PC vs Apple MMXXV Edition

πρακτικά δεν μπορεί να δώσει πόντους υπέρ του ενός.

Έτσι αποκομμένο από τα υπόλοιπα που αναφέρθηκαν, όντως δεν θα έδινε πόντους.
Υπενθυμίζω όμως, ότι όλα αυτά είναι τεχνολογικώς εφικτά επειδή ο μακαρίτης ο Jobs επέμενε (η ομάδα του δηλαδή), να είναι το λειτουργικό έτοιμο για ηχητικές εφαρμογές.

Στο παρελθόν, όταν είχα Amiga 500, είχα γαμηθεί να την κάνω να λειτουργεί με midi κλπ, και μία μέρα πάω σε ένα φίλο μου που είχε Atari (με την κύρια διαφορά ότι το Atari είχε πάνω του τις midi πόρτες) και επιτόπου του χάρισα την Amiga για να παίζει παιγχνίδια. Αυτό όλο το concept εγώ αισθάνομαι ότι παραμένει relevant το 2025, ειδικά τώρα που - όπως μας υποδεικνύουν οι πορωμένοι Macάδες - το κόστος είναι πλέον προσιτό.

Σκέπτομαι πολύ σοβαρά να πάω να αγοράσω ένα, να το διασκεδάσω λίγο.

Έτσι αποκομμένο από τα υπόλοιπα που αναφέρθηκαν, όντως δεν θα έδινε πόντους.
Υπενθυμίζω όμως, ότι όλα αυτά είναι τεχνολογικώς εφικτά επειδή ο μακαρίτης ο Jobs επέμενε (η ομάδα του δηλαδή), να είναι το λειτουργικό έτοιμο για ηχητικές εφαρμογές.

Στο παρελθόν, όταν είχα Amiga 500, είχα γαμηθεί να την κάνω να λειτουργεί με midi κλπ, και μία μέρα πάω σε ένα φίλο μου που είχε Atari (με την κύρια διαφορά ότι το Atari είχε πάνω του τις midi πόρτες) και επιτόπου του χάρισα την Amiga για να παίζει παιγχνίδια. Αυτό όλο το concept εγώ αισθάνομαι ότι παραμένει relevant το 2025, ειδικά τώρα που - όπως μας υποδεικνύουν οι πορωμένοι Macάδες - το κόστος είναι πλέον προσιτό.

Σκέπτομαι πολύ σοβαρά να πάω να αγοράσω ένα, να το διασκεδάσω λίγο.
Δεν είμαι αρνητικός για τα mac.
Προσωπικά δεν θα έπαιρνα γιατί βαριέμαι να μαθαίνω νέα πράγματα, αλλά το σίγουρο είναι ότι τη δουλειά την κάνουν.

Τι "επιτέλους";
Τουλάχιστον δύο ποστ επισημαίνουν το υψηλό κόστος των Mac, πολύ νωρίς στο νήμα.

Η εξωτερική θήκη που έχω εγώ για το PC μου είναι ακριβότερη από 70 ευρώ.
Όλα σχετικά είναι, ακόμη και το ποιο δίσκο 2Τ έχει κανείς υπ'όψιν του όταν γράφει κάτι τέτοιο.

Ο αριθμός των καναλιών, δεν έχει σχέση με το επιχείρημα για τα aggregate devices. Απλά χρησιμοποιείται στο ειδικό παράδειγμα του κατασκευαστή του βίντεο.
ο cos_dr το είπε.
Δε θα αφήσω κανέναν να μου πάρει τη δόξα. :D

Του κατασκευαστή του βίντεο?
Του δημιουργού θα έλεγα είναι πιο δόκιμο.

Για να έχουμε περισσότερα κανάλια το κάνουμε εμείς οι μουσικοί. Χρησιμοποιούμε περισσότερες κάρτες, άμα δεν μας φτάνει μια με 16 στο σπίτι μας που θέλουμε να γράφουμε στο σαλόνι και το υπνοδωμάτιο με όλη μας την μπάντα..

Πάντως σε ένα μικρό στούντιο στο παγκράτι που είχε φτιάξει ένας φίλος, με μια m-audio delta 10/10 αν θυμάμαι καλά και windows μια χαρά γράφαμε και είχαμε και monitoring. χωρίς latency.:D Έχω και τα demo μας.

