Πρόβλημα με truss-rod?

mkm

Ενεργό μέλος
Πόντοι
258
Έχω ένα πρόβλημα με μια stratocaster (partscaster).

Μετά απο περίπου 1 χρόνο ακινησίας σε αποθήκη, ακούγεται ένα τρίξιμο μέσα στο μπράτσο. Δεν το παρατηρείς αμέσως αλλά το καταλαβαίνεις αν χτυπήσεις δυνατά όλες τις χορδές, χρησιμοποιήσεις το τρέμολο ή χτυπήσεις το μπράτσο σαν πόρτα, βλ, βιντεάκι:

Αν και δεν "περνάει" στον ενισχυτή, είναι κάπως ενοχλητικό. Γίνεται τίποτα?

Σημείωση: το truss-rod δεν είναι "παραδοσιακό" fender αλλα 2 way, και δουλέυει κανονικά.

ψάξε για  καμμιά ξεβίδωτη βίδα στα κλειδιά κλπ

Μπααα. Όχι. Είναι η βέργα.

Θα του κάνω εγχείρηση (DIY). Θα βγάλω τα dots στο 3 και 5 τάστο, θα ανοίξω 2mm τρύπες μέχρι να βρ΄ψ τη βέργα και θα το μπουκώσω σιλικόνη να πιάσει γύρω γύρω.

Είσαι 100% σίγουρος πως δεν είναι κάποιος συντονισμός σε κάποιο από τα μεταλλικά μέρη της κιθάρας; Αν βάλεις παντού πανιά-αφρολέξ συνεχίζει να το κάνει; Αν ναι, δοκίμασες να σφίξεις την βέργα, έστω ελάχιστα;

Ναι, σίγουρα είναι το μπράτσο. Το ξεγύμνωσα τελείως.

αν σφίξω μειώνεται κάπως αλλά χαλάει το relief και έχω buzz, ή μπράτσο τόξο

Δεν μπορείς να κάνεις κάτι

Μου έχει τύχει στην πρώτη κιθάρα που κατασκεύασα οταν  είχα βάλει τη βέργα γυμνή χωρίς να την έχω τυλίξει με θερμοπλαστικό ή ταινία και το μέταλλο ακουμπούσε απ ευθείας στο ξύλο

Σε κάποιες νότες που έπαιζα στη κιθάρα συντονίζοταν  στο μπράτσο μέσα και ένοιωθες ένα τρίξιμο και ένα μικρό βουητό

Η μόνη λύση να να βγεί το rod αφού αποχαιρετήσεις την ταστιέρα σου ;D

Δοκίμασε πριν αρχίσεις να τρυπάς και να ξηλώνεις πράγματα να βάλεις μια μικρή σφήνα στο άνοιγμα της βέργας, μπας και καταφέρεις να την "μαγκώσεις" και να μην έχεις αυτόν τον συντονισμό. Μπορείς να δοκιμάσεις και με κανένα κατσαβίδι (προσεκτικά) πρώτα.

edit: βγάλε πρώτα την βίδα/άλλεν ρύθμισης αλλιώς δεν έχει ιδιαίτερο νόημα. Επίσης, για να σιγουρευτείς ότι είναι όντως το truss, άσκησε λίγη πίεση στην κεφαλή και χτύπα το ξανά να δεις αν ακούγεται ακόμα αυτό το κουδούνισμα. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να το στρώσεις πάντως και χωρίς να ξηλώσεις την ταστιέρα.

Αφού σου αρέσουν τα πειράματα αφαίρεσε το παξιμάδι  και ροδέλα από κάτω και κοίταξε μήπως μπορείς να περάσεις σφηνωτο στην κάτω μεριά του rod δλδ στην απέναντι της ταστιέρας κάποιο σκληρό πλαστικό φύλλο υπάρχουν στην αγορά φύλλα τεφλόν πάχους 0,2-0,3 χιλ πολύ ανθεκτικά από αυτά που βάζουν για μόνωση στους μετασχηματιστές μήπως γίνει το θαύμα  :o

nasokosm είπε:
Αφού σου αρέσουν τα πειράματα αφαίρεσε το παξιμάδι  και ροδέλα από κάτω και κοίταξε μήπως μπορείς να περάσεις σφηνωτο στην κάτω μεριά του rod δλδ στην απέναντι της ταστιέρας κάποιο σκληρό πλαστικό φύλλο υπάρχουν στην αγορά φύλλα τεφλόν πάχους 0,2-0,3 χιλ πολύ ανθεκτικά από αυτά που βάζουν για μόνωση στους μετασχηματιστές μήπως γίνει το θαύμα  :o
Νάσο εσύ πιθανώς να το ξέρεις αυτό. Υπάρχει μια τύπου κόλλα που'ναι φτιαγμένη για ενώσεις, κυρίως πλασάρεται για επισκευή καρεκλών. Ουσιαστικά "φουσκώνει" το ξύλο γύρω απ'την ένωση ώστε να μην είναι λάσκα. Αν βγει η βίδα ρύθμισης μπορεί ο mkm να το "γεμίσει" το κανάλι με μια σύριγγα (με συριγγούλες ή μικρά στόμια τύπου σπρέυ έρχονται αυτά, αν θυμάμαι σωστά) και να μαγκώσει την βέργα.

Μια εναλλακτική που έκανε κι ο Leo σε παρόμοιες περιπτώσεις ήταν να κάνει μια τρύπα στην μέση περίπου (γύρω στο marker του ενάτου ή δωδεκάτου τάστου νομίζω) του μπράτσου και να βάζει μια σφηνούλα ώστε ν'ασκείται πίεση στην βέργα και να μην μπορεί να συντονίζει και να κουδουνίζει. Αλλά αυτή είναι πιο επεμβατική λύση.

Δεν έχω δοκιμάσει τέτοια κόλλα αν και έχω δει να έχει η UHU

Δεν πρέπει να κολήσει το rod απλά να ακινητοποιηθεί

Προσωπικά θα δοκίμαζα και το κόλπο με τη σφήνα μια μικρή στο μέγεθος οδοντογλυφίδας με διάμετρο 2-3χιλ  θα έκανε δουλειά και δεν θα πολυφαίνεται

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back