PC vs Apple MMXXV Edition

To latency αναφέρθηκε από 'μένα στην συμπληρωματική παράγραφο της απάντησής μου στο γκάλοπ του OP, για να εξηγηθεί (πολύ συνοπτικά) το κύριο χαρακτηριστικό που καθιστά τα Apple πιο "έτοιμα" για μουσικές εργασίες, ήτοι το CoreAudio.

Για τους χειριστές PC, παραμένει ένα πολύ πραγματικό πρόβλημα, από την αρχή της ιστορίας τους και μέχρι σήμερα, εξ' ου και δεν λύνεται παρά μόνο με την εγκατάσταση ASIO drivers. Το ότι έφτασε να είναι το "κύριο" θέμα συζήτησης στα επόμενα ποστ, δεν οφείλεται σε 'μένα βέβαια. Εννοείται πως σε ένα σύγχρονο PC (και σε οποιοδήποτε Mac) δεν μπορεί να νοηθεί ως "πρόβλημα".

Το latency ειναι ενα παρα πολυ σοβαρο και περιπλοκο ζητημα, και αφορισμοι του τυπου "εχω mac αρα δεν εχω latency" και "πηρα 80πυρηνο και latency τελος" απεχουν πολυ απο την πραγματικοτητα".

Πρωτα απο ολα, υπαρχουν πολλα ειδη latency, καποια απο τα οποια ΝΤΕΦΑΚΤΟ δεν μπορουμε να αποφυγουμε. Αναφερθηκε η mastering επεξεργασια, οταν λοιπον εχουμε π.χ. εναν lookahead limiter θα εισαγουμε αναγκαστικα latency στο σημα μας, και κανενα apple και κανενα amd δεν μπορει να κανει κατι για αυτο.

Το ιδιο θα συμβει και στο buffer μιας usb καρτας ηχου, το ιδιο θα συμβει και σε ενα audio to midi guitar tracker, το ιδιο θα συμβει και σε ενα linear phase EQ και παει λεγοντας. Ο μονος λογος μαλιστα που δεν εχει ΚΑΙ ηχητικες επιπτωσεις ολο αυτο το χαος καθυστερησεων ειναι το delay compensation που ενσωματωνουν τα συγχρονα DAW, το οποιο μαζι με τη floating point επεξεργασια ειναι ο χορηγος της ανεμελιας μας :ROFLMAO:

Σε δευτερη φαση ερχεται και η δυναμη του CPU διοτι ΟΚ, μπορουμε να κατεβασουμε το buffer της καρτας, ο υπολογιστης ομως θα σηκωσει το βαρος; Διοτι οσο πιο μικρο το latency, τοσο μεγαλυτερο βαρος πεφτει στο CPU.

Εκει μετρανε ΠΟΛΥ οι drivers της καρτας ηχου, με το ιδιο συστημα βλεπεις σε ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ μετρησεις οτι και μονο λογο διαφορετικης καρτας ηχου, μπορει να εχουμε διπλασιους διαθεσιμους πορους, η να "σηκωνουμε" χαμηλοτερο latency.

Ενα στουντιο με κονσολα και hardware που σηκωνει το βαρος του monitoring και του παιξιματος σε πραγματικο χρονο, μπορει πιο ευκολα να τη σκαπουλαρει με " παλιο mac" η παλιο PC, απο εναν home χρηστη που τα θελει ολα απο τον υπολογιστη, ακουγεται παραλογο αλλα ετσι ειναι. Οποτε η φαση θελει μελετη, εχει δικιο ο Cos, δεν ειναι πεταξα μια ατακα και τελειωσε, ακομα και ποια plug in θα βαλεις οταν γραφεις και ποια μετα παιζουν ρολο.

