Πρόβλημα σε ηχεία Pro reverb 1978

Αιθεροβάμων

Νέο μέλος
Πόντοι
3
Καλησπέρα παιδιά.

Θα ήθελα λίγο τα φώτα σας και την γνώμης σας.

Εχω στην κατοχή μου αρκετά χρόνια έναν Pro Reverb του 1978 70W Ultralinear Silverface.

Είναι ένας ενισχυτής που αγαπώ πολύ όμως τα μεγάφωνα του (Rola 285 - 12 inch) έχουν πρόβλημα. Ηταν ανέκαθεν ταλαιπωρημένα αλλά πλέον τρίζουν κιόλας. Αν πιέσεις δηλαδή τον κώνο προς τα μέσα ακους το πηνίο να βρίσκει ως αποτέλεσμα κάνει πάντα ένα τρίξιμο.

Εκτός αυτού έχει αδυνατίσει πολύ και ο κώνος και στα δύο μεγάφωνα:
IMG_7896.jpeg

Αν δείτε την φωτογραφία, εκεί που έχω μαρκάρει βλέπεις το φως του ήλιου να το διαπερνά. Ισως ευθύνεται αυτό που έχει χάσει τα κέντρα του και βρίσκει το πηνίο.

Αυτό το πρόβλημα το αντιμετωπίζω και στα δύο μεγάφωνα.

Σκέφτομαι την λύση του re-cone αλλά δεν είμαι σίγουρος αν αξίζει. Δεν ξέρω καν το κόστος αυτής της εργασίας και επίσης δεν είμαι και σίγουρος αν θα ακούγονται το ίδιο όπως πριν.

Επίσης αν και μου άρεσε ο ήχος πριν εμφανιστεί το πρόβλημα δεν γνωρίζω και αν ήταν πράγματι αξιόλογα μεγάφωνα ή μια προσθήκη καινούργιων μεγάφωνων εκτόξευε τον ενισχυτή ηχητικά.

Εχω διαβάσει για τα Jensen C12N 8 ohm, αλλά πριν κάνω το οτιδήποτε θα ήθελα την γνώμη σας.

Ευχαριστώ πολύ.

Είτε αλλάξεις τον κώνο είτε βάλεις καινούρια ηχεία ο ήχος θα αλλάξει. Τα ηχεία σου φτάσανε στο μη περαιτέρω, παίξανε μισό αιώνα... Τώρα κατά πόσο τα χρυσά σου αυτιά θα απογοητευτούν από την επισκευή δεν μπορεί να το ξέρει κανεις

Καλησπέρα οι vintage-maniacs δεν τρελαίνονται με τους Fender αυτής της εποχής και τα μεγάφωνά τους, οπότε από πλευράς χρηματικής αξίας, πιθανότατα δεν έχουν μεγάλη.

Ηχητικά, έχει να κάνει με το πόσο σου άρεσαν. Πιθανότατα αν τα πας στον Γουσέτη τα ηχεία να παίζουν όπως όταν ήταν καινούργια και καλύτερα. Αλλά κι αυτό μπορεί να μην είναι αυτό που είχες συνηθίσει.

Τώρα από τη στιγμή που δεν είναι ιδιαίτερα συλλεκτικά τα μεγάφωνα κι ο ενισχυτής, μπορείς να τα αλλάξεις. Αν μας δώσεις περισσότερες πληροφορίες για το set up και τη μουσική που παίζεις μπορούν να υπάρξουν πολύ συγκεκριμένες προτάσεις.

Προσωπικά δεν τρελαίνομαι για τα καινούργια Jensen. Θεωρώ ότι μεταξύ Celestion, ElectroVoice, Eminence και WGS μπορείς να βρεις μεγάφωνα να σου κάνουν.

