Ομολογώ οτι ειναι ενα θέμα που έυκολα σε παρασύρει σε μονοπάτι περι ηθικής και αξίας της τέχνης. Έχω απο καιρό συμφωνήσει με τον εαυτό μου οτι ο καλλιτέχνης έχει ισόβια δικαιώματα πάνω στο έργο του. Είτε ειναι ελαιογραφία, είτε γλυπτό, έιτε μουσικό έργο κλπ. Με ελάχιστη προσοχή ξεχωρίζουμε κάποιες ιδιαιτερότητες ανάμεσα σε γλυπτό-ελαιογραφία και στην μουσική. Το γλυπτό, παρουσιάζεται προς απόλαυση σε ένα τεμάχιο σε συγκεκριμένο χώρο. Το μουσικό έργο, 'κοβεται' και πωλείται μαζικότατα και ο καθένας μπορεί να πληρώσει για να το απολαμβάνει ισοβίως και ο μουσικός δημιουργός λαμβάνει μερίδιο απο κάθε πώληση. Μετά μπορεί να ζητήσει και μερίδιο απο κάθε αναπαραγωγή του σε δημόσιο χώρο. Ίσως και γλύπτης να μπορεί να ζητήσει μερίδιο απο φωτογραφίες των έργων του που κοσμούν τους τοίζους μιας καφετέριας. Αυτο συμβαίνει και ας το δεχτούμε χωρις να μαλώνουμε. Απλά να λέμε την άποψη μας. Γουστάρω-δε γουστάρω. Βέβαια δεν έχω ακουσει για φόρο αντιγραφής σε σφυριά ή καλέμια. Ούτε και σε μουσαμάδες, τέμπερες, πινέλα. Ίσως να υπάρχει και κάτι τέτοιο. Ίσως να φορολογείται και οποιοδήποτε Β3 χαρτί που πιθανον προορίζεται για εκτύπωση αφίσσας έργου τέχνης?
Ενώ οι ερχικές μου απορίες ήταν καθαρά προς ενημέρωση μου, αρχίζω να αναρωτιέμαι για το πόσες φορές, καλούμαι να πληρώσω μερίδια προστασίας δικαιωμάτων, χωρίς να το γνωρίζω. Και όχι δεν ειμαι επαγγελματίας μουσικός. Χόμπι το έχω. Και θα συνεχίσω να το έχω οτι και αν αναφέρει ο οποιοσδήποτε σε αυτο το forum. Αλλα μήπως τελικώς η πειρατεία δεν θα πρέπει να αναφέρεται μονο εις βάρος του φτωχού καταναλωτή? Να ανφερθώ σε διάφορες ιστορικές στιγμές εις βαρος του καταναλωτή όπως το υπερογκο Πάγιο του ΟΤΕ (ασχέτως χρήσης) και την υποχρεωτική συμβολή υπερ της ΕΡΤ στο λογαριασμο της ΔΕΗ (κι ας μην έχεις τηλεόραση)?
Ενώ οι ερχικές μου απορίες ήταν καθαρά προς ενημέρωση μου, αρχίζω να αναρωτιέμαι για το πόσες φορές, καλούμαι να πληρώσω μερίδια προστασίας δικαιωμάτων, χωρίς να το γνωρίζω. Και όχι δεν ειμαι επαγγελματίας μουσικός. Χόμπι το έχω. Και θα συνεχίσω να το έχω οτι και αν αναφέρει ο οποιοσδήποτε σε αυτο το forum. Αλλα μήπως τελικώς η πειρατεία δεν θα πρέπει να αναφέρεται μονο εις βάρος του φτωχού καταναλωτή? Να ανφερθώ σε διάφορες ιστορικές στιγμές εις βαρος του καταναλωτή όπως το υπερογκο Πάγιο του ΟΤΕ (ασχέτως χρήσης) και την υποχρεωτική συμβολή υπερ της ΕΡΤ στο λογαριασμο της ΔΕΗ (κι ας μην έχεις τηλεόραση)?