PRS se special pickup upgrade - Gastation/Pafoid N

gkourmoul1

Amateur Musician
Λύσεις
1
Πόντοι
2,813
To 'πα (προχθές) και το 'κανα. Έβαλα το σετ GAS που εβγαλα από την custom, στην special. Ήθελα να σφίξει λίγο ο ήχος της και να "καθαρίσει". Το αποτελεσμα νομίζω είναι πολύ καλό. Να ΄ναι καλά και ο Γιάννης (GAS pickups) που με ξεστραβωσε με τα καλώδια διότι δεν μου δούλευαν σωστά τα split.

Εδώ είναι το κλιπ που ανέβασα προχθες με τους 85/15s

Και εδώ το κλιπ που μολις έγραψα με τους νέους μαγνήτες, με ίδιο preset.

Νομίζω πέτυχαν τον σκοπό τους. Δεν ξέρω εάν περνά στα κλιπ, αλλά ο ήχος εχει διαφορά. Είναι πολύ πιο ισορροπημενος, χωρίς περιττές συχνότητες και πλαδαρότητα. Πολύ πιο γεμάτος ήχος, και ακόμα δεν εχω κάτσει να ρυθμίσω ύψη και να κανω δοκιμές.

Όπως πάντα, ωραίος ήχος και παίξιμο, Γιωργο. Στο δια ταύτα, εμένα μια χαρά μου άρεσαν οι stock pickups αν και οι GAS έφεραν περισσότερο midrange και gain και μου ακούστηκαν λιγότερο compressed, και πιο ευαίσθητοι στην πένα. Νομίζω είναι από τις περιπτώσεις που είναι θέμα γούστου η τελική επιλογή και ίσως στο πώς νιώθει ο παίκτης την απόκριση τους.

Λίγο πιο vintage έγινε και σαν ήχος;

Έχει αλλάξει το voicing, προς το πιο βινταζ μάλλον. Μου αρέσει πολύ η φιλοσοφία των stock, αλλά εχοντας τόσο υψηλό ανταγωνισμό από τις υπόλοιπες μου PRS (και αλλες κιθάρες με διπλούς), δεν αντέχω την μέτρια ποιότητα και τις αδυναμίες που έχουν. Πριν που είχα μόνο την custom δεν με ενοιαζε. Τώρα με upgraded custom και με mira, δεν μου αρέσουν. Έχουν ανέβει τα στάνταρ...

Βέβαια, ακόμα δεν τους έχω παίξει/ρυθμίσει σωστά. Μπορεί να μην μου αρέσει αυτό το voicing, και να ξαναβάλω τους παλιούς, μέχρι να βρώ κατι άλλο πιο ταιριαστό.

Έχουν λιγότερη τσιρίδα και ακουγονται overall πιο ποιοτικοί οι GAS. Tο preset ακουγεται σαν ψηφιακό muff, δεν τρελάθηκα για να είμαι ειλικρινής.

Προσωπικοί αγαπημένοι για PRS μετά από πολύ ψάξιμο οι DiMarzio PAF Masters.

Αγαπημένοι του TGP για αναβαθμίσεις σε PRS:
Lollar Imperial Normal Wind (πιο flat ήχος)
WCR Darkburst/Godwood (ίσως το πιο συχνό σετ για αναβάθμιση σε PRS επί μία 10ετία)

Πολύ πολύ ποιοτικότεροι οι GAS, αλλά έχουν δώσει εναν πιο straight rock χαρακτήρα. Ακούγεται λιγότερο PRS από πριν, αλλά ακούγεται πολύ καλύτερο. Πολύ κοντά με την custom όταν είχα τους GAS, αλλά με πολύ περισσότερο μπάσο και λίγο παραπάνω “στρατίλα” λόγω κατασκευής.

Λες οι Paf masters να επαναφέρουν τον prs χαρακτήρα?

Οι PAF Masters θα την κάνουν να ακούγεται σαν αέρινη Les Paul. Ταιριάζουν καλύτερα στον πιο μεσαίο χαρακτήρα των PRS ακριβώς επειδή δεν είναι τόσο μεσαίοι. Οι PAFs με μεσαίο χαρακτήρα ταιριάζουν μόνο σε Les Pauls που έχουν τα ξυραφιαστά πρίμα για να αντισταθμίσουν τη μεσαιίλα. Επίσης έχουν ένα τσικ compression (κλασικό της DiMarzio) που πιστεύω ότι θα κάνει ένα πιο οικονομικό όργανο να ακούγεται ακριβότερο.

