Scale Κιθαρας

n4Sha

Νέο μέλος
Πόντοι
18
Χαιρετε ! Παιδια τι κανετε? καιρο εχω να γραψω !

Εδω και πολυ καιρο παιζω σε ΡΕ κουρδισμα γιατι οι χορδες ειναι πιο χαλαρες . Αυτο με βοηθαει στο Picking , στις δυναμικες - και στα σηκωματα/ vibrato φυσικα. Εχω θεμα με τα χερια : ποναει ο αριστερος καρπος μετα απο ωρες και στο δεξι νιωθω τον τενοντα μερικες φορες απ το πολυ Picking. Δοκιμασα σε πιο ψιλες χορδες (8αρες -7αρες) αλλα το προβλημα ειναι οτι δεν βρισκω συχνα να αγορασω.

Ενα κολλημα που εχω με ολα αυτα ειναι οτι τα Backing tracks Και τα τραγουδια που παιζω ειναι σε ΜΙ κουρδισμα. Ειχα μια παλια καρτα ηχου που εριχνε το PItch αλλα οι καινουργιες δεν το εχουν... (Ξερετε καμια που να το εχει αυτο??)

Το scale της κιθαρας μου ειναι 25,5 . Αμα αγοραζα μια με μικροτερο scale θα ελυνε αυτο το θεμα που εχω? Δηλαδη να κουρδιζα σε Μι και να εχω το ιδιο tension χορδων, σαν αυτο που εχω τωρα σε ΡΕ ?

Ευχαριστω εκ των προτερων !

Το πιο μικρό scale (24,75’’) θα σου έδινε το tension περίπου σε Eb κούρδισμα.

Μπορείς να πάρεις μαζεμένα σετ 8αρες να έχεις να αλλάζεις. Δεν είναι απαραίτητο να αλλάζεις και πολύ συχνά, εάν δε βρίσκεις. Κάθε χρόνο αλλάζω τις δικές μου.

Επίσης, το καλό σεταρισμα βοηθά όσο τίποτα άλλο την αίσθηση του tension. Εάν δώσεις λίγο relief στο μανίκι και ψηλώσεις το action εκεί που πρέπει, η κιθάρα γίνεται βούτυρο στο παίξιμο.

Elixir βαζω που εχει καλη διαρκεια ζωης. Αλλα μολις πανε να αλλαξουν χρωμα οι ΣΟΛ -ΣΙ -ΜΙ τις αλλαζω. Δηλαδη λιγους μηνες.

Α ειναι και θεμα set-up . Δεν την εχω κανει ποτε η αληθεια ειναι.

Διαβαζα και το νημα σου για την αγγελια. Τι κουλο ηταν αυτο?

(Ασχετο ετσι) Πουλησα και εγω προχθες μια Epiphone Goths 150 ευρω απο 580. Την σκοτωσα λες? :D

Ευχαριστω Γιωργο

Δεν χρειάζεται τόσο να ψάχνεσαι με νέα κουρδίσματα και λεπτότερες χορδές. Αφιέρωσε λίγη ώρα να τη ρυθμίσεις σωστά. Θα παίζει πολύ πιο εύκολα

Οι πόνοι στους καρπούς και τους τένοντες από την κιθάρα και το πληκτρολόγιο προέρχονται από αδυναμία στους μύες των χεριών
(ανάλογα βέβαια τι εννοείς ''ώρες παιξίματος'') ίσως πρέπει να ελαττώσεις τις δραστηριότητες που επιβαρύνουν τους τένοντες και να χτίσεις τους μύες των χεριών με πιο αργές τύπου Bodybuilding ασκήσεις. Το έχω περάσει και εγώ αυτό και με βοηθήσαν οι ασκήσεις που βάζουν αντίσταση στο άνοιγμα των δακτύλων (όχι στο κλείσιμο). Μια γνώμη ενός κάλου αθλίατρου είναι πάντα χρήσιμη, πάντως υπάρχει λύση απλή και μη επεμβατική.

Ευτυχως δεν εχω ακομα απο το πληκτρολογιο :D Καθομαι και οχταωρο μερικες φορες τη Κυριακη και βλεπω οτι τα χερια δε μπορουν αλλο. Εχω και ενα αλλο ελλατωμα, τις βαραω καλα τις χορδες (Στην αρχη τουλαχιστον, μετα χαλαρωνω οσο περναει η ωρα)

Σιγουρα εχω λεπτα χερια αλλα με εχει φαει το ποδηλατο. Δυσκολα θα κατσω να κανω και ασκησεις για τα χερια.
Ο αθλιατρος ακουγεται καλη προτροπη. Ευχαριστω !

Τα περισσότερα DAWs μπορούν να κάνουν transpose στα backing tracks.

