Super Reverb : Total Restoration

Προσωπικά δεν θα άλλαζα τα original eyelet boards, τις βάσεις, ούτε τα original ποτενσιόμετρα, πιο πολύ για την συλλεκτικότητα του ενισχυτή αλλά αφού μπήκες στην διαδικασία, ok.
Ίσως να μην τίθεται και θέμα συλλεκτικότητας για τον συγκεκριμένο..

Κατα πάσα πιθανότατα να μην έκανα τίποτα από όλα αυτά αν είχα έναν Blackface του 66'-67'. Στην προκειμένη περίπτωση όμως μόνο αν λάβεις υπόψιν σου όλες τις αλλαγές που θέλει για Blackfacing, πυκνωτές σήματος κ.α. , δεν θα έμενε και τόσο original.

Λοπόν να σας δείξω και σε τι φάση βρίσκομαι..

Τέλειωσα τα μπελατζίδικα heaters!(τα πράσινα καλώδια)

Το twist του καλωδίου έγινε μονοκόμματα με το εξής απλό κολπάκι:

- Χρησιμοποίησα συνολικά περίπου 3 μέτρα καλώδιο 18 awg για τα heaters και στο τέλος μου περίσσεψαν περίπου 30 πόντοι..

Έκοψα το καλώδιο στη μέση (1,5μ + 1,5μ) και έσφιξα την μια άκρη των καλωδίων σε μέγγενη και την άλλη την έσφιξα μέσα σε ένα...τρυπάνι ;). Οπότε άρχισα σιγά σιγά να περιστρέφω το τρυπάνι και έγινε ένα πολύ ωραίο twist.  ;D

Υπόψιν δεν θέλει και πολύ ζόρισμα γιατί αν το παρακάνετε θα κοπεί το καλώδιο.

Να και τα αποτελέσματα μετά από την τοποθέτηση

Heaters1.JPG

Heaters2.JPG

Heaters3.JPG

Παρατηρήσεις απο τις φωτογραφίες:

1) Είδα οτι δεν έχεις απομονώσει με θερμοσυστελλόμενο τα τελειώματα του shielded καλωδίου με κίνδυνο να "βρίσκει" το μπλεντάζ σε σημεία που δεν πρέπει...

Φυσικά το μπλεντάζ θα πρέπει να γειωθεί απο τη μεριά των ποτενσιομέτρων.

2) Τα πράσινα καλώδιά σου δεν τα βλέπω πολύ σφιχτά πλεγμένα.

Μη φοβάσαι. Δεν σπάνε τόσο εύκολα.  ;)

paul3i είπε:
Οπότε άρχισα σιγά σιγά να περιστρέφω το τρυπάνι και έγινε ένα πολύ ωραίο twist.  ;D

Υπόψιν δεν θέλει και πολύ ζόρισμα γιατί αν το παρακάνετε θα κοπεί το καλώδιο.
Το ίδιο έκανα όταν έφτιαχνα καλώδια ηχείων. Όταν όμως το braid γινόταν ανά τρία pairs (σε σύνολο 18 - utp- pairs) σε καλώδια ηχείων, το τρυπάνι δεν βοήθησε.  :(

Alder ξέρω ότι θέλει γείωση μόνο από τη μία το μπλεντάζ αλλά γιατί στα pots;

Παρεμπιπτόντως προσωπικά μου αρέσει (απλώς) περισσότερο το turret από το eyelet.

alderbody είπε:
2) Τα πράσινα καλώδιά σου δεν τα βλέπω πολύ σφιχτά πλεγμένα.

Μη φοβάσαι. Δεν σπάνε τόσο εύκολα.   ;)
Εκτός από αυτό τα καλώδια των νημάτων που πάνε στις βάσεις από το πίσω μέρος του σασί προς τα ποδαράκια 4/5 και 9 είναι πολύ κοντά στα ποδαράκια των βάσεων. Κανονικά θα έπρεπε να είχες κρατήσει μεγαλύτερες αποστάσεις. Επίσης θέλει προσοχή τώρα για τα καλώδια σήματος που θα έρχονται από το κύκλωμα.

