Ωραίο θεμα στις πανελλήνιες!

prang είπε:
ποτε δεν καταλαβα γιατι ειναι καλο να γνωριζεις την παραδοση σου?
Κοιταξε, γενικως βοηθαει. Εγω υπολογιζω οτι σε μια εργασιμη βδομαδα απο Θωμα, musicstore φτανουν και κανονιζω να ειναι καποιος σπιτι εκεινο το διαστημα.
Διφορούμενο το νόημα της παράδοσης..
Κατσε ρε συ, ολοι καταλαβαινουμε Ελληνικα. Οταν γινει πολεμος αμα ερθει στην πορτα σου ο εχθρος η παραδινεσαι η αντιστεκεσαι. Μεση λυση δεν υπαρχει σε αυτα. Μονο διφορουμενο δεν ειναι...  :P

uvm είπε:
ναι αλλα σημερα ποιος ειναι αληθεια ο εχθρος και ο συμμαχος?
ο εαυτός μας
αλλου το πηγαινα αλλα εχεις δικιο.

και εχθρος και συμμαχος υποθετω εννοεις...

Shadowalker είπε:
ναι αλλα σημερα ποιος ειναι αληθεια ο εχθρος και ο συμμαχος?
ο εαυτός μας
αλλου το πηγαινα αλλα εχεις δικιο.

και εχθρος και συμμαχος υποθετω εννοεις...
κυρίως το πρώτο.

το κατάλαβα ότι αλλού το πήγαινες απλά το σκέφτηκα και μου ήρθε να το πω.

βασικά σκεφτόμουνα ότι η καλύτερη πηγή βελτίωσης είναι ο εαυτός μας, τα λάθη που κάνουμε και πώς θα βελτιωθούμε μέσα από αυτά. Προτιμώ αυτού του είδους την "παράδοση", αν μπορεί να την πει κανείς έτσι.

uvm είπε:
κυρίως το πρώτο.

βασικά σκεφτόμουνα ότι η καλύτερη πηγή βελτίωσης είναι ο εαυτός μας, τα λάθη που κάνουμε και πώς θα βελτιωθούμε μέσα από αυτά. Προτιμώ αυτού του είδους την "παράδοση", αν μπορεί να την πει κανείς έτσι.
και καλα κανεις :)

ποσες φορες εχω ακουσει την ατακα γιατι κανεις ετσι αφου ολοι κανουν αλλιως και πρεπει να αποδειξεις δεν εισαι ελεφαντας. το χειροτερο ειναι οταν κανεις τετοιους διαλογους με τους γονεις που στην τελικη αυτοι σε μεγαλωσαν ετσι.

εχω αρνηθει 2 βυσματα για το στρατο που πλησιαζει και εχω γινει κωλος με τους δικους μου γιατι το εκανα. >:(

evris είπε:
ποτε δεν καταλαβα γιατι ειναι καλο να γνωριζεις την παραδοση σου?
Κοιταξε, γενικως βοηθαει. Εγω υπολογιζω οτι σε μια εργασιμη βδομαδα απο Θωμα, musicstore φτανουν και κανονιζω να ειναι καποιος σπιτι εκεινο το διαστημα.
Διφορούμενο το νόημα της παράδοσης..
Κατσε ρε συ, ολοι καταλαβαινουμε Ελληνικα. Οταν γινει πολεμος αμα ερθει στην πορτα σου ο εχθρος η παραδινεσαι η αντιστεκεσαι. Μεση λυση δεν υπαρχει σε αυτα. Μονο διφορουμενο δεν ειναι...  :P
πάντα υπάρχει μέση λύση

Shadowalker είπε:
κυρίως το πρώτο.

και καλα κανεις :)

ποσες φορες εχω ακουσει την ατακα γιατι κανεις ετσι αφου ολοι κανουν αλλιως και πρεπει να αποδειξεις δεν εισαι ελεφαντας. το χειροτερο ειναι οταν κανεις τετοιους διαλογους με τους γονεις που στην τελικη αυτοι σε μεγαλωσαν ετσι.

εχω αρνηθει 2 βυσματα για το στρατο που πλησιαζει και εχω γινει κωλος με τους δικους μου γιατι το εκανα. >:(
και γω μια θέση για δουλειά πριν κανά δυο χρόνια, και βρήκα απείρως καλύτερη στα καπάκια, θέλω να πω όλα γίνονται.