Πόνος στα χέρια δεν πρέπει να υπάρχει γιατί μαθηματικά θα σε οδηγήσει σε πιο σοβαρά προβλήματα, όπως η μυική δυστονία (το κάτω μέρος του χεριού δυναμώνει ανισομερώς με το πάνω) ή ακόμη χειρότερο σε τενοντίτιδα.

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι κάποια μαθήματα με δάσκαλο που θα χαλαρώσει το χέρι σου στο παίξιμο. Έτσι θα αυξήσεις και τις ώρες εξάσκησης, την ταχύτητα του παιξίματός σου, το fluidity κλπ.

Καλημέρα και από εμένα, παθόν με περιοδικές τενοντίτιδες (στους ώμους βέβαια) από το 2016.

Θα σου γράψω κατευθείαν το συμπέρασμα και μετά θα κάνω μια ανάλυση:
Πρέπει να πας σε έναν ορθοπεδικό και μετά να βρεις έναν φυσικοθεραπευτή να σε συμβουλέψουν τι να κάνεις για να θεραπευτείς για πάντα. Αυτό που κάνεις με λεπτότερες χορδές, ψάξιμο με scale κλπ απλά βάζουν το πρόβλημα κάτω από το χαλάκι και δυστυχώς όταν επανέλθει θα επανέλθει πολύ χειρότερα. Κοινώς ΔΕΝ αντιμετωπίζεις το πρόβλημα με το σωστό τρόπο και αργά ή γρήγορα θα αναγκαστείς να σταματήσεις την κιθάρα.

Ανάλυση:
Όταν καταπωνούνται οι μυς και δεν έχουν άλλη ενέργεια να δώσουν τότε βοηθάνε οι τένοντες που καταπονούνται. Ο τρόπος να επιδιορθωθούν οι τένοντες είναι να κάνουν φλεγμονή - δηλαδή η τενοντίτιδα είναι ο φυσιολογικός τρόπος επιδιόρθωσης των τεντόνων. Εσύ όσο καταπονείς τα χέρια σου τόσο χειρότερα κάνεις τα πράγματα. Το επόμενο στάδιο της φλεγμονής είναι η ασβεστοποίηση, δηλαδή πηγαίνει ασβέστιο στη φλεγμονή και αρχίζει και σκληραίνει. Αν σκληρήνει μετά δεν κινείται η κλείδωση = θέλεις χειρουργείο.

Με απλά λόγια, αν συνεχίσεις να κάνεις αυτό που κάνεις αργά ή γρήγορα θα σταματήσεις να παίζεις κιθάρα.

Η σωστή αντιμετώπιση είναι ορθοπεδικός για να σου κάνει διάγνωση και να σου πει τι θα κανεις. Λογικά θα σου γράψει φυσιοθεραπείες, θα τις κάνεις δίνοντας τα εξτρα χρήματα που θα σου πει ο φυσιοθεραπευτής (ότι προσφερει ο ΕΟΠΥΥ δεν αρκεί) και θα ζητήσεις συμβουλές για τη σωστή στάση του σώματος όταν παίζεις κιθάρα. Θα κάνεις τις ασκήσεις ενδυνάμωσης τις οποίες τις παντρεύεσαι για την υπόλοιπη ζωή σου (για να μην έχεις ξανά στο μέλλον πρόβλημα). Κοινώς θα επενδύσεις χρόνο και χρήμα και θα παίζεις κιθάρα μέχρι τα βαθειά γεράματα. Αφιέρωσε τώρα χρόνο (δεν έγραψα τυχαία το "επένδυσε") και θα είσαι καλά για πάντα.

Επιπρόσθετα όταν τελειώσεις με αυτά μπορείς να κάνεις 1-2 μαθήματα με έναν δάσκαλο κιθάρας για να σου εξηγήσει πως κρατάς την πένα και πόση δύναμη βάζεις όταν παίζεις.

Τέλος, υπάρχει και ένα σενάριο που η φλεγμονή μεγαλώνει και αρχίζει να πιέζει κάποιο νεύρο, αυτό είναι το τελευταίο που θες, θα σου κάνει απο μουδιάσματα μέχρι δυνατούς πόνους - δεν στο εύχομαι, αλλά είναι πιθανό σενάριο.

Αφιέρωσε χρόνο τώρα για να απολαμβάνεις την κιθάρα στο μέλλον!

και ναι, όταν φτιάξεις τα χέρια σου ΔΕΝ θα σε νοιάζει το scale, ΔΕΝ θα ψάχνεις λεπτές χορδές. Θα μπορείς να παίζεις με οποιαδήποτε κιθάρα και οποιοδήποτε μέγεθος χορδών.

Μιλτο φοβερη απαντηση.

