Εν κατακλείδι' date=' Κάποιες φορές, αν κάποιος παίζει με μια κιθάρα καρφί σε έναν ενισχυτή μπορεί να επωφεληθεί από ένα καλώδιο χαμηλής χωρητικότητας (+λίγα πρίμα, τα οποία εκλαμβάνονται ως "διαύγεια").
Ένας "πεταλάκιας" με 10 πετάλια στη σειρά...... μιλάμε για ψύλλους στ' άχυρα. (Στην τελική, δώσε λίγα πρίμα από ένα από τα 10 πετάλια)
Όποιος παίζει με το tone -έστω και λίγο- κατεβασμένο, είναι ΟΚ με ότι καλώδιο να' ναι.
[/quote']
Ως (πρώην) πεταλάκιας, θα διαφωνήσω με κάποια από αυτά που έγραψες Χαρίλαε.
Καταρχήν θεωρώ κάπως αντιφατικό από τη μία να μιλάς με θεωρητικούς όρους (χωρητικότητες κλπ) και από την άλλη να λες κάτι τόσο υπεραπλουστευμένο όπως: "έλα μωρέ, κι αν έχασες λίγα πρίμα, δώσε λίγα παραπάνω σε κάποιο από τα πετάλια σου και θα είσαι ΟΚ"...
Δε νομίζω ότι είναι τόσο απλά τα πράγματα...
Θα ήθελα να μιλήσω με βάση τη δική μου εμπειρία και να εκφράσω την άποψή μου, η οποία δεν βασίζεται σε νόμους φυσικής αλλά μόνο στα αυτιά μου (για αυτό ίσως και να κάνω και λάθος):
Όσες φορές είχα συνδέσει την κιθάρα στον ενισχυτή "καρφί", όπως είναι λογικό ο ήχος ήταν ΚΡΥΣΤΑΛΛΟ!
Όμως, πειραματιζόμενος με διαφορετικά καλώδια, διατηρώντας το μήκος τους ίδιο καθώς και τα ίδια βύσματα (Neutrik), η διαφορά ήταν "η μέρα με τη νύχτα" :roll:
1ο συμπέρασμα που έβγαλα: Δεν ξαναγοράζω ό,τι να'ναι καλώδιο (πχ από το ηλεκτρονικάδικο της γειτονιάς)
Στη συνέχεια, και καθώς τα πετάλια μου έφτασαν κάποια στιγμή τα 15 σε πλήθος, είχα φοβερές απώλειες στο σήμα (για τους λόγους που είπες κι εσύ: κάποια ήταν φτηνά, κάποια δεν ήταν true bypass κλπ).
Έπαιζα με strat και το σήμα μου κατέληγε τόσο αλλοιωμένο στον ενισχυτή, που ακουγόμουν ως άλλος Slash...:lol: Η συχνοτική απώλεια ήταν τέτοια, η οποία ήταν μη αναστρέψιμη. Δεν ήταν δυνατόν, απλά δίνοντας λίιιγα πρίμα παραπάνω ο ήχος να φτιάξει...
Έτσι αποφάσισα να αλλάξω τα καλωδιάκια μεταξύ των πεταλιών τα οποία ήταν τα γνωστά πλαστικά/fixed/πολύχρωμα/του κιλου που έχουμε χρησιμοποιήσει όλοι μας κατά καιρούς.
Με το που έβαλα George L, o ήχος ΑΠΟΓΕΙΩΘΗΚΕ κυριολεκτικά!!!
Αν και πάλι είχα κάποια σχετική απώλεια, ένιωθα ξαφνικά σαν κάποιος να έβγαλε μια πετσέτα που κάλυπτε τον ενισχυτή μου τόσο καιρό...
Ήταν κάτι ψυχο-ακουστικό? Ήταν η ανάγκη της τσέπης μου να δικαιολογήσει τα λεφτά που είχα σκάσει για τα George L, και η οποία έδινε εντολή στα αυτιά μου να ακούνε συχνότητες που δεν υπήρχαν? Δε ξέρω...
Εγώ πάντως το άκουγα...Και ήταν πολύ αισθητό στα αυτιά μου...
2ο συμπέρασμα: Δεν ξανασυνδέω πετάλια με καλώδια της πλάκας
Βέβαια μετά από όλα αυτά, πήρα την Tonelab και ησύχασα !!! (Κι εγώ το'πα και ξαλάφρωσα!!! :roll
ΥΓ: Είχα ανοίξει παλιότερα ένα θέμα με τίτλο "Ποιοτικά καλώδια" αλλά δε το βρίσκω γμτ...:roll: