Μόνο στα παιδιά μου...;
Ο ένας εκ των υιών, ζήτησε να μάθει κιθάρα πέρυσι (λίγο πριν τα 15) αλλά ήθελε να ξεκινήσει με ακουστική. Του έδωσα την μια ακουστική που έχω, που έτσι κι αλλιώς δεν παίζω... σχεδόν καθόλου, και του είπα πως οποιαδήποτε στιγμή θέλει μπορεί να πάει σε ηλεκτρική. Όχι δεν θα του έδινα την JS-1200 αλλά θα του έδινα την EVH ίσως και την
Gibson LP Studio. Ακόμα δεν έχει αλλάξει σε ηλεκτρική και δεν τον βλέπω να έχει και ιδιαίτερο μεράκι. Θα δούμε.
Ένα γειτονόπουλο όμως, 10 χρονών, ζήτησε επιμονα από τους γονείς του να ξεκινήσει ηλεκτρική, τον περασμένο Σεπτέμβρη. Οι γονείς ζήτησαν την γνώμη μου για ένα starter pack μέχρι 200 ευρώ, από τα συνήθη. Ο μικρός ήρθε σπίτι και έπαιξε ΟΛΕΣ τις 6 ηλεκτρικές που είχα τότε, και ενθουσιάστηκε με τις δύο Ibanez περισσότερο (JS-1200 & RGA Iron Label) και ιδιαίτερα με την RGA που την χαρακτήρισε ως την καλύτερη. Μιλάμε για κιθάρα με τιμή νέας (πρίν λίγα χρόνια) κοντά στα 900 ευρώ στον Thomann, που αγόρασα δεύτερο χέρι, πρακτικά καινούρια, 750 ευρώ. Επίσης είναι ξεκάθαρο ότι ο μικρός θέλει να ροκάρει άγρια και να παίξει μεταλιές. Οι άθλιες Strat copies των starter packs δεν θα του έλεγαν τίποτα και ίσως τον αποθάρρυναν κιόλας να συνεχίσει. Για να μην τα πολυλογώ, πρότεινα στους γονείς να δώσουν τα 200 ευρώ για να του αγοράσουν έναν καλύτερο ενισχυτή και ένα ζευγάρι ακουστικά και να του δανείσω του μάγκα την κιθάρα που τόσο του άρεσε, για κανα χρόνο, μέχρι να δούμε αν όντως είναι αρκετά δεσμευμένος με το... άθλημα, οπότε και οι γονείς θα τα σκάσουν για ένα καλύτερο όργανο.
Αυτό κάναμε. Του εξήγησα ότι όταν δεν παίζει, η κιθάρα πρέπει να μπαίνει
πάντα στο soft-case που επίσης του έδωσα (μακριά από stand) και μπορεί να την παίρνει στα μαθήματα με τον δάσκαλο. Ακούω τον μικρό τακτικά να παίζει, με FULL GAIN στον Roland Cube που πήρε, το Smoke on the water και το... happy birthday (metal edition! ).
Επίσης όταν με το καλό πάρω την κιθάρα πίσω, θα είναι σαν new guitar day, σωστά...? Ναι, γνωρίζω τα ρίσκα για αυτό που έκανα, και τα δέχομαι. Έχω άλλες 4 κιθάρες να με κρατούν απασχολημένο, είναι υπεραρκετές.
Οι κιθάρες είναι για να παίζονται. Μπορεί να είναι και έργα τέχνης υπό προϋποθέσεις και ίσως και μερικές να έχουν και συναισθηματική αξία για τον καθένα μας. Πρωτίστως όμως είναι ΕΡΓΑΛΕΊΑ μουσικής έκφρασης. Και ως τέτοιες τις αντιμετωπίζω.