Παρεμπιπτόντως, έχω την αίσθηση ότι η κιθάρα του OP μπορεί να χρειάζεται και κάποιο shim ή δουλειά στο nut και αντί αυτού να ταλαιπωρείται με ακραίες ρυθμίσεις του trussrod και με προβλήματα στα πρώτα τάστα.
Αν ξέρεις ότι κάνει backbow τότε από εκεί πρέπει να ξεκινήσεις. Να λασκάρεις το παξιμάδι της βέργας μέχρι να ισιώσει. Αν δεν ισιώσει, τότε πηγαίνεις ένα σετ πιο πάνω σε χορδές για να τραβάν περισσότερο. Μόλις σταματήσεις να έχεις backbow ξαναελέγχεις. Αν όλα τα τάστα μπορούν να παιχτούν τότε φτιάχνεις το action εκεί που εξυπηρετεί εσένα, χωρίς να διαβάζεις τίποτα και χωρίς να ακούς κανέναν. Ρυθμίζεις και το intonation με τις αρμονικές στο 12ο τάστο και όλα ΟΚ.
Αν δε φτιαχτεί, η κιθάρα πρέπει να πάει σε μάστορα για να μην παιδεύεσαι τζάμπα. Μπορεί να φταίει το nut, μπορεί να θέλει τρίψιμο κάποιο τάστο ή μπορεί και να θέλει αλλαγή η γωνία του μπράτσου με κάποια τσόντα (παρέμβυσμα επιστημονικά). Τίποτα απ΄όλα αυτα δεν μπορείς να το κάνεις καλά εσύ, και έτσι κι αλλιώς θα γίνει μία φορά. Αν χρειάζεται τσόντα (shim στα Αγγλικά) κάτω από το μπράτσο, πρέπει να σου βάλει κάποια να πιάνει όλο το σημείο επαφής μπράτσου-σώματος, όπως αυτές που πουλάει ο Stew Mac.
Παιδιά δεν υπάρχουν κανόνες, κάποιες κιθάρες αντέχουν σε όλες τις συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας και δεν "παίρνει" το μπράτσο με την καμμία (π.χ οι vintage Fender με roundlam construction ή οι 70s Gibson με 3 piece maple necks) και άλλες θέλουν ρύθμιση του relief κάθε τρείς και λίγο.
Η μέτρηση του relief γίνεται με συγκεκριμένο και απλό τρόπο και αν είναι off ρυθμίζεται πάλι με συγκεκριμένο τρόπο. Δεν είναι rocket science.
Όπως έγραψε ο op, η κιθάρα έχει πάει σε 2 διαφορετικούς μάστορες και οι οποίοι του είπαν ότι η κιθάρα είναι μια χαρά. Οπότε πιθανολογώ ότι κάτι άλλο συμβαίνει. Εκτός κι αν και οι 2 μάστορες ήταν "μάστορες"
Παρεπιπτοντως shim μπορει να μπει και στο nut, για να ψευτο-διορθώσει πχ θεματα λογω υπερβολικού βάθους στις εγκοπές χωρίς να χρειαστεί νεο nut, και εικάζω οτι σε τέτοιο shim αναφέρεται ο harilatron.
Όπως έγραψε ο op, η κιθάρα έχει πάει σε 2 διαφορετικούς μάστορες και οι οποίοι του είπαν ότι η κιθάρα είναι μια χαρά. Οπότε πιθανολογώ ότι κάτι άλλο συμβαίνει. Εκτός κι αν και οι 2 μάστορες ήταν "μάστορες"
Μα εξαρτάται πάντοτε και απο το τι ζητάμε απο τον εκάστοτε μάστορα. Πάρα πολλοι που ξέρω πάνε και ζητάνε να τους σετάρουν την κιθάρα με οοοοοοσο το δυνατόν χαμηλότερο action γίνεται πριν αρχίσουν τα τριξίματα, ενα κλικ πριν το γκρεμό.
Οκ κομπλέ, καταλαβαίνω γιατί μπορεί σε κάποιον να αρέσει το ultra low action αλλα πρέπει επίσης να καταλαβαίνουμε ότι αν μια κιθάρα είναι σεταρισμένη με το action ιιιιισα ισα αρκετό για να μην ταστάρει, ε τοτε με την παραμικρή μεταβολή πάρα πολυ πιθανόν είναι να αρχίσει να ταστάρει. Παίρνει το μανίκι ελάχιστο παραπάνω backbow? Bzzzzzzzzzt. Τριβεται η εγκοπη του nut/saddle λιγο? Bzzzzzzt. Χαλαρώνουν οι χορδές λόγω καιρου/παλαίωσης? Bzzzzzzzt.
