια δεν ειναι θεμα DNA αλλα εν πολλοις θεμα των (διεθνων ) πολιτικων καταστασεων.

Sic transit gloria mundi

Τι είναι Δημοτικό σχολείο εθνικοθρησκευτικού προσανατολισμού; Ειλικρινά ρωτάω, δεν έχω ιδέα!

Την είδα την ταινία.
Γενικά μου αρέσουν οι ταινίες του Νόλαν, μου άρεσε κι αυτή. Δε θεωρώ ότι είναι η καλύτερή του, ούτε κάποιο αριστούργημα που όλοι πρέπει να δουν. Είναι μια χολυγουντιανή τρίωρη ταινία που τσουλάει ευχάριστα, βασισμένη σε μια γνωστή ιστορία. Άρτια τεχνικά, καλές ερμηνείες, εξαιρετική φωτογραφία, όλα καλά.
Οι όποιες ενστάσεις μου είναι ως προς τον τρόπο αφήγησης αλλά δε θα γράψω περισσότερα τώρα για να μη σποηλάρω σε όποιους σκοπεύουν να το δουν.
Συμφωνώ απολύτως. Να προσθέσω επίσης ότι κτγμ κάνει αρκετές κοιλιές στη ροή της, ο ήρωας προσεγγίζεται με υπερβολικά "εσωτερικό τρόπο" , σε σημείο που να θυμίζει σε φάσεις ηρωα της Μάρβελ και της DC comics.
Ο δε μύθος τουρλουμπόυκι, κάποια στιγμή μπερδεύτηκα και άρχισα να ξεχνάω και αυτα που ξέρω.
Και τέλος, δεν περίμενα ποτέ ότι θα το πω αυτό, αλλά ναι, η Κλυταιμνήστρα και η Ωραία Ελένη, με ξένισε που ήταν αφρικάνες. Εχουν μικρό ρόλο στη διάρκεια του φιλμ αλλά η αίσθηση και μόνο αυτού του cameo περάσματος τους, σε κάνει να δεις ακόμη πιο "μη ρεαλιστικά" το όλο εγχείρημα του φιλμ.
Κατα τα αλλα, είναι ένα φιλμ σκοτεινό γενικότερα - η γνώμη μου είναι ότι ο Οδυσσέας, πολυμήχανος κατά τα γραφάς, θα μπορούσε να είναι ένας πρώτης τάξεως ήρωας που να συνδυάζει χιούμορ, ευρηματικότητα, οξυδέρκεια και σπιρτάδα στην προσωπικότητά του και άρα στο ρόλο του. Ακόμη και σε ένα σκοτεινό φιλμ. Αλλά προφανώς και είναι επιλογή αυτό, εδώ δε συμβαίνει τίποτα από αυτά. Ο Ματ Ντέημον είναι πολύ ταιριαστός στο φυζίκ του αρχαίου έλληνα με τη γενειάδα, αλλά παίζει τον Οδυσσέα ακριβώς όπως έπαιζε τον Jason Bourne πριν από μια δεκαετία.

Τι είναι Δημοτικό σχολείο εθνικοθρησκευτικού προσανατολισμού; Ειλικρινά ρωτάω, δεν έχω ιδέα!
Ένα ιδιωτικό σχολείο πιο παραδοσιακού χαρακτήρα, με αρχές

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back