The Fender Custom Shop..."difference";

Νεκτάριος Κοντολέων

Nekkon

Gretsch addict
Πόντοι
533
Ιδιότητα
  1. Κιθάρα
  2. Τραγούδι
Ερώτηση προς τους λάτρεις των οργάνων/ενισχυτών και γενικά του ήχου της Fender, και κυρίως τους κατόχους (νυν και τέως) οργάνων απ' το Fender Custom Shop.

Τι είναι αυτό που κάνει τα συγκεκριμένα όργανα τόσο ακριβα; Προφανώς όχι η διαφορά στην ποιότητα κατασκευής, handwound μαγνήτες, quartersawn μανίκι και λίγο λεπτομερέστερη δουλειά στα τάστα δεν δικαιολογεί υπερδιπλάσια τιμή από ένα american standard (ή πλέον professional) όργανο. 

Στις (ελάχιστες) φορές που έχω παίξει custom shop όργανο, η αίσθηση στο χέρι δεν ήταν ότι παίζω κάτι που να δίνει αίσθηση πιο ακριβού οργάνου. Μη σου πω ότι επειδή είναι και reliced πολλά από αυτά, δίνουν την αίσθηση του χιλιοπαιγμένου οργάνου, και όχι του premium οργάνου που φοβάσαι να παίξεις. Αυτό βέβαια πολλοί παίκτες το θεωρούν και προσόν, ότι δε φοβάσαι να κοπανησεις το ήδη κοπανημένο όργανο. Έχει ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο ο Rhett Shull, όπου συγκρίνοντας 3 Stratocaster (μια custom, μια Suhr και μια Mario) όπου το πλεονέκτημα που βρίσκουν στην (πολύ ακριβότερη) Fender Custom Strat είναι ο ήχος, η αίσθηση και το ότι είναι πιο period-correct, άρα θυμίζει πιο παραδοσιακους ήχους με τους οποίους αγαπήσαμε την κιθάρα σαν όργανο.

Σας παρακαλώ, πείτε μου πόσο άδικο έχω. Ας βγει ένας Custom Shop dieharder να μου πει πως αυτά τα όργανα αξίζουν τα λεφτά τους και αξίζει να το έχει κανείς αρχάριος όνειρο και στόχο να βάζει 100 ευρώ στην άκρη ώστε κάποια στιγμή να γίνουν 3 χιλιάρικα να πάρει ένα μεταχειρισμένο custom όργανο από τις αγγελίες του φόρουμ.

Η μήπως όχι;;;

• Like
Reactions: Yameth
Πληρώνεις το πιο ελαφρύ όργανο, με προσοχή στη λεπτομέρεια και την έξτρα δουλειά στο ρελικάρισμα, και στη ταστοδουλειά.

Σε μένα τα έπαιξε το ποτενσιόμετρο vol.

Από ήχο είναι όσο καλή και οι άλλες μου.

Και ταυτόχρονα λόγω brand αγοράζεις και ένα καλύτερο ποσοστό σε αξία μεταπώλησης, αφού συγκριτικά γι αυτά τα όργανα υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση (απο αυτούς που κοιτάνε σε αυτό το ευρος τιμών)...

...γι' αυτό και τα master built είναι ακόμα ακριβότερα.

Ηχητικά είναι ελάχιστες οι διαφορές, που σαφώς δεν αξίζουν τη διαφορά στην τιμή...αλλά αν το κριτήριο είναι μόνο ο ήχος με μια παρτσκαστερ στα 700-800 κόστος μπορείς να πετύχεις εξίσου καλά αποτελέσματα.

Απλά μια πασρτσκαστερ είτε την παντρεύεσαι, είτε την σκοτώνεις στην τιμή, ενώ με μια custom shop πολλά απο τα χρήμάτά σου θα τα πάρεις πίσω (ειδικά αν την πάρεις μεταχειρισμένη μη σου πω οτι οχι μόνο δεν θα χάσεις χρήματα, αλλά ίσως να βγάλεις κιόλας)

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
  • Ευχαριστώ
Reactions: Nekkon
O μοναδικός λόγος να πάρεις μια Fender CS είναι ο επενδυτικος.

Ειδικά αν δεν έχεις τα χρήματα για vintage είναι η αμέσως καλύτερη επιλογή. 