Παρεμπιπτόντως προσωπικά μου αρέσει (απλώς) περισσότερο το turret από το eyelet.
+1

Όλες οι κατασκευές μου είναι με turrets και fiberglass boards.

audiokostas είπε:
....ξέρω ότι θέλει γείωση μόνο από τη μία το μπλεντάζ αλλά γιατί στα pots;
Φανταζομαι γιατι στην πλευρα της βασης δεν υπαρχουν εκει κοντα γειωσεις ενω οπως στο original layout βρισκονται κατω απο τα pots. Eπισης κοντα στις βασεις υπαρχουν και πιο εντονα ρευματα. Τα πρασινα καλωδια των νηματων οντως θελουν λιγο απομακρυνση απο την βαση, οσο πιο καθετα γινεται!

Marillion είπε:
Φανταζομαι γιατι στην πλευρα της βασης δεν υπαρχουν εκει κοντα γειωσεις ενω οπως στο original layout βρισκονται κατω απο τα pots. Eπισης κοντα στις βασεις υπαρχουν και πιο εντονα ρευματα.
Συμφωνώ. Είθισται να γειώνονται έτσι τα μπλεντάζ.

Τα πρασινα καλωδια των νηματων οντως θελουν λιγο απομακρυνση απο την βαση, οσο πιο καθετα γινεται!
Αυτό δεν το ανέφερα για να μην γίνω "κακιά πεθερά", αλλά πρέπει να γίνει... Κάτι ήξερε ο Leo που τα έφτιαχνε έτσι.

Είδα οτι δεν έχεις απομονώσει με θερμοσυστελλόμενο τα τελειώματα του shielded καλωδίου με κίνδυνο να "βρίσκει" το μπλεντάζ σε σημεία που δεν πρέπει...
Ήταν το επόμενο μου post γιατί θέλω να ρωτήσω πάνω σε αυτό, αλλά με πρόλαβε η παρατηρητικότητα σου. :D Θα επανέλθουμε στο θεματάκι με τα shielded καλώδια μόλις ανεβάσω και τις σχετικές φωτογραφίες..

Τα πράσινα καλώδιά σου δεν τα βλέπω πολύ σφιχτά πλεγμένα.
Όσο γι'αυτό θέλω να πω ότι το 18 awg Solid Core σύρμα δεν πλέκεται και πολύ εύκολα.

Ενδέχεται να φαίνονται σχετικά χαλαρά στα σημεία που γίνεται ο διαχωρισμός προς τις βάσεις..

θέλει προσοχή τώρα για τα καλώδια σήματος που θα έρχονται από το κύκλωμα
Για το λόγο αυτόν και όλα αυτά που προανέφερες maze με έβαλαν σε σκέψεις..

Η εικόνα που θα έχει το κύκλωμα με όλα τα καλώδια σήματος από το κύκλωμα στις βάσεις θα είναι πολύ διαφορετική. Αυτή τη στιγμή έχω φτιάξει τα νήματα χωρίς να υπάρχουν όλα τα καλώδια σήματος επάνω που ισούται με μια μη ολοκληρωμένη εικόνα. Μετά από μια προσεκτικότερη ματιά στο κύκλωμα κατέληξα στο ότι θα "σηκώσω" τα νήματα στον αέρα πάνω από τις βάσεις.

Τα πρασινα καλωδια των νηματων οντως θελουν λιγο απομακρυνση απο την βαση, οσο πιο καθετα γινεται!
Τα νήματα πάντοτε θα είναι κοντά στη βάση απλά ο τρόπος που τα τοποθέτησα δεν πληρεί την καθετότητα 90 μοιρών ως προς τα καλώδια σήματος σε ορισμένα σημεία. Κάτι φυσικά μη επιθυμητό καθώς διέρχεται AC τάση μέσα από τα νήματα.. ;)

Επανέρχομαι πάνω στην παρατήρηση του alder :

δεν έχεις απομονώσει με θερμοσυστελλόμενο τα τελειώματα του shielded καλωδίου
Πρέπει να μπεί θερμοσυστελλόμενο ώστε να αποφευχθεί η επαφή του εξωτερικού καλύμματος (ασημένιο shield) με το καλώδιο σήματος (το άσπρο).. Σωστά;

Παρακαλώ διορθώστε με αν κάτι λέω λάθος..

Παραθέτω και φωτογραφία για να καταλαβαίνουμε για τι πράγμα μιλάμε  :)

Alsndro.JPG

Μπράβο κι από εμένα! πολύ ωραία δουλειά. Είμαι σίγουρος ότι θα ακούγεται καταπληκτικός...  ;D

Μερικές πληροφορίες που μπορεί να φανούν χρήσιμες.

