dimsonic είπε:
δεν βλέπω καμμία εφαρμογή της έννοιας δημοκρατικότητα στο θέμα.
Νομίζω ότι τίθεται από κάποιους (δικαίωμά τους) πως ο κάθε τραγουδοποιός οφείλει να δώσει κάπου τη μουσική του.
Και συνεπάγεται ότι εφ όσον δώσει κάπου πρέπει να δώσει και σε άλλον και κατ επέκταση σε όλους.
όταν τίθεται θέμα επαγγελματικότητας, έχεις κάθε δικαίωμα να θες να εργαστείς ή να συνεργαστείς για-με κάποιον.
Δεν κάνεις λειτούργημα, πχ γιατρός.
Και όμως εν μέρει τίθεται θέμα εφαρμογής Δημοκρατίας.
Όταν ένα προϊόν (π.χ τραγούδι) είναι ελεύθερο προς χρήση όλων , εφόσον τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις (εν προκειμένω καταβολή –πληρωμή δικαιωμάτων) , που από ό,τι κατάλαβα εδώ αυτό ισχύει, τότε ναι, τίθεται θέμα και δημοκρατίας και ειδικότερα νομικό.
Προφανέστατα ο Γιανκ εκχώρησε τα περουσιακά του δικαιώματα σε αυτό το τραγούδι σε κάποια εταιρία (που ειναι λογικότατο) και εκείνη το "πουλάει" σε όποιον θέλει να το κάνει χρήση (π.χ εγώ να το βάλω soundtrack σε μια ταινία μου).
Είναι σαν να υπάρχει έναν βιβλίο στην προθήκη ενός βιβλιοπωλείου και για να το αποκτήσεις πρέπει να καταβάλεις το αντίτιμο των 5,00 €.
Αν πάει κάποιος με 5,00 € και δεν του το πουλήσει ο βιβλιοπώλης γιατί ΔΕΝ τον γουστάρει (για όποιον λόγο), υπάρχει ζήτημα…αν μη τι άλλο νομικό.
Ή να το κάνω πιο μουσικό το παράδειγμα μου.
Εϊναι σαν να έχω εγώ καφετέρια, και να πλερώνα ΑΕΠΙ και να παίζω SF.
Και να ρθει στη μαγαζάρα μου ο SF μια μερα και να μου πει.
Επ' γιατί παίζεις τη μουσική μου από κασσέτα; ΔΕΝ τις γουστάρω αυτές τις αρχαιολογίες.....ΔΕΝ θα το ξανα παίξεις . ΜΟΝΟ εμ-πι θρι θα βάζεις ;D ;D ;D ;D ;D