PC vs Apple MMXXV Edition

Δηλαδή καταλαβαίνει μόνο του ποια inputs, outputs θες να ενεργοποιήσεις, σε πόσο εύρος και δειγματοληψια θες να ηχογραφήσεις, τι allocation να κσνεις σε busses, monitoring.
Επικοινωνεί με τον εγκέφαλο σου και διαμορφώνεται ανάλογα.? Προφανώς όχι. 😃
Επειδή ΠΑΝΤΑ προτρέχεις και πλατιάζεις ξαναδιάβασε την αρχή του post
"-Τί θα επιλέγατε αν ξεκινούσατε σήμερα από το απόλυτο μηδέν και σε hardware και σε software και σε γνώσεις λειτουργικού;"
Aυτά που περιγράφεις δεν είναι το απόλυτο μηδέν. Εγώ ας πούμε που ασχολούμαι κοντά στα 20 χρόνια με μουσικά, δεν ενδιαφέρθηκα ποτέ για το εύρος δειγματοληψίας, allocation σε busses, monitoring....και τα inputs τα έμαθα μετά όταν χρειάστηκε να συνδέσω μια κανονική και μια midi κιθάρα...Μια χαρά μουσικούλα παίζω και χωρίς αυτά....στο τέλος-τέλος...ναι...νομίζω ότι επικοινωνεί με το εγκέφαλό μου που του λέει "Μην μου τα σπάς...λίγο κιθαρίτσα θέλω να γράψω και κανένα σύνθι" :p

Off-Topic (?)... Δευτεριάτικα στο γραφείο, χάλασε ένα Desktop που είχαμε, της γνωστής μάρκας Turbo-X. Είναι αναμφίβολα ένα σημάδι για ενέργειες.

Η μάχη mac vs pc, κραταέι από πολύ παλία.
Την προτοσυνάντησα στα 90's μεταξύ δικηγόρων.
Πάρε Mac έλεγαν κάποιοι, πάρε "συμβατό" κάποιο άλλοι.
Εντωμεταξύ το πιο βαρύ πράγμα που έκαναν σε αυτά,ήταν ο κειμενογράφος. :LOL:

αν τελοσπαντων θελεις μετακινησεις, καλυτερα laptop mac.
Το mini μπαίνει άνετα σε μια θήκη λάπτοπ με μια μικρή οθόνη, ένα keyboard κι ένα mouse. Το πιο μεγάλο πλεονέκτημά του σε σχέση με τους πύργους είναι αυτή ακριβώς η φορητότητα αυτό λέω από την αρχή (OK, δε θα δουλέψεις στο αεροπλάνο, να σας προλάβω γιατί κάποιος μπορεί να το πετάξει κι αυτό 😅 ) .

Τα laptop καλά της Apple αλλά ακριβά αν θες τις δυνατότητες του Μ4 Mini και κατά βάση κάνεις μουσική οπότε και δε χρειάζεσαι τόσο ακριβή οθόνη.

Για όποιον θέλει ένα εντελώς αθόρυβο υπολογιστή σε περιβάλλον studio η home studio, τα mac mini η τα macbook με ARM- based M-series cpu είναι τα ιδανικά, λόγω χαμηλής κατανάλωσης και χαμηλών θερμοκρασιών ακόμα και σε πλήρες φορτίο. Η τεχνολογία RISC που έχουν οι ARM CPUs (από τον Acorn Archimedes A3000 των 80s, το αντίπαλο δέος της Amiga 500 & του Atari st, αν και δεν πέτυχε εμπορικά) προσφέρει μεγαλύτερες ταχύτητες με μικρότερη κατανάλωση/ θερμοκρασίες, σε σχέση με την αντίστοιχη τεχνολογία CISC των intel. Γι'αυτό και χρησιμοποιούνται και σε όλα τα smartphones (android & ios).

Επίσης δεν χρειάζονται antivirus που θα δεσμεύει πόρους cpu (και εισάγει ενδεχομένως latency?) , λόγω macOS.