To WGS ET65 και το Eminence Swamp Thang είναι πολύ συχνές επιλογές γι αυτούς τους ενισχυτές, το Eminence Tonker προτεινόταν συνέχεια εδώ για το "twang", υπάρχουν πολλοί Nashville guys που παίζουν με Vintage 30s, στα Ελληνικά πανηγύρια κυριαρχούν τα πανάκριβα και πάνβαρια EV12L. Τέλος πάρα πολύ της μόδας είναι το Eminence Alessandro Speaker.

Last edited:
Αν μας δώσεις περισσότερες πληροφορίες για το set up και τη μουσική που παίζεις θα υπάρξουν και πιο συγκεκριμένες προτάσεις.

Καλησπέρα και ευχαριστώ για την απάντηση. Δεν χρησιμοποιώ σχεδόν καθόλου εφέ. Στο τσακίρ κέφι (σπανίως δηλαδή) το BB Preamp της Xotic.

Κυρίως country και Blues με Tele.

Καλησπέρα και ευχαριστώ για την απάντηση. Δεν χρησιμοποιώ σχεδόν καθόλου εφέ. Στο τσακίρ κέφι (σπανίως δηλαδή) το BB Preamp της Xotic.

Κυρίως country και Blues με Tele.
Ας πάμε με τη μόδα:

Eminence Alessandro Speaker vs WGS ET65

Καλησπέρα παιδιά και πάλι. Δυστυχώς μου είπαν (με έναν που μίλησα) πως πρέπει να παραγγείλω κώνους από το εξωτερικό. Εγώ νόμιζα πως θα υπήρχαν και εδώ.

Σε αυτή την περίπτωση δεν νομίζω πως με συμφέρει. Αλλά έχω μπερδεύει και με την επιλογή ηχείων για αγορά να πω την αλήθεια.

Αν μπορώ να βάλω και δύο διαφορετικά ώστε ότι χάνω από το ένα να κερδίσω από το άλλο πείτε μου. Δεν έχω εμπειρία με ηχεία καθόλου. Θα ήθελα όμως κοντά σε ήχο fender.

Μου είπαν και για τα Jupiter 12LC αλλά όσο τα άκουσα (από YouTube) νομίζω ότι χάνω λίγο τον vintage χαρακτήρα.

Ευχαριστώ

Last edited:
Αν είσαι Αθήνα μπορείς να μιλήσεις με τον Γουσέτη για επισκευή.

Για ενισχυτή με 6L6 λάμπες προτείνεται συνήθως το Jupiter M12C.

Μην ανησυχείς πάντως, αν όντως ψάχνεις vintage Fender χαρακτήρα, όλα αυτά τα μεγάφωνα θα είναι αναβάθμιση σε σχέση με αυτά που είχε επάνω ο ενισχυτής σου.

Με κάθε επιφύλαξη βέβαια, γιατί τα γούστα είναι υποκειμενικά κι υπάρχει και το ανέκδοτο με το καμμένο φαγητό της μακαρίτισσας...

ευχαριστώ πολύ. Θα τα δω κι αυτά.

Ανησυχώ με την έννοια πως έχω δει διάφορα συγκριτικά στο YouTube και βλέπω πως οι διαφορές μεταξύ μεγαφώνων είναι ουσιαστικές. Αλλά και πάλι από το YouTube τι μπορείς να καταλάβεις. Αν δεν τα ακούσεις από κοντά δεν μπορείς να ξέρεις.

Είμαι κοντά στα Jensen C12N αλλά όχι απόλυτα. Είναι πολύ πρίμα σε σχέση με αλλα. Και επειδή η main μου κιθάρα είναι tele και με έναν bridge που όλοι ξέρουμε θα ήθελα να μην τον τονίζω κιόλας.

