Poll: 24 τάστα

Θα θέλατε κιθάρα με 24 τάστα?

• Ναι

Ψήφοι: 2 6.9%
  • Όχι

Ψήφοι: 9 31.0%
  • Έχω ήδη και μου αρέσει

Ψήφοι: 15 51.7%
  • Έχω ήδη και δεν μου αρέσει

Ψήφοι: 3 10.3%

• Σύνολο ψηφοφόρων
    29
Αλέξανδρος Ζήκας

Κουφη Λεοπαρδαλη

Dreaming of Ibanez Pia
Πόντοι
898
Στις ηλεκτρικές κιθάρες τα 21 ή 22 είναι πιο συνηθισμένα, αλλά με 24 αποκτάς πρόσβαση δύο φουλ οκτάβες σε κάθε χορδή οριζόντια, συν, ίσως πιο σημαντικό, ότι δεν χρειάζεται bend για φτάσεις την τελική ψηλή Μι στην λεπτότερη χορδή.

Επιθυμώ να αποκτήσω μια κιθάρα με 24 στο εγγύς μέλλον, και έχω περιέργεια να δω τις εμπειρίες και απόψεις σας.

Έχω διαβάσει ειδικά ως μειονέκτημα τον κάπως λιγότερο παχύ ήχο του neck μαγνήτη λόγω την μετακίνησης του λίγο πιο κοντά με τους άλλους. Ενώ άλλοι το αναφέρουν ως φουσκωμένο "fact" και πως δεν υπάρχει ουσιώδης ηχητική διάφορα.

Ηχητικά και αισθητικά ποιά είναι η γνώμη σας?

Έχω κάμποσες κιθάρες με 24 τάστα (prs, ibanez rg, headless). Στις πιο πολλές περιπτώσεις ο ήχος του neck δεν είναι αυτός που θέλω, καθώς δεν εχει το απαιτούμενο warmth (κυρίως στην prs). Όπως και να 'χει, μου αρέσει που εχω δυο οκτάβες και μπορώ και φτάνω ψηλότερα. Τα 22 τάστα δεν με περιορίζουν, αλλά τα 24 μου δίδουν περισσότερες επιλογές. Τα 21 είναι μη αποδεκτά...

Τέτοια λύση θα ψάξω και εγώ. Best of both worlds. Από Ibanez αδυναμία μου αισθητικά βέβαια είναι οι σειρά S και του Satriani η τελευταία JS 24αρα σε άσπρο 😍.

Αν σου αρέσουν οι Ibanez S series ανακοινώθηκε σήμερα νέο μοντέλο, δεν το βγάζει η Ibanez βέβαια αλλά κλάιν, νέα PRS Chleo SE . Φαίνεται φοβερό όργανο, ίσως λίγο τσιμπημΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ ΚΑΝΕΙ 2,200 ΕΥΡΑ ΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧ.

Στο thread τώρα - είχα κιθάρες με 24 τάστα και δεν τα χρησιμοποιούσα. Δεν είναι το παίξιμο μου του στυλ αυτού. Απο την άλλη, δίνω τρομερή σημασία στο να είναι όσο πιο στρόγγυλος, μαλακός και αεράτος ο neck μαγνήτης γίνεται, αν "μπριτζίζει" στραβώνω. Και στις δυο που είχα και σε όποια άλλη έπαιξα μου φαινόταν πάντα λειψός. Οπότε 21/22 τάστα δαγκωτά, κατανοώ φυσικά την επιλογή για 24 αν όντως τα χρησιμοποιείς.

Guys, μετά το 15ο ταστο δεν υπάρχει ζωή... Πολλή τσιρίδα και τα μαλλιά μας πέφτουν και ασπρίζουν. Αφήστε τα αυτά για τους ΝεοΛέΡοι

Guys, μετά το 15ο ταστο δεν υπάρχει ζωή... Πολλή τσιρίδα και τα μαλλιά μας πέφτουν και ασπρίζουν. Αφήστε τα αυτά για τους ΝεοΛέΡοι
images (7).jpeg

🤣

Μην αφορίζουμε ή όπως είχε πει ο Κώστας Σούκας : όποιος παίζει μετά το 7ο τάστο είναι πρόστυχος.