'Η σετάρεις το όργανο ώστε να υπάρχουν κάποια περιθώρια μεταβολής του action χωρίς να προκαλούν σοβαρά προβλήματα ή έχεις μόνιμα κατσαβίδι και άλλεν στο χέρι. Αν ξέρεις οτι η κιθάρα σου έχει μανίκι αρμε μπετόν και δεν καταλαβαίνει γρι σε παίρνει παραπάνω να είσαι as low as you can go, και αν ξέρεις ότι είναι σχετικά ασταθής ε ίσως πρέπει να συνηθίσεις ένα action που αφήνει ενα κάποιο safety margin.
Η κιθάρα του OP είναι αρκετά νέα, με πολυ λεπτό μανίκι και οικονομικής κατασκευής. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα είναι τέρας σταθερότητας. Δεν είναι το τέλος του κόσμου, απλά κάτι που πρέπει να έχει υπόψην όταν κάνει τα setup του.
Επειδή τη βλέπω τη δουλειά να κάνω καμία πατάτα από τα νεύρα μου και να μου μένει το μπράτσο στο χέρι, έβγαλα της χορδές και ίσιωσα το μπράτσο... Έχω πάρει τρομάρα μου και αυτον τον χάρακα
για να ελέγχω την καμπυλότητα γιατί με τα filler (τα οποία επίσης έχω) δεν έβγαζα άκρη αν ακουμπάει-δεν ακουμπάει, σηκώνει-δεν σηκώνει τη χορδή...
Θα την αφήσω όλο το βράδυ να "κάτσει" το ξύλο σε "default" ρύθμιση και άντε πάλι να βάλω χορδές και να αρχίσω να παίζω, μέχρι να την κάνω καυσόξυλα για το barbeque...
Ερώτηση νούμερο 2, παραθέτω φωτό του nut
Σαν να μου φαίνονται "ρηχά" τα αυλάκια του. Τελευταία φορά την είχα σετάρει στον μάστορα με 10ρες χορδές...
Να ξαναβάλω 10ρες ή να βάλω 9ρες; Από την άποψη του μπαζαρίσματος αν έχει σημασία.
Παιδιά σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις απαντήσεις σας, να είστε καλά!
Πρώτη φορά σε φόρουμ βρίσκω τόσο καλά παιδιά, χωρίς ειρωνείες, υφάκι 10 καρδηναλίων και διάθεση τρολαρίσματος. Αλήθεια σας ευχαριστώ πολύ.
Εάν έχεις buzz μόνο με ανοιχτές χορδές και όχι σε πχ 1o-2o ταστο, τοτε είναι χαμηλό το nut.
Δεν θα κερδίσεις κάτι εάν τη αφήσεις χωρίς χορδές ένα βραδυ. Ίσα ίσα που θα θέλει άλλο ένα βράδυ να περάσει, με χορδές πάνω, για να κατασταλάξει το μανίκι εκεί που ήταν την προπροηγούμενη.
Εντωμεταξύ, τη άλλη εβδομάδα έρχονται έως και 44αρια, που αν (ανάλογα την περιοχή) συνοδευτούν και με αυξημένη υγρασία, θα είναι "δολοφονικός" συνδυασμός για τα "κούτσουρα".
Και στις μετακινήσεις, αυτές τις μέρες δεν ξεχνάμε όργανο σε πορτμπαγκάζ, εκτός και αν θέλουμε να ασχοληθούμε με την... τοξοβολία .
Ολόισιο είναι το σωστό και για το playability και για τον ηχο.Φυσικα για να μην τρίζει όταν είναι ολόισιο πρέπει να έχεις τέλειο fret dress, fret crowning και leveling όπως και τέλεια κομμένο nut. Κάτι που καμμία κιθάρα δεν έχει από το εργοστάσιο οπότε δώσε relief όσο το πάχος μιας πένας thin στο 8ο ταστο με καποταστο στο 1ο και πατημένη τη χορδή στο 14ο ή απλά πήγαινε σε έναν τεχνικό της προκοπής να σου κάνει την ταστοδουλεια και το nut
Oλόισιο είναι το σωστό (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι άμα η κιθάρα έχει μια μικρή καμπυλότητα ψηλά στην ταστιέρα που δεν φτιάχνει με το truss rod, δεν μπορεί να γίνει playable με σωστό setup)
Για να μην τρίζει ανέβασε λίγο το action, φέρε τα βαγονάκια με υπομονή σε έναν συμβιβασμό ώστε να μην βρίσκουν οι χορδές στα τάστα αλλά και να παίζεις εύκολα
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας βοηθήσει να εξατομικεύσετε το περιεχόμενο, να προσαρμόσετε την εμπειρία σας και να σας κρατήσει συνδεδεμένους εάν εγγραφείτε.
Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, συναινείτε στη χρήση των cookies από εμάς.