Superfunk mixing & mastering

να προσθέσω εδώ σχετικά με την απορία του Μπάμπη, αν αφήσεις καμια 20ριά tracks να γράφουν στο -5, πριν κάν ολοκληρώσεις το κομμάτι στα groups και ιδίως στο master θα έχεις φτάσει στο θεό.

Οπότε αντί να κατεβάζεις και να διορθώνεις 10-15 faders τη φορά καλύτερα να ξεκινήσεις από χαμηλά.

Επίσης (το ανέφερα ήδη) αν το daw σου επιτρέπει groups, φτιάξε προκαταβολικά μερικά, για κιθάρες ηλεκτρικές, ακουστικές, μπάσα, πλήκτρα, φωνές, πνευστά, τύμπανα κλπ ώστε να μπορεις με αυτά να κουμαντάρεις το master σου, και όταν χρειαστεί μόνο τις κιθάρες, τα πλήκτρα. 

Όταν μεταξύ τους όλες οι κιθάρες έχουν έρθει, τότε παίζεις πχ τις κιθάρες μόνο με τα μπάσα και τα τύμπανα και ελέγχεις.

Αλλά γενικά καλό είναι αυτό να μην το αφήσεις να γιγαντωθεί.

Όταν ήδη το κομμάτι έχει φτάσει στη μέση και το master κινείται στο -2 -3 το έχεις χάσει το παιχνίδι. Τί να πρωτοκατεβάσεις. Και φυσικά κάθε κατέβασμα θα σου χαλάσει όποιες ισορροπίες έχει ήδη φτιάξει.

 
Αυτά ακριβώς είναι που δεν κάνω (ακόμα)...και τα levels μου είναι στο θεό.

Μαθαίνω όμως...


ΨΑΧΝΩ τοση ωρα να σου βρω ενα βιντειο της προκοπης για αυτο που να ειναι συντομο και κατανοητο,τελικα βρηκα διαμαντι στο ιδιο το καναλι του Sonar ?




 
 Να πω και εγω τις μ@λ@κιες μου.?

 Πρωτα απο ολα, γραφουμε σε 24 bit. Αυτο μας επιτρεπει το εξης σημαντικο: Μπορουμε να στοχευσουμε σε ενα level εγγραφης με peaks στο -6 η και στο - 9 χωρις καμια απωλεια αναλυσης αξια λογου. Ετσι ξεκιναμε κατευθειαν με μια σταθμη που εχει το headroom που χρειαζεται, ενω παραλληλα εχουμε και ενα εξτρα μαξιλαρακι ασφαλειας για να αποφυγουμε καταστροφικα peak κατα την εγγραφη.

 Στη συνεχεια, και για να μπορεσουμε να συγκρινουμε οποιαδηποτε επεξεργασια που κανουμε με το dry σημα, θα πρεπει να συγκρινουμε σε ιδιες σταθμες. Τα αυτια μας ειναι το καλυτερο εργαλειο για αυτο, οποτε αν ας πουμε βαλουμε εναν κομπρεσορα, τον κανουμε bypass και οταν τον ενεργοποιουμε φροντιζουμε το σημα να εχει την ιδια ενταση, ρυθμιζοντας το output. Ετσι πρεπει να συγκρινουμε το πριν και το μετα, διαφορετικα το δυνατοτερο σημα παντα μας φαινεται καλυτερο, και στην πραγματικοτητα μπορει να τα καναμε χειροτερα. 

 Τηρωντας το παραπανω, εκτος απο καθαροτερη εικονα του τι κανουμε, διατηρουμε και το επιπεδο του σηματος στην ιδια σταθμη.

 Τωρα, υπαρχουν αλλα δυο συνηθεστατα δεδομενα: Η μποτα στις περισσοτερες μουσικες εχει τη μεγαλυτερη ακουστικη ενεργεια, και κατα κανονα γραφουμε πρωτα τυμπανα για να τα ακουμε και να παιξουμε πανω τους τα υπολοιπα οργανα.