Ναι αλλά υπαρχει πληθώρα reviewers που δεν αναφέρουν καν τη μεταπωλητική αξία. Κατανοώ την επιλογή επένδυσης, αλλά πολλοί κιθαρίστες (ανάμεσα σε αυτούς και οι προαναφερθέντες) λένε ότι οι custom shop κιθάρες έχουν ένα "κάτι".

Σε ένα πρόσφατο βίντεο, ο Pete Honorè αναφέρεται στην μοβ tele του ως ένα όργανο (προφανώς έχει και συναισθηματική αξία, ήταν δώρο της οικογένειας του) το οποίο έχει σούπερ ήχο και playability λόγω του συνδυασμού των specs (τα οποία ήταν one-off τριών tele για ένα σόου, σε σημείο να μην μπορεί ούτε το Custom shop της Fender να τις ξαναφτιάξει ολόιδιες). Όμως κάθισα είδα βίντεο μισής ώρας να μιλάει ακατάπαυστα και να εξηγεί στην ουσία το ότι δεν ξέρει τι το μαγικό έχει η συγκεκριμένη κιθάρα, αλλά υπάρχει και είναι εκεί! Δεν έχω λόγο να μην τον πιστέψω, δεν την πουλάει, ίσα ίσα ψάχνει και τις άλλες δύο κιθάρες που είχαν φτιαχτεί 

O μοναδικός λόγος να πάρεις μια Fender CS είναι ο επενδυτικος.

Ειδικά αν δεν έχεις τα χρήματα για vintage είναι η αμέσως καλύτερη επιλογή. 

πιθανότατα.

Φαντάσου πχ ότι ακόμα και μια ταπεινή signature series ξεφεύγει γρήγορα.

Πχ η δικιά μου πριν κλείσει χρόνο από 2500 πήγε 3100 κοντά

https://www.thomann.de/gr/fender_brent_mason_tele_mn_primergrey.htm.

Δεν ξέρω πως είναι η cs των 12000 με το ρελικ, αλλά η signature έκατσε στο χέρι μου σαν αίσθηση πολύ καλύτερη από την σχεδόν 50χρονη vintage μου

λένε ότι οι custom shop κιθάρες έχουν ένα "κάτι".

Το μόνο που έχουν είναι πολύ καλύτερο set up και ταστοδουλειά από τα μετριότατο αντίστοιχα των περισσότερων εργοστασιακων  Fender.

Είχα 5-6 CS στο παρελθόν και δεν ήταν τίποτα το ιδιαίτερο.

Το μόνο που έχουν είναι πολύ καλύτερο set up και ταστοδουλειά από τα μετριότατο αντίστοιχα των περισσότερων εργοστασιακων  Fender.

Είχα 5-6 CS στο παρελθόν και δεν ήταν τίποτα το ιδιαίτερο.
Αυτό δεν φτιάχνεται και από έναν καλό luthier αν πάρεις εργοστασιακή Fender; 

Αυτό δεν φτιάχνεται και από έναν καλό luthier αν πάρεις εργοστασιακή Fender; 
φτιάχνεται, αλλά δεν το γράφει η ούγια

Αν έχεις πολλά φράγκα η διαφορά είναι στο peace of mind - δύσκολα όμως θα βρεις στην πράξη κάτι πολύ διαφορετικό σε μία custom από μια ΚΑΛΗ standard fender 

Αν τώρα αρχίσουμε να μιλάμε για Gibson, εδώ έχουμε τη μέρα με τη νύχτα 

Αν τώρα αρχίσουμε να μιλάμε για Gibson, εδώ έχουμε τη μέρα με τη νύχτα 
Πάλι όμως είναι η μέρα και η νύχτα τιμολογιακά. Ειδικά αν πάμε σε Murphy lab...?

Εφόσον έχεις τα χρήματα για την αγορά της αξίζει και με το παραπάνω. Τα ακριβά αντικείμενα δεν προσδιορίζονται ούτε από την πρακτικότητα τους, ούτε από την αντικειμενική τους ποιότητα. Αφορούν ενδεχομένως σε διαφορετικές κοινωνικές τάξεις. Αγοράζεις την μοναδικότητα του αντικειμένου, γνωρίζοντας ότι την κατασκεύασε κάποιος luthier με οναματεπωνυμο και όχι κάποια απρόσωπη μηχανή καθώς και το σχετικό mojo. Οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με το εάν συγκρίνεται με μια standard νομίζω ότι είναι εκτός θέματος. Όσον για την καταληκτική ερώτηση του op, ο εν θεματι αρχάριος καλύτερα να πάρει μια standard και να δαπανήσει την διαφορά σε έναν καλό ενισχυτη. 

