Output Μαγνητών και Ισορρόπησή τους

Eneekay

Νέο μέλος
Πόντοι
6
Καλημέρα σε όλους!

Έχω μια απορία σχετικά με μαγνήτες. Κατ'αρχήν, ακόμα διαβάζω για να μάθω πάνω σε αυτό το θέμα, και έχω δει κάποια πράγματα σε ξένα forums, αλλά θέλω την γνώμη σας για να έχω πιο συγκεκριμένες απαντήσεις!

Έχω έναν Single-coil μαγνήτη με αντίσταση 6,5 kΩ περίπου (+- 0,1) και θέλω να τον ταιριάξω με έναν Humbucker ο οποίος θα έχει αντίσταση γύρω στα 10 kΩ.

Το θέμα είναι ότι ο 6,5 kΩ είναι στην bridge θέση, και θέλω βάλω τον 10 κΩ στην neck.

Θα είναι δύσκολο (ή ακόμα και αδύνατο) να τους ισορροπήσω;

nai tha einai.to anapodo tha einai to sosto logo tis dinamikis tis thesis.osos pio konta sti gefira toso adinatizi i talantosi tis xordis.ego se diafores dokimes ana ta xronia katelixa sti strat moy me 6k(tonerider) neck kai 12k (ssl-5)bridge milame gia monous panta.kai se mia les paul pou ixa evala 8.5k neck kai pali 12k bridge.to 12 den einai tyxeo gia emena einai to maximoum output pou antexo kai mporo na diaxiristo.

giati kithara milame

sory gia ta greeklish to pc ta fteei ola ;D

Δοκίμασε, δεν έχεις να χάσεις κάτι και ρύθμισε το ύψος τους ώστε να ισορροπήσουν οι εντάσεις μεταξύ τους και αν σου αρέσει το αποτέλεσμα το κρατάς.  ;)

Ωστόσο, δεν είναι και τόσο σωστό να υπολογίζουμε την ένταση ενός μαγνήτη μόνο από την αντίσταση του. Παίζουν κι άλλα πράγματα ρόλο.

Αφου τα καταφερνει ο Κηθ θα τα καταφερεις και εσυ  ;D

keithmicawber2006.jpg

θα χρειαστει απλα να χαμηλωσεις αρκετα τον neck μαγνητη και να σηκωσεις τον bridge 

funkysoul είπε:
nai tha einai.to anapodo tha einai to sosto logo tis dinamikis tis thesis.osos pio konta sti gefira toso adinatizi i talantosi tis xordis.ego se diafores dokimes ana ta xronia katelixa sti strat moy me 6k(tonerider) neck kai 12k (ssl-5)bridge milame gia monous panta.kai se mia les paul pou ixa evala 8.5k neck kai pali 12k bridge.to 12 den einai tyxeo gia emena einai to maximoum output pou antexo kai mporo na diaxiristo.

giati kithara milame

sory gia ta greeklish to pc ta fteei ola ;D
Μιλάμε για Jazzmaster.

Αν ήταν χαμηλότερη η αντίσταση του HB που θέλω να πάει τον neck; Δηλαδή και πάλι υψηλότερο του bridge, αλλά γύρω στα 8,5 kΩ;

Πέρα από το ότι η γενική πεποίθηση είναι ότι ο bridge πρέπει να έχει μεγαλύτερη αντίσταση, το οποίο είναι σίγουρα "σωστό" και λογικό για τους λόγους που ανέφερες, το θέμα είναι αν θα μπορούσα τελικά να τους ισορροπήσω παίζοντας με το ύψος των μαγνητών. Είναι δηλαδή αναπόφευκτα απαγορευτικό;

Ή τελικά θα κατέληγαν να ακούγονται μάπα και οι δύο, λόγω του ύψους;

@myster_maze

Το θέμα για την δοκιμή είναι ότι τον μαγνήτη θα τον παραγγείλω χειροποίητο, και έχω την δυνατότητα να επιλέξω σε γενικές γραμμές την αντίσταση και το output.

Τώρα, επειδή με περιορίζει το budget, αν έχω πολύ σημαντικές πιθανότητες να καταλήξω σε μάπα αποτέλεσμα, μπορώ να περιμένω, να μαζέψω τα χρήματα που χρειάζομαι και να παραγγείλω ένα calibrated σετ μαγνητών.

Αν και είμαι περίεργος για το αποτέλεσμα, αν αλλάξω μόνο τον ένα.

@superfunk

Και γω τον Keith σκεφτόμουν τελικά :-P

Μόνο που αυτός κάνει τέχνη και εγώ γρατζουνάω!

Superfunk, εσύ που έχεις και πιο πολύ εμπειρία, πόσο επηρεάζει τον χαρακτήρα του ήχου το ύψος των μαγνητών; Πέρα από το output.