Επίσης δεν χρειάζονται antivirus που θα δεσμεύει πόρους cpu (και εισάγει ενδεχομένως latency?) , λόγω macOS.

Θα έπρεπε να είναι ένα εξόχως κακογραμμένο anti-virus για να φτάσει να επηρρεάζει το latency, αλλά ναι, οτιδήποτε μασάει πόρους, δεν το θέμε, να φύγει, να πάει αλλού.

Είσαι ο πρώτος μετά από τόσα χρόνια που αναφέρει τον Archimedes, τον ζαχάρωνα τότε, αλλά δεν υπήρχαν αρκετά χρήματα.

Αν παντως οντως καποιος ξεκιναει τωρα, το PC- Mac ειναι πολυ χαμηλα στα διλημματα του.

Πρεπει να απαντησει πρωτα στα εξης:

1) Χρειαζεται κατι σε software, η του αρκει ενα hardware πολυκαναλο;

2) Αν χρειαζεται software, ποιο DAW θα επιλεξει;

3) Ποια καρτα ηχου θελει να δουλεψει με αυτο;

4) Θελει κατι σε laptop, η ο σταθερος ειναι ΟΚ;

5) Του αρκουν οι ενσωματωμενες δυνατοτητες του DAW, η σκοπευει να βαλει και καποια συγκεκριμενα προσθετα;

6) Το αποτελεσμα που θελει να βγαλει, θα ειναι αποκλειστικα φτιαγμενο στο σπιτι, ή σκοπευει να εχει μια συνεργασια στην παραγωγη με καποιο συγκεκριμενο στουντιο ηχου;

7) Την ακρη με το DAW θα τη βγαλει μονος του, η θα κανει καποια μαθηματα η/ και θα εχει καποια βοηθεια απο εναν πιο εμπειρο χρηστη;

Αν απαντησει στα παραπανω και σε αρκετα αλλα τετοια ερωτηματα, κατα πασα πιθανοτητα θα εχει απαντησει και στο PC- Mac ως συνεπεια των παραπανω επιλογων.

Δηλαδη με αλλα λογια, αν δεν εχει καποιος ηδη καποια επαφη με υπολογιστες, και ο μονος λογος για να ασχοληθει ειναι το να φτιαξει ενα DAW, καλο ειναι να αντιμετωπισει τον υπολογιστη σαν ενα απλο εξαρτημα του μουσικου του συστηματος.

Και με αυτην την εννοια, η ολη εμπειρια χρησης θα ειναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ταυτοσημη αναμεσα στις δυο πλατφορμες, ο on off διακοπτης, η συντομευση για το DAW, και ενα copy paste για τα audio αρχεια σε στικακι. Οι οποιες διαφορες θα ειναι μονο στο αρχικο στησιμο, και δε νομιζω να ειναι και τοσο μεγαλο ζητημα αυτο, εφοσον ο χρηστης, ως οφειλει, εχει αυθεντικα τα προγραμματα και κατα συνεπεια καιτην καθοδηγηση και την υποστηριξη του κατασκευαστη τους.

Σαν ενα απλο εργαλειο, ο οποιος υπολογιστης θα κανει τη δουλεια για την οποια τον προοριζουμε, εφοσον φυσικα τον προμηθευτουμε ακολουθοντας τις συστασεις των DAW και των pc hardware κατασκευαστων.

