Πιάνο με μονόχρωμα πλήκτρα

Αλέξανδρος Ζήκας

Κουφη Λεοπαρδαλη

Dreaming of Ibanez Pia
Πόντοι
898
Νέο πιάνο απ'την Yamaha με το ίδιο χρώμα σε όλα τα πλήκτρα. Πρώτη φορά βλέπω πιάνο με φυσικά/μηχανικά πλήκτρα να είναι έτσι, εσείς?

Screenshot_20260820-082734~2.jpg

Ερώτηση ειδικά για τους πιανίστες, σας ελκύει ή σας ξενίζει?
Ποιά τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα αυτού του design?

Δεν ειναι ακριβώς καινοτομία

Ωραιο ειναι αλλά δεν πιστεύω ότι θα τραβήξει και ιδιαίτερα.

Η διχρωμία στο κλαβιέ (με λευκές τις φυσικές και μαύρο στις αλλοιώσεις) ειναι πολύ παλιά ιστορία και για προφανείς λόγους οπτικής διάκρισης. Μετά απο χρόνια παιξιματος, συνηθιζεις τοσο που δεν διαννοεισαι οτι θα γινει ολο το κλαβιε μονορωμο.

Εδώ στους ηλεκτρικούς κιθαριστες, αμα τους αφαιρεσεις τα inlays παθαίνουν πανικο 😆

Πολλές καινοτομιες στη μουσική έχουν εγκαταλειφθει μονο και μονο γιατι οι μουσικοί δεν ηταν διατεθειμένοι να αλλάξουν συνθήθιες.

Πλεονεκτήματα δε θεωρώ οτι υπάρχουν. Ειναι καθαρά αισθητικό θεμα.

Ωστόσο εμένα μου αρέσει το ανεστραμένο χρωματικά κλαβιέ που ειναι και παλαιότερο ιστορικά γιατι τότε τα λευκά τα κάνανε με laminate απο ελεφαντόδοντο ή κοκαλα γενικά ενώ το μαύρο με laminate έβενο ή λάκα που ήταν πιο εύκολο.

Ωστόσο εμένα μου αρέσει το ανεστραμένο χρωματικά κλαβιέ που ειναι και παλαιότερο ιστορικά γιατι τότε τα λευκά τα κάνανε με laminate απο ελεφαντόδοντο ή κοκαλα γενικά ενώ το μαύρο με laminate έβενο ή λάκα που ήταν πιο εύκολο.

Κοίτα ένα πολύ όμορφο με rosewood που είχα δεί κάποτε!

1787211238747.png

Eπίσης Λεοπάρδαλε κάτι που ίσως βρεις ενδιαφέρον - η Bosendorfer είναι γνωστή για το flagship μοντέλο της, το Imperial, το οποίο πέραν του ότι είναι τεράστιο ακόμα και σε σχεση με αλλα concert grand, έχει το εξής μοναδικό feature: έχει έξτρα νοτες στα μπάσα, πιο χαμηλές απο του τυπικού πιάνου. 97 πλήκτρα σύνολο, αντί για 88. Αυτά τα έξτρα πλήκτρα τα έχουν βαμμένα μαυρα για να μη μπερδεύονται και χάνουν τον μπούσουλα οι παίκτες, να μπορούν κατευθείαν με το μάτι να δουν που τερματίζει το "κανονικό" κλαβιέ και που μπαίνουν οι έξτρα νότες.

1787214046919.png

Ποσο ακραιο θα ηταν να ξαναζωντανευε το τσεμπαλο η Yamaha.
Δεν το εχει κανει η Yamaha αλλά στην πραγματικότητα ο ήχος του τσεμπαλου δεν εγκαταλειφθηκε. Απλά ήταν πάντα για λιγότερο ακροατήριο.

Στα πλαίσια αυτού υπάρχει και στην μουσική του 20ου αιώνα και φυσικα εχει και την ηλεκτρικη του μορφή με το https://nmc.emuseum.com/objects/205/baldwin-electric-harpsichord
Με τετοιο γράφτηκε το because των Beatles.

Απο την άλλη είναι και ένας δικός μας έλληνας που σε ηλικία 20 ετών ο αθεόφοβος κατασκεύασε ενα τσεμπαλο και ακομα φτιαχνει κατα παραγγελία και επισκευάζει/κουρδιζει τετοια όργανα.

Παιζεται ακομα το τσεμπαλο, σε εργα μπαροκ και τετοια ειναι must, και επισης φτιαχνονται και καινουργια οργανα απο μικρους κατασκευαστες, συνηθως αντιγραφα παλαιοτερων οργανων.

Παιζεται ακομα το τσεμπαλο, σε εργα μπαροκ και τετοια ειναι must, και επισης φτιαχνονται και καινουργια οργανα απο μικρους κατασκευαστες, συνηθως αντιγραφα παλαιοτερων οργανων.
Σπάω το κεφάλι μου τώρα να θυμηθώ το όνομα του τύπου που φτιάχνει στην Ελλάδα. Τον θύμαμαι φατσικά, εχουμε συνεργαστει κιόλας στο παρελθόν σα μουσικοί. Ξέρω οτι κουρδιζει το τσεμπαλο στο ωδείο Νικόλαος Μάντζαρος.

Edit: Χάρης Αναστασόπουλος... το θυμήθηκα

--------------
To τσέμπαλο (και το λαουτοτσέμπαλο) θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και άλλο στη μουσική λόγω της μεταλλικής χροιάς του. Αλλα πρεπει να γραφτει καινουρια μουσική για αυτο. Ειναι ενδιαφέρον όργανο.

Last edited:
Το πρωτο κονσερτο για πληκτροφορα, το Βραδεμβουργιο κονσερτο ν.5, εδω απο τον αξεπεραστο Karl Richter

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back