"PRS ήχος" για μένα είναι οι Vintage Bass/HFS με 5θέσιο ή οι #7 σε κιθάρα 2vol/2tone pots. Σε μια custom που ήθελα κάτι παρόμοιο αλλά ακόμη πιο ποιοτικό πήγα σε DiMarzio Transition.

Τους άκουσα. Αρκετά κομπρεσαρισμενοι για τα γούστα μου. Για τα μεσαία έχεις δίκιο.
Θα το ψάξω για HFS. Τους είχα στο ραντάρ μαζί με τους dragon 2.

Αρκετά κομπρεσαρισμενοι για τα γούστα μου.
Ίσως δεν βοηθά το YouTube και το γεγονός πως όλα τα clip είναι με Les Pauls. Είναι πιο compressed από τους κορυφαίους PAF clones που έχω στο μυαλό μου, αλλά όχι υπερβολικά compressed.

Οι Vintage Bass/HFS όμως στην CE24 ειδικά στους split ήχους είχαν έναν πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα που έγινε συνώνυμο της μάρκας. Υπάρχουν άπειρα καθαρά αρπέζ στα 90s με αυτόν τον ήχο, οπως αυτή η εισαγωγή:
Κατά τ' αλλα ο HFS ήταν ένας πολύ σφιχτός και modern μαγνήτης, που επίσης έχει γράψει πολύ βρωμιά στα 90s. Eίναι σαφώς πιο compressed από τους PAF Masters, αλλά συνήθως όλοι αυτοί οι overwound 16kOhm+ μαγνήτες έχουν αυτό το χαρακτηριστικό.

Oι #7 είχαν την ιδιαιτερότητα ότι με το volume στο 10 ακούγονταν κανονικοί humbuckers με τον neck να είναι παρόμοιος με τον Vintage Bass και τον Bridge να έχει μια εσάνς Seymour Duncan JB, αλλά με το volume κάτω από το 7 ξαφνικά αποκτούσαν snap και ήχο μονών. Ήταν love them or hate them κι επειδή προτιμώ μαγνήτες με χαρακτήρα και όχι μαγνήτες που τα κάνουν όλα συμπαθητικά κι επίσης επειδή δεν μπορώ τον ένρινο χαρακτήρα του JB που είχε ο bridge, τους άλλαξα στην Singlecut.

Οι Dragons ήταν ο ήχος του Santana με Mesa Boogie και είχαν αυτό το χαρακτηριστικό sizzle στα πριμο μεσαία. O Dragon IIs ήταν μια Vintage Modern κατασκευή με αρκετά χαμηλομεσαία που σε κάποιους λάσπωναν γρήγορα.

Γενικά όμως, οι παλιοί μαγνήτες των PRS δεν ήταν καλοί, οι περισσότεροι τους άλλαζαν με το που αγόραζαν την κιθάρα και υπήρχαν και άπειρα threads στο TGP πάνω σε αυτό.

Θα σου πρότεινα σοβαρά να κοιτάξεις και τους Transitions σε πιο modern εκδοχή.

(Υπόψιν ότι αρχίζω και απολαμβάνω τους gas. Δεν με βλέπω να αλλάζω εύκολα, εκτός και εάν βρω κάτι διαφορετικό)

Μαγνήτες που κομπρεσαρουν έστω και λίγο, τους απεχθάνομαι. Γιαυτο δεν εκανα καθόλου χωριό με τους Seymour

Ίσως δεν βοηθά το YouTube και το γεγονός πως όλα τα clip είναι με Les Pauls. Είναι πιο compressed από τους κορυφαίους PAF clones που έχω στο μυαλό μου, αλλά όχι υπερβολικά compressed

αυτο άκουσα και είναι έντονη η διαφορά με τους ήδη κομπρεσαρισμενους 245s

Fralin Modern Set / Telecaster Dlx
DiMarzio PAF Masters / PRS Singlecut

SD Seth Lovers / LP Studio Ebony Fb.
Tom Holmes 450-455 / LP R8
DiMarzio Transitions / Mahogany Tele

Σε τέτοιου είδους YouTube clips, είναι δύκολο να καταλάβεις compression γιατί παρεμβάλονται ένα σωρό παράμετροι και ο παίκτης δεν έχει και ιδιαίτερες δυναμικές.

Πρόχειρα έγραψα με DI καρφί στον υπολογιστή διάφορα σετ από ένα όσο μπορούσα πιο χαμηλά παιγμένο αρπέζ κατευθείαν σε δυνατό strum. Πρώτα ο bridge μετά ο neck.

