Πρόταση: Αξιολόγηση των απαντήσεων

Lost_Highway

Νέο μέλος
Πόντοι
16
Καταρχάς, συμπαθάτε με, αν έχει τεθεί ξανά αυτή η πρόταση.

Πολλές φορές ανοίγεται ένα thread για κάποια απορία. Η απάντηση δίνεται πχ στην δεύτερη σελίδα και από εκεί και πέρα αρχίζουν οι αμπελοφιλοσοφίες μέχρι την εικοστή...

Άλλες, πάλι, φορές, ενώ η "απάντηση" φαίνεται ότι δίνεται στην πρώτη-δεύτερη σελίδα, διαβάζοντας διαπιστώνουμε ότι οι "ουσιαστικές" απαντήσεις δίνονται πολύ αργότερα.

Έτσι, κάποιος είναι αναγκασμένος να διαβάζει σελίδες ολόκληρες με τσακωμούς, αντιπαραθέσεις κλπ, ελπίζοντας ότι παρακάτω θα βρει αυτό που τον ενδιαφέρει. Άλλες φορές το βρίσκει, άλλες όχι.

Για την ταχύτερη και εγκυρότερη εξυπηρέτηση όλων όσων ψάχνουν λύσεις, απαντήσεις, συμβουλές πάνω σε κάποιο θέμα, έχω να προτείνω το εξής:

Όταν μια απάντηση κρίνεται ουσιαστική, έγκυρη και ορθή, να υπάρχει δίπλα σε αυτήν ένα διακριτικό (πχ κάποιο χρώμα ή ένα σύμβολο). Επιπλέον, όταν γράφεται μια τραγική αποπροσανατολιστική παπαριά (δε μιλάω για μια απλή, λανθασμένη γνώμη...), να υπάρχει ένα αντίστοιχο διακριτικό.

Να διευκρινίσω ότι δεν αναφέρομαι σε θέματα "γενικού ενδιαφέροντος και πολλαπλών απόψεων", αλλά σε αυτά όπου "ένα κι ένα κάνουν δύο".

Για παράδειγμα, απαντήσεις τύπου "το mastering γίνεται μόνο σε κονσόλα των 1.000.000€ με χαρτί από ΩΡΛ" ή "οι αυγοθήκες ηχομονώνουν άψογα" είναι, αναμφισβήτητα, αστείες έως "επικίνδυνες" για τους αρχάριους.

Από την άλλη, απαντήσεις όπως του npap και του PJ (στην Ηχοληψία και την Ακουστική αντίστοιχα) είναι πραγματικά "Ευαγγέλια" (κάτι, όμως, που είναι δύσκολο να εκτιμηθεί άμεσα από τα νέα μέλη)

Να σημειώσω ότι δεν προτείνω "σφραγίδα" σε κάθε ποστ, παρά μόνο στα (ελάχιστα) "ακραία" (θετικά ή αρνητικά) ποστ, ούτως ώστε κάποιος που χρειάζεται μια άμεση απάντηση (και δεν διαβάζει τα ποστ με ξηροκάρπι + ποτάκι για να χαλαρώνει -μια χαρά είναι κι αυτό, βέβαια...), να μπορεί με μια ματιά να την παίρνει. ;)

Με κάθε φιλική διάθεση,

για να γίνει ακόμα πιο χρηστικό το Noiz. :)

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
σκέψη που χρήζει βραβείο πρακτικής και εξυπηρέτησης!! 8)

Μπράβο Lost_Highway...Νομίζω η ζωή ολονών θα γίνει ευκολότερη.... 8)

Και ποιος θα κάνει την αξιολόγηση;

(Σημ: άρχισε το χάος)

Wow! είπε:

Τα μέλη. Να υπάρχει ένας αντιχειρας προς τα πάνω και ένα προς τα κάτω, όπως τα comments στο youtube.

lambrosgg είπε:

Τα μέλη. Να υπάρχει ένας αντιχειρας προς τα πάνω και ένα προς τα κάτω, όπως τα comments στο youtube.
Σωστά, αλλά παραβλέπεις ότι αυτό ήδη συμβαίνει. Όταν κάποιος γράφει μία απάντηση και πέντε του λένε με τον τρόπο τους ότι γράφει μαλακίες, τότε αυτό είναι που προκαλεί τον ορυμαγδό άχρηστων ποστ. Εσείς νομίζετε ότι ο αντίχειρας θα μειώσει αυτό το φαινόμενο; Αντίθετα, εγώ σας λέω ότι θα το εντείνει: εδώ ένα "κάρμα" μπήκε και τα μέλη το συζήταγαν δύο μήνες.

