Είμαι ένας από τους τυχερούς κατόχους ενός Roland RE-501.
Εφόσον μπεις στη λογική να πάρεις τέτοιο μηχάνημα θα σου πρότεινα να πας κατευθείαν στο 501, μιας και είναι λίγο πιο "φορτωμένο" από τις άλλες - πιο παλιές - versions.
Κι εγώ έχω δει αρκετά να πωλούνται στο ebay για 500 έως και 1200 δολάρια. Δεδομένου όμως ότι είναι πολύ ευαίσθητα μηχανήματα, εγώ προσωπικά δεν θα αγόραζα κάποιο χωρίς να το τσεκάρω πρώτα, ακόμα κι αν το κοστολογούσαν για 150 ευρώ. Έχε υπόψιν σου ότι μέσα του λειτουργεί μοτέρ και υπάρχει περίπτωση να σου κάνει κάποια "σκαμπανευάσματα" στις στροφές, αν δεν είναι καλά ρυθμισμένο. Το ίδιο ισχύει και για τα "φρένα" του, για τις κεφαλές του κλπ κλπ κλπ.
Είναι αλήθεια ότι χρειάζεται συχνά service και αλλαγή ταινιών. Τώρα πια οι ταινίες δεν είναι πρόβλημα καθώς βρίσκεις με περίπου 6-8 ευρώ την κάθε μια. Η αντικατάστασή τους γίνεται κάθε περίπου 300 ώρες λειτουργίας του μηχανήματος (κι εγώ έχω διαβάσει κάπου για 100 ώρες και αλλού για 300, αλλά θεωρώ υπερβολή τις 100 ώρες), και δεν παίζει ρόλο μόνο στον ήχο αλλά και στα "φρένα" του και στην καλή διατήρηση των κεφαλών. Το κόστος πια με τις ταινίες είναι σαν να αλλάζεις χορδές σε μια κιθάρα πάντως. Παλιότερα είχαμε πρόβλημα γιατί όποιος είχε τύχει να πάρει μερικές ταινίες τις πουλούσε για όσα του έλειπαν.
Τώρα, για την τιμή.... Εγώ δεν θα το πουλούσα με τίποτα, δηλαδή αν το έχανα θα έκλαιγα. Είναι πολύ ιδιαίτερο μηχάνημα, σχεδόν τρελό και δεν μπορείς να το αντικαταστήσεις με κανένα ψηφιακό delay ούτε καν με αναλογικό. Μπορεί βέβαια να έχω αυτή την άποψη διότι δεν το χρησιμοποιώ σαν βασικό delay, αλλά σαν συμπληρωματικό για να βγάζω περίεργους ήχους και για τη γλύκα που δίνει σε όλο τον ήχο του ενισχυτή και της κιθάρας μου. Έχει το δικό του χαρακτήρα, γι' αυτό το λόγο για μένα είναι ανεκτίμητο.
Ξέρω ότι πολλοί μπορέι να διαφωνήσουν, αλλά από την άλλη όλοι μουσικοί είμαστε και ο συναισθηματισμός επιτρέπεται να περισσεύει.
Α, και κάτι άλλο. Κάποτε είχα πάιξει και με 201 και με ένα άλλο 501 και μου φάνηκαν διαφορετικά από το δικό μου. Θα πρέπει λογικά να πάιζουν μεγάλο ρόλο οι ρυθμίσεις του.