R.I.P. Πετρολουκα Χαλκια

manosx

Soli Deo Gloria
Λύσεις
1
Πόντοι
1,718
Καλο ταξιδι γιγαντα

Λέμε συχνά εδω μέσα για μουσικούς που ειναι θρύλοι, επιδραστικοι, στυλοβάτες κλπ.
Ε ο Πετρολουκας ηταν ακριβώς αυτό. Ένας μουσικός που αποτελεί πια βασικό κομμάτι της Ιστορίας της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.

Τεράστια απώλεια...

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μουσικού που έχω ακούσει πολύ περισσότερο απ' όσο έχω εν γένει ασχοληθεί με το είδος της μουσικής που έπαιζε. Το παρακάτω θα μπορούσε να καταταχθεί και σε experimental ambient από κάποιον που δεν ασχοληθεί με τη δημοτική μουσική.

Μεγάλος παίχτης .
Το παίξιμο του έχει πολύ ενδιαφέρον στην ηλεκτρική κιθάρα με ψαγμένη χρήση τρέμολου η και slide.
Νομίζω κάποιοι κιθαρίστες έχουν πειραματιστεί, αν δεν κάνω ο λάθος ο Σπάθας είναι ένας.
Πάντως και οι ρυθμοί καταρρίπτουν κάθε δυτικό στερεότυπο.
Αν πούμε για laid back groove , πιο laid σε παίρνει το ποτάμι !
R.I.P.

επειδή καλώς η κακώς δεν έχω ασχοληθεί σε βάθος, τις τελευταίες μέρες έχουν κυκλοφορήσει πολλές ιστορίες στα μέσα, που όμως έχουν δημιουργήσει αρκετές διχογνωμίες σχετικά με τον Πετρολούκα και τον Τάσο Χαλκιά.
Γνωρίζει κάποιος από όλα αυτά που διαβάζουμε πού είναι η αλήθεια και πού η διαστρέβλωση σχετικά με Αμερικές, Benny Goodman, KC etc... ?

Ο Πετρολούκας = Κεφάλαιο της ελληνικής μουσικής.
Ευτυχώς τον ακούσαμε ζωντανά ευτυχώς τον ζήσαμε στην εποχή μας και όχι μέσω αναφορών άλλων.

Τον ευχαριστούμε για αυτά που πρόσφερε.

Ελαφρύ το χώμα...

Αυτά τα περι Benny Goodman κλπ αφορούν τον γερο Τάσο Χαλκιά και όχι τον Πετρολούκα.

Η πληροφορία διαδίδεται απο τότε που δημοσιεύθηκε στο βιβλίο "Θυμησες και σημειώσεις Τάσου Χαλκιά" των εκδόσεων απόπειρα. Κανείς μάλλον δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ή να καταρίψει την πληροφορία πια. Πάντως χρονικά δεν ειναι άκυρο οπως εκεινο με τον ΧΙώτη-Χεντριξ ή Πολυκανδριώτη-Χεντριξ.

Γενικά ας ειμαστε επιφυλακτικοί γιατι:
1) Οι Αμερικανοί μουσικοι (και γενικά οι αμερικανοι) είναι αρκετά ευγενείς και δεν φείδονται κολακευτικών χαρακτηρισμών όταν κάτι τους κεντρισει το ενδιαφέρον θετικά. Αλλά μας βλέπουν και λιγο σαν εξωτικο φρούτο.
2) Οι δημοτικοι και λαικοι μουσικοί που κατα τα άλλα έχουν αυταπόδικτη αξία και μερικοί απο αυτούς είναι πραγματικά θηρία, δυστυχώς συχνά ενεργούν λες και αναζητούν κάποια αναγνώριση που δεν ήρθε και στα πλαίσια αυτα εχουν λεχθει και μερικά πραγματα που προφανώς δεν γινεται να ισχύουν. Αυτο δεν μειώνει την μουσική τους αξία (που κτήθηκε με ιδρώτα). Ειναι απλά ανθρωποι. Και δυστυχώς συχνά δεν συνειδητοποιούμε ότι τα σολιστικά όργανα της ελληνικής μουσικής (κυρίως κλαρίνο και μπουζούκι) αναγκαστικά απευθύνονται σε κοινο που εχει εντοπιότητα. Δεν μπορούν να ανοιχτούν στο διεθνές κοινο λογω απουσίας τους απο το ρεπερτοριο που το διεθνες κοινο ακούει. Μονη εξαίρεση ο Θεοδωράκης σε ένα έργο που μας βγήκε απο τα αυτιά και αυτο.

Και ο Πετρολούκας είχε πει μια παραπλήσια ιστορία όπου προσπαθούσε να πάρει αδεια ασκήσεως επαγγέλματος στην Αμερική και ενας αυτοσχεδιασμός του κατέληξε να γινει το That's the way (I like it) των kc and the sunshine band. Επίσης ανεπιβεβαίωτο.

