Προβλήματα αστάθειας Cubase 5 σε Dell Precision (Xeon/48GB RAM) - Hardware ή Software?

nikos6sn

Νέο μέλος
Πόντοι
3
Γεια χαρά σε όλους,

Χρειάζομαι τα φώτα σας γιατί το τελευταίο διάστημα το workflow μου έχει γίνει εφιάλτης!
Δουλεύω σε ένα Dell Precision Workstation (Xeon CPU, 48GB RAM, Windows 10) και χρησιμοποιώ το Cubase 5.

Το πρόβλημα είναι ότι το Cubase κρασάρει συνέχεια. Μπορεί να συμβεί την ώρα που φορτώνω ένα VST, την ώρα της αναπαραγωγής ή ακόμα και σε άκυρες στιγμές.

Εξοπλισμός & Δεδομένα:
Audio Interfaces: Χρησιμοποιώ κυρίως τη Focusrite 2i2, αλλά κάποιες φορές συνδέω και την κεφαλή Boss Katana μέσω USB για ηχογράφηση.

Hardware Errors: Το PC στο boot μου βγάζει error log για Fan Failures (Front, Rear, HDD) και Low Battery Voltage. Υποψιάζομαι ότι ίσως ο επεξεργαστής κάνει throttling λόγω θερμοκρασίας και γι' αυτό "σκάει" το DAW.
Software: Ξέρω ότι το Cubase 5 είναι παλιό, αλλά με βολεύει. Αναρωτιέμαι αν οι drivers των Windows 10 για τη Focusrite ή την Katana δημιουργούν conflict με μια τόσο παλιά έκδοση Cubase (32-bit).

Θα ήθελα τις συμβουλές σας στα εξής:

Έχει αντιμετωπίσει κανείς παρόμοια "κρασαρίσματα" με Cubase 5 σε Windows 10 χρησιμοποιώντας Focusrite ή Boss Katana;
Πιστεύετε ότι αν λύσω τα hardware θέματα (ανεμιστήρες κλπ) θα στρώσει το software, ή το Cubase 5 απλώς "δεν την παλεύει" πια με τους σύγχρονους drivers;
Υπάρχει κάποιος τεχνικός ή κατάστημα στην Αθήνα που να γνωρίζει από στήσιμο DAW σε Workstations για να αναλάβει το hardware κομμάτι και ένα γενικό συμμάζεμα;

Σας επισυνάπτω και τις φωτογραφίες από τα χαρακτηριστικά και το error log του συστήματος.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Attachments

• 20260131_235012.jpg
    20260131_235012.jpg
    433.7 KB · Εμφανίσεις: 0
  • 20260131_232847.jpg
    20260131_232847.jpg
    1.1 MB · Εμφανίσεις: 0
Ευχαριστω πολυ για την αμεση απαντηση.
Φανταζομαι οτι τα projects που εχω φτιαξει στο cubase δεν θα τρεξουν στο reaper σωστα?

Οχι, δυστυχως.

Θα πρεπει μαλιστα, για να κανεις δοκιμες να ρυθμισεις τα βασικα, δηλαδη να δει το προγραμμα τον ASIO driver της καρτας σου, αλλα και το φακελο με τα vst σου.

Αν μαλιστα εχεις την 32 bit εκδοση του Cubase 5, τοτε σημαινει οτι εχεις και 32 bit plug ins. Δεν ξερω κατα ποσο θα μπορεσει να τα δει το reaper αυτα, οποιοδηποτε αλλο host δε θα μπορουσε, το reaper βεβαια δεν ειναι οποιοδηποτε αλλο host, ειναι σαφως το καλυτερο στη διαχειρηση των plug in. Επειδη ομως μιλαμε για τεστ μηχανηματος και οχι για πειραματα με συμβατοτητες, ειναι πολυ καλυτερα να αποκλεισεις αυτην την παραμετρο, και να κατεβασεις καποια freeware 64 bit vst3 plug in, για να κανεις τις δοκιμες σου.

Αυτα εδω ειναι ιδανικα, και πολυ σταθερα.

https://www.fullbucket.de/music/vst.html

Κατεβασε εκει π.χ. το Fury 68, το oxid και το trident σε vst 3 64 μορφη, και βαλε τα στο program files/ common files/ vst3. Ανοιξε μετα το reaper, φτιαξε ενα καναλι για το καθενα και βαρα το midi controller με τα γαντια του box, αν δεν τα κακαρωσει κατευθειαν θα εισαι σε καλο δρομο. :ROFLMAO:

Στο start up δέν σου βρίσκει τον μισό υπολογιστή,το cubase θα την πλερώσει?
Μην πειράξεις καθόλου το DAW.
Βios update και αν συνεχίσει να μήν στα βρίσκει,εχεις hardware θέματα και στα γράφει.
(δές αν έχει φουσκώσει και η μπαταρία,αν είναι παλιά,just in case)

Last edited:
Να πω και εγώ μια γνώμη. Το low battery voltage διορθώνεται με το να αλλάξεις την μπαταρία στη μητρική του laptop. Για το fan failure πρέπει να ελέγξεις αν δουλεύουν οι ανεμιστήρες ή αν έχουν πιάσει σκόνη, μακα και να το καθαρίσεις, όπως ειπώθηκε. Το 32bit Cubase σημαίνει ότι αν λόγω των plugins και της ταυτόχρονης χρήσης του katana και της focusrite μπορεί να σηκώνει RAM πάνω από 4GB με αποτέλεσμα να κρασάρει. Έχεις ένα ισχυρό workstation που δεν μπορείς να το εκμεταλλευτείς λόγω της έκδοσης του CUBASE. Μπορείς να ανοίξεις το task manager όταν ανοίγεις το project στο CUBASE για να δεις τι μνήμη καταναλώνει. Αν φτάνεις το όριο, είναι φυσιολογικό να τα παίζει. Είναι σίγουρο για εμένα, πέραν από το θέμα της απόδοσης του hardware που και αυτό διορθώνεται να πας σε νέο CUBASE σύγχρονο που θα εκμεταλλευτεί στο έπακρο το workstation σου και τότε θα δουλέψεις σούπερ.

Καλημερα αε ολους!
Ευχαριστω πολυ για τις παρατηρησεις σας!
Το pc παει αυριο για service.
Το σχεδιο ειναι να τελειωσω τα projects του cubase 5 κ μετα η να κατεβασω reaper (για το οποιο μου μιλανε οι περισσοτεροι) ή το τελευταιο cubase.

Να ειστε ολοι καλα!

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back