PC vs Apple MMXXV Edition

Κωνσταντίνος Πέγιος

kpeyos

Moderator
Staff member
Πόντοι
923
Με αφορμή το παρακείμενο νήμα αναβάθμισης και επειδή πρώτος εγώ έχω αλλάξει γνώμη υπέρ των Mac για την επεξεργασία μουσικών προγραμμάτων τα τελευταία δυο-τρία χρόνια, νομίζω αξίζει να ανοιχτεί ένα νέο αποκλειστικό νήμα για το εν λόγω θέμα.

-Τί θα επιλέγατε αν ξεκινούσατε σήμερα από το απόλυτο μηδέν και σε hardware και σε software και σε γνώσεις λειτουργικού;
-Τί θεωρείτε καλύτερο value for money για τον μέσο χομπίστα-prosumer που αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία των καταναλωτών στα μουσικά είδη;

Τί θα επιλέγατε αν ξεκινούσατε σήμερα από το απόλυτο μηδέν και σε hardware και σε software και σε γνώσεις λειτουργικού;
-Τί θεωρείτε καλύτερο value for money για τον μέσο χομπίστα-prosumer που αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία των καταναλωτών στα μουσικά είδη;
- PC
- PC

PC.
Και αυτό έστησα πριν 4 χρόνια.

Συνεχίζω να προτιμώ το macOS σαν λειτουργικό, αλλά επειδή θέλω PCIE για χαμηλό latency, η λύση της Apple (τότε) για MacPro μηχάνημα ήταν απολύτως γελοία. Στα specs που το ήθελα έβγαινε κάπου 25k (!) και για τα σημερινά δεδομένα θα ήταν αρχαιότητα σε επιδόσεις.

- PC
- PC
-Γιατί;
-Γιατί;
😁

Εγώ βλέπω πως τα κουρκουμπίνια της Apple έχουν δυναμώσει τόσο που πλέον δε χρειάζεσαι πύργους και κάστρα για να κάνεις δουλίτσα αν ανήκεις στο 99% των μέσων prosumers και φτιάχνεις projects με καμιά 30αριά κανάλια.

-Γιατί;
-Γιατί;
😁

Εγώ βλέπω πως τα κουρκουμπίνια της Apple έχουν δυναμώσει τόσο που πλέον δε χρειάζεσαι πύργους και κάστρα για να κάνεις δουλίτσα αν ανήκεις στο 99% των μέσων prosumers και φτιάχνεις projects με καμιά 30αριά κανάλια.
Δεν μπορώ να απαντήσω εμπεριστατωμένα διότι δεν έχω καμία μα απολύτως καμία εμπειρία χρήσης από apple, δεν έτυχε.

Απλά έχω διαβάσει και δει κάποια πράγματα και βάση αυτών στηρίζω την επιλογή μου. Δεν είδα κάτι που να με κανει ως consumer ή και ως ημι-επαγγελματία ανα καιρούς για τις μουσικές μου ανάγκες ή για τις ανάγκες video editing, παρουσιάσεων και άλλα να σκεφτώ καν να προτιμήσω τα MAC

Σε όσα στούντιο πήγα για πρόβες ή για ηχογράφηση δεν είδα MAC ποτέ, το αντίθετο, βέβαια δεν πήγα σε όλα.

Οι μόνοι που είδα και ξέρω να χρησιμοποιούν MAC είναι φίλοι μου επαγγελματίες που ασχολούνται με ψηφιακές εκτυπώσεις.
Η συντριπτική πλειοψηφία των φίλων μου που ασχολούνται με τη μουσική και με όσους συνεργάστηκα σε μπάντες είχαν PC

Ανα καιρούς διαβάζω για προβλήματα σε PC desktop και laptop, αλλά για εμένα στο 99% των περιπτώσεων οφείλονται σε λάθος ρυθμίσεις των προγραμμάτων, των drivers, του λειτουργικού και όχι στην πλατφόρμα.

Δουλεύω από τότε που ασχολήθηκα περισσότερο με το home recording και με ώθησε το noiz γι αυτό, με PC και είμαι ο καλύτερος :D , αν δεν κάμω κάτι καλά φταίνε οι γνώσεις μου και όχι η πλατφόρμα.

Με τα χρόνια στην ίδια πλατφόρμα βελτιώνομαι με πειραματισμό, διάβασμα και αποκτώ συνέχεια εμπειρία και ξέρω πως παρόλη τη βελτίωση μου και που πλέον είμαι ευχαριστημένος από τη δουλειά μου την τελευταία δεκαετία, έχω ακόμα δρόμο, δυστυχώς δεν έχω χρόνο και χρόνια αλλά εκτιμω πως μέχρι τα 72 μου θα έχω επιτύχει τις απόλυτες παραγωγές.

