Πάμε από την αρχή.
Συγκεκριμένη κάρτα SRX για Fantom-X δεν υπάρχει. Εάν εννοείς την SRX-09 (World) τότε άκουσέ την πρώτα.
Γενικότερα, τα Ελληνικά πακέτα (ήχοι-ρυθμοί κλπ) για τα Roland-Boss προϊόντα της Ελληνικής αγοράς, πάνε μαζί με την αγορά. Δεν υπάρχουν πουθενά για download. Μη με ρωτήσει κανείς το γιατί.
Όμως, πάντοτε υπάρχει υποστήριξη εδώ και αρκετά χρόνια πάνω σε αυτό το θέμα.
Οι κάρτες ARX-01 και ARX-02 δεν είναι "καθαρά" κάρτες επέκτασης ήχων με δείγματα όπως οι SRX και SR-JV80 αλλά υποστηρίζουν πιό πολύ τύπου modeling μέσω ανεξάρτητου επεξεργαστή, γεννήτριας ήχων και πολυφωνίας. Τουλάχιστον μέχρι στιγμής.
Το Fantom-G έχει sampler όπως και το Fantom-X. Τέλος.
Στο Fantom-G έχει πέσει αρκετή δουλειά σε άλλα σημεία όπως για παράδειγμα USB interface, LCD, 24 Audio Tracks, τεχνολογία ARX κλπ.
Η προτίμηση μεταξύ Fantom-X και Fantom-G είναι εντελώς προσωπικό θέμα του καθενός. Εάν κάποιος δεν είχε ποτέ του σοβαρή επαφή με ένα X δεν μπορεί να συγκρίνει με τίποτα το G. Άλλα καλά έχει το X και άλλα το G. Μέχρι στιγμής βέβαια. Ελπίζω κάποια στιγμή να μεταφερθούν κάποιες καλές δυνατότητες του X στο G. Πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου. Θα δούμε.
Τώρα, σχετικά με το να φορτώνεις δείγματα κάποιων Megabytes, για το studio καλά αλλά για βραδυνή δουλειά, ξέρω γω... τι να πω. Στην ιδέα και μόνο...
Άλλωστε αν κάνεις κάτι τέτοιο τι το θέλεις το synth, πάρε ένα καθαρόαιμο sampler και τελείωσε η ιστορία. Ή μήπως το θέλεις για τα φίλτρα ή pads !!!
Σχετικά με τη σύγκριση Fantom-X, Fantom-G, SH-2000 , D-50 , SH-201 κλπ.
Δεν μπορείς να τα συγκρίνεις, αφού το SH-2000 είναι αναλογικό, το D-50 έχει εκτός από pcm και τύπου αναλογική γεννήτρια, τα Fantom έχουν τύπου αναλογική γεννήτρια αλλά πού... στο d-beam !!!
Αυτό που μπορεί να πλησιάζει είναι το SH-201. Αυτό όμως που μπορεί να ξεπεράσει είναι σαφώς το V-Synth/GT.
Θα επαναλάβω κάτι πάρα πολύ σωστό που είπε ο φίλος korg_nikos.
Έχε υπόψη σου επίσης οτι όργανα σαν το Roland SH2000 αλλά και το Korg Sigma αποτελούν μια σχολή από μόνα τους. Θέλω να πω οτι και τον ήχο να διαθέτεις αν έχεις κάποιο από τα 2 θέλει συγκεκριμένη τεχνική για να αναπαράγεις τα αποτελέσματα που ακούς.
Εδώ φτάνουμε σε ένα οριακό σημείο πλέον, που ας μου επιτραπεί η έκφραση λέγεται "balance".
Δηλαδή:
Μηχάνημα vs ανθρώπινος παράγοντας (δάχτυλα-τεχνική-φρασεολογία-μουσική-γνώση). Αυτό που κάποιοι λένε "κλάμα" και κάποιοι άλλοι "ψυχούλα". Δεν ξέρω εάν έγινα κατανοητός.
Ελπίζω να μην ξέχασα κάτι.