 Αν λοιπον ρυθμισουμε την μποτα απο την αρχη, με το master fader στο 0 ( unity) να πικαρει η μποτα solo γυρω ας πουμε στο -12 στο master track, ειναι σχεδον βεβαιο οτι οσο θα προσθετουμε οργανα δε θα κλιπαρουμε το master καναλι. Αν λοιπον τηρουμε τα παραπανω, και δε βλεπω καποιο λογο να μην τα τηρουμε, ερχεται και δενει το γλυκο ωραια, χωρις ιδιαιτερο κοπο.

 Αυτη ειναι μια πιθανη προσεγγιση, δεν ειναι δογμα, το σημαντικο ειναι να εχεις τον ελεγχο στις σταθμες, τα νουμερα και η μεθοδος μπορει να διαφερουν, ο στοχος ομως οχι.

 
Σωστά. Αλλά να κάνω λίγο το δικηγόρο του διαβόλου, επειδή η μέρα είναι βροχερή και βαριέμαι. Τα περισσότερα DAW τη σήμερον ημέρα έχουν τουλάχιστον 32bit float processing. Αυτό σημαίνει ότι πρακτικά ο μόνος τρόπος να πικάρει κάτι είναι στην έξοδο. Οπότε, τα εργαλεία μας επιτρέπουν ακόμα και όλα τα τρακ αν γράφουν +3 +6 +10 +φιλαράκιέλεος, και το μάστερ φέιντερ +ήμαρτον, αν κατεβάσουμε το μάστερ φέιντερ (που υποτίθεται ότι είναι η έξοδός μας από την κάρτα, έτσι;) σε επίπεδο τέτοιο που να μην πικάρει πια, είναι όλα ΚΟΜΠΛΕ.

Θα πει κάποιος "έτσι δε μαθαίνεις", "δεν είναι σωστά πράγματα αυτά", "φτου σου ρε ξιοφτίλα", και είμαι σύμφωνος κι εγώ! Αλλά, τα εργαλεία το επιτρέπουν. Κι όχι μόνο στα DAW:

image.png

 
 To DAW το επιτρεπει αυτο, οχι ομως ολα τα plug in, διοτι θελουν οι μ@λ@κες αναλογικη εξομοιωση, που σημαινει μη- γραμμικη παραμορφωση, saturation και αλλες μαλακιες, και αν πας σε τετοια plug in με σταθμη και-τα-παπουτσια-μεσα, το εκανες το πραγμα χαος.?

 Αν βεβαια ειναι floating point ολη η επεξεργασια του καναλιου, τοτε πραγματι δεν μπορεις να το καταστρεψεις οσο και να το θες ?

 
4 ώρες πριν, Superfunk είπε



ΨΑΧΝΩ τοση ωρα να σου βρω ενα βιντειο της προκοπης για αυτο που να ειναι συντομο και κατανοητο,τελικα βρηκα διαμαντι στο ιδιο το καναλι του Sonar ?




Καλό, αν και σπάνια θα κάνω όλα αυτά που κάνει.

Συμφωνώ μαζί του μέχρι την αρχή περίπου εκεί που λέει για το -18.

Μετά θα φροντίσω κάθε πλαγκιν να έχει δυνατότητα output.

Αυτό το πράγμα για κάθε τι που προσθέτει να πρέπει να βρεί κάτι άλλο να σετάρει ξανά το output το βρίσκω πολύ χαζομάρα.

Επίσης μας έδειξε το vu και μας είπε για old school και ότι δες μηδενίζει στο -18.

Αφού ρε φίλε το εργαλείο που έβαλες ήταν σεταρισμένο στα -18. Αν ήταν στο -15 θα μηδένιζε στο -15.

Το πιό σημαντικό πάντως δεν το έδειξε, δηλαδή να βλέπεις στο master Out τι γίνεται προσθέτοντας κάθε track.