Υγ: μονο για τα ηχεία M10C βρίσκω videos. Για τα M12C ούτε ένα. Θα ψάξω καλύτερα

Last edited:
Ανησυχώ με την έννοια πως έχω δει διάφορα συγκριτικά στο YouTube και βλέπω πως οι διαφορές μεταξύ μεγαφώνων είναι ουσιαστικές. Αλλά και πάλι από το YouTube τι μπορείς να καταλάβεις. Αν δεν τα ακούσεις από κοντά δεν μπορείς να ξέρεις.
Οι διαφορές είναι ουσιαστικές αλλά δεν είναι μόνο τα μεγάφωνα που κάνουν τη διαφορά. Οι διαφορετικές καμπίνες είναι επίσης πολύ σημαντικές στο τελικό αποτέλεσμα που ακούς. Κι επειδή δεν ακούς το μεγάφωνο στη δική σου καμπίνα, μόνο συγκριτικά μεταξύ τους μπορείς να καταλάβεις σε κάποια videos όπως αυτά της Zilla Cabs που έχει πολλά διαφορετικά μεγάφωνα στην ίδια καμπίνα.

Το ιδανικό σενάριο θα ήταν να μπορούσαμε να ακούσουμε τον εξοπλισμό μέσα στο set-up μας. Επειδή αυτό τις περισσότερες φορές δε γίνεται, ενημερωνόμαστε. Γι αυτό δημιουργήθηκαν τα gearhead fora.

Το YouTube έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να μεταφράσει το πώς θα ακούγεται στον χώρο ο ενισχυτής γιατί οι περισσότεροι testers βάζουν μπροστά ένα Shure SΜ57, το οποίο είναι πολύ ωραίο για να κόβουν στη μίξη κάποιοι ενισχυτές, αλλά δεν έχει καμία σχέση με τον ήχο του ενισχυτή στο δωμάτιο.

Είμαι κοντά στα Jensen C12N αλλά όχι απόλυτα. Είναι πολύ πρίμα σε σχέση με αλλα. Και επειδή η main μου κιθάρα είναι tele και με έναν bridge που όλοι ξέρουμε θα ήθελα να μην τον τονίζω κιόλας.

Όταν αγοράζεις εξοπλισμό πάντα ξεκινάς από αυτό που θέλεις να διορθώσεις στην ηχητική εξίσωση. Αν εσύ αισθάνεσαι ότι ο ήχος σου είχε ήδη πολλά πρίμα, είναι ριψοκίνδυνο να πας στο πιο πριμάτο μεγάφωνο. Αν αισθάνεσαι ότι τα πρίμα έλειπαν, τότε αυτό το πιο πριμάτο μεγάφωνο, μπορεί να είναι η λύση.

Για να διατηρήσεις τον Fender χαρακτήρα πας σε Jensen.
Σου προτείνω κάποια από τα παρακάτω που έχουν τον Fender χαρακτήρα με πιο μαζεμένα πρίμα!
Στο site της Jensen έχει πολλά audio samples για κάθε μεγάφωνο και σε διάφορα styles!

https://www.jensentone.com/vintage-ceramic/c12k-2

https://www.jensentone.com/jet-series/12-nighthawk-75#

Το παρακάτω θα σου ελαφρύνει αισθητά τον ενισχυτή γύρω στα 4 Kg. Δεν το λες και λίγο.

Προσωπική άποψη,βάλε επάνω Creamback,η κάποιο από WGS με υπερτονισμένα μεσαία και ο ήχος θα είναι καλύτερος από πρίν.
Δέν είναι όλα τα παλαιότερα καλύτερα,αν και σε κάποιες περιπτώσεις ισχύει,αλλά αυτή δέν είναι μία από αυτές.
Πάς να κάνεις recone σε μέτρια μεγάφωνα.Το σημερινό creamback είναι καλύτερο.
Βάλε σημερινά μεγάφωνα και μάτσαρε όμορφες λάμπες να τα συνοδεύουν (προσωπικά δέν συμπαθώ τις jj,προτιμώ tung sol,ΕΗ) και ότι μπορεί να δώσει αυτός ο ενισχυτής θα το ακούσεις,καλύτερα από αυτά που είχε επάνω εξ αρχής.
Αν θές επίσης να ολοκληρώσεις την βασική ισορροπία για καλύτερη απόδοση,πρέπει να τσεκάρει ένας τεχνικός και για πιθανή αλλαγή του μετασχηματιστή του καθώς και του μετασχηματιστή Reverb που διαθέτει,γιατί και οι 2 έχουν υποστεί φθορά με τα χρόνια,ο πρώτος είναι βασικός για τα ρεύματα,θα σου παρατείνει και την διάρκεια ζωής αλλά και απόδοσης και ο δεύτερος θα επαναφέρει το reverb στην μέγιστη απόδοση του,όπως την μέρα που φτιάχτηκε.
Αν θές να τον κρατήσεις,αλλά να παίζει και σωστά,αυτά είναι πιό βασικά απ το να κρατήσεις επάνω αυτά τα μεγάφωνα.
Με λίγα λόγια,ξόδεψε χρήματα εκεί που πρέπει.