Στο παρελθόν, όταν είχα Amiga 500, είχα γαμηθεί να την κάνω να λειτουργεί με midi κλπ,
Για πες μας ποιο ήταν το γαμήσι. Ποιο πρόβλημα αντιμετώπισες?

Καλά για το latency δεν ξέρω γιατί συζητάμε ακόμα.
Δεν είχα ούτε το 2004 , με την m audio 192 audiophile.
Ίσως βέβαια επειδή ήταν pci, και κάποιες φθηνές μεταγενεστερες usb υλοποιήσεις να είχαν κάποια θέματα.

Ίσως βέβαια επειδή ήταν pci, και κάποιες φθηνές μεταγενεστερες usb υλοποιήσεις να είχαν κάποια θέματα.

Και οι Delta που αναφέρθηκαν, ήταν PCI, και (αν προσέχθηκε) και ο SlewRate έφτιαξε ένα καινούργιο με PCIe ακριβώς για το ζήτημα του latency (το ίδιο έκανα και εγώ τον Δεκέμβριο, αλλά αυτό είναι άλλη συζήτησης).

Δεν ξέρω, διότι δεν είχα, αλλά πράγματι υπήρχε πολύ γκρίνια για τα πρώτα USB κολοκύθια... η Apple τότε έπαιζε με FireWire για να μην έχει προβλήματα.

Και οι Delta που αναφέρθηκαν, ήταν PCI, και (αν προσέχθηκε) και ο SlewRate έφτιαξε ένα καινούργιο με PCIe ακριβώς για το ζήτημα του latency (το ίδιο έκανα και εγώ τον Δεκέμβριο, αλλά αυτό είναι άλλη συζήτησης).

Δεν ξέρω, διότι δεν είχα, αλλά πράγματα υπήρχε πολύ γκρίνια για τα πρώτα USB κολοκύθια... η Apple τότε έπαιζε με FireWire για να μην έχει προβλήματα.
Νομίζω ότι η Delta 10 10 ήταν επίσης firewire.

θελω παραπάνω αποθηκευτικό χώρο από 256GB χωρίς να δώσω ένα σκασμό λεφτά και χωρίς να ξεκοιλιασω ενα tightly packed μηχανημα" ειναι (για μενα) ίσως ο βασικός λόγος να επιλέξει καποιος PC
Δεν έχει να κάνει που θες να δώσεις τα 100€, αλλά που θες να δώσεις το σύνολο του budget. Επίσης αν είναι να το πάμε στο 100αρικο που λέει ο λόγος, το Mac Mini παίζει να στα κάνει απόσβεση απ τη διαφορά κατανάλωσης στην 5ετία.
Είναι σαν να έχει να διαλέξει ένας ανάμεσα σε 2 γυναίκες, είναι αναποφασιστος , είναι καλές είναι χρυσές και οι 2, αλλά τελικά επιλέγει την μια, γιατί κάνει ΚΑΙ καλά γλυκά, αν και δεν τα τρώει....γιατί έχει διαβήτη
Γι αυτό έβαλα κάποιες παραμέτρους στην αρχή της κουβέντας, να το πάμε σε ένα πιο γενικό πλαίσιο. Εννοείται ότι κάποιος μπορεί να έχει πολύ συγκεριμένες ανάγκες υπερ του ενός ή του άλλου αλλά νομίζω ότι μπορεί να αναγνωρίσει ότι τους πολλούς δεν τους ενδιαφέρει αυτό.

Προσωπικά δεν θα έπαιρνα γιατί βαριέμαι να μαθαίνω νέα πράγματα, αλλά το σίγουρο είναι ότι τη δουλειά την κάνουν.
Δεν έχετε καταλάβει βασικά πράγματα για τα Mac's...μάλλον θα κάνω -όταν δεν βαριέμαι- ένα ξεχωριστό post. Tα Mac's τα αγοράζεις γιατί ΑΚΡΙΒΩΣ δεν χρειάζεται να μάθεις ΤΙΠΟΤΑ. Είναι όλα ρυθμισμένα. Το μόνο που κάνεις είναι να πατάς το κουμπί για να ανάψει. Άσε που έχουν κάνει τη βλακεία και το κουμπί στα studio είναι αριστερά και στα mini δεξιά....και μπερδεύομαι!!!!! :p