Το center tap του μετασχηματιστή για τα filaments (αν υπάρχει) καλό είναι να μην χρησιμοποιηθεί. Αντ'αυτού είναι προτιμότερο ένα virtual center tap με δύο 100άρες 1% (μετρημένες και διαλεγμένες). Ο λόγος είναι απλός: είναι αδύνατον λόγο κατασκευής σε έναν EI μετασχηματιστή το center tap να είναι ακριβώς στη μέση μιας και οι περιελίξεις που προστείθενται θα έχουν μεγαλύτερο μήκος άρα μεγαλύτερη αντίσταση για των ίδιο αριθμό περιελίξεων (αυξάνεται η απόσταση από τον πυρήνα). Αυτό αν δεν θες να πας σε dc regulated filament supply με ξεχωριστό μετασχηματιστή (γιαμ γιαμ...).

18 awg για τα filaments! Μιλάμε για overkill. Πέραν του ότι θεωρώ το solid core ακατάλληλο για τέτοιες εφαρμογές, το stranded 22 awg στα 6.3 v είναι rated στα 7 Amp! Αν θες πολύ overhead για κάποιο λόγο πας στο 20 awg που για την ίδια δουλειά είναι rated στα 11 Amp...

Το μόνο σημείο σε έναν ενισχυτή όπου έχει νόημα να χρησιμοποιήσει κανείς carbon composition resistors είναι οι plate load resistors. Οι cc αντιστάσεις έχουν high voltage coefficient of resistance. Για να μειώσουμε το θόρυβο (κυρίως contact noise) χρησιμοποιούμε αντιστάσεις μεγαλύτερου wattage όπως 1 watt metal film ή metal oxide.

Το star grounding scheme... είναι ότι καλύτερο αφού δεν επιτρέπει τη δημιουργεία ground loop αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Θα έπρεπε να αλλάξει όλο το layout. Βασίζεται όμως σε απλές ιδέες όπως ένα σαφή διαχωρισμό μεταξύ: signal ground, chassis ground και earth (mains ground). Αν αυτά μείνουν απομονωμένα και συναντηθούν μόνο σε ένα σημείο τότε έχουμε το βέλτιστο. Να σημειώσω ότι το signal ground είναι από μόνο του ένα δίκτυο star ground όπου και εκεί το κάθε stage πλέον έχει το δικό του star ground point (συνήθως στο ground point του filter cap στον οποίο συνδέεται) και συναντά τα υπόλοιπα με συγκεκριμένη σειρά... Όσον αφορά το που τελικά είναι το σημείο αυτό υπάρχουν δύο επιλογές (η γη είναι πάντα σχετικά κοντά στο mains inlet socket). Μία δημοφιλής επιλογή είναι στο input jack και μία άλλη (η προσωπική μου επιλογή) είναι κοντά στο mains inlet (από το power supply/HV center tap).

Και μιά τελευταία υπενθύμιση: grid stoppers! (εκτός αν θες να ακούς και ραδιόφωνο, παράσιτα παντώς είδους, neon lights κ.τ.λ.)

Συγνώμη αν κούρασα ή αν δεν έγινα πλήρως κατανοητός, ευχαρίστως να αποσαφηνίσω οτιδήποτε! Καλά παιξίματα!!!  :)

dc regulated filament supply με ξεχωριστό μετασχηματιστή ...
Διάβαζα τελευταία αρκετά περί filaments και μετατροπή AC σε DC κ.λ.π

Έψαξα και αν είναι εφικτό μέσω κάποιου κυκλώματος να μετατρέψω τα 6.3 VAC που ήδη διαθέτει ο M.I. αλλά απ' ότι κατάλαβα δεν γίνεται επειδή είναι απαραίτητη η ύπαρξη 8-12 VAC για να είναι δυνατή η μετατροπή του σε 6.3 VDC. Οπότε η χρήση ξεχωριστού μετασχηματιστή είναι η μόνη λύση.. (αν τελικά προβώ σε αλλαγή της τροφοδοσίας των filaments ::))

18 awg για τα filaments! Μιλάμε για overkill..
Ναι, αν σκεφτείς μάλιστα ότι είναι γύρω στα 4 Amp αυτά που δίνει ο Μ.Ι. είναι λίγο υπερβολικό το 18 AWG (επίσης πολύ δύσκολο στο twist και στο να κολληθεί στις μικρές βάσεις >:()

Το star grounding scheme...
Έχω ευτυχώς στη διάθεση μου αρκετό χρόνο ώστε να μελετήσω και να καταλήξω τελικά στο πως θα υλοποιηθεί ο διαχωρισμός των γειώσεων σε αστέρια/υποαστέρια..