Τα μεγάφωνα αυτά,συσκεύασε τα σε ένα κουτί με κορδέλα και άφησε τα έξω απο το σπίτι κάποιου που παίζει Punk η Death Metal και γνωρίζεις,παραμονή πρωτοχρονιάς,με το σημείωμα "Το τελευταίο κομμάτι για την συμπλήρωση του πάζλ που θα σε οδηγήσει στην επιτυχία,βρίσκεται μέσα σε αυτό το κουτί".

"Ο Αγιος Βασίλης"

Σας ευχαριστώ όλους. Νομίζω πως θα επιλέξω τα Jensen C12N που είναι ίσως κατά την γνώμη μου με όσα άκουσα ότι πιο κοντά σε vintage ήχο fender και η τιμή τους είναι και καλή.

Καλημέρα σε όλους και Χρόνια Πολλά! Υγεία πάνω από όλα!

Κάτι τελευταίο παρακαλώ γιατί ενώ ήμουν έτοιμος για αγορά μου πρότειναν τα Electro Harmonix 12vr8 και με μπλόκαραν λίγο. Μου τα ανέφεραν ως αρκετά οικονομικά που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε. Δεν έχω άποψη όμως καθώς ένα βίντεο βρήκα.

Έχετε άποψη εσεις;

Σας ευχαριστώ

Καλημέρα σε όλους και Χρόνια Πολλά! Υγεία πάνω από όλα!

Κάτι τελευταίο παρακαλώ γιατί ενώ ήμουν έτοιμος για αγορά μου πρότειναν τα Electro Harmonix 12vr8 και με μπλόκαραν λίγο. Μου τα ανέφεραν ως αρκετά οικονομικά που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε. Δεν έχω άποψη όμως καθώς ένα βίντεο βρήκα.

Έχετε άποψη εσεις;

Σας ευχαριστώ
Δεν τα έχω ακούσει από κοντά. Λανσάρονται όμως σαν κλώνοι παλιών Celestion, άρα μιλάμε για μεγάφωνα με Βρετανικό και όχι Αμερικάνικο χαρακτήρα. Όχι ότι είναι κακό αυτό, το αναφέρω επειδή στα προηγούμενα posts επέμεινες πολύ σε vintage Fender voicing.

Στο the gear page που υπάρχουν κάποιοι που έχουν δοκιμάσει τα EH η κριτική είναι "καλά για τα λεφτά τους". Αν με ρωτάς εμένα κάποιος που συντηρεί vintage λαμπάτο ενισχυτή εν έτει 2025, καλύτερα να δώσει μία και καλή τα λεφτά που πρέπει, έτσι κι αλλιώς μιλάμε για πόση διαφορά; 50-100€ παραπάνω το ζευγάρι;

Ναι δεν είναι μεγαλύτερη η διαφορά η χρηματική. Κοντά στα 60€ στο ζευγάρι.Έχεις δίκιο. Απλά μου τα θεοποίησαν και είπα να ρωτήσω κι εδώ. Ευχαριστώ πολύ

Παρόμοια θέματα

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back