Standby + Power σε λαμπατο ενισχυτη - τα έχω μπλέξει...

theoxarhs

Νέο μέλος
Πόντοι
6
Διαβάζοντας το manual και αυτο το post http://www.ultimate-guitar.com/columns/gear_maintenance/taking_care_of_your_tube_amp.html

έχω ψιλομπερδευτεί

Τώρα είναι κλειστός έχει το power στο off και το standby στο standby

To power εχει επιλογες ON - OFF

Το standby έχει επιλογές ON - Standby

Για να τον ανοίξω ποιος ειναι ο σωστος τροπος?

1.Βαζω το κουμπί power στο on

2.Βαζω το κουμπί standby στο ΟΝ αφου περασει λιγη ωρα το βαζω παλι στο standby?

και αρχίζω και παίζω?

1.Βάζω το κουμπί standby από το Standby στο ON

2.Βάζω το κουμπί power στο ON

3.Επαναφέρω το κουμπί standby στο standby

και αρχίζω και παίζω

Για να τον κλεισω παλι ποιος ειναι ο σωστος τροπος;

1.Βαζω το κουμπί power στο off ανεξαρτητα του τι κανω με το standby?

2.Βαζω το κουμπί standby στο on και αφού περάσει λίγη ώρα βάζω το power στο off?

• Ελα φιλε μου,

καλως ηλθες στον κοσμο της φρρρρρρρρ (ρουλο ταμπουρου) ΛΑΜΠΑΣ!!!

Λοιπον με λιγα λογια,

κατ αρχην ο κλειστος ενισχυτης εχει το power sto OFF και το standby στο STANDBY

"Ανοιγμα ενισχυτη"

1. Φερνουμε το power στο ΟΝ, περιμενουμε λιγο (απο 1-2-3 λεπτα ως και τεταρτο καλυτερα)

2. Βαζουμε το standby στη θεση ΟΝ

3. Τον σκιζουμε στο παιξιμο

Αμα κανουμε διαλειμα δεν κλεινουμε τον ενισχυτη, απλα φερνουμε το standby στη θεση standby και αντιστοιχα στη θεση ON για να ξαναπαιξουμε

"Κλεσιμο ενισχυτη"

1.Φερνουμε το standby στη θεση standby

2.ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ, περιμενουμε παλι οσο μας παιρνει, δηλ. ξεστηνουμε, κανουμε, δειχνουμε, μιλαμε στις γκομενες και ΜΕΤΑ φερνουμε το power στη θεση OFF

καλα παιξιματα

Σε ευχαριστω και εγω ετσι το ειχα στο μυαλο μου οτι ειναι το σωστο...

Up the irons...

2.ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ' date=' περιμενουμε παλι οσο μας παιρνει, δηλ. ξεστηνουμε, κανουμε, δειχνουμε, μιλαμε στις γκομενες και ΜΕΤΑ φερνουμε το power στη θεση OFF

[/quote']

Εγω πάντως ήξερα οτι όταν αποφασίσεις να τον κλείσεις, πατάς το standby στην θέση STANDBY,

και μετά δεν είναι ανάγκη να περιμένεις για να πατήσεις το power στο OFF.

Απλά πρέπει να περιμένεις κάπου 5-10 λεπτα αφού τον σβήσεις για να κρυώσουν οι λάμπες, ΠΡΙΝ τον μετακινήσεις.

Έτσι και αλλιώς το standby, απο οτι ξέρω, δεν κάνει άλλη δουλειά απο το να διακόπτει το σήμα εισόδου.

Δεν πειραζει, εγω ετσι ξερω για να coolαρει απο τα φορτια, εννοειται ομως οτι πρεπει και να περιμενεις και κρυωσει λιγο ο ενισχυτης πριν τη μεταφορα

Το standby το χρησιμοποιουμε μονο στην διαδικασια "αναματος" του ενισχυτη δηλ. τα βηματα μας ειναι τα εξης

1.ανοιγουμε το ΟΝ με ΚΛΕΙΣΤΟ το stand by

2.περιμενουμε 2-3 λεπτα

με αυτον τον τροπο τα heaters μεσα στις λυχνιες ζεσταινονται και οταν τελικα αναψουμε τον ενισχυτη το "stress" του αναματος ελαχιστοποιειται....

3.ανοιγουμε το STAND BY

ΔΕΝ ΞΑΝΑΕΝΕΡΓΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟ STAND BY ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ "ΔΙΑΚΟΠΗ" ΝΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ...

ΠΟΤΕ δεν αφηνουμε τον ενισχυτη στο Stand By για μεγαλα χρονικα διαστηματα!

ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ τον ενισχυτη ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ κατεβαζοντας το POWER στη θεση OFF.

με αυτον τον τροπο "κλεινουν" ταυτοχρονα και το main power supply & το ρευμα στα heaters των λυχνιων.

(και μετα κλεινουμε το SB για να μην ανοιξουμε καταλαθος "βαρβαρα" τον ενισχυτη μας την επομενη φορα.. )

Τελικα στο κλεισιμο πρεπει να περιμενουμε παλι ή οχι ρε παιδια ?

Οι αποψεις των φιλων playloud και Superfunk διιστανται ....

Εκτος αν βαλω φωτια και τα καψω ολα :)

angels holocaust

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Επειδή μπερδεύτηκα λιγάκι με το θέμα, έκανα ένα μικρό ψάξιμο:

Σύμφωνα με το manual ενος JCM800

"STANDBY: Controls H.T. supply to amp valves. Allows the filaments to remain heated during breaks"

(http://www.drtube.com/schematics/marshall/jcm800-sc-manual.pdf)

Quote απο το manual ενος marshall JTM60 (1995):

"Note: Switch on the Mains Power Switch (item 16)

about 2 minutes before switching on the Standby (item 15). This allows the valves to heat up to full

working temperature before use. On switching off, the Standby should always be switched before the Power Switch."

