Μεγάλο θέμα αυτό. Το πρόβλημα με τα παιδιά θαύματα είναι ότι είναι παιδιά, και ότι το θαύμα εξαρτάται από το περιβάλλον. Για τα παιδιά τα ίδια, μικρό το θαύμα, παίζουν και χαίρονται. Όποιος νομίζει ότι υπάρχει κάτι περισσότερο από την καθαρή ευδαιμονία του παιγνίου γελιέται. Παίζει το παιδί όργανο όπως θα έπαιζε μπάλα, ή κυνηγητό, ή οτιδήποτε άλλο. Και επειδή τα παιδιά είναι σαν τα σκυλιά και δεν έχουν και πολλά φίλτρα και αναστολές, παίζουν, και έτσι δεν έχουν καμία αναστολή να μιμηθούν ακριβώς (δεν τα πιάνει άγχος για ερμηνείες και προσωπικότητες), να υπερβάλουν (γιατί δεν έχουν μέτρο ως παιδιά) σε δυναμικές, ταχύτητες κτπ.. Προσεγγίζουν θα έλεγε κανείς τη μουσική με έναν παιδικό ενθουσιασμό.?
Το πρόβλημα τώρα είναι το εξής. Ή αφήνεις το παιδί στο δρόμο του σεβόμενος το θαύμα, οπότε ο προαναρτηθείς πιτσιρικάς μάλλον δε θα παίξει ποτέ τη Fantaisie Impromptu σωστά (γιατί θα είναι τόσο συνηθισμένο στη "δική" του ερμηνεία που η διόρθωση και το σουλούπωμα θα είναι σαν το γεφύρι της Άρτας, μία μέρα θα διορθώνει, μία μέρα θα γυρνά στη συνήθεια), ή θα επιβάλλεις τη μελέτη με τέτοιον τρόπο που το παιδί θα καεί, γιατί από διασκέδαση πηγαία η μουσική θα γίνει δουλειά βαριά.
Και εκεί ή που θα τα βροντήξει τελείως, ή θα αρνηθεί να πιεστεί παραπέρα ή αν καλλιάσουν όλα θα γίνει καλός μουσικός ισορροπημένος. Τέλος πάντων, είναι μεγάλο θέμα και πόσο κρατάει το θαύμα, γιατί όσο είσαι μικρούλης είναι όλα χαριτωμένα. Αλλά αν περάσουν 5 χρόνια και πας και για ψηλέας και πετάξεις μπόι πρόωρα, καταντάς από παιδί θαύμα ένας απλός μαντραχαλάς με "τεχνικά και εκφραστικά προβλήματα". C'est la vie.
Υ.Γ.: Γιατί δηλαδή κύριε
@Nikolas μας η Valentina Igoshina άσκημα την παίζει τη φαντασία;?