ΟΚ, ας μιλήσουμε λιγάκι με αριθμούς …
Φίλτατε illussion θα σε παρακαλούσα να προσέξεις τα γραφόμενά σου, και ειδικότερα αυτό :
illussion είπε:
… Το raid0 όπως και το raid 1 ( mirroring ) όταν είναι σε hardware επίπεδο δεν έχουν διαφορά σε απόδωση από ότι θα έχει ένας φυσικός δίσκος μόνος του, χρησημοποιώντας το ίδιο προκόλλο συνδεσμολογίας. Αν δηλαδή έχουμε Ultra Wide SCSI 320 raid controller με αντίστοιχους δίσκους σε ταχύτητα διαμεταγωγής, τότε δεν μπορεί να πετύχουμε ταχύτητα μεγαλύτερη από 320 megabytes. Οπότε και raid 0 να έχουμε, και raid 1 η ταχύτητα θα είναι ίδια. …
Όπως πολύ καλά γνωρίζεις το RAID-0 γράφει
παράλληλα στους δίσκους με συνέπεια να 2πλασιάζεται (θεωρητικά στο Raid-0) η ταχύτητα με την οποία γράφονται τα δεδομένα … (μιλάμε για ΣΥΝΟΛΙΚΑ τα δεδομένα και όχι τα δεδομένα ανά δίσκο)
Έχω να σου παραθέσω πάρα πολλά tests και reviews που το δείχνουν πεντακάθαρα … π.χ με τον nVidia nForce4 Raid Controller, (παλιό test με Pata δίσκους) η μέση ταχύτητα ανάγνωσης ήταν 110,7 ΜΒ/sec ενώ χωρίς Raid (single drive) ήταν 56,9 ΜΒ/sec.
http://techreport.com/articles.x/9124/13
Ομοίως, με τον ULi M1575 (onboard RAID Controller) της ASUS A8R32-MVP Deluxe (επίσης παλιά mobo), τα αντίστοιχα αποτελέσματα ήταν με RAID-0 294,7 ΜΒ/sec ενώ χωρίς Raid (single drive) ήταν 162.9 ΜΒ/sec.
http://www.overclock.net/933427-post158.html
Η διαφορά στο CPU Utilization ήταν της τάξης του 1% (με το Raid-0 αυξήθηκε από 3% σε 4% αλλά με περιθώριο λάθους του test +/- 2% , και σημαντική διαφοροποίηση στους διαφορετικούς controllers …)
Ορίστε και μια συγκεντρωτική και εξόχως διαφωτιστική εικόνα (παρόλο που κάποια από τα δεδομένα που παρουσιάζονται μου μοιάζουν κάπως "πειραγμένα" :

:
http://www.overclock.net/hard-drives-storage/111116-official-hd-database-benchmark-raid-single.html
Ας μην ταλαιπωρούμε εαυτούς ... με το RAID-0 γράφεις σε 2 δίσκους τα ίδια δεδομένα στο μισό χρόνο απ' ότι σε ένα δίσκο ... (όποιος έχει αντίρρηση επ' αυτού θα παρακαλούσα να την τεκμηριώσει ανάλογα)
Τώρα, αν κάποιος προτιμάει για λόγους προσωπικούς, οικονομικούς, ακουστικούς, αισθητικούς ή οτιδήποτε άλλο, να δουλεύει με 1 δίσκο είναι δικαίωμά του και με' γειά του με χαρά του !!! 8)
Έρχομαι τώρα στη προσωπική μου εμπειρία … έχω 2 RAID-0 συστοιχίες (2X350 GB και 2Χ750 GB) και έναν ξεχωριστό δίσκο 500GB, με Sil 3114 controller (πάνω στη motherboard) … κι όλα αυτά με έναν AMD 4200, σε ένα κουτί των 50 ευρώ, με ένα 500σάρι τροφοδοτικό … τίποτε το ιδιαίτερο ... ούτε ειδικούς Raid Controllers ούτε hardware για File Server … Όμως :
1. Ποτέ δεν παρουσιάστηκε πρόβλημα θορύβου από τους δίσκους (είχα 1 σ. Raid και έβαλα 2η σ.) και ηχογραφώ στο 1 μέτρο από το case …
2. Ποτέ δεν παρουσιάστηκε πρόβλημα υπερθέρμανσης (παρόλο που έχω καταργήσει όλους τους ανεμιστήρες κουτιού) – με την έννοια της παράξενης συμπεριφοράς π.χ. κολλήματα CPU
Και φτάνοντας στο θέμα της απώλειας δεδομένων σας λέω το εξής : Αρχικά στο σύστημά μου είχα 1 σ. raid για αρκετό καιρό … μια ωραία πρωία εκεί που κατέβαζα αμέριμνος ;D … μου βγάζει ένα ωραίο μήνυμα : [μπλαμπλαμπλα … δεν μπορώ να σώσω το αρχείο διότι … μπλαμπλαμπλα …] Δεν έδωσα σημασία παρόλο που το μήνυμα έμοιαζε σοβαρό και ξανακατέβασα το αρχείο … την επόμενη μέρα το ξανάκανε … και για να μην τα πολυλογώ την τρίτη μέρα το πήρα πρέφα τ’ όνειρο, αγόρασα άλλους δύο δίσκους, έφτιαξα τη δεύτερη συστοιχία, έσωσα ΟΛΑ τα δεδομένα της πρώτης, «έσπασα» και τσέκαρα την πρώτη συστοιχία και πράγματι είχε
χτυπήσει δίσκος … και ευχαρίστησα τον καλό Θεούλη ακριβώς για τη συμπεριφορά αυτή … (μου έχουν χτυπήσει κι άλλοι δίσκοι εκτός raid με πολύ πιο θορυβώδη και επώδυνα αποτελέσματα)
Όπως καταλαβαίνετε, το ρίσκο του Backup το αναλαμβάνω εγώ (και όχι η συστοιχία raid-1 ή 5 ή ...) και συνειδητά διαλέγω την ταχύτητα ενώ διαλέγω άλλο τρόπο για το backup των δεδομένων μου...
Τα συμπεράσματα δικά σας … 8)
/nEwBiE 8)