Μία επισήμανση: μέσα σε 10 ημέρες αναφέρθηκε η φράση "δίκη προθέσεων" ως κάτι το μεμπτό και αποφευκτέο, αρκετές φορές. Προσωπικά, θεωρώ ότι οι προθέσεις κάποιου χρωματίζουν τελεσίδικα το όποιο αποτέλεσμα των ενεργειών του, συνεπώς είναι αδύνατο να αναφερθείς σε οτιδήποτε χωρίς να γίνει κριτική προσέγγιση των όποιων προθέσεων, αλλά υπάρχει και κάτι άλλο.
Ότι μέσα από ένα δημόσιο φόρουμ, δεν μπορεί να υπάρξει κανένα άλλο είδος δίκης (όπου βέβαια η λέξη "δίκη" είναι ούτως ή άλλως ακατάλληλη διότι δεν έχουμε θεσμικό ρόλο για την ανάληψη απονομής δικαιοσύνης).
Οπότε ο κριτικός απολογισμός των προθέσεων εκάστου, είναι όντως το μόνο αντικείμενο συζήτησης, π.χ. αν ο Σαββόπουλος αποδεικνυόταν ότι χρηματίζεται από την αντιπολίτευση για να υποστηρίξει επικοινωνιακά τον ΣΚΑΙ (λέω επίτηδες κάτι αδιανόητο), τότε η ποιότητα του κινήτρου/πρόθεσης θα απέκλειε οποιαδήποτε άλλη προοπτική απολογισμού της συναυλίας.
Οπότε, ανασκόπηση: α) η λέξη "δίκη" είναι άκυρη, β) η φράση "δίκη προθέσεων" είναι επίσης άκυρη, επαγωγικώς, γ) η κριτική επί των προθέσεων/κινήτρων εκάστου είναι το μόνο θέμα συζήτησης οπότε είναι φύσει περιττό να επικαλείται κάποιος την ανάγκη αποκλεισμού αυτής της προσέγγισης.
Κάτι επιπλέον: το παρόν νήμα αποδείχθηκε (παρά τις αρχικές προθέσεις μου, τις οποίες μπορείτε να κρίνετε/"δικάσετε" όσο θέλετε) ότι είναι πολιτικό. Συνεπώς, οι προθέσεις όλων μας καλό είναι να βρίσκονται στο φως και να "δικάζονται" ανελέητα. Για σκεφθείτε να αποδεικνυόταν ότι εγώ (ή οποιοσδήποτε άλλος) ανήκω σε κάποιο πολιτικό φορέα και ότι γράφω όσα γράφω όντας πληρωμένος από αυτό το φορέα. Η αγνότητα των προθέσεων των συμμετεχόντων έχει κεφαλαιώδη σημασία για 'μένα - το ξέρω ότι κάποιοι από εσάς απλά επαναλαμβάνετε την κομματική σας κατήχηση, αλλά επίσης ξέρω ότι οι περισσότεροι μιλάτε από καρδιάς και αυτό είναι προϋπόθεση για να βρίσκομαι εδώ.
Αν αυτή η ισορροπία ανατρεπόταν αποδεδειγμένα, αν οι προθέσεις σας ήταν άλλες, θα αποχαιρετούσα.