Προστασία στο PC

WilliamSats

Ενεργό μέλος
Μηνύματα
3,563
Πόντοι
338
Καλησπέρα,

Επειδή όλοι αγαπάμε τις δημιουργίες (και όλες τις εφαρμογές) μας και δεν θέλουμε με τίποτα να μας πάθουν κάτι, πόσο μάλιστα απο ένα ιό ή ένα κακόβουλο πρόγραμμα που κατάφερε να εισχωρήσει στο σύστημά μας, επιλέγουμε και χρησημοποιούμε ο καθένας κάποιο πρόγραμμα εντοπισμού και εξολόθρευσης ιών.

Θα ήθελα να επιλέξτε το πρόγραμμα που χρησημοποιήτε, να πείτε τις εμπειρίες σας και αν σας έχει βοηθήσει-σώσει απο άσχημες καταστάσεις.

Επίσης καλό θα ήταν να λέγατε πόσο σας επιβαρύνει το σύστημα.

Αν χρησημοποιήτε πάνω απο ένα ή συνδιασμό με κάποιο άλλο πρόγραμμα, τύπου anti-spyware anti-malware καλό θα ήταν να αναφέρετε ποιό είναι.

Ο σκοπός της ψηφοφορίας είναι να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας και συγχρόνος να ενημερώσουμε όλους όσους ενδιαφέρονται να χρησημοποιήσουν ή και να αναβαθμίσουν το σύστημά τους.

Υ.Γ: Αν έχω ξεχάσει κάποιο πρόγραμμα, δεν πειράζει απλά γράψτε αυτό που εσείς έχετε. Η επιλογή των προγραμμάτων έγινε μετά απο λίγο ψάξιμο για τα Top Antivirus.

 
NOD32 για τους εξής λόγους:

α) το έχουμε υιοθετήσει και στη δουλειά,

β) είναι ελαφρύ (ειδικά όταν φτιάξεις σωστά τη λίστα με τα αρχεία που δεν πρέπει να σκανάρει),

γ) είχα παλιά Symantec (Norton) και ήταν εξαιρετικά βαριά. Σε περιβάλλον server κάποτες θέλησα να κάνω απεγκατάσταση και τράβηξα μεγάλοοο ζόρι (να φανταστείτε εταιρίες όπως ESET έβγαλαν utilities στα site τους για να κάνεις απεγκατάσταση προϊόντα της Symantec).

δ) με symantec έχω κολλήσει ιους. Με το NOD32 όχι ακόμα.

Επίσης, είχα και περίπτωση όπου κάποιος χρήστης προσπάθησε να περάσει ιο σε σύστημα που είχα στήσει με nod32. Δεν τα κατάφερε.

 
Εγώ λοιπόν, χρησημοποιώ στα 2 desktop pc, το NOD32 σε έκδοση 32 και 64 bit, σε συνδιασμό με το Spybot Search And Destroy.

Το laptop μου, ήρθε με προεγκατεστημένο το Mcafee και δεν το έχω αλλάξει, αφού η άδεια του ήταν για 1 χρόνο (λήγει σε λίγες μέρες)

Το NOD32 στα "ντεσκτοπ" δουλεύει πολύ καλά, χωρίς κολλήματα και καθυστερήσεις και ο συνδιασμός με το Spybot S&D με καλύπτει πλήρως.

Στο "λαπτοπ" με το McAfee και το Spybot S&D όλα κάλά, εκτός όταν κάνει scan το Mcafee, εκεί τα πράγματα "βαρένουν" παρ'όλα τα 4GB και ο P8400 της intel.

Τα παραπάνω είναι με Win Vista, γιατί στα XP PRO που είχα παλιά, είχα κολλήσει απο κάπου, κάποιον "κύριο" Virtumonde και έναν άλλο Smitfraud και κατέληξα σε φορμάτ και αναβάθμιση σε vista ultimate x64.

 
Ξέχασες τις κατηγορίες

1. Έχω λινουξ δε με νοιάζει το θέμα

2. Έχω μακ δε με νοιάζει το θέμα

3. Αντιβάιρους γουατς δις;

Ανήκω στις 1 και 3. Ναι εν έτη 2009 δεν πιστεύω στα αντιβάιρους. Το πισί μου τρώει πορτοκάλια.

 
Evilnye είπε:
2. Έχω μακ δε με νοιάζει το θέμα
Δεν ξέρω αν ενημερώθηκες, αλλά περίπου πρίν απο 2 μήνες, κυκλοφόρησαν 67! αναβαθμίσεις ασφαλίας για MAC και ο λόγος ήταν επιθέσεις σε Αμερική, Αγγλία και Κίνα, που μάλιστα εξαπλώνονται μέσο iTunes και Spam mail.

