- Πόντοι
- 483
- Ιδιότητα
- Κιθάρα
- Τραγούδι
Βοηθήστε λίγο τον αδαή ρε παλικάρια.
Οι τύποι στο ενδιαφέρον αυτό βίντεο λένε το εξής. Με ενισχυτές τύπου Hot Rod Deluxe (i.e. τεράστιο headroom), ανεβάζεις την ένταση πάνω απ' το 2 και σκοτώνεις την ακοή σου σε περιβάλλον σπιτιού. Πέφτεις απ' το 2 και χάνεις όλο το νόημα του να έχεις λαμπάτο ενισχυτή, δεν "ανοίγει". Δουλεύει καλά ο ενισχυτής σε live, ωστόσο. Στο βίντεο δείχνουν αρκετούς και ενδιαφέροντες τρόπους να εξημερώσεις το τέρας.
Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι το εξής: 1) Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το wattage στα καθαρά. Παίζω με Fender Bassbreaker 30r άνετα σπίτι. Ανοίγω την ένταση στο 4 και δε κουφαίνεται κανένας. Στο καθαρό κανάλι επαναλαμβάνω. Τόσο τεράστια διαφορά έχουν τα 10 watt;
2) Σε όλους τους λαμπατους ισχύει αυτό με το "άνοιγμα"; Ότι δηλαδή από μια ένταση και παραπάνω ακούγονται ωραία; Τα πιο ωραία καθαρά που έχω ακούσει ήταν με έναν blackface Princeton Reverb, αλλά η ένταση ήταν στο 3 και όχι μόνο δεν κουφαινομουν, αλλά άκουγα και τους διπλανούς μου τι έλεγαν άνετα. Άρα σε τέτοιου τύπου ενισχυτές το "κάτω απ' το 2 ένταση" είναι σα να λέμε στο off. Αντιστρόφως, ανέβασε τον πάνω απ' το 4 και σπάει, ειδικά με humbuckers. Άρα με ενισχυτές τύπου Princeton, το headroom σου παίζει 2 - 4.5 μόνο; Και αυτό είναι σχετικά περιοριστικό. Σε βγάζει σπίτι-στούντιο-μικρά live.
3) Η όλη φάση κάνει την επιλογή λαμπάτου ενισχυτή σχεδόν επιστήμη. Δεν παίζει να είμαι ο μόνος που ψάχνει έναν ενισχυτή τύπου Princeton με πιο μοντέρνα χαρακτηριστικά αλλά να μη σπάει τόσο γρήγορα