Last edited:
Όπως είπα και πριν κι απ' ότι φαίνεται επιβεβαιώνεται κι απ τους tech savvy, το latency είναι non-issue όταν μιλάμε για ποιοτικό hardware με πολύ καλούς drivers. Σίγουρα επίσης υπάρχουν interfaces που "παίζουν" καλύτερα με τα Windows σε σχέση με κάποια άλλα, σίγουρα τα interfaces αναφοράς για PC είναι τα RME και μετά από εμπειρία και οι Motu σε πιο οικονομική (αλλα και λόγο πιο ασταθή) λύση. Δεν ξέρω αν τα Mac έχουν τέτοια θέματα προτίμησης κατασκευαστών, νομίζω πως όχι. Φυσικά μιλάω πάντα για υποεδεέστερα μηχανήματα.

Παλιότερα όμως με το επίπεδο διαφοράς απόδοσης-τιμής ενός intel mac & ενός PC σύμφερε να πάει να πάρει κάποιος μια RME και να ισοφαρίσει (μάλλον να ξεπεράσει είναι το σωστό) τη διαφορά απόδοσης. Σήμερα γιατί να μην πάει απευθείας σε κάτι που είναι:

1. Εξίσου δυνατό με έναν πύργο στην ίδια τιμή (γύρω στο χιλιάρικο βάζω για να αγοράσω και όλα τα αυθεντικά περιφερειακά: trackpads, πληκτρολόγια, mouse)
2. Φορητό
3. Εντελώς αθόρυβο
4. Συμβατό με όλα τα προγράμματα που ήδη χρησιμοποιεί το 95% των χρηστών DAW σε PC
5. Με πολύ χαμηλότερη κατανάλωση.

To latency αναφέρθηκε από 'μένα στην συμπληρωματική παράγραφο της απάντησής μου στο γκάλοπ του OP, για να εξηγηθεί (πολύ συνοπτικά) το κύριο χαρακτηριστικό που καθιστά τα Apple πιο "έτοιμα" για μουσικές εργασίες, ήτοι το CoreAudio.

Για τους χειριστές PC, παραμένει ένα πολύ πραγματικό πρόβλημα, από την αρχή της ιστορίας τους και μέχρι σήμερα, εξ' ου και δεν λύνεται παρά μόνο με την εγκατάσταση ASIO drivers. Το ότι έφτασε να είναι το "κύριο" θέμα συζήτησης στα επόμενα ποστ, δεν οφείλεται σε 'μένα βέβαια. Εννοείται πως σε ένα σύγχρονο PC (και σε οποιοδήποτε Mac) δεν μπορεί να νοηθεί ως "πρόβλημα".
Αυτο που αναφέρθηκε από εσένα ηταν μια αφορμή για εμένα να αναφέρω κάποια πράγματα εντός θέματος στο πλαίσιο της τοποθέτησης μου για το γιατί που με ερωτησε ο kreyos και μου εδωσε και έναυσμα να ερευνήσω κάποια πράγματα και να διαμορφώσω καλύτερη αποψη και θέση..
Δεν ειναι κανένα πρόβλημα το να εγκαταστήσεις asio drivers για την καρτα σου. Είναι σαν να λέμε είναι πρόβλημα γιατί πρέπει να οδηγήσεις την GPU σου με optimized drivers της εταιρείας της και να χρησιμοποιείς τους generic των Windows.
Το αν το ΜΑC έχει ενσωματωμένα κάποια πράγματα που δουλεύουν με το ενσωματωμένο της software που τυγχάνει να είναι πιο ολοκληρωμένο επαγγελματικά και προσφέρεται από ότι κατάλαβα μαζί με το πακέτο σε μια τιμή όμως εξωπραγματικη και ακόμα πιο εξωπραγματικη για την αναβάθμιση των hardware components..... Εγω πάλι δεν βλέπω τι κάνει καλύτερα από τα αντίστοιχα επί αγορά προγράμματα και έναν υπολογιστή στο 1/3 η κσι περισσότερο της τιμής. κλπ. για να το προτιμήσω.

PC λοιπόν και Studio Uno και ο Θεός μαζί μου.

