God, show mercy...
Μπα, αν αρχισουν να μεταφραζουν σε γλωσσα κατανοητη για τους πιστους, θα...χασουν το ποιμνιο τους! Δεν τους συμφερει να ξερουν τι... #$#* ακουν στις λειτουργιες.
Οι περισσοτερες εκκλησιες, μεσα στα πλαισια του σκοταδισμου που επεβαλλαν, χρησιμοποιουσαν αρχαιζουσες και νεκρες γλωσσες και οι ορθοδοξοι δεν ειναι εξαιρεση... Τουλαχιστον οι καθολικες λειτουργιες, εχουν μια "μουσικη" να το πω αξια, καθως εχουν υπεροχες χορωδιες, υπεροχες αρμονιες και υπεροχη συνθεση (απο αυτα που εχω ακουσει).. Οι ορθοδοξες (εχω ακουσει πως οι ρωσικες ορθοδοξες διαφερουν, δεν ξερω κατα ποσο ισχυει) ειναι ο μπαρμπαμητσος και ο μπαρμπα χαραλαμπος που το προηγουμενο βραδυ γιναν πιτα στις ρακες και στα ουζα, συνηθως δεν υπαρχουν ΚΑΙ οι 2 ομαδες ψαλτων, συνηθως χωρις skillpoints (ειμαι και εγω penandpaperας! ;D) αλλα μονο για τα φραγκα, χωρις να ξερουν γρι οχι απλα τι ειναι αυτα που ψαλλουν, χωρις να ξερουν τις αρμονιες, κρατανε αλλα αντι αλλων ισα, καθε φορα σε διαφορετικη τονικοτητα που καθε αλλο παρα κατανηξη δημιουργουν, μαλλον γελιο. Αυτα τα λεω οντας "Ψαλτης" για περιπου 3 χρονια (shame on me...) και μαλιστα παρακολουθουσα και μαθηματα βυζαντινης μουσικης απο τον αρχιψαλτη! (Περα απο το Νιπαβουγαδικαιζωνι, ετσι ακριβως οπως το λεω και το γραφω ;D, δεν ειχε ιδεα απο οποιαδηποτε ειδους μουσικη...)
Καπως ετσι χανεται η "μουσικη παραδοση" (επι βυζαντιου, φανταζομαι πως οι ψαλμοι θα ηταν θεσπεσιοι) που και καλα με τοσο σθενος υπερασπιζεται η εκκλησια, αλλα ουσιαστικα με την λογικη που η ιδια επιβαλλει (ας αρπαξουμε τα φραγκα/ελα μωρε δε βαριεσαι..) την εκφυλιζει και την καταστρεφει..
Μετα τους σιχαθηκα πρωτα μουσικα, και μετα...γενικα ;D και τους παρατησα..
Αντε, σε λιγο θα βγει και ο Γαιτανος απ την φωλια του, ειναι οι μερες του!
;D
Οσο για την μιξη, τι να πω...χαρα στο κουραγιο σου..!