Γι αυτό λοιπόν PC και συμφωνώ πως δεν χρειάζεται να επενδύσεις πολλά ευρώ αλλά να κάνεις αναβαθμίσεις χωρίς ένα σκασμό λεφτά αφού κάθε 4-5 χρόνια με μέτριο κόστος μπορείς να αναβαθμίζεσαι ουσισαστικά, αν και πλέον τα PC θα πηγαίνουν κυρίως προς το στάνταρ τερματικό και η DAW δουλειά θα γίνεται σχεδόν αποκλειστικά σε online συνδρομητικό περιβάλλον και θα είναι όλο πιο ελκυστική, προσιτή και αποτελεσματική για όσους θα το προτιμούν.

PC και Studio One και άγιος ο Θεός.

Ειτε με ενα mac mini και το logic, ειτε με ενα PC tower και το cubase, οι δυνατοτητες ειναι απειρες και το κοστος παραπλησιο. Προσωπικα θα επελεγα το δευτερο combo απλα γιατι εχω μεγαλυτερη εξοικιωση με αυτο, για καποιον που ξεκιναει τωρα ομως και η πρωτη περιπτωση ειναι μια χαρα, και εγω αν ξεκινουσα τωρα την πρωτη περιπτωση θα επελεγα.

-Τί θα επιλέγατε αν ξεκινούσατε σήμερα από το απόλυτο μηδέν και σε hardware και σε software και σε γνώσεις λειτουργικού;
Εάν έχεις 0 γνώσεις παντού, προφανώς Αpple....λόγω Garagenand!
Mε ένα οποιοδήποτε μηχάνημα της Αpple από το πιο φτηνό μέχρι το ακριβότερο, έχεις...
1) Μια κάρτα ήχου που θα ήθελες κανένα 150-200 για να αγοράσεις.
2) Ένα Software δωρεάν και νόμιμα (Garageband) ήδη εγκατεστημένο με όσα καλούδια χρειάζεσαι για να αρχίσεις ή πλήκτρα ή κιθάρα...ΟΚ για κιθάρα χρειάζεσαι ένα μικρό jack σε καρφί, από 10-20 ευρώ.
3) Μηδενική συνδεσιμότητα. Παίζεις στο λεπτό. Ούτε drivers ούτε latency ούτε ρυθμίσεις ούτε το λουρί της μάνας.
4) Δεν χρειάζεσαι και το πιο τελευταίο σουπερντουπερ μηχάνημα...και του 2011 (😇), αρκεί για να νιώθεις μουσικός όταν το ανοίγεις. Eπισυνάπτω ένα παλιό post που είχα κάνει
5) ...ο χρόνος είναι χρήμα στη τελική!

Ανα καιρούς διαβάζω για προβλήματα σε PC desktop και laptop, αλλά για εμένα στο 99% των περιπτώσεων οφείλονται σε λάθος ρυθμίσεις των προγραμμάτων, των drivers, του λειτουργικού και όχι στην πλατφόρμα.
Η αλήθεια ειναι ότι στο PC πρέπει να έχεις γνώσεις. Να το στήσεις σωστά και να το αφήσεις ως έχει.

Για Win10/11 installation έχω βρει ένα XML που κάνεις append και σου βάζει μια bare-bones έκδοση που δεν έχει τίποτα από τα consumer μπλιμπλίκια. Είναι σαν να λέμε workstation έκδοση. Θα το ανεβάσω στο thread.

Για Win10/11 installation έχω βρει ένα XML που κάνεις append και σου βάζει μια bare-bones έκδοση που δεν έχει
όσο πιο ελαφριά και με ρυθμίσεις για προτεραιότητα υπηρεσιών παρασκηνίου (βλέπε ASIO) τόσο πιο καλά, αλλά και πάλι με έναν σύγχρονο δυνατό επεξεργαστη και επαρκή ποσότητα μνήμης δεν είναι απαραίτητο να γίνει κανένα "hacking" για εμένα. Τα έχω ακόμα όλα σε ένα λειτουργικό και οδηγώ πολλές συσκευές και ταυτόχρονα και δουλεύω απαιτητικότατα προγράμματα και κάνω ταυτόχρονα πράγματα και με "βιαιες κινήσεις" και το έχω το PC και παιχνιδομηχανή και δεν καταλαβαίνει τίποτα. Και πολλές φορές με asio και wasapi ταυτόχρονα να οδηγούν εφαρμογές παράλληλα.

Εδώ είναι το XML. Μπαίνει στο root dir στο Win10/11 installation media (π.χ. usb)
Το συγκεκριμένο θα αφαιρέσει όλο το bloat από τα Windows, θα μπείτε δηλαδή και δεν θα έχει σχεδόν τίποτα μεσα. Αν θυμάμαι καλά ούτε καν browser. Προορίζεται για Workstations/επαγγελματική χρήση. Ενεργοποιεί και το "Ultimate performance" στα power settings.

Attachments

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back