ThanosJ είπε:
@ sfaku Η γραφη εξελισσοταν συνηθως απο τους "ανω" τα παλια χρονια, επειδη ο περισσοτερος κοσμος δεν ηξερε γραφη. Τωρα ομως ξερει, και μπορει και πρεπει να την εξελιξει στα μετρα του.
Και αυτο δε σημαινει οτι θα την εξελιξει με βαση την τεμπελια του, η την βαρεμαρα του κτλ (η κι αν το κανει παλι εξελιξη ειναι και οχι βλαβερη απαραιτητα).
Π.χ. ειχε πει ενας γλωσσολογος οτι πολυ πολυπλοκα γλωσσικα φαινομενα γεννιουνται και εξελισσονται απο τη μαζα, και συνηθως απο ανθρωπους απο χαμηλα κοινωνικα στρωματα (οι οποιοι κοβουν τα ει,ο,ω κτλ απο το τελος της λεξης πχ, η χρησιμοποιουν οτι συνταξη να ναι κτλ) και οχι απο την ακαδημαικη αφροκρεμα.
Εκει ζει και αναπνεει η γλωσσα, πλεον και η γραφη.
Αν δηλαδη σε 15 χρονια το 90% στο ιντερνετ μιλανε ατονα και εχουν καταργησει το "ω" και χρησιμοποιουν μονο το "ο" ας πουμε, τι θα τους πουμε? οτι ειναι κακο?
Η εαν σε 20 χρονια εχουν συνηθισει εντελως τα greeklish και τους φαινεται σα μια πανευκολη γραφη να διαβασουν τι θα τους πουμε? οτι ειναι κακο? μα αφου τους εξυπηρετει.
Η γλωσσα υπαρχει για ενα λογο, οχι για να την υπακουμε εμεις αλλα για να μας υπακουει αυτη.
Η γλώσσα είναι επιστημονικό αντικείμενο. Αν ακούσεις σε μια εκπομπή έναν άλλον επιστήμονα, π.χ. έναν πυρηνικό φυσικό, μπορεί να νομίζεις ότι κατάλαβες τα λεγόμενά του, αλλά στην πραγματικότητα κατάλαβες μια απλοποιημένη εντύπωση της γνώσης του. Δεν έγινες πυρηνικός φυσικός, επειδή τον άκουσες.
Το ίδιο ισχύει και με τον γλωσσολόγο. Δεν κατάλαβες τι είπε. Και δεν γνωρίζεις το αντικείμενο παρά μόνο πολύ πολύ επιφανειακά. Ιδίως μπερδεύεσαι στη διάκριση ανάμεσα σε προφορικό λόγο και γραπτό λόγο.
Πιστεύεις π.χ. ότι το ο και το ω διαφέρουν στην προφορά. Λάθος. Αυτό γινόταν πριν από 20 αιώνες. Τώρα πια διαφέρουν μόνο στη γραφή. Αλλαγή της ορθογραφίας δεν σημαίνει αλλαγή της γλώσσας. Και με ο να τα έγραφες όλα, η προφορά και η γλώσσα θα παρέμεναν ίδιες.
Λες επίσης ότι μπορεί να αλλάξει ο τρόπος που μιλάνε οι άνθρωποι στο ίντερνετ. Λάθος. Οι άνθρωποι στο ίντερνετ δεν μιλούν, γράφουν (εκεί μπαίνουν και τα greeklish στο θέμα). Στο ίντερνετ μιλάς κατά πρόσωπο στον άλλονμόνο σε υπηρεσίες τύπου skype, τότε όμως χρησιμοποιείς τον προφορικό λόγο. Ο προφορικός λόγος όμως είναι τελείως ανεξάρτητος του αλφαβήτου που χρησιμοποιείται στη γραφή. Φαντάσου έναν αναλφάβητο. Μιλάει; Ναι. Γράφει; Όχι. Άρα γλώσσα και ορθογραφία είναι ανεξάρτητα πράγματα.
Σκέψεις αλλαγής του αλφαβήτου δεν υπάρχουν, αλλά και να τεθεί θέμα, δεν θα γίνει αποδεκτό από τους πολίτες. Ούτε θέμα απλοποίησης της ορθογραφίας επίσης.
Οι αλλαγές από τα κάτω ισχύουν για τον προφορικό λόγο. Ο γραπτός λόγος είναι ένας κανόνας κοινωνικής φύσης και είναι καλό να τηρείται. Δεν είσαι εγκληματίας αν είσαι ανορθόγραφος, αλλά μην πας να το κάνεις και άποψη με επιχειρήματα τα οποία δεν κατανοείς καν.
Ξαναδιάβασε αυτό που σου έγραψα πριν. Οι απαντήσεις είναι εκεί.
Η γλώσσα είναι επιστήμη. Δεν πιστεύω ότι θα έλεγες ποτέ τη δική σου άποψη σε έναν πυρηνικό επιστήμονα για το πώς κινούνται τα φωτόνια. Το ίδιο ισχύει και όταν μιλάς με φιλόλογο.
Δεν φταις εσύ όμως. Υπάρχει διαδεδομένη η άποψη ότι όλοι μπορούμε να έχουμε άποψη για τη γλώσσα, την ιστορία και πολλά άλλα θέματα επιστημονικής φύσης. Μάλιστα θεωρούμε ότι ξέρουμε περισσότερα από τους ειδικούς. Πρέπει όμως σαν λαός κάποια στιγμή να μάθουμε να ακούμε στα σοβαρά και χωρίς ωτασπίδες αυτούς που έχουν σπουδάσει ένα αντικείμενο.