Εφόσον έχεις τα χρήματα για την αγορά της αξίζει και με το παραπάνω. Τα ακριβά αντικείμενα δεν προσδιορίζονται ούτε από την πρακτικότητα τους, ούτε από την αντικειμενική τους ποιότητα. Αφορούν ενδεχομένως σε διαφορετικές κοινωνικές τάξεις. Αγοράζεις την μοναδικότητα του αντικειμένου, γνωρίζοντας ότι την κατασκεύασε κάποιος luthier με οναματεπωνυμο και όχι κάποια απρόσωπη μηχανή καθώς και το σχετικό mojo. Οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με το εάν συγκρίνεται με μια standard νομίζω ότι είναι εκτός θέματος. Όσον για την καταληκτική ερώτηση του op, ο εν θεματι αρχάριος καλύτερα να πάρει μια standard και να δαπανήσει την διαφορά σε έναν καλό ενισχυτη. 
Οι fender CS δεν είναι χειροποίητες.Οι υποτιθέμενοι luthiers είναι απλά συναρμολογητές από κομμάτια που κατασκευάζονται όπως οι υπόλοιπες fender και απλά αυτοί διαλέγουν κομμάτια που θεωρούν οι ίδιοι ξεχωριστά και τα συναρμολογούν.Σε κάποιες περιπτώσεις έχουν ιδιαίτερη ξυλεία και εικαστική παρέμβαση αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι χειροποίητα όργανα.

Οι fender CS δεν είναι χειροποίητες.Οι υποτιθέμενοι luthiers είναι απλά συναρμολογητές από κομμάτια που κατασκευάζονται όπως οι υπόλοιπες fender και απλά αυτοί διαλέγουν κομμάτια που θεωρούν οι ίδιοι ξεχωριστά και τα συναρμολογούν.Σε κάποιες περιπτώσεις έχουν ιδιαίτερη ξυλεία και εικαστική παρέμβαση αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι χειροποίητα όργανα.
Η ουσία του post δεν είναι για το αν τελικά είμαι χειροποίητες η όχι, το οποίο δεν γνωρίζω καθώς δεν εργάζομαι στο cs της fender, αλλά για το γεγονός ότι είναι υψηλότερα στην τροφική αλυσίδα. Σίγουρα δεν απευθύνονται στον μεροκαματιάρη αλλά σε κάποιον που με μεγάλη χαρά και ευκολία θα διάθεση τα χρήματα για την αγορά της και ο οποιος δεν θα μπει στην διαδικασία να αναλύει κόστη και υλικά. Όπως σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που μας προσφέρονται, η πραγματική αξία ενδεχομένως είναι αμφιλεγόμενη. Αυτό όμως που σίγουρα προσφέρεται είναι η αυξημένη μοναδικότητα και η αίσθηση της υπεροχής έναντι του σωρού. 

• Συμφωνώ
Reactions: Jet72
Η ουσία του post δεν είναι για το αν τελικά είμαι χειροποίητες η όχι, το οποίο δεν γνωρίζω καθώς δεν εργάζομαι στο cs της fender, αλλά για το γεγονός ότι είναι υψηλότερα στην τροφική αλυσίδα. Σίγουρα δεν απευθύνονται στον μεροκαματιάρη αλλά σε κάποιον που με μεγάλη χαρά και ευκολία θα διάθεση τα χρήματα για την αγορά της και ο οποιος δεν θα μπει στην διαδικασία να αναλύει κόστη και υλικά. Όπως σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που μας προσφέρονται, η πραγματική αξία ενδεχομένως είναι αμφιλεγόμενη. Αυτό όμως που σίγουρα προσφέρεται είναι η αυξημένη μοναδικότητα και η αίσθηση της υπεροχής έναντι του σωρού. 
Αν αναφέρεσαι σε υπεροχή όσο αφορά το brand σαφώς και είναι έτσι αλλά αν αναφέρεσαι στην ποιότητα κατασκευής τους μια πραγματικά χειροποίητη κιθάρα είναι κατά την άποψη μου πολύ ανώτερη και μπορείς να επιλέξεις την καλύτερη ξυλεία.Οι πιο πολλές CS είναι από κοινή ξυλεία που σε αντίθεση με ότι πιστεύετε είναι και η πιο φτηνή.

