Είχα τον Twintone III σε κεφαλή και το 2019 είχα επικοινωνήσει με την Koch και απάντησαν αμέσως.
Το θέμα ήταν πώς γίνεται το bias των τελικών. Σου παραθέτω την απάντηση να την έχεις:
After you have taken the amp out of the cabinet, you can see two raised 1R-1W resistors close to the EL34 tube sockets.
The procedure is as follows:
1) Turn the BIAS trimmer anti clockwise all the way
2) Install the new EL34's
3) Connect a Volt Meter across one of these raised resistors
4) Switch the amp on
5) Turn the BIAS trimmer up untill you read 30-35mV across both resistors
Met vriendelijke groeten,
Best Regards,
Mit freundlichen Grüßen,
Cordialement,
Saludos Cordiales,
Cordiali Saluti,
Koch Service Team
Καλησπέρα
Φρονω ότι τα pcb των twintone ii και iii, δεν είναι πολύ διαφορετικά. Στον twintone ii, έχεις bias range από 30-40 mV
Σου είχαν δώσει ενα εντελώς safe range με την προϋπόθεση ότι θα φορούσες τον ίδιο τύπο σε τελικές Tad El34B - STR, bias# 6 παράδειγμα, όπως ήρθαν οι δικές μου.
Οπότε αν ξεκινήσεις έτσι, σίγουρα δεν κατεβάζεις το bias pot αλλά το αφήνεις ως έχει και μετράς τις αντιστάσεις ακριβείας 1ohm 1E-1W.
Θεωρητικά πάντα, δε θα χρειαστεί να αλλάξεις τη ρύθμιση στο bias pot.
Εάν όμως αποφασίσεις να βάλεις άλλες τελικές λυχνίες, πρέπει να μετρήσεις plate to cathode voltage, παράδειγμα 430 volt και να αποφασίσεις τι dissipation θα κανεις στις λυχνίες.
70% σε idle είναι safe κι ένας μπούσουλας να ξεκινήσεις καθώς κάποιοι ενισχυτές αρέσκονται σε πιο χαμηλό dissipation ή cold bias ενώ άλλοι σε πιο hot bias οπότε γνωρίζοντας ότι οι El34 έχουν max 25 watt, στο 70%
Είσαι στα 17.5 watt τα οποία διαιρείς με τα 430volt που βρήκες πιο πάνω και σου δίνουν τα mAh στην ουσία που πρεπει να ρυθμίσεις αλλιώς mV όταν παίρνεις τη μέτρηση από τις αντιστάσεις που αναφέρθηκαν πιο πάνω, όποτε βρίσκεις 40.7mV
Και το άλλο που περίμενα να γράψουν, ολα τα ποτενσιομετρα κλειστά.
Επισης παιζει ρόλο το AC έρχεται στο δίκτυο του σπιτιού σου, στο δικό μου φέρει πειν, εχω 240 Volt όπου εκεί έχω κάνει και τη ρύθμιση του bias αν και πλέον χρησιμοποιώ voltage regulator ρυθμισμένο στα 230 volt ( στην ουσία λίγο πιο κρύο bias)
Παίζουν φυσικά κι άλλα πράγματα ρόλο, παράδειγμα grid voltage, AC, control grid κτλ
Προσωπικά, είδα τεράστια διαφορά συχνοτικά, όταν άλλαξα όλες τις Tad που φορούσε ο ενισχυτής ( προενισχυτριες και τελικές) με JJ, προς το καλο και τελευταία που δοκίμασα κάτι παλιές τελικές Svetlana, με άφησαν αρκετά ικανοποιημένο αν και υπάρχει μια διαφορά στο ματσαρισμα τους.
Τεράστια προσοχή, διέρχονται ρεύματα από τον ενισχυτή που μπορεί να σκοτώσουν. Οποίος δε νιώθει σίγουρος, σε κάποιον τεχνικό για έλεγχο.
Κάνω δοκιμές με το ένα χέρι στην τσέπη. Ακόμη και τον ενισχυτή να κλείσουμε, οι ηλεκτρολυτικοι πυκνωτές θέλουν λίγο χρόνο για να αποφορτισουν.
Προτιμούμε matched τελικές και συνδεμένο το ηχείο ή κάποια αντίσταση στα 8-16Ohm ανάλογα τι βγάζει ο ενισχυτής... Στον twintone δεν χρειάζεται να έχεις τίποτε συνδεμένο αφού έχει εσωτερική αντίσταση η οποία τίθεται σε λειτουργία όταν βγάζουμε το ηχείο.
Εννοείται αφήνουμε τον ενισχυτή να ζεσταθεί και παρατηρούμε για ώρα το bias που έχουμε κάνει καθώς υπάρχει μερικές φορές ένα μικρό drift.
Πολύ πολύ γενικά και επισημαίνω, αν κάποιος δε νιώθει άνετα, να μη βάλει χέρι.
Εγώ έμαθα από ανάγκη αφού συμβουλευτικα τεχνικούς και παλιά μου ενασχόληση με ηλεκτρονικά γιατί μένω σε νησί πλέον και δε μου είναι εύκολο να φύγει εκτός νησιού ο ενισχυτής.