Υπάρχει και άρθρο σε κομπιουτερο-περιοδικό.

Κάλό θα ήταν αν δεν έχεις κάνει τις αναβαθμίσεις, να τις κάνεις. Προσέχουμε για να έχουμε, σωστα?

Για το linux πάω πάσο, αλλά τι γίνετε με θέματα συμβατότητας και ευχρηστίας?

 
Προτού το θέμα γίνει μακ έναντι πισι (σόρυ γι αυτό) θα πω πως δηλώνω ανενημέρωτη μιας και ΔΕΝ έχω μακ. Ήξερα ότι διαφημίζαν την πλήρη αδιαφορία τους για ιούς και τέτοια μέχρι πρότινως.

 
Μαζί με την Evilnye εχω λινουξ και αδιαφορώ ;D

στα windows θα έβαζα avast, γιατί αυτό είχα παλιά και γιατί αν θυμάμαι καλά είναι δωρεάν.

 
Μέχρι τώρα χρησιμοποιούσα το AVG Free και ήμουν αρκετά ευχαριστημένος. Φέτος αγόρασα το Kaspersky, το οποίο και σκοπεύω να χρησιμοποιώ από εδώ και πέρα. Πολύ καλό, εξετάζει τα ΠΑΝΤΑ (κάτι που μπορεί να γίνει εκνευριστικό, ειδικά κατά το installation προγραμμάτων) και έχει καθαρίσει πολλούς δίσκους (άλλων) μέχρι τώρα. Και η τιμή του ειναι πολύ καλή, ειδικά η άδεια για 2 ή 3 χρήστες. Βέβαια κατά το full system scan δεν μπορείς να κάνεις οτιδήποτε άλλο (σε amd 3500+ 2 GB RAM) αλλά δεν κάνεις κάθε μέρα  ;)

Και 2 συμβουλές:

Προς τους χρήστες Linux/MAC: Το ότι το σύστημά σας δεν προσβάλλεται από ιούς δεν σημαίνει ότι δεν τους μεταδίδει. Ένα μολυσμένο αρχείο παραμένει μολυσμένο αν δεν το καθαρίσεις (κ εγώ χρησιμοποιώ linux αρκετά). Στο linux μου χρησιμοποιώ το avast που σου δίνει δωρεάν άδεια για 1 χρόνο με ένα απλό registration στη σελίδα του, το οποίο ανανεώνεις κάθε χρόνο.

Προς τους χρήστες σπασμένων antivirus: Πετάξτε το και βάλτε ένα freeware. Τα σπασμένα ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ. Μου φέραν τον τελευταίο μήνα (γιατί αναλαμβάνω και hardware/software support στην εστία  ;D ) 3 λαπτοπ ΓΕΜΑΤΑ ΙΟΥΣ και trojan. Ο λόγος? Είχαν σπασμένο NOD 32...

 
Η αλήθεια είναι μιας και καθόμουν κάποια φάση και διάβαζα όσον αφορά το θέμα ιών και λίνουξ, ότι δεν υπάρχει θέμα προσβολής από ιούς κυρίως επειδή δεν υπάρχουν αρκετοί χρήστες λίνουξ ώστε να ασχολούνται οι χακεράδες, πέραν της σίγουρα ασφαλέστερης δομής του.

 
Η αλήθεια είναι ότι οι λινουξάδες γράφουν τους ιούς για να εκνευριστεί ο κόσμος με το Windows και να στραφεί στο linux  ;D ;D ;D

Πέρα από την πλάκα, είναι ασφαλέστερο λόγω δομής στα δικαιώματα χρηστών. Δηλαδή, έστω ότι έχεις ένα κακόβουλο πρόγραμμα και εκτελείται. Η ζημιά που μπορεί να προκαλέσει περιορίζεται στον προσωπικό σου φάκελο, διότι στους υπόλοιπους φακέλους δεν έχεις δικαίωμα εγγραφής, οπότε δεν μπορεί να τροποποιήσει τα αρχεία τους, άρα δεν μπορεί να καταστρέψει το σύστημα.

Αλλά ξαναλέω, ένα μολυσμένο αρχείο είναι μολυσμένο. Αν εγώ έχω ένα τέτοιο και δεν το καθαρίσω (γιατί δεν το ξέρω αφού δεν έχω antivirus) και το δώσω στον φίλο μου τον Τάκη με ένα φλασάκι, θα μολύνω τον υπολογιστή του Τάκη ο οποίος τρέχει windows (και ακούει doors  ;D ;D ;D)

 
Δεν βλέπω επιλογή της Avastαχτης ελαφρότητας του Avast, οπότε δεν ψηφίζω. Σπανιότατα δίνει κάνα alarm, σε σχέση πάντα με απόπειρες σύνδεσης με site που έχουν trojan.