Δεν ήμουν εκεί όταν το είπε. Μου το μετέφεραν.

:)

Όλες μου οι κιθάρες έχουν 24 τάστα γιατί τα χρειαζόμουν για τα τραγούδια που παίζαμε.
Γενικά αυτό που μου προσφέρουν είναι πιο εύκολη πρόσβαση στο 22ο και για αυτό τις έχω επιλέξει.
Δυστυχώς δεν έχω μεγάλη εμπειρία με κιθάρες με 21 ή 22 τάστα και πάνε 10 χρόνια από τότε που είχα μια τέτοια οπότε δεν θυμάμαι πολλά να σου πω.

Πάντως έχω ακούσει αυτό για το warmth στις κιθάρες με λιγότερα τάστα, ίσως είναι αλήθεια, αλλά το θυσιάζω για να έχω ευκολία στο παίξιμο.

Ξέρω ότι δεν βοήθησα πολύ.

Έχω δύο κιθάρες τύπου Superstrat (Fender Showmaster HSS Floyd Rose + Fender Showmaster HH Celtic) με 24 τάστα, δύο κιθάρες vintage specs (Fender Classic '50s Stratocaster + Fender Classic '50's Telecaster) με 21 τάστα και μία κιθάρα (Fender American Standard Stratocaster) με 22 τάστα.

Είμαι κιθαρίστας σε μία μπάντα η οποια κάνει περίπου 20 live εμφανίσεις σε μαγαζιά και φεστιβάλ το χρόνο, σε κάθε ένα από αυτά τα live παίζουμε μία λίστα 40 κομματιών, ελληνικών και ξένων (ροκ διασκευές).

Μαντέψτε... Οι δύο main κιθάρες μου που παίρνω στα λαϊβ (βασική και αναπληρωματική σε περίπτωση σπασίματος χορδής) είναι οι δύο Showmaster με τα 24 τάστα.

9άρες χορδές, μεγαλύτερη ταστιέρα, ευκολότερα σηκώματα, ξεκούραστο τριωράκι.

Σχετικά με τον ήχο,
στην HSS φοράω DiMarzio Evolution DP159 / DiMarzio Virtual Vintage Heavy Blues DP409 / Seymour Duncan Little '59
στην HH φοράω ένα set Suhr Doug Aldrich
συνεπώς είναι και παχύς παχύς και πλούσιος πλούσιος, δεν υπάρχει κανένα θέμα.

Ψηφίζω ξεκάθαρα υπέρ των 24 τάστων. Τώρα αν θες κιθάρα για ηχογράφηση σε στούντιο, κάνουμε άλλη κουβέντα. Είναι όλες χρήσιμες ανεξαρτήτως αριθμού τάστων, η καθεμία με τα δικά της πλεονεκτήματα.

Τα 22 τάστα για μένα είναι η χρυσή τομή. Δεν χρειάζομαι τα 2 παραπάνω και ο neck μαγνήτης βρίσκεται εκεί που πρέπει, δηλαδή στη θέση που θα ήταν το 24ο τάστο. Σε εκείνο το σημείο εκτός του ότι είναι πιό ζεστός ο ήχος, υπάρχουν και περισσότερες αρμονικές! Παίζω πολύ με το neck pickup και με αρκετά clean ήχο.
Εχω κάποιες PRS και κάποιες headless με 24, οι υπόλοιπες είναι στην πλειονότητα με 22 και αρκετές (jazz hollow body) με 20 τάστα και δεν μου λείπει τίποτα!
Αφού ο μεγάλος παρακάτω παίζει με 18 και χωρίς cutaway, δεν χρειάζονται...

Έχω την prs Santana με 24 τάστα. Έχει απίστευτη άνεση στο παίξιμο. Γενικά αν δεν έχεις στο μυαλό σου ότι υπάρχουν κιθάρες με 22 τάστα θα βγάλεις στα σόλο σου αυτό το "κάτι" που ίσως δεν έβρισκες. Η συγκεκριμένη κιθάρα πάντως γενικά είναι ότι καλύτερο έχω παίξει. Κάνει τη διαφορά.

