studio monitors-διλημμα

johnysM

Ενεργό μέλος
Πόντοι
118
Καλησπέρα, ψάχνω να αγοράσω studio monitor για χρήση ηλεκτρικής κιθάρας κυρίως και είμαι ανάμεσα σε presonus eris 5 gen2 και yamaha hs5? Έχει κάποιος δοκιμάσει κανένα από τα 2?Ποιο θα μου προτείνατε?

Budget στα 350 ευρώ

Καλησπέρα, ψάχνω να αγοράσω studio monitor για χρήση ηλεκτρικής κιθάρας κυρίως και είμαι ανάμεσα σε presonus eris 5 gen2 και yamaha hs5? Έχει κάποιος δοκιμάσει κανένα από τα 2?Ποιο θα μου προτείνατε?

Budget στα 350 ευρώ
Δεν έχω δοκιμάσει κανένα από το δύο, αλλά με κλειστά μάτια θα πήγαινα στα Yamaha.
Αντιμετώπισα το θέμα των monitors πρόσφατα, και τα yamaha θα ηταν μέσα στις επιλογές.
Δεν θα έπαιρνα τα presonus, γιατι δεν το δέχεται ο οργανισμός μου σε studio monitors το ένα να συνδέεται στο άλλο, και όχι αυτόνομα.
Πέραν αυτού, από άποψη απόκρισης συχνότητας τα yamaha είναι καλλίτερα (54 Hz έως 30 kHz (-10 dB) ή 74 Hz έως 24 kHz (-3 dB) σε σχέση με τα presonus ( 55 Hz έως 20 kHz. ).
Θε έλεγα ότι τα presonus είναι multimedia speakers, ενώ τα yamaha studio monitors.
Γι αυτό είναι και ακριβότερα.

Δεν έχω δοκιμάσει κανένα από το δύο, αλλά με κλειστά μάτια θα πήγαινα στα Yamaha.
Αντιμετώπισα το θέμα των monitors πρόσφατα, και τα yamaha θα ηταν μέσα στις επιλογές.
Δεν θα έπαιρνα τα presonus, γιατι δεν το δέχεται ο οργανισμός μου σε studio monitors το ένα να συνδέεται στο άλλο, και όχι αυτόνομα.
Πέραν αυτού, από άποψη απόκρισης συχνότητας τα yamaha είναι καλλίτερα (54 Hz έως 30 kHz (-10 dB) ή 74 Hz έως 24 kHz (-3 dB) σε σχέση με τα presonus ( 55 Hz έως 20 kHz. ).
Θε έλεγα ότι τα presonus είναι multimedia speakers, ενώ τα yamaha studio monitors.
Γι αυτό είναι και ακριβότερα.
Ευχαριστώ για την απάντηση, μου ξεδiάλυνες λίγο τα πράγματα, αφού δεν έχω ιδέα από τεχνικά χαρακτηριστικά για studio monitor και εγώ για yamaha κοιτούσα πιο ζεστά γιατί κάτι από τα λίγα που ξέρω είναι ότι σαν brand είναι πολύ δυνατό στην μουσική βιομηχανία

Ευχαριστώ για την απάντηση, μου ξεδiάλυνες λίγο τα πράγματα, αφού δεν έχω ιδέα από τεχνικά χαρακτηριστικά για studio monitor και εγώ για yamaha κοιτούσα πιο ζεστά γιατί κάτι από τα λίγα που ξέρω είναι ότι σαν brand είναι πολύ δυνατό στην μουσική βιομηχανία
Θα σου πώ έναν τυφλοσούρτη.
Κάτω από 300 ευρώ το ζεύγος ΔΕΝ υπάρχουν σήμερα studio monitors.
Ό,τι είναι κάτω από 300 €, είναι Multimedia ηχεία.
Μια χαρά θα παίξουν, αλλά δεν θέλεις τόσους χρωματισμούς, για τη χρήση που τα θες.
Θες πιο flat -ουδέτερο ήχο, που σου δίνουν τα studio monitors.