Δεν έχετε καταλάβει βασικά πράγματα για τα Mac's...μάλλον θα κάνω -όταν δεν βαριέμαι- ένα ξεχωριστό post. Tα Mac's τα αγοράζεις γιατί ΑΚΡΙΒΩΣ δεν χρειάζεται να μάθεις ΤΙΠΟΤΑ. Είναι όλα ρυθμισμένα. Το μόνο που κάνεις είναι να πατάς το κουμπί για να ανάψει. Άσε που έχουν κάνει τη βλακεία και το κουμπί στα studio είναι αριστερά και στα mini δεξιά....και μπερδεύομαι!!!!! :p
Ακόμα και το κουμπί που ανοίγει να ψάξω βαριέμαι.

Πράγματι η σχέση απόδοσης/κατανάλωσης είναι εντυπωσιακή. Αυτό το thread ήταν για εμένα γουρλίδικο :D , διότι μου έδωσε έναυσμα να τα ψάξω μιας και δεν έτυχε ποτέ να δουλέψω σε ένα από αυτά έστω και για δοκιμή. Και ότι γκόμενα είχα, είχε windows. Μόνο ότι έχω διαβάσει από την ιστορία της apple και ντοκιμαντέρ.

Το ρεζουμε ειναι πως αυτο το "ετοιμο για audio χρηση" στην πραξη δεν κανει ΚΑΜΙΑ διαφορα, εφοσον βεβαια ο χρηστης του PC αγορασει μια σοβαρη καρτα ηχου, η οποια θα του παρεχει και τις εισοδους και τους drivers που χρειαζεται για να κανει οτι θελει.

Δηλαδη, αν αντι για τον υπολογιστη ειναι Ο ΧΡΗΣΤΗΣ ετοιμος για audio χρηση :ROFLMAO: τοτε ειμαστε παλι πισω στο square one. Καλες οι aggregate δυνατοτητες, αλλα ακομα καλυτερα το να μας καλυπτει η καρτα ηχου τις αναγκες για Ι/Ο, διοτι οσο πιο περιπλοκες λυσεις διαλεγουμε, τοσο και πιο περιπλοκα προβληματα μπορει να αντιμετωπισουμε.

Οποιος λοιπον θελει να εχει πολλα inputs, ας παρει π.χ. μια καλη RME και θα εχει οσα inputs μπορει να χρειαστει, ουτε κονσολα χρειαζεται ουτε τιποτα, απλα μια επενδυση σε μια καλη καρτα ηχου, και επεκταση της με A/D μετατροπεις.

Α, και αν καποιος δεν εχει το κουραγιο ουτε να μαθει να κανει εγκατασταση τους drivers της καρτας του, τοτε καλυτερα να μην μπλεξει καν με τα DAW, διοτι πλεον το να στησεις ενα DAW συστημα ειναι ευκολο, το να το δουλεψεις παλι ειναι τοσο δυσκολο οσο ηταν παντα, οποτε ας κρατησει τα λεφτα να τα δωσει στον Τακη που λεει και ο αλλος :ROFLMAO:

Δεν έχετε καταλάβει βασικά πράγματα για τα Mac's...μάλλον θα κάνω -όταν δεν βαριέμαι- ένα ξεχωριστό post. Tα Mac's τα αγοράζεις γιατί ΑΚΡΙΒΩΣ δεν χρειάζεται να μάθεις ΤΙΠΟΤΑ. Είναι όλα ρυθμισμένα.
Εντάξει αυτό είναι λίγο υπερβολή για κάποιον που θέλει κάτι παραπάνω από το απλά να εγκαθιστά και να τρέχει εφαρμογές αλλά για έναν χρήστη windows που ακριβώς θέλει αυτό το "κάτι παραπάνω" είναι μια διαδικασία βαριά-βαριά δυο-τριών ημερών.

Το λέω γιατί κάποια στιγμή ασχολήθηκα με troubleshooting σε Mac και OK, δεν ήταν τίποτα φοβερό αλλά δεν ήταν και βόλτα στο πάρκο σε σχέση με το πως θα έβρισκα άκρη στα windows δεδομένης της εμπειρίας μου σε αυτά.