Αλλωστε φανταστειτε εναν αρχαριο να μπαινει στο control room του στουντιο. Τι θα τον κανει να τα χασει, το πως στηθηκαν ολα αυτα, που ηταν ΠΟΛΥ, μα ΠΟΛΥ, μα ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ πιο δυσκολο απο το να κανεις εγκατασταση μια μαμημενη καρτα ηχου :ROFLMAO:, αυτο θα τον προβληματισει; Η θα πει το κλασσικο " Ρε φιλε συγνωμη, ΞΕΡΕΙΣ ΟΝΤΩΣ τι κανουν ΟΛΑ ΑΥΤΑ τα κουμπια; :ROFLMAO:

Οποτε ας ριξει στην τελικη ενα κορωνα γραμματα, και καπακι ας πεσει κε τα μουτρα να μαθει τα κουμπακια :ROFLMAO:

λίγο κιθαρίτσα θέλω να γράψω και κανένα σύνθι" :p
Παρε windows τότε
Off-Topic (?)... Δευτεριάτικα στο γραφείο, χάλασε ένα Desktop που είχαμε, της γνωστής μάρκας Turbo-X. Είναι αναμφίβολα ένα σημάδι για ενέργειες.
Εγω εχω ενα turbo x Λαπτοπ από το 2012, το έχω αναβαθμίσει δύο φορές, το έχω πάρει αποστολές και το έδωσα στο γιο μου και ακόμα παίζει. Turbo X powaaaaa!
Προτιμώ προσωπικά Turbo X. Σκυλιά. Μπράβο τους. Πραγματικά μπράβο στο plaisio και γισ τις υλοποιήσεις και για την εξυπηρέτηση. Τους ευχαριστώ.

Αν παντως οντως καποιος ξεκιναει τωρα, το PC- Mac ειναι πολυ χαμηλα στα διλημματα του.

Δεν επιβεβαιώνεται αυτό.
Παραμένει μία σταθερά πολύ δημοφιλής ερώτηση σε όλα τα σημεία που γίνονται τέτοιες συζητήσεις.

Τα άλλα ερωτήματα που αναφέρθηκαν, δεν υπάρχουν στο μυαλό του αρχάριου, δεν ξέρει τι είναι.

Παραμενει σταθερη, γιατι ειναι η φαση Ολυμπιακος- Παναθηναικος.

Ειναι σα να ρωτησει καποιος σε ενα καφενειο "το παιδι μου παιζει μπαλα, τι μπλουζα να βαλει για να παει στην προπονηση, κοκκινη η πρασινη;"

Και θα αρχισουν οι αποψΗς, οι κοντρες, και θα πεσουν και μερικες ψιλες.

Ενω αν ρωτουσε το ιδιο πραγμα εναν προπονητη, θα του ελεγε " βαλε μια μπλουζα οτι ναναι και ξεκινα το τρεξιμο".

Τα αλλα ερωτηματα ειναι πολυ σημαντικοτερα απο το PC- Mac, και αν δεν ξερει καποιος τι ειναι DAW, τι ειναι καρτα ηχου και τι ειναι εγγραφη σε στουντιο, αδυνατω να καταλαβω το πως του ηρθε να αγορασει PC για μουσικη.

Last edited:
Ενω αν ρωτουσε το ιδιο πραγμα εναν προπονητη, θα του ελεγε " βαλε μια μπλουσα οτι ναναι και ξεκινα το τρεξιμο".

Για να κρατήσουμε την αναλογία, αν ο "προπονητής" είναι ένας επαγγελματίας, το πιθανότερο είναι ότι θα τον έστελνε σε Mac.

Δεν θέλετε να καταλάβετε ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουν να πολυ-μπλέκουν με τεχνικά ζητήματα (και κάποιοι είναι μουσικαράδες και συνθεταράδες). Πρέπει να έχεις λίγο την πετριά του "τεχνικού" για να ταχθείς στα PC.

Δεν χρειάζεται να ξέρεις ΤΙΠΟΤΕ τεχνικό για μία τοστιέρα προκειμένου να φτιάξεις τοστάρες, δεν χρειάζεται (στην εποχή μας) να ξέρεις τίποτε για τα μηχανικά του αυτοκινήτου προκειμένου να είσαι θαυμάσιος οδηγός. Δεν βλάπτει το να ξέρεις, αλλά δεν χρειάζεται.