Σε τέτοιου είδους YouTube clips, είναι δύκολο να καταλάβεις compression γιατί παρεμβάλονται ένα σωρό παράμετροι και ο παίκτης δεν έχει και ιδιαίτερες δυναμικές

Στο συγκεκριμενο βιντεο είναι εμφανής η διαφορά στο κομπρεσιον. Φαίνονται στο πως χτυπάει τις χορδές και πως αποκρίνεται ο ήχος.

Πρόχειρα έγραψα με DI καρφί στον υπολογιστή διάφορα σετ από ένα όσο μπορούσα πιο χαμηλά παιγμένο αρπέζ κατευθείαν σε δυνατό strum. Πρώτα ο bridge μετά ο neck.

Όπως τα ακουσα, οι δυο dimarzio είναι οι πιο κομπρεσαρισμένοι. Βέβαια, αυτό δεν λέει κάτι. Εαν δεν τους δοκιμάσω στην πράξη, δεν μπορώ να βγάλω ασφαλές συμπέρασμα.

Σαν φιλοσοφική... ατάκα, θα πω ότι στην αναζήτηση μαγνητών, το δυσκολότερο πράγμα όλων είναι να αποφασίσει με σιγουριά ο παίκτης, τί ακριβώς ήχο θέλει για το συγκεκριμένο όργανο. Πολλοί νομίζουν ότι θέλουν vintage ήχο, μέχρι να βάλουν vintage σετ και να αποφασίσουν ότι τελικά θέλυν περισσότερο compression και sustain από τον μαγνήτη, για παράδειγμα. Και το ακριβώς αντίστροφο, ισχύει.

Το δεύτερο δυσκολότερο είναι να βρεις ένα.. οικονομικό set, στην εποχή μας, γιατί οι τιμές έχουν φτάσει... σε επίπεδα χρηματιστηρίου στα late '90s (τί θυμήθηκα, τώρα...). :ROFLMAO:

Στο συγκεκριμενο βιντεο είναι εμφανής η διαφορά στο κομπρεσιον. Φαίνονται στο πως χτυπάει τις χορδές και πως αποκρίνεται ο ήχος.

Όπως τα ακουσα, οι δυο dimarzio είναι οι πιο κομπρεσαρισμένοι. Βέβαια, αυτό δεν λέει κάτι. Εαν δεν τους δοκιμάσω στην πράξη, δεν μπορώ να βγάλω ασφαλές συμπέρασμα.
Eίναι όντως οι DiMarzio οι πιο compressed. Οι PAF Masters κομπρεσσάρουν περισσότερο στα μεσαία, ενώ οι Τransitions στα μπάσα. Εγώ έψαχνα να δώσω μια Les Paul χροιά στην PRS και αυτό οι Masters το καταφέρνουν όσο είναι δυνατόν καλύτερα, γιατί κρατάν ανοιχτά τα μπασοπρίμα. Φυσικά η PRS δεν έχει σαν κιθάρα τα πρίμα των Les Pauls.

Ο SD είναι από τους λιγότερο compressed humbuckers ever, αλλά όλο το compression είναι στα μπάσα. Σε κιθάρα χωρίς πολλά μπάσα μπορεί να ακούγεται μικρός και στρυφνός. Δεν έχει ταιριάξει πολύ με τη Studio, στην οποία πήγαινα για πριμάτο, 70s Τ-Top ήχο, και είπα να τους δοκιμάσω. Τους είχα ακούσει σε μια Hamer Artist Hollow και τους είχα λατρέψει, αλλά η Studio με την εβένινη ταστιέρα έχει ΠΟΛΛΑ περισσότερα πρίμα. Οι T-Tops είναι πολύ πιο compressed, άλλος ήχος.

Οι Holmes κομπρεσσάρουν στα μπάσα και αφήνουν τα πριμομεσαία εντελώς ελεύθερα, σε αυτά τα παιξίματα φυσικα αδικούνται (είναι αυτά που συχνά γράφω περί εξισωτισμού).

Περισσότερο απ όλους βέβαια αδικούνται οι Fralin στην Telecaster.

Παρόλα αυτά η διαφορά στο compression, μιλώντας έτσι κι αλλιώς για κορυφαίους μαγνήτες, δεν είναι πολύ μεγάλη κατά τη γνώμη μου.