Επίσης, γιατί μία απάντηση που έχει την έγκριση πολλών μελλών είναι σωστή;

Τέλος πάντων, για να μην αποφύγω την ερώτηση, εγώ πιστέυω ότι ο Lost Highway έχει απόλυτο δίκιο, αλλά επίσης πιστεύω ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μέσα από πολύ σκληρότερο moderation, κάτι που τα περισσότερα μέλη δεν θα ανεχόντουσαν.

Πολύ καλή πρόταση αλλα΄στο ποιος θα αξιολογεί συμφωνώ με τον eyeprotoco ...θα γίνει το έλα να δεις, ο ένας θα ''μαυρίζει'' τα ποστ όποιου δε γουστάρει κλπ...

lambrosgg είπε:
Τα μέλη.
Έτσι όμως δε θα έχει νόημα η πρότασή μου. Θα καταλήξουμε με πολλά, ανούσια χεράκια και δαχτυλάκια, στα οποία δε θα δίνουμε καμία σημασία.

Ας μην παίζουμε. Υπάρχουν ορισμένα θέματα που είναι άσπρο-μαύρο. Δεν αναφέρομαι σε θέματα, όπως το πρόσφατο με τον "μουσικό αναλφαβητισμό".

Είναι καλή ιδέα Lost αλλά πολύ δύσκολα εφαρμόσιμη, και φοβούμαι ότι συμφωνώ με αυτά που λέει ο Eye. Πχ:

Lost_Highway είπε:
Να σημειώσω ότι δεν προτείνω "σφραγίδα" σε κάθε ποστ, παρά μόνο στα (ελάχιστα) "ακραία" (θετικά ή αρνητικά) ποστ, ούτως ώστε κάποιος που χρειάζεται μια άμεση απάντηση (και δεν διαβάζει τα ποστ με ξηροκάρπι + ποτάκι για να χαλαρώνει -μια χαρά είναι κι αυτό, βέβαια...), να μπορεί με μια ματιά να την παίρνει. ;)
Moιραία θα έμπαινε σε όλα τα ποστ. Αν όχι, αυτός που θα όριζε ποια θα την είχαν και ποια όχι θα έκανε επιλογή υποκειμενική κι όχι αντικειμενική. Άσε που τα thumbs up ή thumbs down θα έμπαιναν με εντελώς άτακτο τρόπο. Μερικά παραδείγματα του τι θα γινόταν (σύμφωνα με τα... μεγαλεία του YouTube):

(α) ένας θα έβαζε thumbs up σε μια απάντηση που νομίζει ότι είναι σωστή ενώ στην πραγματικότητα είναι λανθασμένη,

(β) άλλος θα έβαζε thumbs down στην απάντηση του μέλους που αντιπαθεί,

(γ) άλλος up σε αυτόν που συμπαθεί,

(δ) άλλος θα ήταν πχ. οπαδός με παρωπίδες των soft synths, των Mac, των Fender κλπ., κι όπου έβλεπε να γίνεται κουβέντα για αυτά, θα μοιραζε αβέρτα thumbs up στους οπαδούς και thumbs down στους αντιφρονούντες, με αποτέλεσμα να προάγεται ο οπαδισμός στο Noiz (πςςςςςς!!!!) και η σωστή αξιολόγηση των χρήσιμων απαντήσεων να πηγαίνει για βρούβες...

Επειδή το έχω προτείνει κι εγώ το ίδιο πράγμα και το έχω συζητήσει και με τον Yameth, πιστεύω ότι τελικά αυτό μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε θέματα που πράγματι επιδέχονται μια σωστή απάντηση.

Πχ η ερώτηση: "Τι σημαίνει Sampling?"

Έχει μια σαφή απάντηση, και αν δοθεί από κάποιον, το θέμα μπορεί να θεωρηθεί απαντημένο και πχ να χρωματιστεί ή σημανθεί με κάποιο τρόπο.

Αντίθετα, η ερώτηση: "Ποιο είναι το καλύτερο Sampler αυτή τη στιγμή στην αγορά;"

προφανώς, δεν μπορεί να έχει 1 σαφή και αντικειμενική απάντηση.