Παραμενει σταθερη, γιατι ειναι η φαση Ολυμπιακος- Παναθηναικος.
Δεν είναι έτσι...αντιγράφω από την απάντηση μου στη πρώτη σελίδα του post
Εάν έχεις 0 γνώσεις παντού, προφανώς Αpple....λόγω Garagenand!
Mε ένα οποιοδήποτε μηχάνημα της Αpple από το πιο φτηνό μέχρι το ακριβότερο, έχεις...
1) Μια κάρτα ήχου που θα ήθελες κανένα 150-200 για να αγοράσεις.
2) Ένα Software δωρεάν και νόμιμα (Garageband) ήδη εγκατεστημένο με όσα καλούδια χρειάζεσαι για να αρχίσεις ή πλήκτρα ή κιθάρα...ΟΚ για κιθάρα χρειάζεσαι ένα μικρό jack σε καρφί, από 10-20 ευρώ.
3) Μηδενική συνδεσιμότητα. Παίζεις στο λεπτό. Ούτε drivers ούτε latency ούτε ρυθμίσεις ούτε το λουρί της μάνας.
...και προσθέτω...
Εάν είσαι ΤΕΛΕΙΩΣ μυρωδιάς, δεν χρειάζεται να έχεις και κανένα όργανο. Το GarageBand έχει έτοιμους ρυθμούς, λούπες, virtual keyboard ή παίζεις από το πληκτολόγιο τα πλήκτα, αρκετά virtual όργανα, ενισχυτές και πεντάλια για τους κιθαρίστες, εφέ....
Δεν ψάχνεις (και δεν ρωτάς) τι DAW να πάρω, τι κάρτα να πάρω, εύρος δειγματοληψίας, allocation σε busses, monitoring, πώς θα το εγκαταστήσω, με κανένα 10 λεπτό στο site της Apple το έχεις μάθει, έχεις μάθει να κάνεις τη πλάκα σου. Και το πιο σοβαρό, είναι μια εύκολη αρχή να περάσεις από το στάδιο μυρωδιάς στο επόμενο level για όποιον θέλει να προχωρήσει παρακάτω και να αρχίζει τις ερωτήσεις στο Noiz!!!!

Last edited:
Δεν θέλετε να καταλάβετε ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουν να πολυ-μπλέκουν με τεχνικά ζητήματα (και κάποιοι είναι μουσικαράδες και συνθεταράδες). Πρέπει να έχεις λίγο την πετριά του "τεχνικού" για να ταχθείς στα PC.
Πες τα χρυσόστομε....;) Εάν κάποιος νέος σας διαβάζει θα φύγει τρέχοντας και θα ασχοληθεί με το πλέξιμο!!!!

Mε ένα οποιοδήποτε μηχάνημα της Αpple από το πιο φτηνό μέχρι το ακριβότερο, έχεις...
1) Μια κάρτα ήχου που θα ήθελες κανένα 150-200 για να αγοράσεις.
2) Ένα Software δωρεάν και νόμιμα (Garageband) ήδη εγκατεστημένο με όσα καλούδια χρειάζεσαι για να αρχίσεις ή πλήκτρα ή κιθάρα...ΟΚ για κιθάρα χρειάζεσαι ένα μικρό jack σε καρφί, από 10-20 ευρώ.

Μια κάρτα ήχου που θα ήθελες κανένα 150-200 για να αγοράσεις. Αλλα δεν εχει high impedance εισοδο, ουτε καν μεγαλο καρφι :ROFLMAO:

Τον Τακη Τσουκαλα να ρωτουσες, πιο αντικειμενικος θα ηταν :ROFLMAO:

Και αυτη η περιφημη αναγωγη στους επαγγελματιες που ειναι αστοιχειωτοι τεχνικα, τι να πω, τετοιους αστοιχειωτους μονο στο youtube και σε κατι σχολες του κωλου εχω δει, σε κανονικα στουντιο το συστημα ειτε ηταν κονσολα ειτε υπολογιστης το ελυναν και το εδεναν απο αμνημονευτων ετων οι επαγγελματιες, οσοι τουλαχιστον ηταν χωμενοι βαθια στα σκ@τα.