Σε αυτή τη φάση το project έχει παγώσει γιατί περιμένω να σκάσουν διάφορες συμπληρωματικές παραγγελίες οπότε το' χω ρίξει στο διάβασμα. Πιστεύω να βγεί κάτι καλό απ' όλο αυτό καθώς πολλά απ'αυτά που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο θα αποδειχθούν στη πράξη μετά από πειραματισμό..

paul3i είπε:
Διάβαζα τελευταία αρκετά περί filaments και μετατροπή AC σε DC κ.λ.π

Έψαξα και αν είναι εφικτό μέσω κάποιου κυκλώματος να μετατρέψω τα 6.3 VAC που ήδη διαθέτει ο M.I. αλλά απ' ότι κατάλαβα δεν γίνεται επειδή είναι απαραίτητη η ύπαρξη 8-12 VAC για να είναι δυνατή η μετατροπή του σε 6.3 VDC. Οπότε η χρήση ξεχωριστού μετασχηματιστή είναι η μόνη λύση.. (αν τελικά προβώ σε αλλαγή της τροφοδοσίας των filaments ::))
Απο τα 6.3V AC με μία γέφυρα και ένα ηλεκτρολυτικό πυκνωτή 1000μf θα έχεις 6V DC για τα νήματα σε όλες τις προενισχύτριες.

Μόνο αν θέλεις να σταθεροποιήσεις με κανένα 7806 θα χρειαστείς παραπάνω AC τάση δηλδ άλλο ΜΙ.

Σε καινούργιο Matamp έχω δει το κορυφαίο, σταθεροποίηση στα νήματα των δύο πρώτων προενισχύτριων, από τα 6,3Vac με 7805!  ;D

Θα έλεγα μην το κουράζεις το θέμα με τα νήματα, δεν χρειάζεται να γίνουν dc, αν σηκώσεις τα καλώδια και γειώσεις τη μεσαία λήψη των 6,3V θα είσαι μια χαρά. Δώσε περισσότερη βάση στις γειώσεις σου, εκεί είναι η όλη ιστορία. Ο Leo πάντως τις έχει μια χαρά (pre CBS δηλαδή) και αποκλείεται να έχεις θόρυβο αν ακολουθήσεις τα σημεία που γειώνει κάθε στάδιο.

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
myster_maze είπε:
Σε καινούργιο Matamp έχω δει το κορυφαίο, σταθεροποίηση στα νήματα των δύο πρώτων προενισχύτριων, από τα 6,3Vac με 7805!  ;D

Θα έλεγα μην το κουράζεις το θέμα με τα νήματα, δεν χρειάζεται να γίνουν dc, αν σηκώσεις τα καλώδια και γειώσεις τη μεσαία λήψη των 6,3V θα είσαι μια χαρά. Δώσε περισσότερη βάση στις γειώσεις σου, εκεί είναι η όλη ιστορία. Ο Leo πάντως τις έχει μια χαρά (pre CBS δηλαδή) και αποκλείεται να έχεις θόρυβο αν ακολουθήσεις τα σημεία που γειώνει κάθε στάδιο.
+10000.Tο πολυ το Κυριε Ελεησον το βαριεται κι'ο Θεος . ;D  Φτιαξε το μηχανημα οπως ηταν πριν ΑΚΡΙΒΩΣ δηλαδη (οπου εχεις την δυνατοτητα βεβαια )και δεν θα εχεις κανενα θορυβο η προβλημα  ;D.Και μην διαβαζεις παρα πολυ γιατι στο τελος θα τα παιξεις . ;D

Η ιστορια ειναι μετα.. 8) με τις δοκιμες ...εκει θα επεμβεις και θα το ευχαριστηθεις .Καλη Ανασταση παιδια.

Συμφωνώ και γω οτι δεν υπάρχει θέμα για DC στο συγκεκριμένο ενισχυτή.

Σε ενα super reverb που έχω πειράξει δεν το έκανα, μονο σε μια κεφαλή bassman που της έβαλα μια λαμπίτσα παραπάνω για λίγο drive το έκανα..

Και μην διαβαζεις παρα πολυ γιατι στο τελος θα τα παιξεις..
Άσε φίλε Περικλή το έχω κάψει ήδη ;D

Ο λόγος που μπήκα σε όλη αυτή την διαδικασία σίγουρα δεν είναι για να πρωτοτυπήσω..