Επίσης για τους χρήστες το σήμερα δεν αποτελεί πρόβλημα ακόμα και με τους wasapi drivers γις τις μέσες εργασίεςστο DAW με σύγχρονες δυνατές πολυπηρυνες υψηλών επιδόσεων GPU.
Δεν χρειάζονται απαραίτητα το ASIO mode.

σε μια τιμή όμως εξωπραγματικη και ακόμα πιο εξωπραγματικη για την αναβάθμιση των hardware components
Ισχύει όμως αυτό; 680€ το Μ4 Μac Mini και μιξάρει με 117 Neural DSP plugins. Και σε 4-5 χρόνια να το αλλάξεις και να πουλήσεις το παλιό, πιστεύεις θα έρθει ακριβότερα το καινούργιο από μια αναβάθμιση CPU και Motherboard στο PC? Είσαι σίγουρος ότι οι μνήμες σου θα είναι συμβατές με τα components των builds τότε;

Πρωτα απο ολα, υπαρχουν πολλα ειδη latency

Προφανώς, αναφερόμαστε στο βασικό latency του λειτουργικού. Εννοείται πως η προσθήκη plug-ins κλπ, θα αυξήσει το όποιο latency, ειδικά αν είναι κακογραμμένο ή/και προορίζεται για χρήση σε εφαρμογές όπου το latency δεν έχει σημασία.

Σε αυτό το σημείο βέβαια, καλό είναι να πει ο καθένας μας πότε χρησιμοποίησε Mac για πρώτη φορά, και πότε για τελευταία φορά, διότι οι απόψης ποικίλλουν.

Το βασικο latency του λειτουργικου δεν εχει καμια, μα καμια σημασια, διοτι πολυ απλα, ολες ανεξαιρετως οι καρτες ηχου ενσωματωνουν direct monitoring δυνατοτητες.

Με ολες τις καρτες δηλαδη μπορεις να γραψεις με απολυτως μηδενικη καθυστερηση, ΕΦΟΣΟΝ ΟΜΩΣ σου αρκει ο ηχος που βγαζει η πηγη σου.

ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ομως που θελεις να γραψεις σε real time με πηγη καποιο synth, καποιο virtual amp κοκ που βρισκεται μεσα στο συστημα σου, απο εκεινη τη στιγμη γινεται προβλημα το οποιο latency. Συνεπως δεν ειναι θεμα μονο του βασικου latency, αλλα θεμα του latency ΟΛΗΣ της αλυσιδας, απο την καρτα ηχου μεχρι το τελευταιο plug in.

Ισχύει όμως αυτό; 680€ το Μ4 Μac Mini και μιξάρει με 117 Neural DSP plugins. Και σε 4-5 χρόνια να το αλλάξεις και να πουλήσεις το παλιό, πιστεύεις θα έρθει ακριβότερα το καινούργιο από μια αναβάθμιση CPU και Motherboard στο PC? Είσαι σίγουρος ότι οι μνήμες σου θα είναι συμβατές με τα components των builds τότε;
Θα προσπαθήσω μετά να δω τις επιδόσεις του σε σχέση με αυτό που έχω και θα σου πω.
Πιστεύω πάντως πως το δικό μου τώρα με αυτά τα specs που έχει είναι πάρα πολύ δυνατό και επειδή μεγαλώνω κιόλας δε νομίζω να ξανακάνω αναβάθμιση για μουσικό PC παρα μόνο αν χαλάσει κάτι που δεν μπορώ να αντικαταστήσω.
Για audio production και ιδιαίτερα για home studio που θα ηχογραφήσω ένα hardware synth ή μια κιθάρα και όχι ταυτόχρονα και όλα τα άλλα σε VST δε νομίζω να χρειαστώ ποτέ κάτι άλλο, εκτός και αν αλλάξει τόσο η τεχνολογία της μουσικής που αντίθετα βλέπω πως πάει όλο και στο πιο retro εμπορικά.