Ας μείνουμε καλύτερα σε αυτά που ξέρουμε για το δημοτικό τραγούδι του και στο γεγονός ότι οταν επιανε κλαρίνο σκάγανε ακομη και τα πουλιά στα δέντρα. Ούτε λόγος για κοινο και μουσικούς. Απιστευτα επιβλητική παρουσία μουσικά.

Επισης ηταν ωραιος τύπος (όπως συνήθως ειναι οι δημοτικοι μουσικοι) και δεν κόλωνε να παίξει με κανέναν.

εγω απλώς προβληματίστηκα, επειδή τις ιστορίες για Goodman, Armstrong, KC τις ακουσα και από τον ίδιο, σε συνεντεύξεις αλλά αντίστοιχα διάβασα θυμωμένες ανακοινώσεις από Λάκη Χαλκιά περι του αντιθέτου.
Επίσης μεταξύ μας αυτό που έπαιξε και υποτίθεται πήρε ο KC δεν μου φάνηκε και τόσο....

Ειπαμε απο τη στιγμή που δεν μπορούμε να αποδείξουμε κάτι, ας μεινουμε σε αυτά που ξέρουμε και είναι και τα ουσιώδη.

Η γνώμη μου ειναι οτι ο Πετρολούκας είναι κεφάλαιο στη μουσική μας και χωρις την εγκριση του Benny Goodman. Όπως και ο Χιώτης ήταν τομή στο μπουζούκι και το ελληνικο λαικο τραγούδι και χωρις να τον ξέρει ο hendrix.

Τραγικο ειναι που δεν ξερουμε την ιστορια των μουσικών του τόπου μας μεχρι πριν 100 χρονια και δεν εχουμε τη δισκογραφια τους συγκεντρωμενη. Γιατι οι Αμερικανοι τα δικα τους αντιστοιχα τα εχουν μελετησει και αρχειοθετησει εδω και 60 χρονια.

Η γνώμη μου ειναι οτι ο Πετρολούκας είναι κεφάλαιο στη μουσική μας και χωρις την εγκριση του Benny Goodman. Όπως και ο Χιώτης ήταν τομή στο μπουζούκι και το ελληνικο λαικο τραγούδι και χωρις να τον ξέρει ο hendrix.
Δυστυχώς οι αξιακές μας κρίσεις σε αυτή τη χώρα, για να γίνουν οικομενικά αποδεκτές δεν μπορούν να είναι αυτοαναφορικές παρα μόνο να προέρχονται απ'εξω. Ακόμα και για πράγματα τόσο βαθέως αυτοαναφορικά όσο η δημοτική μας μουσική.

Δυστυχώς οι αξιακές μας κρίσεις σε αυτή τη χώρα, για να γίνουν οικομενικά αποδεκτές δεν μπορούν να είναι αυτοαναφορικές παρα μόνο να προέρχονται απ'εξω. Ακόμα και για πράγματα τόσο βαθέως αυτοαναφορικά όσο η δημοτική μας μουσική.
Ας δεησουν πρώτα να γινουν καθολικά εθνικά αποδεκτές και βλέπουμε για την οικουμενικοτητα...

Η οικουμενικοτητα, σε αντιθεση με την οποια καλλιτεχνικη αξια, ειναι σε ενα βαθμο τουλαχιστον μετρησιμη. Η δημοτικη μας μουσικη στο συνολο της λοιπον δεν εχει στοιχεια οικουμενικοτητας, αφου δεν αφορα ουτε αυτουσια ουτε σαν επιρροη καποιο ικανο ποσοστο απο ακροατες και μουσικους σε παγκοσμια κλιμακα.

Συνεπως και το καλλιτεχνικο βαρος των παραδοσιακων μουσικων θα ειναι αυτοαναφορικο. Η οποια μετρησιμη αξια, ειτε εμπορικη αξια, ειτε cultural αξια, ειτε σε επιπεδο αναγνωρισιμοτητας, εχει να κανει πρωτιστως με το πλαισιο στο οποιο αυτη εκδηλωνεται. Για να το πω με αλλα λογια, μπορει να εχεις εναν καταπληκτικο αθλητη του χαντμπολ, εξαιρετο δεξιοτεχνη και φαινομενο, αλλα θα ειναι καταδικασμενος να εχει μικροτερη αναγνωρισιμοτητα, μικροτερο sport icon status και ακομα πιο μικρο κασε απο τον x αμπαλο κατσαπλια που παιζει κοφτης στην Αθλετικο Μαδριτης.

Και τι έγινε αν ένας παραδεισιακός παίχτης δεν είναι αναγνωρίσιμος ούτε καν από το σύνολο της μικρής Ελλάδας... Αυτοί παίζουνε για λίγους μύστες με τους οποίους καταλαβαίνονται και μουσικά αλλά ανήκουν και στην ίδια κουλτούρα, έχουν την ίδια προφορά και ενδεχομένως βγαίνουν και τριτοξαδερφα άμα το ψάξουν. Πράγματα υπό εξαφάνιση στην παγκοσμιοποιημένη εποχή μας. Δεν τον ήξερα, συλλυπητήρια

Trending...

Νέα θέματα

Back