Αφορμή ήταν ο ενισχυτής ενός φίλου (TR 67') ο οποίος αν και ακουγόταν απίστευτα, είχε έντονο Hum.  :( 

Θέλοντας λοιπόν να αποφύγω τον οποιοδήποτε θόρυβο, θέλησα να προβώ σε μέτρα πρόληψης εφαρμόζοντας "τεχνικές εξουδετέρωσης" (αυτού του ενοχλητικού και συχνού φαινομένου) ως προς τις γειώσεις, filaments κ.λ.π.

Πάντως πραγματικά σας υπερευχαριστώ για τα posts και την βοήθεια που παρέχετε μέσα από την εμπειρία σας.. Θα επανέλθω μόλις μου έρθουν και τα υπόλοιπα πράγματα ώστε να τελειώσει και αυτό το project κάποια στιγμή :)

Άντε να φάμε λίγο αρνάκι μπας και ισιώσουμε γιατί έχουμε ρέψει  ;D

Πως θα σου φαινοταν αρνακι τυλιγμενο με μπλενταζ !!! :o :o

Αστειευομαι καλα να περασεις. ;D ;D

Μπορεί να με ξεχάσατε, εγώ όμως όχι!  ;D

Στο διάστημα που μεσολάβησε δεν έμεινα με σταυρωμένα χέρια.. Αντιθέτως μάλιστα!

Παρέλαβα αρκετές παραγγελίες οπότε όπως καταλαβαίνετε είχα (....και έεεεχω ακόοοοομη  ::)) αρκετή δουλίτσα.

Κατέφθασαν λοιπόν αντιστάσεις, ηλεκτρολυτικοί πυκνωτές αλλά και πυκνωτές σήματος. Allen Bradley για τις αντιστάσεις του κυκλώματος, F&T και Sprague Atoms ηλεκτρολυτικούς και όσο για τους πυκνωτές σήματος για το Vibrato Channel, κατέληξα στους Sozo Blue Molded.

Ιδού και ένα μικρό δείγμα από κάποια από τα πράγματα γιατί τα υπόλοιπα... εε θα τα δείτε επάνω στο κύκλωμα.  ;)

Order4.JPG

Έχω κολλήσει τα περισσότερα από τα εξαρτήματα που είχαν έρθει από τις παραγγελίες. Βέβαια έχω ακόμη αρκετή δουλεία μπροστά μου αλλά θα τον φάω τον γαϊδαρο που θα μου πάει  ;D

Παίρνει σιγά σιγά σχήμα και μορφή ο ενισχυτάκος μου και να λοιπόν τι έχω κάνει μέχρι στιγμής..

Build4.JPG

Build5.JPG

Build6.JPG

paul3i είπε:
Έχω κολλήσει τα περισσότερα από τα εξαρτήματα που είχαν έρθει από τις παραγγελίες. Βέβαια έχω ακόμη αρκετή δουλεία μπροστά μου αλλά θα τον φάω τον γαϊδαρο που θα μου πάει  ;D

Παίρνει σιγά σιγά σχήμα και μορφή ο ενισχυτάκος μου και να λοιπόν τι έχω κάνει μέχρι στιγμής..
Καλησπέρα.

1-2 παρατηρήσεις μονο.

(1) Θα σου προτεινα να βγάλεις τα κεραμικά "δισκάκια" πυκνωτές και να τα αντικαταστήσεις με silver mica

(2) Μην βάλεις carbon comp σε plates γιατί τείνουν να κάνουν θόρυβο και δεν εχουν καλο "tolerance" σε υψηλές τάσεις. Βάλε metal oxide / metal film. εχουν καλύτερο tolerance.

(3) Νομιζω οτι τα 3 SoZo στη (αριστερα στο τελος του board) δεν τα εχεις βάλει σωστά. Κάποια εχουν τη γραμμή (outer foil) πάνω και κάποια την εχοθυν κάτω. Διάβασε στο site της SoZo για το που θα πρεπει να "κοιταει" η μαυρη γραμμή. Θεωρώ πως ειναι προς τη γείωση.

Αυτα. Και πακι μπράβο για την αναπαλαίωση/ανακατασκευή. Ωραία εμπειρία.

Ανδρέας

Παρόμοια θέματα

Trending...

Νέα θέματα

Back