Ισχυρό επιχείρημα για να προτιμούσα το Mac Mini είναι η χαμηλή κατανάλωση και αντίστοιχα ο θόρυβος που σίγουρα στο δικό μου σύστημα είναι μεγαλύτερα και ενδεχομένως περνάει καμιά φορά στα εσωτερικα της ηχογράφησης έστω και ανεπαίσθητα, κάτι που έχει μειωθεί ή και μπορεί να εξαλειφθεί γιατί έχω μητρική που είναι καλά θωρακισμένη για ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές στις θύρες της και μάλιστα έχει και ειδικό mode με ένα μικρό κόστος στην απόδοση του συστήματος, η φορητότητα και η αδιαμφισβήτητη δύναμη που έχει, δηλαδή αυτά που παρέθεσες. Αυτά είναι πλεονεκτήματα. Το δικό μου tower είναι ένα θηρίο 24 κιλών 😲που έχει χερούλια βέβαια για να το μεταφέρεις:D μπορείς να κάνεις και γυμναστική στο σπίτι:ROFLMAO: αλλά είναι και παιχνιδομηχανή. :D

Πωωω, φανταζομαι ποσα χαμστερ θα εχει μεσα για να γυριζουν τροχους.
Είναι καλοι οι ανεμιστήρες. Arctic, αθόρυβοι. Η αντλία της υδροψυξης γουργουριζει καμια φορά αλλα δε δίνω σημασία, πρέπει να στήσεις αυτι στο τζάμι για να την ακούσεις.. 🤣 Αμα τα βάλω σεfull στροφές όλα μαζί με της GPU τα fan Ζητώ άδεια από τον πύργο ελέγχου για απογειωσγ, ακούγεται σαν jer. 🤣

Παντως το ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ χειροτερο προβλημα εξαιτιας του latency που ειχα ποτε ηταν οταν βασιζομουν στο midi hardware :ROFLMAO: απο ενα σημειο πληροφοριας και μετα ο midi διαυλος εβγαζε καπνους, και το ΑΙΣΧΙΣΤΟ ηταν οτι αυτη η καθυστερηση περνουσε και στο ΗΧΗΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.

Το πιο πεταμενο PC με την onboard καρτα ηχου και ASIO4ALL να εχεις, τετοιο προβλημα δε θα αντιμετωπισεις.

Παντως το ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ χειροτερο προβλημα εξαιτιας του latency που ειχα ποτε ηταν οταν βασιζομουν στο midi hardware :ROFLMAO:
Με τις παλαιότερες CPU ηταν πολυ πιό έντονο το φαινόμενο όσο προχωρούσες σε ένα project με πολλές midi πληροφορίες και πολλά virtual audio effects ενεργοποιημενα. Ενα κομμάτι μου παρουσίασε latency στην πορεία κατά το MIDI input και έτυχε τοτε να κσνω αναβάθμιση CPU και να το συνεχίσω και μετα την αναβάθμιση προχώρησα κανονικα στο ίδιο.
Θα πσρω ένα MAC μίνι με δόσεις την επόμενη φορά να δω πως είναι. 😃 Τα πουλάνε στο πλαίσιο? 😃Μπορεί να τα πάρει ο καθένας ή πρέπει να έχεις τίτλο ευγενείας? 🤣

Θα πσρω ένα MAC μίνι με δόσεις την επόμενη φορά να δω πως είναι. 😃 Τα πουλάνε στο πλαίσιο? 😃Μπορεί να τα πάρει ο καθένας ή πρέπει να έχεις τίτλο ευγενείας? 🤣
Θα πρέπει να αντικαταστήσεις όλα τα plugins που έχεις σε AU...είπαμε έχεις πολύ χρόνο για χάσιμο ;)
Ξέρεις γιατί αλλάζω μηχάνημα κάθε 10 χρόνια? Γιατί δεν αντέχω την εγκατάσταση όλων αυτών από την αρχή!!!!!