Θα σου πώ έναν τυφλοσούρτη.
Κάτω από 300 ευρώ το ζεύγος ΔΕΝ υπάρχουν σήμερα studio monitors.
Ό,τι είναι κάτω από 300 €, είναι Multimedia ηχεία.
Μια χαρά θα παίξουν, αλλά δεν θέλεις τόσους χρωματισμούς, για τη χρήση που τα θες.
Θες πιο flat -ουδέτερο ήχο, που σου δίνουν τα studio monitors.
και κάτι άλλο θέλω να σε ρωτήσω σε focusrite scarlet 4 gen solo θα μπορέσουν να συνδεθούν?
Βλέπω από πίσω έχω 2 output L και R τα οποία είναι TRS υποδοχές, ελπίζω να μην θέλει κάτι άλλο.

και κάτι άλλο θέλω να σε ρωτήσω σε focusrite scarlet 4 gen solo θα μπορέσουν να συνδεθούν?
Βλέπω από πίσω έχω 2 output L και R τα οποία είναι TRS υποδοχές, ελπίζω να μην θέλει κάτι άλλο.
Θα κουμπώσουν τέλεια.
Τα yamaha έχουν και xlr και trs inputs.

Τσέκαρε και αυτά , τα

KRK RP-5- G5 RoKit

Είναι πιο φθηνα από τα Yamha, και όπως είπα και σε άλλο νήμα, πριν μια εβδομάδα τα πήρα, αλλα τελικά ακύρωσα την παραγγελία, γιατι εφτιαξα τα δικά μου .

Presonus και ξερό ψωμί για μίξη.. Τα πιο σωστά πού έχω ακούσει και χρησιμοποιώ. Τα Yamaha έχουν την τάση να αποδίδουν αδύναμα το μπάσο. Τα E5 με το waveguide και η σειρά Studio ΔΕΝ είναι MultiMedia speakers Δεν είναι 👺🤣 Μια πολύ καλή λύση για εξαιρετική απόδοση και για μίξη είναι τα JBL LSR. Είναι ασχημόπαπα αλλά είναι τέλεια, είχα τα πρώτα, όχι τα ανανεωμένα αλλά στα Εris δουλεύω καλύτερα, τα θεωρώ πιο accurate και ας μην συμφωνούν ίσως πολλοίς και μου. Πάντως και τα Yamaha να πάρεις, όπως ισχύει για όλα τα ηχεία, θα τα μάθεις και είναι σίγουρο πως θα σου αρέσουν και για παίζεις καί για να μιξαρεις. Είναι δημοφιλή και ας τα θεωρώ προσωπικά έτσι για το θέμα των μπάσων.

Presonus και ξερό ψωμί για μίξη.. Τα πιο σωστά πού έχω ακούσει και χρησιμοποιώ. Τα Yamaha έχουν την τάση να αποδίδουν αδύναμα το μπάσο.

E ναι, γιατι είναι τα yamaha, ως studio monitors έχουν flat απόκριση : ουδέτερος ήχος, χωρίς τεχνητά μπάσα ή πρίμα. Σε αντίθεση με τα Multimedia ηχεία :P, που έχουν περισσότερα μπάσα και τονισμένες συχνότητες .
Κατα τα άλλα ισχύει το ό,τι ηχειά μάθεις....

