• Το Noiz σας εύχεται χρόνια πολλά και ένα ευτυχισμένο 2025! 🎊

pedalboard: μπαταριες 'η τροφοδοσια?

Yπάρχει πολύ συγκεκριμένος λόγος που σε απλούστατα και τόσο μινιμαλιστικά κυκλώματα η μπαταρία επηρεάζει δραματικά το κυκλωματάκι, όπως πχ. σε ένα Fuzz Face. Παίζει ρόλο το τι είδους μπαταρία θα βάλεις (πχ. καινούργια αλκαλική ή απλή). Θίχτηκε και προηγουμένως... οπότε ας μην κοροϊδεύουμε τόσο και τύπους όπως ο Eric Johnson - ακριβώς για αυτά τα fuzz υπάρχει η γνωστή ιστορία του. Το αν είναι ο μοναδικός στο κόσμο (σαν να μιλάμε για κάποιο είδος υπό εξαφάνιση) δεν το γνωρίζω. Σε άλλα πετάλια πάλι δεν έχει καμία διαφορά η αλλαγή της τροφοδοσίας.

Boogieman, θες τροφοδοτικό. Αν δεν έχεις, πλην των άλλων μειονεκτημάτων, θα πρέπει να αποσυνδέεις την είσοδο από τα πετάλια σου γιατί σε μερικά, ακόμη και στο off η μπαταρία λειτουργεί. Προσωπικά πάντως δεν βάζω ποτέ τροφοδοτικό στα φαζ μου, για να αποφύγω τις κακοτοπιές από υπερτάσεις, από λανθασμένη τοποθέτηση βύσματος τροφοδοσίας που τελικά χρειαζόταν ανάποδη πολικότητα, και γιατί προτιμώ τον ήχο τους (όχι, η απλή μπαταρία δεν είναι μόνο υπεύθυνη για το γνωστό starved voltage effect σαν να πνίγεις ένα γατί... μερικές φορές δίνει όντως καλύτερες και πιο καθαρές νότες). Ούτως ή άλλως, η κατανάλωση σε mA είναι τόσο απελπιστικά μικρή που περνούν χρόνια πριν χρειαστεί αλλαγή.

Τα fuzz και τα wha μου ετσι κ αλλιως δεν εχουν εισοδο για τροφοδοτικο  :P

"It's not just the voltage that makes batteries and power supplies sound different. It's the resistance, inductance, and capacitance in the battery, which is part of the circuit in a fuzzface."

( http://www.analogman.com/fuzzface.htm#power )

...εννοειται οτι αυτο που υποστηρίζει ο συγκεκριμένος τύπος δεν ειναι καν ανάγκη να το αποδεχτούμε ετσι απλά επειδή το είπε/εγραψε (ή ο EJ ή ο περιπτεράς της γειτονιας ή δεν ξερω και εγω ποιος αλλος) γιατι πολυ απλα με λιγότερο απο ένα ευρω μπορει ο οποιοσδήποτε να παρει μια μπαταριουλα παλιού τυπου, να κάνει ο ιδιος τις δοκιμές του και να αποφασίσει αν υπαρχει διαφορά (και αν υπάρχει ποια ειναι και σε ποια πετάλια) ή οχι, πάντα με τα δικά του χεράκια, αυτάκια και gear...αντε και καλές δοκιμες... ;)

Trending...

Νέα θέματα

Back