(http://www.marshallamps.com/downloads/files/JTM%20hbk%20Eng.pdf)

To θέμα είχε συζητηθεί και πρόσφατα (http://www.noiz.gr/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=1614&postdays=0&postorder=asc&start=20)

όπου παρατέθηκε το λινκ:

http://hsga.org/learning/win2000_techtips_standby.html

("Vacuum Tube Life and the Standby Switch")

Σύμφωνα με αυτό:

Turn off the amplifier with the POWER switch leaving the STANDBY switch in the ON position. This bleeds the high voltage within the amplifier. With the next start up, repeat the procedure described above.

Τελικά καλά τα λέει ο superfunk για το άνοιγμα και το κλεισιμο του ενισχυτή, αλλά το "ΔΕΝ ΞΑΝΑΕΝΕΡΓΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟ STAND BY ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ "ΔΙΑΚΟΠΗ" ΝΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ... "

με το " ΠΟΤΕ δεν αφηνουμε τον ενισχυτη στο Stand By για μεγαλα χρονικα διαστηματα! " ) με μπέρδεψε λίγο. Το ερμηνεύω ως εξης (σε συνδυασμο με τα παραπανω)

αν κανουμε 15-20 λεπτα διαλλειμα βαζουμε stand by mode και δε τρεχει και τιποτα. μένουν και οι λάμπες ζεστές.

γενικά προσοχή με τη θερμοκρασια και τις αποτομες αλλαγες θερμοκρασιας.

ε?

Ακριβως :wink:

Οταν λεω μεγαλα χρονικα διαστηματα εννοω πανω απο ωρα,προσωπικα παντως ΠΟΤΕ δεν ξαναβαζω το SB ,οταν κανω διαλειμα απλα κλεινω τελειως το volume της κιθαρας ή παταω το mute στο tuner. :wink:

Και τελικά όταν περιμένουμε να ζεσταθούν περιμένουμε 1,2,3 ? 15 ? Λεπτά;

Ισχύει το όσο περισσότερο τον αφήνεις να ζεσταθούν οι λυχνίες, τόσο καλύτερα?

οχι δεν ισχυει

σε 1-3 λεπτα μπορεις αφοβα να τον ανοιξεις (το 1-3 λεπτα εχει σχεση και με τον ΤΥΠΟ της λυχνιας,οσο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ειναι τοσο περισσοτερα λεπτα θελει)

αυτο που πρεπει να προσεξεις ειναι οτι δεν υπαρχει τιποτα το χειροτερο απο το να ανοιγοκλεινεις συνεχια τον ενισχυτη.

π.χ αν σκοπευεις να παιξεις κιθαρα απο τις 6 το απογευμα μεχρι της 12 το βραδυ αλλα με διακοπες, ειναι καλυτερο να αφησεις τον ενισχυτη συνεχεια ανοικτο παρα να τον ανοιγοκλεινεις καθε 2 ωρες.

ελεος με αυτο το θεμα μου φαινεται δεν θα τελειωσει ποτε....δειτε στο 7.05

Τελείωσε πρίν 4,5 χρόνια περίπου.  :-X

Ωραίο βιντεάκι παρόλ' αυτά.

Αν οι κιθαρίστες δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη 50 χρόνια με 2 κουμπιά on-off ... φαντάσου τι γίνεται με τις πεταλιέρες. ;D

φιλε theochari,μην τα μπλεκεις πολυ .ο τροπος που σου λεει ο superfunk ειναι σωστος.Ακολουθησε τον και δεν θα εχεις προβλημα.απλα διασκεδασε και παιξε!!!

harilatron είπε:
Αν οι κιθαρίστες δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη 50 χρόνια με 2 κουμπιά on-off ... φαντάσου τι γίνεται με τις πεταλιέρες. ;D
+1000

Παιδιά, διαβάζοντας το θέμα θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση, ίσως λίγο ηλίθια. :P

Καλά όλα αυτά, αλλά σε περίπτωση που κοπεί το ρέυμα ή ακόμα χειρότερα έρθει το ρεύμα πριν προλάβεις να τον κλείσεις σωστά, ποιές είναι οι συνέπειες;

TheiosG είπε:
Παιδιά, διαβάζοντας το θέμα θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση, ίσως λίγο ηλίθια. :P

Καλά όλα αυτά, αλλά σε περίπτωση που κοπεί το ρέυμα ή ακόμα χειρότερα έρθει το ρεύμα πριν προλάβεις να τον κλείσεις σωστά, ποιές είναι οι συνέπειες;
Τα αναλογικά κυκλώματα (και ειδικά τα λυχνιακά) αντίθετα με τα ψηφιακά, δεν έχουν τέτοιο κίνδυνο.

εγω παντως, τρια  χρονια πριν ειχα εφαρμοσει τη διαδικασια "οταν κλεινω ενισχυτη, α)κλεισε την ενταση του ενισχυτη και β)κατευθειαν τον off διακοπτη, χωρις να κλεισω το standby, μετα απο ενα χρονο ταφτηνε η μια απο τις 2 λαμπες.

Θα μου πειτε οτι φταει το βιας η οτι οι λαμπες ηταν μαπα κλπ....

Ε και ομως εδω και ενα χρονο κλεινω το standby και μεχρι τωρα καμια λαμπα δεν ταπαιξε.

Τελικα εφαρμοσα οτι γραφει το manual της Marshall.  

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back