Έχω τα Yamaha HS-50+Sub. Είναι ένα ωραίο set-up για μίξη, καθώς εξασφαλίζει ότι ακούς πεντακάθαρα οτιδήποτε ενοχλητικό στα μεσαια, αλλά ακριβώς γι αυτό τον λόγο δε θα πρότεινα τα Yamaha για ακρόαση κιθάρας. Με λίγα λόγια πιστεύω ότι θα είναι κουραστικά τα μεσαία τους για κιθάρα. Επίσης δεν έχουν σχεδόν καθόλου μπάσα, όπως και τα περισσότερα ηχεία των 5"

Θα προτιμούσα να πάω σε κάτι πιο ευφωνικό, πιο ευχάριστο στην ακρόαση κι αν γίνεται σε μεγαλύτερο μέγεθος ή με sub. Από high-end εταιρείες σε χαμηλό budget θα πρότεινα JBL ή Adam αλλά δε θα με παραξένευε αν έκανες μια χαρά τη δουλειά σου και με κάποια καλά 2.1 ηχεία υπολογιστή.

Εκτός αν ψάχνεις ηχεία και για μίξη. Εκεί αλλάζει το πράγμα.

Έχω τα Yamaha HS-50+Sub. Είναι ένα ωραίο set-up για μίξη, καθώς εξασφαλίζει ότι ακούς πεντακάθαρα οτιδήποτε ενοχλητικό στα μεσαια, αλλά ακριβώς γι αυτό τον λόγο δε θα πρότεινα τα Yamaha για ακρόαση κιθάρας. Με λίγα λόγια πιστεύω ότι θα είναι κουραστικά τα μεσαία τους για κιθάρα. Επίσης δεν έχουν σχεδόν καθόλου μπάσα, όπως και τα περισσότερα ηχεία των 5"

Θα προτιμούσα να πάω σε κάτι πιο ευφωνικό, πιο ευχάριστο στην ακρόαση κι αν γίνεται σε μεγαλύτερο μέγεθος ή με sub. Από high-end εταιρείες σε χαμηλό budget θα πρότεινα JBL ή Adam αλλά δε θα με παραξένευε αν έκανες μια χαρά τη δουλειά σου και με κάποια καλά 2.1 ηχεία υπολογιστή.

Εκτός αν ψάχνεις ηχεία και για μίξη. Εκεί αλλάζει το πράγμα.
Περισσότερο για κιθάρα τα θέλω,αλλά μιξάρω και πραγματάκια στο reaper, ενταξει μην φανταστείς τίποτα τρελό, περισσότερο διασκευές φτιάχνω.
Επίσης να προσθέσω ο χώρος δεν είναι τεράστιος και δεν υπάρχει ηχομόνωση(μένω και σε διαμέρισμα), επομένως δεν ξέρω κατά πόσο πρακτικά θα ήταν πολύ μεγαλύτερα ηχεία.

E ναι, γιατι είναι τα yamaha, ως studio monitors έχουν flat απόκριση : ουδέτερος ήχος, χωρίς τεχνητά μπάσα ή πρίμα. Σε αντίθεση με τα Multimedia ηχεία :P, που έχουν περισσότερα μπάσα και τονισμένες συχνότητες .
Κατα τα άλλα ισχύει το ό,τι ηχειά μάθεις....
Δεν είναι φλατ ο τρόπος πού αποδίδουν τα συγκεκριμένα. Δυστυχώς, είναι ... sub flat στο θέμα του μπάσου. Το μπάσο αποδίδεται σωστότερα στα λατρεμένα μου eris, κάτι πού είναι θεσπέσιο όταν δουλεύεις, αξιολογεις τη μίξη 😛 Τα.... λυπάμαι τα 5αρια τα Yamaha 🤣Τα BX5 της M-audio τα έχω σε πολυ περισσότερη εκτίμηση. 😏