καταλαβαίνω τι λες, υπάρχει μια "προβατίλα" γενικότερη του στυλ που περιγράφεις: "αφου αυτοί γιατί όχι και εγώ"

οι πιο πολλοί άνθρωποι φερ'ειπίν προσπαθούν να ανήκουν κάπου, είτε αυτό λέγεται μουσικό κίνημα, είτε αναρχία είτε δεν ξέρω εγώ τι. Θα το καταλάβαινα από τους 15χρονους emo μαθητές μου, αλλά από 30άρηδες είναι πολύ απελπιστικό θέαμα. Και ξαφνικά όλοι θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό πράμα να γνωρίζουμε την ιστορία του τόπου όπου ζούμε (δεν είμαι κοινωνιολόγος, δεν ξέρω να αναλύσω αν είναι ή όχι), αλλά δεν ξέρουμε τίποτα για να διορθώσουμε τις δικές μας βρωμιές.

Οι γονείς ρε συ καλοπροαίρετοι είναι, αλλά πάντα εσύ ξέρεις καλύτερα, έτσι νομίζω.

ax1ss είπε:
Για να γράψει κανείς δηλαδή καλά στις πανελλήνιες πρέπει να παρακολουθεί ανελλειπώς και σε σταθερή βάση κάθε Κυριακή πρωϊ το Αρχονταρίκι, και μετά καπάκι χορούς και τραγούδια από τη δημοτική μας παράδοση;
οχι, γιατι πληροφορηθηκα πως το θεμα "παραδοση" ηταν εντος υλης..και ειχε διδαχθει
XAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXA

Θα τοποθετηθω ημι-σοβαρα:

Οι πανελληνιες ειναι η eurovision της παιδειας.

Το θεμα που επεσε το βρισκω μιζερο και στρουθοκαμηλιστικο!

Εξεταζουν τυποποιημενα μικρομέγαλα ρομποτακια σε politically correct ζητηματα,συμπιεζοντας τη σπουδαια φαντασια ενος παιδιου σε ενα στενοτατο φασμα σκεψης.

Πρεπει να αισθανονται καλα που βαζουν παιδακια να επαναλαμβανουν τις δικες τους αποψεις,τους γεννιουνται ελπιδες για το μελλον,πολυ περισσοτερο οταν εχουν δημιουργησει κ τη Βουλη των εφηβων ,στην οποια εχουν καταφερει να εντοπισουν τα ιδανικα πιτσιρικια που εχουν το ταλεντο της ξυλινης γλωσσας απο τοσο μικρη ηλικια.

ΥΓ.Και αυτα τα λεω ως πιθανος υποψηφιος εκπαιδευτικος στον επομενο ΑΣΕΠ :)

Άσχετο αλλά πιστεύω ότι στην έκθεση οι εξετάσεις θα έπρεπε να ήταν σαν αυτή των ξένων γλωσσών. Δλδ όχι να αναπτύσσεις δικιές σου ιδέες, αλλά να προσπαθήσεις να αναπτύξεις 1 θέμα γύρω από συγκεκριμένες "οδούς" (ε΄ναι γνωστό ότι στις ξένες γλώσσες και ιδίως στα γερμανικά, σου δίνουν το θέμα και μετά 5 προτάσεις, ώστε να αναπτύξεις την έκθεσή σου σαν να ήταν οι δικιές σου απόψεις). Έτσι δεν εξετάζονται οι ιδέες σου, αλλά η ικανότητά σου στον γραπτό λόγο.

Η αιτία γιαυτό είναι ότι οι εξεταστές έχουν συγκεκριμένα πατήματα για να διορθώσουν και εξαφανίζεται έτσι η υποκειμενικότητα στη διόρθωση των γραπτών.

Για παράδειγμα στο φετινό θέμα, πείτε ότι κάποιος μαθητής είναι αριστερών πεπειθήσεων, αναλύει τις απόψεις του περί της παράδοσης και σκάει σε εξεταστή καρατζαφερικό. Πάει καταστράφηκε, το έκαψε το παιδί. Και μην πει κανείς ότι δεν γίνεται, καθώς το συγκεκριμένο μάθημα έχει τα πρωτεία στις αναβαθμολογήσεις και μάλιστα με τρομερές διαφορές ανάμεσα στους βαθμούς των 2 εξεταστών.