Η ακουστική δεν ακούγεται καλά μετά το 16ο~ τάστο, μπορεί να τα χρειαστεί κανείς εκεί κάτω τα τάστα για να τελειώσει μια φράση, μια στις χίλιες, αλλά δεν νομίζω να φτιάχνει κανείς μουσική με νότες που ακούγονται τόσο πεθαμένες.

Στην ηλεκτρική χρειάζονται και 22 και 24 τάστα, ακούγεται εκεί κάτω η ηλεκτρική, ενδεχομένως να τα χρειάζεσαι αν αυτοί οι ήχοι σε εκφράζουν

Η ακουστική δεν ακούγεται καλά μετά το 16ο~ τάστο, μπορεί να τα χρειαστεί κανείς εκεί κάτω τα τάστα για να τελειώσει μια φράση, μια στις χίλιες, αλλά δεν νομίζω να φτιάχνει κανείς μουσική με νότες που ακούγονται τόσο πεθαμένες.

Στην ηλεκτρική χρειάζονται και 22 και 24 τάστα, ακούγεται εκεί κάτω η ηλεκτρική, ενδεχομένως να τα χρειάζεσαι αν αυτοί οι ήχοι σε εκφράζουν
Σωστός... Πάντα ψάχνουμε αυτόν τον ήχο που είναι ξεχωριστός για τον καθένα...και για κάποιους μπορεί να βρίσκεται εκεί...

Τα 22 τάστα για μένα είναι η χρυσή τομή. Δεν χρειάζομαι τα 2 παραπάνω και ο neck μαγνήτης βρίσκεται εκεί που πρέπει, δηλαδή στη θέση που θα ήταν το 24ο τάστο. Σε εκείνο το σημείο εκτός του ότι είναι πιό ζεστός ο ήχος, υπάρχουν και περισσότερες αρμονικές! Παίζω πολύ με το neck pickup και με αρκετά clean ήχο.
Εχω κάποιες PRS και κάποιες headless με 24, οι υπόλοιπες είναι στην πλειονότητα με 22 και αρκετές (jazz hollow body) με 20 τάστα και δεν μου λείπει τίποτα!
Αφού ο μεγάλος παρακάτω παίζει με 18 και χωρίς cutaway, δεν χρειάζονται...

Κάποια συγκεκριμένα μοντέλα με 24 τάστα είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε να βγαίνει ο ήχος όπως αυτές με 22 τάστα...πχ Santana signature.

Σωστά για την ακουστική, έπαιζα παλιότερα μέχρι που κλάπηκε. Και έτυχε να ψάχνομαι ξανά με ηλεκτροακουστικές και λιγουρεύομαι την Yamaha APX-600:
(όχι επειδή έχει πάμπολλα 22 τάστα, αλλά γενικά λόγω καλαισθησίας και reviews):
Screenshot_20251011-072455~2.jpg

Γνώμη?

Σωστά για την ακουστική, έπαιζα παλιότερα μέχρι που κλάπηκε. Και έτυχε να ψάχνομαι ξανά με ηλεκτροακουστικές και λιγουρεύομαι την Yamaha APX-600:
(όχι επειδή έχει πάμπολλα 22 τάστα, αλλά γενικά λόγω καλαισθησίας και reviews):
Προβολή συνημμένου 52116

Γνώμη?
Και εγώ με μια Yamaha Transacoustic παίζω τα τελευταία 2 χρόνια, αν σου αρέσει εμφανισιακά APX-600 δεν θα βρεις πιο ανθεκτικό όργανο σε αυτά τα λεφτά, τις φτιάχνουν καλά, αν παίζεις με 10ρες θα την έχεις μια ζωή. Αν μπορείς να βάλεις όμως μερικά παραπάνω λεφτά σου προτείνω την Transacoustic

Συγκεκριμένα την FS-TA, έχει 43mm nut και δεν θα θες να παίξεις ξανά όργανο χωρίς το ενσωματωμένο reverb που έχει

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back