Η αληθεια ειναι οτι εχω αντιθετη φιλοσοφια γενικα (Αυτο το επενδυσε για να εχεις σε πιο μεγαλη ηλικια που λες, ε καμια σχεση εγω :D ) Πρεπει να μπω σε αυτο το δρομο που περιγραφεις, καθως και το κρινω πιο σωστο !

Χαίρομαι που βοήθησα!

Μιας και έχω λίγο χρόνο θα ήθελα να σου γράψω κάποια πράγματα τα οποία ίσως βοηθήσουν και κανένα άλλο.

Αρχικά, γιατρό και φυσικοθεραπευτή μπορείς να βρεις οποιονδήποτε, τέτοιες παθήσεις είναι πολύ κοινές, όπως και τα πρωτόκολλα θεραπείας. Ωστόσο αν μένεις στο Γαλάτσι Αττικής υπάρχει φυσικοθεραπευτής που είναι και κιθαρίστας (δεν έχω προσωπική εμπειρία απλά έχει καλές κριτικές στο google. Δεν πήγα σε αυτόν γιατί μένω μακριά).

Αν τελικά κάνεις φυσικοθεραπείες προσπάθησε να μάθεις περισσότερα για το τι προκάλεσε τη πάθηση σου. Δώσε βάση στα λόγια τους και τις συμβουλές τους και αν έχεις απορία ρώτα.

Κάνω μια παρένθεση για να εξηγήσω το παραπάνω:
Τα τελευταία 9 χρόνια άλλαξα 4 ορθοπεδικούς και 3 φυσικοθεραπευτές γιατί ποτέ δεν έδωσα προσοχή σε όλα όσα μου έλεγαν και στον πρώτο έκανα μόνο όσα έγραψε ο ΕΟΠΠΥ (μέγα λάθος). Η τενοντίτιδα συμβαίνει γιατί κάτι κάνουμε λάθος, αν δεν αλλάξουμε όσα κάνουμε λάθος τότε θα επανέρχεται. Δεν είναι κρύωμα που απλά περνάει.
Ένα πολύ γενικό παράδειγμα για να καταλάβεις: Όλοι οι γιατροί και οι φυσικοθεραπευτές μου έλεγαν "φτιάξε την στάση του σώματός σου", ε, εγώ δεν έδινα σημασία, μετά από λίγο καιρό πονούσα πάλι και νόμιζα ότι αυτοί ήταν λάθος, εξού και πήγαινα στον επόμενο.

Οπότε δώσε προσοχή σε όσα λένε.

Πάμε και σε κάτι άλλο που έγραψα, ότι παντρεύεσαι τις ασκήσεις. Τον Ιούλιο ήμουν σε τρομερή κατάσταση, μετά λόγω ατυχών συγκυριών, κούρασης και κουβαλημάτων δεν έκανα ασκήσεις για 3 μήνες με αποτέλεσμα άρχισα πάλι τις φυσικοθεραπείες, οπότε έχε στην άκρη του μυαλού σου ότι θέλει προσπάθεια.

Τέλος, παρόλο που η πρόταση μου "θα παίζεις κιθάρα μέχρι τα γεράματα" δεν σου ταιριάζει θα σου πω ότι θα μπορείς να παίζεις (αν το θες) κιθάρα σε standard κουρδισμα με 11αρες και scale 25,5!

Υγ: Ο πόνος στα χέρια χωρίς προφανή λόγο (χτύπημα, πέσιμο) συνήθως είναι τενοντίτιδα. Ωστόσο μην τον αγνοήσετε και πηγαίνετε σε γιατρό.

Καταρχήν συμφωνώ με τον Μίλτο 200%
Να πας σε έναν ορθοπεδικό γιατί πολλά μπορεί να παίζουν, από απλή τενοντίτιδα, μέχρι σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ή/και πρόβλημα που προέρχεται απ'τον αυχένα λόγο λάθος στάσης κλπ κλπ.
Τώρα για τις κιθάρες, οι περισσότερες Jaguar είναι στις 24" όπως και κάποια μοντέλα PRS Santana (όχι όλα).
Για το pitch control, κατέβασε στον υπολογιστή το Gom Audio Player, είναι το μόνο που ρίχνει (ή ανεβάζει) ημιτόνια χωρίς να αλλοιώνει τον ήχο (ίσως το κάνει σε κάποια ήδη χαμηλής ποιότητας mp3). Το έχω πολλά χρόνια γιατί με τις μπάντες που παίζω είμαστε σχεδόν πάντε σε ημιτόνιο κάτω, οπότε με βολεύει και εμένα στη μελέτη.
Αυτά τα ολίγα, αλλά βασικά κοίτα να τα πάρεις όλα με τη σειρά δηλαδή Γιατρό -> Δάσκαλο -> και μετά όλα τα υπόλοιπα είναι εύκολα....

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back