Σαν φιλοσοφική... ατάκα, θα πω ότι στην αναζήτηση μαγνητών, το δυσκολότερο πράγμα όλων είναι να αποφασίσει με σιγουριά ο παίκτης, τί ακριβώς ήχο θέλει για το συγκεκριμένο όργανο. Πολλοί νομίζουν ότι θέλουν vintage ήχο, μέχρι να βάλουν vintage σετ και να αποφασίσουν ότι τελικά θέλυν περισσότερο compression και sustain από τον μαγνήτη, για παράδειγμα. Και το ακριβώς αντίστροφο, ισχύει.:ROFLMAO:
Η πιο μεγάλη παγίδα είναι να διαλέγεις κιθάρα με γνώμονα ότι θα της αλλάξεις μαγνήτες. Μιλώντας για ακριβά όργανα, οι καλές κιθάρες παίζουν με όλους τους μαγνήτες και τα after market sets προσφέρουν το tweaking. Αν η κιθαρα δεν παίζει, ας την κάτω. Ένα πηνίο με έναν μαγνήτη δεν πρόκειται να δημιουργήσει από μόνο του κάτι που δεν υπάρχει.

Η πιο μεγάλη παγίδα είναι να διαλέγεις κιθάρα με γνώμονα ότι θα της αλλάξεις μαγνήτες. Μιλώντας για ακριβά όργανα, οι καλές κιθάρες παίζουν με όλους τους μαγνήτες και τα after market sets προσφέρουν το tweaking. Αν η κιθαρα δεν παίζει, ας την κάτω. Ένα πηνίο με έναν μαγνήτη δεν πρόκειται να δημιουργήσει από μόνο του κάτι που δεν υπάρχει.

Το πόσο διαφωνούμε ρε Κωνσταντίνο, είναι στα όρια του κωμικού... :ROFLMAO:
Έχουμε διαμετρικά αντίθετες απόψεις στο συγκεκριμένο θέμα τουλάχιστον, αλλά οκ, μπορούμε να συζητήσουμε και να συνυπάρξουμε στο Noiz, με σεβασμό στην άποψη του άλλου, σωστά?

Παρόλα αυτά η διαφορά στο compression, μιλώντας έτσι κι αλλιώς για κορυφαίους μαγνήτες, δεν είναι πολύ μεγάλη κατά τη γνώμη μου.

H διαφορά οντως δεν ακούγεται μεγάλη. Το τι ακούγεται και τι όχι λίγη σημασία παίζει, μιας και ετσι και αλλιώς μεσολαβεί μπόλικο compression στην αλυσίδα, μέχρι την ηχογράφηση. Στην πένα φαίνεται όλη η διαφορά. Και συμφωνώ με τον έκτορα ότι σε κάποιες κιθάρες είναι ενοχλητική η έλλειψη compression και επιθυμητό ένα σετ πιο compressed. Πχ λίγες βδομάδες πριν ξήλωσα από την SG τους t-type διότι δεν την πάλευα που ακούγονταν σαν filtertron.

Εγώ ακόμα δεν έχω αξιωθεί να αλλάξω τους 81/15s της SE μου. Δεν είναι κακοί μαγνήτες, αλλά δεν είναι και κάτι το ιδιαίτερο, θα ήθελα να μην είναι τόσο τσιριχτοί - πριμαριστοί και πιο ''συγεντρωμένοι'' συχνοτικά ας μου επιτραπεί η έκφραση.

Μου το έχουν πει και από την μπάντα να τους αλλάξω, καθώς το οργανάκι το χρησιμοποιώ πολύ συχνά, είναι σούπερ ευκολόπαικτο και versatile

Εγώ ακόμα δεν έχω αξιωθεί να αλλάξω τους 81/15s της SE μου. Δεν είναι κακοί μαγνήτες, αλλά δεν είναι και κάτι το ιδιαίτερο, θα ήθελα να μην είναι τόσο τσιριχτοί - πριμαριστοί και πιο ''συγεντρωμένοι'' συχνοτικά ας μου επιτραπεί η έκφραση.

Μου το έχουν πει και από την μπάντα να τους αλλάξω, καθώς το οργανάκι το χρησιμοποιώ πολύ συχνά, είναι σούπερ ευκολόπαικτο και versatile

Δεν είναι τσιριχτοί οι μαγνήτες, αλλά η κιθάρα. Θυμάμαι όταν τους είχα βγάλει και τους είχα βάλει σε μια 245 για να της δώσω λίγο παραπάνω sparkle και brightness. Το ίδιο mid heavy ακούγονταν. Δεν άλλαξαν κάτι το δραματικό οι μαγνήτες.

Χρειάζεται να ξέρεις τι κιθάρα έχεις, τι αδυναμίες έχει τώρα ο ήχος, και τι πρέπει να βελτιώσεις, ωστε να επιλέξεις και το κατάλληλο σετ.

Παρόμοια θέματα

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back