Επομένως σε θεωρητικά ζητήματα, ή ζητήματα στα οποία ο χρήστης ρωτάει κάτι πολύ συγκεκριμένο, πχ "πώς αλλάζω μαγνήτες σε μια stratocaster", η πρόταση του Lost Highway μπορεί να έχει πρακτική αξία ;)

bloody_sunday είπε:
Moιραία θα έμπαινε σε όλα τα ποστ.
Γιατί, αγαπητέ bloody_sunday;

Επαναλαμβάνω ότι δεν πρότεινα να ψηφίζουν τα μέλη για τα ποστ (εξάλλου, αυτό ήδη συμβαίνει -τα μέλη μπορούν να απαντήσουν συμφωνώντας/διαφωνώντας), διότι δε θα είχε νόημα. (θα συνέβαιναν όλα αυτά που περιγράφεις...)

Στο κάτω-κάτω, με την ίδια λογική που "επαινείται" κάποιος με κάρμα από τους μοντ, ας "χαρακτηρίζεται" κι ένα ποστ (αραιά και πού...) ως έγκυρο ή όχι.

Και ματαξαναεπαναλαμβάνω: "δε μιλάω για ΟΛΑ τα thread".

Δίνω δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα για το τι εννοώ "έγκυρη" και "άκυρη" απάντηση:

"έγκυρη" τοποθέτηση από npap

Δύο "άκυρες" τοποθετήσεις από τον Bubble

Δεν εθελοτυφλώ. Προφανώς, είναι δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο (χωρίς να αντιδράσουν οι "δημοκράτες" του φόρουμ), αφού ακόμα δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στα βασικά:

γιατί μία απάντηση που έχει την έγκριση πολλών μελλών είναι σωστή;

κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μέσα από πολύ σκληρότερο moderation, κάτι που τα περισσότερα μέλη δεν θα ανεχόντουσαν.
edit: προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, συμφωνώ απολύτως με τα λεγόμενα του eye, καθώς με το ρητορικό ερώτημα που θέτει.

bloody_sunday είπε:
(δ) άλλος θα ήταν πχ. οπαδός με παρωπίδες τ........
νομιζω εκει ειναι η καϊλα του θεματος σε ολες αυτες τις συζητησεις που ξεχειλωνουν οσο δεν παει. ολοι ειμαστε πορωμενοι με συγκεκριμενα καλουδια της μουσικης τεχνολογιας αλλα δεν γινεται να περιμενεις οτι ολοι πρεπει να ειναι ετσι.

ειδικα επειδη μιλαμε για μουσικη αρα κατι παρα πολυ υποκειμενικο θα πρεπει ο καθενας μας να αποδεχεται οτι ο καθενας αντιμετωπιζει τη μουσικη απο τη δικια του σκοπια αλλιως ουτε το καρμα,ουτε τα δαχτυλακια,ουτε τα χερακια θα σταματησουν τους ατελειωτους καυγαδες.

υγ: ελπιζω να μη σε πειραξε το λιγο edit στο quote σου

Ακριβώς όπως τα λέει κι ο Ηλίας:

elavd είπε:
μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε θέματα που πράγματι επιδέχονται μια σωστή απάντηση.

[...]

σε θεωρητικά ζητήματα, ή ζητήματα στα οποία ο χρήστης ρωτάει κάτι πολύ συγκεκριμένο
Ας δίνονται οι σωστές απαντήσεις (αργά ή γρήγορα),

ας "χρωματίζονται" (για να κάνουν οι "βιαστικοί" τη δουλειά τους)

και από εκεί και πέρα, ας την τραβάνε την κουβέντα όσοι θέλουν και όπως θέλουν.

Lost_Highway είπε:
Moιραία θα έμπαινε σε όλα τα ποστ.
Γιατί, αγαπητέ bloody_sunday;

Επαναλαμβάνω ότι δεν πρότεινα να ψηφίζουν τα μέλη για τα ποστ (εξάλλου, αυτό ήδη συμβαίνει -τα μέλη μπορούν να απαντήσουν συμφωνώντας/διαφωνώντας), διότι δε θα είχε νόημα. (θα συνέβαιναν όλα αυτά που περιγράφεις...)
Έχω μπερδευτεί βρε Lost... Ποιοι να ψηφίζουν τότε; Kαι νομίζω ότι θα έμπαινε σε όλα τα ποστ γιατί όλα νομίζω ότι επιδέχονται μια ψύχραιμη και σωστή απάντηση. Κι αν όχι σε όλα, τότε νομίζω ότι ισχύει αυτό που έγραψα περί υποκειμενικότητας...

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back