Κανονικά είναι λάθος.

ΑΛΛΑ επειδή έχω κάνει κι εγώ τέτοια πειράματα πρέπει να πω ότι ΑΝ δεν χρησιμοποιείς τους δύο μαγνήτες στο ίδιο τραγούδι, τότε μπορεί να την βγάλεις καθαρή. Ή ακόμα και στο ίδιο τραγούδι αν αλλάζουν οι δυναμικές, π.χ. αρχίζεις χαμηλά με τον μονό και γκαζώνεις ή σολάρεις με τον διπλό.

Πιστευω οτι κατι μπωρει να γινει παιζοντας με το υψος.αλλα αυτο θα ειναι ψιλο μαντεψια σε σετ με μεγαλη διαφορα.γιαυτο κανε ενα σετ ισοροποιμενο σωστα να ξεμπερδευεις

Το θέμα για την δοκιμή είναι ότι τον μαγνήτη θα τον παραγγείλω χειροποίητο, και έχω την δυνατότητα να επιλέξω σε γενικές γραμμές την αντίσταση και το output.
ε τοτε να τον παραγγειλεις με χαμηλοτερη εξοδο.γιατι να ταλαιπωρεισαι...

funkysoul είπε:
Πιστευω οτι κατι μπωρει να γινει παιζοντας με το υψος.αλλα αυτο θα ειναι ψιλο μαντεψια σε σετ με μεγαλη διαφορα.γιαυτο κανε ενα σετ ισοροποιμενο σωστα να ξεμπερδευεις
Ξέρεις τι, επειδή είναι και το budget, αλλά και η περιέργεια για το αποτέλεσμα και ο πειραματισμός, και επειδή θέλω να δω αν τελικά είναι καλή η δουλειά του κατασκευαστή, προτιμώ να πάρω έναν πρώτα. Γιατί μιλάμε για σχεδόν ένα 100στάρικο κόστος για τον καθένα.

Οπότε ουσιαστικά προσπαθώ εκτός από τους μαγνήτες να ισορροπήσω και την έλλειψη χρημάτων με την λειτουργικότητα και την όλη φάση της δοκιμής! :-P

ε τοτε να τον παραγγειλεις με χαμηλοτερη εξοδο.γιατι να ταλαιπωρεισαι...
Αυτό που δεν έχω καταλάβει όμως σχετικά με τους μαγνήτες, είναι κατά πόσο η έξοδος επηρεάζει τον ήχο τους. Καταλαβαίνω ότι μεγαλύτερο output σημαίνει μεγαλύτερο gain, αλλά μπορείς να έχεις έναν μαγνήτη που να μπορεί να παράγει ακριβώς τις ίδιες συχνότητες ηχητικά, σε διαφορετικά Output; Δηλαδή, πέρα από το Output, θα είναι διαφορετικός μαγνήτητς ηχητικά; Δηλαδή, μπορώ πω στον κατασκευαστή ας πούμε να κρατήσει την αντίσταση που θέλω, κάπου ανάμεσα στα 8-10 kΩ, και να έχει χαμηλότερο output; Και πόσο;; Μπερδεύομαι ρε παιδί μου με όλες αυτές τις παραμέτρους! :-)

Αν πρέπει να πέσει η αντίσταση, Humbucker με αντίσταση μικρότερη από 6,5kΩ; Δεν ξέρω αν είναι καν δυνατόν (θα είναι, λογικά), ή αν έχει νόημα στην τελική. Ενώ γύρω στα 8,5 φαντάζομαι είναι μια λογική αντίσταση για humbucker, και αν δεν μου αρέσει τελικά το αποτέλεσμα μπορώ να παραγγείλω και έναν bridge από τον ίδιο τύπο στα 10-12 kΩ.

Κανονικά είναι λάθος.

ΑΛΛΑ επειδή έχω κάνει κι εγώ τέτοια πειράματα πρέπει να πω ότι ΑΝ δεν χρησιμοποιείς τους δύο μαγνήτες στο ίδιο τραγούδι, τότε μπορεί να την βγάλεις καθαρή. Ή ακόμα και στο ίδιο τραγούδι αν αλλάζουν οι δυναμικές, π.χ. αρχίζεις χαμηλά με τον μονό και γκαζώνεις ή σολάρεις με τον διπλό.
Είχες υψηλότερης αντίστασης στον neck; Και για τι διαφορά περίπου μιλάμε σε kΩ; Να σε ρωτήσω, αφού το έχεις δοκιμάσει, με ρύθμιση του ύψους ήταν αδύνατο να τους ισορροπήσεις;

Και βέβαια το output επηρεάζει και τον ήχο/tone αλλά και όχι μόνο η ένταση του output.