Αν δεν επισκέπτεσαι σκοτεινές γειτονιές του internet (τσόντες και πειρατικά sites) και προσέχεις τι e-mail ανοίγει (ή ακόμα καλύτερα χρησιμοποιείς web-mail) δε νομίζω ότι διατρέχεις μεγάλο κίνδυνο στις μέρες μας. Τουλάχιστον όχι τέτοιον που να αγγίζει τα όρια της παράνοιας που εμφανίζουν οι εταιρείες anti-virus s/w.

Σημ.: Βέβαια θα μου πεις χωρίς τις σκοτεινές γειτονιές του το internet είναι τόσο συναρπαστικό όσο η ζωή κατάκοιτου συνταξιούχου, αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα  ;D 

 
fenderiarhs είπε:
Δεν χρησιμοποιω ποτε antivirus. Aρκει ενα καλο firewall.
Ακριβώς το ανάποδο από ότι κάνω εγώ δηλαδή!

Στο μηχανάκι με win, nod32. Στο άλλο που τρέχω mandriva, τίποτα.

 
Τα παλαιοτερα Norton ηταν θεοβαρια...εκαναν καθε υπολογιστη να σερνεται. Και δεν ηταν και τρομερα απο πλευρα προστασιας. Για αυτο ειχα γυρισει και εγω για λιγο σε NOD32 και AVG.

Εβαλα πριν απο αρκετους μηνες το καινουργιο Norton, σκεφτηκα να του δωσω μια ευκαιρια ακομα επειδη ακουγα οτι (επιτελους) το ελαφρυνανε. Οντως σε συγκριση με παλαιοτερα norton, καμια σχεση! Δε καταλαβαινεις καν οτι τρεχει/σκαναρει (που λεει ο λογος). Σε αυτους τους μηνες που το εχω δεν εχω κολλησει κανενα υιο (καλο αυτο) και δεν σερνεται ο υπολογιστης μου (παλι καλο!).

Ψηφος στο Norton λοιπον.

 
Ποτέ δεν μου άρεσαν οι σουίτες του νόρτον, θεόβαριες ήταν, και θεόβαριες παραμένουν IMHO.

 
μπορείς να το αλλάξεις ωστε να μπορούμε να δούμε τα αποτελέσματα και εμείς που δε ψηφίσαμε? (επειδή δεν έχει avast στις επιλογες :P)

 
IraklisZS είπε:
μπορείς να το αλλάξεις ωστε να μπορούμε να δούμε τα αποτελέσματα και εμείς που δε ψηφίσαμε? (επειδή δεν έχει avast στις επιλογες :P)
Συγγνώμη για την παράληψη του Avast, είναι πλέον μέσα και τα αποτελέσματα εμφανίζονται σε όλους.

(γι'αυτό σας είπα απο την αρχή οτι μπορεί να έχω ξεχάσει κάτι)

Και να πω και ένα τρικ με linux:

Αν έχουμε μολυσμένο υπολογιστή και με κάποιο τρόπο (συνήθος με τα ίδια τα antivirus), εντοπίσουμε τα αρχεία που μας κάνουν ζημιά, φτιάχνουμε ένα bootable δισκάκι με μία έκδοση linux (πχ εγώ έχω το puppy linux).

Μόλις "μπουτάρει", μπαίνουμε στο φάκελο με τα μολυσμένα αρχεία, εντοπίζουμε το αρχείο το σβήνουμε και τέλος. Σε περίπτωση που το αρχείο δημιουργηθεί ξανά, ακολουθάμε την παραπάνω διαδικασία και μετά μπαίνουμε στα windows σε safe mode, πηγαίνουμε εκεί που ήταν το αρχείο και φτιάχνουμε ένα καινούργιο με το notepad και στη συνέχεια το αποθηκεύουμε με το όνομα του μολυσμένου αρχείο. Τέλος κλειδώνουμε το αρχείο που φτιάξαμε, με ένα απο τα πολλά προγράμματα που κυκλοφορούν γι'αυτή τη δουλειά (κλείδωμα αρχείων και φακέλων) και πλέον ο ιός δεν μπορεί να αναδημιουργηθεί.

Αυτή η τεχνική δεν σας απαλάσει απ'τους ιούς, απλά του κατεστεί αδρανές, οπότε και έχετε το κεφάλι σας ύσηχο (μέχρι κάποιο update να το καθαρίσει τελείως).

 

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top