ΥΓ: Και το να αλλάξει χρήστης MacOs σε Windows πλέον είναι εφικτό κατά τη γνώμη μου απ' τα 10άρια και μετά. Ειδικά τα 11 έχουν κοπιάρει και το layout για να του μειώσουν το πολιτισμικό σοκ. Κι αν χαλάσει κάτι, τις περισσότερες φορές μπαίνει η τύπισσα απ΄το support της Microsoft και στο φτιάχνει δωρεάν. Έτσι κι αλλιώς ο χρήστης MacOS δεν ξέρει να σκαλίσει περισσότερο για να τα χαλάσει να μη φτιάχνονται 😂 😅 🥳

Last edited:
Το ρεζουμε ειναι πως αυτο το "ετοιμο για audio χρηση" στην πραξη δεν κανει ΚΑΜΙΑ διαφορα

Ώπα πατριώτη... Μην τα λέμε και όπως θέμε... εγώ θυμάμαι ότι το αντίθετο (η αν-ετοιμότητα, δηλαδή) είναι ΤΟ επιχείρημα ενάντια στο Linux (και πολύ σωστά). Το ότι εγώ ξέρω πως να πάρω high-res audio με near zero latency από το Linux, δεν το καθιστά κατάλληλο να προταθεί σε κάποιον που ξεκινά τώρα. Οπότε δεν μπορεί ούτε η ετοιμότητα, ούτε η ανετοιμότητα να μην παίζουν κανέναν ρόλο.

αν αντι για τον υπολογιστη ειναι Ο ΧΡΗΣΤΗΣ ετοιμος για audio χρηση

Ωραίο αυτό, μα τον Τουτάτη.

Εκει που μπορουν τα mac να κανουν διαφορα ΙΜΗΟ ειναι στα laptop.

Διοτι tower- pc vs minimac ειναι ντερμπι, και ΙΜΗΟ το minimac ειναι λαχταριστο μονο στη basic εκδοση με τα 7- 8 κατομπαλα, με το που ξεφυγουμε απο εκει και ανεβουμε πανω απο το 1200αρι μπαινουμε στο βασιλειο του PC.

Αλλα στο laptop, που εκει κουμαντο στο τι θα βαλουμε κανει ο κατασκευαστης, και με τα μαλακισμενα bloat και κλειδωματα των pc laptops, εκει το audio ready των mac μετραει πολυ, διοτι για να παρεις ενα pc laptop δυνατο θα σου φορτωσουν και μαλακιες τυπου gaming gpu και αντε να βγαλεις ακρη, νπνγ, laptop μονο mac.

Βεβαια με τα λεφτα του laptop χτυπας tower σφοδρο, αλλα αν τελοσπαντων θελεις μετακινησεις, καλυτερα laptop mac.

ότι εγώ ξέρω πως να πάρω high-res audio με near zero latency από το Linux

Δεν εχει καμια σχεση το linux audio με το να κουμπωσεις μια μαμημενη καρτα ηχου σε ενα PC, ειλικρινα αν καποιος δεν μπορει να το κανει αυτο καλυτερα να μην ασχοληθει με τα DAW.

Δηλαδή καταλαβαίνει μόνο του ποια inputs, outputs θες να ενεργοποιήσεις, σε πόσο εύρος και δειγματοληψια θες να ηχογραφήσεις, τι allocation να κσνεις σε busses, monitoring.
Επικοινωνεί με τον εγκέφαλο σου και διαμορφώνεται ανάλογα.? Προφανώς όχι. 😃Αν έχει δύο πρωτόκολλα διασύνδεσης και επικοινωνίας περασμένα στο λειτουργικό του και προσπαθεί να είναι κλειστής αρχιτεκτονικής στο hardware για θέματα κέρδους και πρόσχημα την αξιοπιστία....
Δεν ξέρω. Μάλλον κάπου χωλαίνει η δουλειά για να το λένε πιο έτοιμο όταν όλα αυτά τα χωρίζει η εγκατάσταση ενός driver.

Αλλα εμένα μου αρέσει. Ίσως να πσρω ένα κύβο με 667 ευρώ να παίξω μαζί του να δω τι είναι και στην πράξη. Και λέει να το πσρω και να τα πετάξω όλα μετά. Να πω, ήμουν τυφλός και βρήκα το φως 🤣

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back