Σε αυτό το σημείο βέβαια, καλό είναι να πει ο καθένας μας πότε χρησιμοποίησε Mac για πρώτη φορά, και πότε για τελευταία φορά, διότι οι απόψης ποικίλλουν.
Το πρώτο το 1987-88 και το τελευταίο (Mac Mini) πριν 6 μήνες.
Το πρώτο είναι αυτό...δεν ξέρω πώς να μετρήσω το latency!!!!!
macse_1986.jpg

Θα πρέπει να αντικαταστήσεις όλα τα plugins που έχεις σε AU...είπαμε έχεις πολύ χρόνο για χάσιμο ;)
Ξέρεις γιατί αλλάζω μηχάνημα κάθε 10 χρόνια? Γιατί δεν αντέχω την εγκατάσταση όλων αυτών από την αρχή!!!!!
Δε θα πάει πολλή ώρα. Έχω κατασταλάξει.
Εγώ με τα windows πάντως κάνω upgrade όλο το μηχάνημα και τρέχω ακριβώς το ίδιο λειτουργικό. Δεν κάνω τίποτα εγκατάσταση. Με αυτά τα windows που έχω τώρα τα 10 πάνω έχω κάνει 2 πλήρεις αναβαθμισεις σε μητρική, επεξεργαστη κλπ. και απλά σύνδεσα τον σκληρό. Και τα μόνα που έριξα είναι οι drivers του νέου hardware.
Μήπως στα MAC αν αλλάζετε μηχάνημα τα ρίχνετε όλα από την αρχή αναγκαστικά?
Δεν έχουν μεριμνήσει κάπως να γίνεται upgrade και το λειτουργικό να μην έχει πρόβλημα μαζι με τα προγράμματα?
Πρέπει όλα από την αρχή? Πραγματικά δεν το ξέρω.
Στα windows από τα 7 και μετά αν θυμάμαι καλά, απλά ρίχνεις τον σκληρό πάνω.
Και να μην δει κάτι, που δεν υπάρχει περίπτωση τα κανονίζεις όλα από το bios. Δε χρειάζεται καθαρή εγκατάσταση κάθε φορά.

H Apple τα κάνει κάτι τέτοια "αστεία". Από PPC σε Ιntel, από Intel σε Silicon...και εκεί κλαίνε μανούλες!!!
δηλαδή, πρέπει να τα ρίχνεις όλα από την αρχή?
Εγώ έχω το λειτουργικό από το 2020 πάνω και απλά έβγαλα τη μητρική, εβαλα την καινούργια με τον επεξεργαστη τον καινούργιο πάνω και τις μνήμες και απλά σύνδεσα τον σκληρό και τα είδε όλα. Το ίδιο και αν αλλάζω κάρτα γραφικών. 2 αναβαθμίσεις CPU και 2 ΜΟΒΟ λέμε.
Αυτό που μου λες δεν είναι αστείο στους καιρούς που ζούμε.
Είναι καταστροφή.
Ενώ τα Windows μια χαρά. Δεν σε απασχολεί το λειτουργικό και τα προγράμματά σου κατά την αναβάθμιση για πολύ καιρό. Και εσύ να μην το ξέρεις να το κάνεις, μπορείς να το πεις σε αυτόν που θα φτιάξεις τον υπολογιστή να σε βοηθήσει να το κάνεις.
Αν εγώ κάθε φορά που άλλαζα μητρικη και CPU με τα τόσα παιχνίδια που έχω μέσα plus το software για audio, video και office έπρεπε να τα ρίξω όλα από την αρχή τότε θα ήθελα μια εβδομάδα και βάλε να ρίχνω επί 24ωρου βάσεως και να ρυθμίζω settings
Δε μου τα είπατε αυτά. :ROFLMAO: Τα λεφτά μου πίσω.

Αν εχεις τις γνωσεις, αλλα και χρονο για να τις εφαρμοσεις, τα PC ειναι πολυ καλη φαση, δεν υπαρχει αμφιβολια περι αυτου.

Πραγματικα ομως δεν βρισκω λογο να συνεχιζεται αυτη η σντιπαραθεση. Ουτε τα mac ειναι πλεον απλησιαστα, ουτε τα PC αναξιοπιστα. Οτι και να εχει καποιος αρκει.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back