Αν κρατήσεις όλα τα χαρακτηριστικά ενός μαγνήτη σταθερά και αλλάζεις μόνο το output με τον αριθμό των σπειρών (αντίσταση) τότε όσο αυξάνεις σε σπείρες χάνεις στο συχνοτικό φάσμα τα άκρα, δλδ πρίμα και μπάσα αλλά κερδίζεις σε gain και φυσικά μεσαία.

Ωστόσο, αν κρατήσεις όλα τα χαρακτηριστικά ενός μαγνήτη σταθερά (και την αντίσταση) μπορείς να αλλάξεις το output με διαφορετική ένταση μαγνητικού πεδίου πχ alnico V vs alnico II ή alnico V full μαγνητισμένο vs alnico V όχι full μαγνητισμένο αλλά και πάλι θα αλλάζει το tone.

Εδώ και ένα παράδειγμα ενός DiMarzio σετ με τεράστια διαφορά στην αντίσταση αλλά ο χαμηλός ωμικά παίζει το ίδιο με τον άλλο που έχει μεγάλη αντίσταση.

http://www.dimarzio.com/pickups/humbuckers/steve-morse-model-neck

και ο bridge,

http://www.dimarzio.com/pickups/humbuckers/high-power/steve-morse-model-bridge

O bridge είναι 10Κ και παίζει το ίδιο με τον neck που είναι... 20Κ! Διάβασε και τι λέει στον καθένα να δεις στο περίπου πως επηρεάζει η κάθε παράμετρος.

Νομίζω ότι όλα αυτά είναι καλύτερα να τα ρωτήσεις στον κατασκευαστή. Θα σου πει με λεπτομέρεια τι επηρεάζει τι.

myster_maze είπε:
Και βέβαια το output επηρεάζει και τον ήχο/tone αλλά και όχι μόνο η ένταση του output.

Αν κρατήσεις όλα τα χαρακτηριστικά ενός μαγνήτη σταθερά και αλλάζεις μόνο το output με τον αριθμό των σπειρών (αντίσταση) τότε όσο αυξάνεις σε σπείρες χάνεις στο συχνοτικό φάσμα τα άκρα, δλδ πρίμα και μπάσα αλλά κερδίζεις σε gain και φυσικά μεσαία.

Ωστόσο, αν κρατήσεις όλα τα χαρακτηριστικά ενός μαγνήτη σταθερά (και την αντίσταση) μπορείς να αλλάξεις το output με διαφορετική ένταση μαγνητικού πεδίου πχ alnico V vs alnico II ή alnico V full μαγνητισμένο vs alnico V όχι full μαγνητισμένο αλλά και πάλι θα αλλάζει το tone.

Εδώ και ένα παράδειγμα σετ με τεράστια διαφορά στην αντίσταση αλλά ο χαμηλός ωμικά παίζει πιο δυνατά.

http://www.dimarzio.com/pickups/humbuckers/steve-morse-model-neck

και ο bridge,

http://www.dimarzio.com/pickups/humbuckers/high-power/steve-morse-model-bridge

Διάβασε τι λέει στον καθένα να δεις στο περίπου πως επηρεάζει η κάθε παράμετρος.

Νομίζω ότι όλα αυτά είναι καλύτερα να τα ρωτήσεις στον κατασκευαστή. Θα σου πει με λεπτομέρεια τι επηρεάζει τι.
Σε ευχαριστώ πολύ για τα links! Ουσιαστικά, αυτό το σετ έχει την μεγάλη αντίσταση στον neck και την μικρή στον bridge, αλλά τα έχουν ζυγίσει ώστε τα output να είναι το αντίθετο, κάτι που θα ενδιέφερε και εμένα δηλαδή.

Από αυτά που κατάλαβα από αυτά, η χαμηλή αντίσταση έχει ως αποτέλεσμα ήχο με μικρότερη γκάμα συχνοτήτων στα χαμηλά (πιο σφιχτά χαμηλά) έτσι ώστε ο ήχος να μην βαλτώνουν αυτές οι συχνότητες, και ουσιαστικά με το μεγάλο output καταλήγει στο να έχει ενισχυμένα μεσαία, και attack. Βασικά έτσι μπορείς να πεις ότι είναι ο μαγνήτης μου που θέλω να πάει στην bridge θέση.

Τώρα εγώ αυτόν μπορώ να τον συνδυάσω με υψηλότερης αντίστασης - χαμηλότερου output μαγνήτη στον neck και να πάρω κάτι πιο dark σε αυτή την θέση. Βέβαια επειδή δεν θέλω να χάσω πολλά μεσαία εκεί δεν θα φτάσω και τα 20kΩ που έχει ο Morse, αλλά κάτι πιο κοντά στο output του δικού μου.