Περισσότερο για κιθάρα τα θέλω,αλλά μιξάρω και πραγματάκια στο reaper, ενταξει μην φανταστείς τίποτα τρελό, περισσότερο διασκευές φτιάχνω.
Επίσης να προσθέσω ο χώρος δεν είναι τεράστιος και δεν υπάρχει ηχομόνωση(μένω και σε διαμέρισμα), επομένως δεν ξέρω κατά πόσο πρακτικά θα ήταν πολύ μεγαλύτερα ηχεία.
Σε νιώθω, πιστεύω ότι οι περισσότεροι ερασιτέχνες τα ίδια αντιμετωπίζουμε. Παρόλα αυτά εγώ πήρα το sub των HS50 και τον ανοιγοκλείνω στις μίξεις. Πριν αγοράσω το Sub απλά δεν είχα μπάσα, κι αυτά που λένε για τα μικρά δωμάτια εγώ τα ακούω βερεσέ. Αν δεν ακούς τίποτα δηλαδή στα μπάσα, τί θα μιξάρεις; Ειδικά αν κάνεις και ηλεκτρονική μουσική είναι αστείο να συζητάμε ότι μπορείς να μιξάρεις απλά με ένα ζευγάρι 5" ηχείων.

Εν κατακλείδι, το πιο σημαντικό στο να μιξάρεις δεν είναι καθόλου το ποιά ηχεία θα αγοράσεις. Το πιο σημαντικό είναι να τα μάθεις σε σχέση με τον χώρο και να καταλάβεις πώς μεταφράζουν. Το οποίο γίνεται με δοκιμές και μπρος πίσω στο αυτοκίνητο, στα ακουστικά, κι αν έχεις και κανα plugin τύπου Acustica Sienna, σίγουρα βοηθάει. Μη σου πω ότι καλύτερα είναι να μιξάρεις με τα μάτια (με κάποιο plugin τύπου Izotope Tonal Balance) και με τα χέρια (ακουμπώντας τα woofer για να νιώσεις τα μπάσα) παρά με τα αυτιά σε τέτοιες συνθήκες.

Εγώ τώρα έχω ήδη 10+ χρόνια τα Yamaha, τα έχω μάθει και βαριέμαι οικτρά το learning curve των καινούργιων μεγαφώνων (που επειδή δε μιξάρω και συχνά μπορεί να πάρει ΠΟΛΥ καιρό). Παρόλα αυτά συνεχίζει να με εκνευρίζει το πόσο σκληρά είναι όταν απλά θέλω να ακούσω μουσική στο σαλόνι.

Γι αυτό σου λέω, να προτιμήσεις κάτι άλλο, με περισσότερο hifi και λιγότερο στεγνό και σκληρό χαρακτήρα. Τα Yamaha θεωρώ ότι είναι τα καλυτερότερα ηχεία για 2ο reference. Δηλαδή έχεις ένα βασικό ζευγάρι πιο ευφωνικό και τσεκάρεις και στα Yamaha για επιβεβαίωση. Εξάλλου έτσι κάνανε το όνομα τους στα studio με τα HS-10.

Last edited:
Σε νιώθω, πιστεύω ότι οι περισσότεροι ερασιτέχνες τα ίδια αντιμετωπίζουμε. Παρόλα αυτά εγώ πήρα το sub των HS50 και τον ανοιγοκλείνω στις μίξεις. Πριν αγοράσω το Sub απλά δεν είχα μπάσα, κι αυτά που λένε για τα μικρά δωμάτια εγώ τα ακούω βερεσέ. Αν δεν ακούς τίποτα δηλαδή στα μπάσα, τί θα μιξάρεις; Ειδικά αν κάνεις και ηλεκτρονική μουσική είναι αστείο να συζητάμε ότι μπορείς να μιξάρεις απλά με ένα ζευγάρι 5" ηχείων.

Εν κατακλείδι, το πιο σημαντικό στο να μιξάρεις δεν είναι καθόλου το ποιά ηχεία θα αγοράσεις. Το πιο σημαντικό είναι να τα μάθεις σε σχέση με τον χώρο και να καταλάβεις πώς μεταφράζουν. Το οποίο γίνεται με δοκιμές και μπρος πίσω στο αυτοκίνητο, στα ακουστικά, κι αν έχεις και κανα plugin τύπου Acustica Sienna, σίγουρα βοηθάει.