Εγώ είμαι της άποψης ότι, επειδή σε γενικές γραμμές όλοι μας δουλεύουμε κατα μόνας και γράφουμε ένα ένα κάθε όργανο, το στρώνουμε εκεί που πρέπει κατά την προσθήκη κάθε νέου.Πάνω κάτω θα έρθει εκεί που πρέπει (αφού βέβαια έχουν έρθει τύμπανα και μπάσο).

Αν είσαι γενικά προσεκτικός και όχι χουβαρντάς στο δώσε μπάρμπα θα καταφέρεις να έχεις ένα τελικό αποτέλεσμα πριν το 0 με περιθώριο για τα μάστερ εργαλεία.

 
Μετά θα φροντίσω κάθε πλαγκιν να έχει δυνατότητα output.


Ε αυτό λέει και αυτος,αλλά δεν έχουν όλα τα ΡΙ αυτή τη δυνατότητα, οπότε όταν δεν την έχουν κάνει αυτό 

Αυτό το πράγμα για κάθε τι που προσθέτει να πρέπει να βρεί κάτι άλλο να σετάρει ξανά το output το βρίσκω πολύ χαζομάρα.


Εντάξει δεν είναι και τίποτα το τρομερό ένα ΡΙ με ένα "κουμπί" που ρυθμίζει το gain μετά το ΡΙ βάζει δεν κάνει και επέμβαση ανοιχτής καρδιάς :)

Προσωπικά 4-5 ΡΙ χρησιμοποιώ και όλα έχουν ρυθμιστικό εξόδου οπότε δεν το κάνω αυτό αλλά καλό να γίνεται αν κάποιος χρησιμοποιεί ΡΙ χωρίς ρυθμιστικό εξόδου.

Βέβαια αν ΘΕΣ να πουσαρεις με το plug in τον ήχο για " παραμόρφωση" (κάποιες φορές το κάνω και εγω) δεν σε νοιάζει κάτι τέτοιο οπότε βαράς ελεύθερα ....

Δεν υπάρχουν κανόνες,μέσα σε λογικά πλαίσια βέβαια, if it works it works.

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Το πιό σημαντικό πάντως δεν το έδειξε, δηλαδή να βλέπεις στο master Out τι γίνεται προσθέτοντας κάθε track.


Ε εντάξει αυτό το βλέπεις θες δεν θες.

Ένα LUFS meter θες στο ΜΒ εκτός από το RMS & PEAK meter και είσαι οκ.

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
εγώ πάλι θα πρότεινα σε όλους τους μη έμπειρους να κάνουν μια μίξη τους μία φορά όπως την έκαναν μέχρι τώρα και άλλη μία όπως ΑΚΡΙΒΩΣ προτείνει ο τύπος... τα συγκριτικά συμπεράσματα από την τριβή τους με την διαδικασία θα τους είναι πολύ χρήσιμα...

τώρα η RMS είναι μια καθαρά "μαθηματική" προσέγγιση ως προς τον μέσο όρο και χρήσιμη ακόμα ως τέτοια στο mix αλλά η LUFS είναι η σύγχρονη τελική ματιά μετά την συνθηκολόγηση και την κατάπαυση πυρός (εν πολλοίς) στα πεδία μάχης του loudness war στο mastering, για τον απλούστατο λόγο ότι λαμβάνει επιπλέον υπόψη της και την ανθρώπινη αντίληψη της έντασης...

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
και άλλη μία όπως ΑΚΡΙΒΩΣ προτείνει ο τύπος... τα συγκριτικά συμπεράσματα από την τριβή τους με την διαδικασία θα τους είναι πολύ χρήσιμα...


Εγώ δάσκαλε έτσι την έκανα πάντα γιατί έτσι είχα μάθει τα χρόνια τα παλιά με τα αναλογικά μηχανιΖματα...έχω δοκιμάσει και πιο hot πράγματα όταν κατάλαβα ότι με... παιρνει λόγω unlimited headroom (my ass ? ) αλλά πάντα όταν ακολουθώ τα ...παλιά όλα ακούγονται πολύ καλύτερα και καθαρότερα.

 

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top