Αν μου περίσσευαν θα αγόραζα μια CS αλλά σίγουρα όχι επειδή είναι κάποιο κορυφαίο όργανο .

Ειδικά όσο αφορά και τα specs τους θα τα θεωρούσα κάπως παρωχημένα.

Όσο αφορά την τροφική αλυσίδα μπορείς να πας να φας σε κάποιο πολύ ακριβό εστιατόριο αλλά μην νομίζεις ότι η ποιότητα είναι καλύτερη από αυτά που τρώει ένας βοσκός στο χωριό και καλλιεργεί και τα ζαρζαβατικά του...

αν τελικά είμαι χειροποίητες η όχι, το οποίο δεν γνωρίζω καθώς δεν εργάζομαι στο cs της fender,

Δεν χρειαζεται να εργαζεσαι στο CS για να δεις οτι ειναι (και δεν ειναι) χειροποιητες οσο και ΟΛΕΣ οι αλλες bolt on κιθαρες της Squier/Fender 

οτι specs θελεις μπορει να σου φτιαξει το CS* ,δεν ειναι εκει το θεμα 

*απλα οι περισσοτεροι  ΠΕΛΑΤΕΣ θελουν 100% vintage specs (εχουν βγει ομως παρα πολλες κιθαρες απο το CS με πολυ μοντερνα specs ,20αρια radius και action σαυρα ?)

να μια παλαιοτερη δικη μου με τα παραπανω specs & 20" radius

04881187d347fa543308c08849651d536aa44bc3c308cef24fb508fb4a740fb0e1d52001.jpg

btw η κιθαρα ηταν ετσι οταν την πηρα ,την ειχα ανταλλαξει στα 90s  με μια ΑΘΛΙΑ Fender CS strat 90s που ειχα παρει θεωρωντας οτι θα ηταν "το κατι αλλο" (ο κιθαριστας που του την πουλησα μετα απο 2-3 χρονια  απλα δεν αντεχε το ΑΘΛΙΟ οντως flame maple top & την απουσια pickguard και της....αλλαξε τα φωτα...)

37752989_1_x.webp

Αν αναφέρεσαι σε υπεροχή όσο αφορά το brand σαφώς και είναι έτσι αλλά αν αναφέρεσαι στην ποιότητα κατασκευής τους μια πραγματικά χειροποίητη κιθάρα είναι κατά την άποψη μου πολύ ανώτερη και μπορείς να επιλέξεις την καλύτερη ξυλεία.Οι πιο πολλές CS είναι από κοινή ξυλεία που σε αντίθεση με ότι πιστεύετε είναι και η πιο φτηνή.

Αν μου περίσσευαν θα αγόραζα μια CS αλλά σίγουρα όχι επειδή είναι κάποιο κορυφαίο όργανο .

Ειδικά όσο αφορά και τα specs τους θα τα θεωρούσα κάπως παρωχημένα.

Όσο αφορά την τροφική αλυσίδα μπορείς να πας να φας σε κάποιο πολύ ακριβό εστιατόριο αλλά μην νομίζεις ότι η ποιότητα είναι καλύτερη από αυτά που τρώει ένας βοσκός στο χωριό και καλλιεργεί και τα ζαρζαβατικά του...
Με την λέξη υπεροχή αναφέρομαι στον ελιτιστή ο οποίος θέλει να διαθέτει κάτι καλύτερο από τους υπόλοιπους, και νομίζω ότι το εν θεματι φαινόμενο απαντάτε συχνά στην κοινωνία μας σε διάφορες μορφές. 
Οσον αφορά στην αναφορά σου περί βοσκού vs ακριβού εστιατορείου συμφωνώ απόλυτα περί ποιότητας, όμως δυστυχώς στον κόσμο που ζούμε δεν είναι αυτό που καθορίζει το που βρίσκετε κοινωνικά ο βοσκός και ο πλούσιος αστός στην “τροφική αλυσίδα”. 

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα