Συμβουλές για τεχνικό για setup μπουζουκιού

kosthrash

Ενεργό μέλος
Πόντοι
418
Γεια σας παιδιά, χρειάζομαι προτάσεις και συμβουλές για τεχνικό που αναλαμβάνει το setup μπουζουκιού στα δυτικά προάστια Αττικής.
Πρόκειται για χειροποίητο μπουζούκι κατασκευής Θωμά Κατσικαρου (1988), που ανηκε στον πατέρα μου , οπότε έχει τεράστια συναισθηματική αξία για μένα και όπως καταλαβαίνετε είναι δύσκολο να εμπιστευτώ κάποιον χωρίς να γνωρίζω τη δουλειά του ή χωρίς συστάσεις. Θα το έκανα μόνος μου (το σεταπ), αλλά δεν έχω εμπειρία στα μπουζούκια (ως την αλλαγή χορδών φτανω) και το μόνο που χρειάζεται είναι να χαμηλώσει λίγο το action για να είναι πιο ευκολοπαιχτο για εμένα. Κατά τ'αλλα, είναι σε πολύ καλή κατάσταση (για τα χρόνια του) και φυλάσσεται σε σκληρή θήκη. Οποιαδήποτε πρόταση ευπρόσδεκτη!

Και μερικές φώτο:

129def3b-4dda-49ce-8703-0181ebdf0b06-1_all_4876.jpg

129def3b-4dda-49ce-8703-0181ebdf0b06-1_all_4866.jpg

Μήπως έχει κάποιον καπλαμά κάτω από τον καβαλάρη (γέφυρα)? Ενα λεπτό φύλλο ξύλου, που εάν το αφαιρέσεις χαμηλώνει το action.

Λογικά θα έχει αλευρώσει το μανίκι, και θα έχουν ανέβει οι χορδές. Τσέκαρες το relief?

Μήπως έχει κάποιον καπλαμά κάτω από τον καβαλάρη (γέφυρα)? Ενα λεπτό φύλλο ξύλου, που εάν το αφαιρέσεις χαμηλώνει το action.

Λογικά θα έχει αλευρώσει το μανίκι, και θα έχουν ανέβει οι χορδές. Τσέκαρες το relief?
Το μανίκι είναι ολόισιο (δεν ρυθμίζεται κιόλας όπως στις κιθάρες με το truss rod, δεν υπάρχει truss rod έτσι κι αλλιώς).
Κοντά στο nut είναι μια χαρά το ύψος, όσο πλησιάζει τον καβαλάρη ψηλώνει, και καθότι ο καβαλάρης δεν ρυθμίζεται καθ' ύψος όπως στις κιθάρες, νομίζω θέλει "φάγωμα" για να χαμηλώσει (αποκλείεται να το κάνω εγώ... )
Η να δοκιμάσω να σκάψω τα αυλάκια του καβαλάρη για να χαμηλώσουν οι χορδές;

Το μανίκι είναι ολόισιο (δεν ρυθμίζεται κιόλας όπως στις κιθάρες με το truss rod, δεν υπάρχει truss rod έτσι κι αλλιώς).
Σε καινούργια μπουζούκια βάζουν truss rod. Στα παλιά μπουζούκια απλά αλλάζουν ταστα με ένα νούμερα πιο παχιά, για να επαναφέρεται το relief.

Κοντά στο nut είναι μια χαρά το ύψος, όσο πλησιάζει τον καβαλάρη ψηλώνει, και καθότι ο καβαλάρης δεν ρυθμίζεται καθ' ύψος όπως στις κιθάρες, νομίζω θέλει "φάγωμα" για να χαμηλώσει (αποκλείεται να το κάνω εγώ... )
Φάγωμα θέλει, δύσκολη δουλειά διότι πρέπει να εφάπτεται ακριβώς πάνω στο «ηχείο».

Η να δοκιμάσω να σκάψω τα αυλάκια του καβαλάρη για να χαμηλώσουν οι χορδές;

Μην το κάνεις. Πήγαινε σε ειδικό

Φάγωμα θέλει, δύσκολη δουλειά διότι πρέπει να εφάπτεται ακριβώς πάνω στο «ηχείο».

Μην το κάνεις. Πήγαινε σε ειδικό
Για τους παραπάνω λόγους άνοιξα το θέμα, αν έχει κανείς να μου προτείνει τεχνικό που αναλαμβάνει setup σε παλιά μπουζουκια.

Έχω έναν στη γειτονιά που φτιάχνει και μπουζούκια αλλά έχω κακή εμπειρία από κιθάρα που πήγα για αλλαγή τάστων πριν πολλά χρόνια και μου έκανε ένα βαθύ χτύπημα στο μπράτσο το οποίο το καταλαβαίνω όταν περνάει ο αντίχειρας από πάνω... Δεν ξανά πάτησα. Θέλω να πω με αυτό ότι καλύτερα να μην ψάχνεις ειδικό μπουζουκιού αλλά να ρωτήσεις νοικοκύρηδες μαστόρους κιθάρας μήπως σου το αναλάβουν όπως ο Οικονομάκης στη νέα Σμύρνη που όλοι έχουν πει ένα καλό λόγο

Στην Κρήτη υπάρχει σίγουρα ένας καλός κοντά, αν δεις ζόρια.

Παλαιότερα που ασχολουμουν, υπάρχει και ένα Κλεφτογιαννης, κορυφαίος κατασκευαστής νομίζω Αθηνα. Δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμα

Καλημέρα,

Πολύ καλός μάστορας -και πάρα πολύ καλός άνθρωπος- είναι ο Κος Μουντάκης στο κέντρο της Αθήνας. +30 6977814080
Έχει μεγάλη εμπειρία σε μπουζούκια (και σε πολλά άλλα έγχορδα) και μοιράζει απλόχερα τη γνώση του - μόνο και μόνο η επίσκεψη είναι εμπειρία!

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back