Εγώ τώρα έχω ήδη 10+ χρόνια τα Yamaha, τα έχω μάθει και βαριέμαι οικτρά το learning curve των καινούργιων μεγαφώνων (που επειδή δε μιξάρω και συχνά μπορεί να πάρει ΠΟΛΥ καιρό). Παρόλα αυτά συνεχίζει να με εκνευρίζει το πόσο σκληρά είναι όταν απλά θέλω να ακούσω μουσική στο σαλόνι.

Γι αυτό σου λέω, να προτιμήσεις κάτι άλλο, με περισσότερο hifi και λιγότερο στεγνό και σκληρό χαρακτήρα.
Ηλεκτρονική μουσική δεν μιξάρω, μόνο διασκευές σε κιθάρα αποκλειστικά άντε και να cover.
Δεν ξέρω έχω μπερδευτεί αρκετά και η επιλογή για σωστή αγορά μονιτορ ίσως είναι η πιο δύσκολη αγορά η τουλάχιστον από τις πιο δύσκολες έτσι όπως αντιλαμβάνομαι τα πράγματα, αφού το κάθε μονιτορ έχει αποκλειστικά τον δικό του ήχο, με τα δικά του χρώματα είναι σχεδόν απίστευτο να μείνεις 100% ικανοποιημένος αφού πάντα κάτι θα λείπει, πόσο μάλλον όταν πας για τα πρώτα studio monitors χωρίς να έχεις επαφή με το αντικείμενο.

Μάλλον θα πάω σε yamaha hs5 για αρχή και βλέπουμε στο μέλλον...

Υπάρχουν πάντως και στο YouTube αρκετά συγκριτικά τεστ για να πάρεις μια ιδέα για τον χαρακτήρα διαφορετικών ηχείων:

Πχ:

Βάρβαρο αυτό που κάνουν οι ηχειάρες μου στα άμοιρα τα yamaha :ROFLMAO:(χιούμορ, χιούμορ) Εγώ θα δώσω κάποια στιγμή μια ευκαιρία και στα καινούρια ROKIT

Βάρβαρο αυτό που κάνουν οι ηχειάρες μου στα άμοιρα τα yamaha :ROFLMAO:(χιούμορ, χιούμορ) Εγώ θα δώσω κάποια στιγμή μια ευκαιρία και στα καινούρια ROKIT

Δεν έχω ιδέα από μαστερινγκ και μίξη, τα μαύρα είναι πολύ πιο ωραία, να πάρεις ηχεία μόνο για να κάνεις μια δουλειά στη χάση και στη φέξη ερασιτεχνικά και να μην λάβεις υπόψη σου το που θα ακούς μουσική όλο τον καιρό;

Δεν έχω ιδέα από μαστερινγκ και μίξη, τα μαύρα είναι πολύ πιο ωραία, να πάρεις ηχεία μόνο για να κάνεις μια δουλειά στη χάση και στη φέξη ερασιτεχνικά και να μην λάβεις υπόψη σου το που θα ακούς μουσική όλο τον καιρό;
Δε θα πρότεινα να πάρει κάποιος τα Eris για να ακούει και μουσική. Τα συγκεκριμένα ή τα νεότερα Studio. Μέχρι και στην καλή μουσική θα ανακαλύψει ψεγάδια :p Σοβαρά, για εμένα είναι τα πιο revealing ηχεία που είχα ποτέ μου και πολύ καλά στην απόδοση λεπτομεριών. Μιας και ασχολούμαι με αυτή την κατηγορία ηχείων λόγω home studio. Έχουν πολύ καλό translation , ουδέτερο midrange, είναι front ported και ακούγεται αυτό αν τα έχεις κοντα σε τοίχο, είναι πιο ανεκτικά και γενικά είχα τα περισσότερα δημοφιλή και έχω δοκιμάσει πολλά σε φιλους γι αυτό τολμώ και τα συστήνω ιδιαίτερα για μιξη και mastering.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back