Μπορεί κάποιος να μου δώσει κάποιο καλό link με πληροφορίες για τα είδη alnico και πώς επηρεάζουν τον ήχο; Αυτό που ξέχασα να σημειώσω, είναι ότι με ενδιαφέρει Wide-Range Humbucker.

Ναι, θα ρωτήσω περισσότερα τον κατασκευαστή, αλλά στις τελευταίες μας επικοινωνίες κατάλαβα ότι ουσιαστικά θέλει να έχει γίνει η αγορά/πληρωμή για να συζητήσουμε διεξοδικά τις λεπτομέρειες και να κάνουμε κάτι στα δικά μου specs...

Τώρα, εγώ πώς μπορώ να μετρήσω το output του μαγνήτη μου; Όχι την αντίσταση, το output.

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Όταν έχουμε 2 μαγνήτες με μεγάλη διαφορά στο DC output, τότε στις περισσότερες φορές έχουμε και πρόβλημα στην μεσαία θέση, όταν παίζουν και οι δύο μαζί δηλαδη. Τότε ο μαγνήτης με την χαμηλότερη έξοδο "πνίγει" τον άλλον, ακούγεται πιό δυνατά δηλαδή, ακόμα και αν οι εντάσεις και των δύο είναι στο 100%. Ένα τυπικό παράδειγμα είναι το Gibson EB-3, όπου ο Δαβίδ bridge (6,5kΩ) κατατροπώνει τον Γολιάθ neck (30 kΩ) στην μεσαία θέση.

Επίσης πρέπει να συνυπολογίσεις το γεγονός ότι οι πιό χαμηλής εξόδου μαγνήτες "ακούνε" πιό καλά στο tone, αυτό φυσικά στην περίπτωση που το χρησιμοποιείς και δεν το αφήνεις να κάθεται μόνιμα στο 10.

Έγραψα DC output γιατί αυτό δίνει η πλειοψηφία των μαγνητάδων σαν μέτρο σύγκρισης του output, και είναι απείρως πιό εύκολο για κάποιον χωρίς εξειδικευμένο εξοπλισμό να την μετρήσει, το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα φτηνό πολύμετρο. Φυσικά είναι διαφορετικό μέγεθος από το AC output, και φυσικά είναι ΛΑΘΟΣ να το χρησιμοποιούμε, απλά είναι πιό εύκολο.

kwstas79 είπε:
Έγραψα DC output γιατί αυτό δίνει η πλειοψηφία των μαγνητάδων σαν μέτρο σύγκρισης του output, και είναι απείρως πιό εύκολο για κάποιον χωρίς εξειδικευμένο εξοπλισμό να την μετρήσει, το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα φτηνό πολύμετρο. Φυσικά είναι διαφορετικό μέγεθος από το AC output, και φυσικά είναι ΛΑΘΟΣ να το χρησιμοποιούμε, απλά είναι πιό εύκολο.
Πονοκέφαλος.

Το θέμα όμως τελικά για να τους "ζυγίσεις" είναι το AC output και όχι η αντίσταση, σωστά;

Πολύ σωστά!

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις, κατά τη γνώμη μου και από τη στιγμή που ο humbucker θα είναι custom, είναι να μιλήσεις με τον άνθρωπο που θα στον τυλίξει και να του εξηγήσεις τι θες να κάνεις. Θα σε κατατοπίσει πλήρως και φαντάζομαι θα σου φτιάξει έναν bucker με τον ήχο που θες και ζυγισμένο με τον μονό που θες να τον ταιριάξεις, όσο βέβαια αυτό είναι εφικτό γιατί δεν μπορείς να τα έχεις και όλα.

Eneekay είπε:
Μπορεί κάποιος να μου δώσει κάποιο καλό link με πληροφορίες για τα είδη alnico και πώς επηρεάζουν τον ήχο; Αυτό που ξέχασα να σημειώσω, είναι ότι με ενδιαφέρει Wide-Range Humbucker.
αρχιζουν απο alnico2 και φτανουν συνηθος ως το 5(με καποιες εξαιρεσεις)οσο μεγαλωνει ο αριθμος αυξανει το bright feeling που εχει ο μαγνητης μαζι με την ατακα.αλλα παντα αλληλοεξαρτονται απο τα k που τοσα ειπαμε

όσο βέβαια αυτό είναι εφικτό γιατί δεν μπορείς να τα έχεις και όλα.
ε ναι

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
myster_maze είπε:
E, τότε θες να πεις DC resistance!  ;D
Ναι αφτο ενωω φηλος, ελποιζο να βωοιθυσα :P .

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back