Τελος παντων, ας κανει ο καθενας οτι θελει, δε θα χαλασουμε και τη ζαχαρενια μας, ο καθενας εχει τη λογικη του.

Last edited:
Και αυτη η περιφημη αναγωγη στους επαγγελματιες που ειναι αστοιχειωτοι τεχνικα, τι να πω, τετοιους αστοιχειωτους μονο στο youtube και σε κατι σχολες του κωλου εχω δει, σε κανονικα στουντιο το συστημα ειτε ηταν κονσολα ειτε υπολογιστης το ελυναν και το εδεναν απο αμνημονευτων ετων οι επαγγελματιες, οσοι τουλαχιστον ηταν χωμενοι βαθια στα σκ@τα.

Δεν γράφτηκε τίποτε τέτοιο.

ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουν να πολυ-μπλέκουν με τεχνικά ζητήματα
Μα δεν υπάρχουν τεχνικά ζητήματα.
μόνο τεχνικά ας το πούμε πλεονεκτήματα και προσανατολισμός (π.χ. gaming) για την μια και την άλλη πλατφόρμα αντίστοιχα.
Και μια διαφορά κόστους που δεν δικαιολογείται με αυτή τη γενικότητα του "ολα έτοιμα"

Από εκεί και πέρα ας πάρει ο καθένας αυτό που του αρέσει και τον εκφράζει.
Πάντως αμα ένας consumer που θέλει να γράψει μουσική δεν αρκεστεί σε ένα μετριο pc και μια απλή USB κάρτα και ένα DAW με τα μισά λεφτά επειδή "υπάρχουν προβλήματα" για εμένα που ασχολούμαι 50 χρόνια πραγματικά και ουσιαστικά με τη μουσική και τη μουσική τεχνολογία και δεν αναπαράγω λανθασμένα τις περισσότερες φορές ότι διαβάζω για να το παίζω tech, είναι τουλάχιστο άδικο.

Ας το κάνει για όλους τους άλλους λόγους.

Μια κάρτα ήχου που θα ήθελες κανένα 150-200 για να αγοράσεις. Αλλα δεν εχει high impedance εισοδο, ουτε καν μεγαλο καρφι :ROFLMAO:
high impedance εισοδο....? Σκασίλα μου, δεν ξέρω τί είναι αυτό, για να αρχίσω, μία χαρά παίζει η κιθαρίτσα μου....τώρα για το μικρό καρφί σε μεγάλο...σου βρήκα με 7 ευρώ
Τον Τακη Τσουκαλα να ρωτουσες, θα είχε 7 ευρώ :love:

Και μια διαφορά κόστους που δεν δικαιολογείται με αυτή τη γενικότητα του "ολα έτοιμα"
Ξεκόλα....Mac mini M4 με 700 ευρώ και "ολα έτοιμα"....δεν υπάρχει Pc να το χτυπάει!!! Ποιά διαφορά κόστους? Ποιά γενικότητα? Αναλυτικά στα γράφουμε....

Και βεβαια ειναι αδικο cos.

Και ακομα πιο αδικο θα ειναι να κατσει και να αρκεστει σε ενα mac με την onboard και το garageband, επειδη δε θα δωσει ξερω γω ενα διωρο για να βαλει μια usb καρτα ηχου και ενα DAW.

Δηλαδη, γιατι να δωσει τα 1200φευγα που λεει ο marathon σε ενα minimac με παραπανω ram, και να μην παρει το πιο φτηνο brand PC και με την καρτα ηχου του και με τα monitors του, και με το studio one.

Τι το καλυτερο θα εχει τι minimac; Το διωρο που θα γλυτωσεις, η που δε θα μπορεις ουτε μικροφωνο της προκοπης να βαλεις;

Αλλα αν μιλαμε με ορους Ολυμπιακος- Παναθηναικος εκει καταληγουμε.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back