Φίλε cyclops τα σέβη μου.
Για να σου πω την αλήθεια, στην αρχή μου φάνηκες άσχετος.
Αλλά, με αυτά που λες, φαίνεται ότι το κατέχεις καλά το άθλημα.
Οπότε,
Είναι γεγονός ότι δεν έχω πολλή εμπειρία στο θέμα looping ήχων όπως φωνητικά ή έγχορδα, που η λούπα πρέπει να μη διακρίνεται.
Μην το λες. Όλοι είμαστε σχετικοί αλλά και τόσο άσχετοι όταν βρεθούμε στο πρόβλημα εύρεσης των σωστών loop points. Οπότε μην αισθάνεσαι και τόσο άσχημα. Είμαι μαζί σου.
Σωστά αναφέρεις τα σημεία zero crossing ή zero cross points.
Εδώ υπάρχει ένα σημαντικό σημείο που θα στο πω αλλά θα το βρείς μόνος σου.
Λοιπόν.
Όπως λες κι εσύ, ένας τρόπος είναι το σημείο που τέμνει η κυματομορφή τον άξονα της έντασης στο σημείο μηδέν (0). Αυτό είναι το εύκολο. Αλλά...
Μην ξεχνάς ότι ο ήχος εάν είναι stereo, πρέπει να βρείς LP και στο άλλο κανάλι. Δηλαδή να βρείς το αντίστοιχο σημείο στο άλλο κανάλι που όμως για κακή τύχη αυτά τα σημεία μετακινούνται παράλληλα στην περίπτωση stereo. Δηλαδή μπορεί να φτειάξεις το ένα και να χαλάσεις το άλλο. Γι'αυτό το sampling γίνεται με πολύ συγκεκριμένο τρόπο στις ROM.
Ένα άλλο σημείο που μπορείς να κάνεις looping, είναι στα non zero crossing points. Καλά διάβασες. Πίστεψέ με, έχεις πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες.
Τέλος, μην ξεχάσεις να έχεις κάνει zoom. Οπτικά θα έρθεις κοντά στα points και τις μικροδιορθώσεις θα τις κάνεις με zoom in και step του ενός.
Για πολύ καλό αποτέλεσμα, δοκίμαζε να ακούς (τελικό τσεκάρισμα) όχι στο default key αλλά τουλάχιστον μία με δύο οκτάβες κάτω από εκεί που θα παίξει το δείγμα. Έτσι το δείγμα παίζει αργά (αφού απλώνει σε χρόνο), ακούς τις ατέλειες και ανάλογα διορθώνεις.
Πριν κάνεις οτιδήποτε, κάνε το πείραμα σε μία κυματομορφή SINE.
Συγνώμη δεν έχω εύκαιρη. Όμως ψάξε βρες μία καθαρή κυματομορφή SINE.
Αυτό θα είναι το πρώτο σου μάθημα.
Προσπάθησε στην αρχή να κάνεις loopin στα zero αλλά και στα non zero points.
Αφού τα καταφέρεις, θα δείς.
Μία συμβουλή. Ο ήχος είναι κυματομορφή με χροιά και συχνότητα όπου κρύβει κάποιες περιόδους.
1) Εάν σου ζητούσα τι όργανο είναι, εσύ θα έψαχνες την χροιά.
2) Εάν σου ζητούσα τι νότα είναι, εσύ θα έψαχνες την συχνότητα.
3) Εάν σου ζητούσα τα loop points, εσύ θα ψάξεις τις περιόδους.
Ελπίζω να σε βοήθησα αρκετά. Καλή συνέχεια.