+1 boukas. Σιχαίνομαι τα θέματα στα οποία υπάρχει μία "πεπατημένη" στην οποία πρέπει να κινηθείς, ανεξάρτητα από προσωπικές απόψεις και κατάρτιση, για να μη σε "σκίσουν" οι εξεταστές. Τέτοιο θέμα μου είχε τύχει και μένα, προ αμνημονεύτων. Γενικά, στην όλη ιστορία με την έκθεση στις πανελλήνιες είμαστε δεκαετίες πίσω. Στις μ@λ@κίες έχουμε παράδοση και την κρατάμε... :D

η παραδοση ειναι ισως απο τα λιγα οπλα που μας εχουν απομεινει εναντια στην παγκοσμιοποιηση και το -ολα σε ενα & ολα ειναι ιδια-.

αν δεν εχεις καμμια σχεση με την παραδοση του τοπου σου θα σε φανε λαχανο. δεν ειναι τοσο αστειο οσο το βλεπετε... ::)

και ο αυτοπροσδιορισμος?

η εξελιξη?

γιατι να χρειαζεσαι καποια ομαδα να προσδιοριστεις απλα και μονο επειδη μεγαλωσες στην ιδια χωρα με αυτους? οι παραδοσεις ηταν συνηφασμενοι με διαφορετικο τροπο ζωης. εσυ που μενεις στην πολη πως μπορεις να ακους μια μουσικη που ειχε σχεση με τους ρυθμους της αγροτικης ζωης?

τι σχεση εχω εγω που ειμαι ολη μερα στο pc με τους αντιστοιχους ελληνες που ηταν ολη μερα στο χωραφι και στα κοπαδια και δεν το λεω απαξιωτικα απλα δεν ειμαι ετσι.

αν βρισκεις οτι σε εκφραζει η παραδοση να μεινεις αλλα το ψυχαναγκαστικο πρεπει γιατι αλλιως θα αλλοτριωθω ειναι αλλη υποθεση.

νομιζω

φυσικα και να υπαρχει εξελιξη.

φυσικα και να αυτοπροσδιοριστει καποιος .

ποια εξελιξη ομως? των τελειως ξενοφερτων συστατικων χωρις ιχνος επηρεασμου απο την τοσο πλουσια ελληνικη παραδοση?

και ο αυτοπροσδιορισμος?? αυτο ειναι σχετικο.μπορεις να παντρεψεις το συγχρονο και την παραδοση πολυ ομορφα.οχι ομως και να την ξεχασεις τελειως

ιδου και ενα παντρεμα που καθολου ασχημο δεν ειναι νομιζω.

εξελιγμενο και με "ταυτοτητα" (αυτοπροσδιορισμου). ;)

ναι αλλα για πιο λογο αν δεν σε εκφραζει?

αν δεν ειχες ποτε ουσιαστικη επαφη μαζι του?

διοτι πολυ απλα και επικαιρα ,αν δεν γνωριζεις την παραδοση (και κατ επεκταση την ιστορια σου , καθοτι αυτα τα 2 εχουν πολυ αμεση σχεση) , δεν θα εχεις τιποτα να αντιταξεις στους ισχυρισμους των σκοπιανων που θελουν τα συνορα μας πιο κατω απο την Θεσσαλονικη....

ακομα και για καποιον που ζει σε "πολη" , υπαρχουν ευκαιριες να γνωρισει και να ασχοληθει με την παραδοση του.

(απλα στην επαρχια ερχεσαι σε επαφη με πιο αμεσο τροπο) ;)

και για το vide-ακι δε μπορω να πω οτι μου αρεσε αλλα ξερεις ποσο υποκειμενικα ειναι αυτα. εχω παντως παραδειγματα τετοια που με αγγιζουν...

οι pallyria αν τους ξερεις.

spimav_z είπε:
διοτι πολυ απλα και επικαιρα ,αν δεν γνωριζεις την παραδοση (και κατ επεκταση την ιστορια σου , καθοτι αυτα τα 2 εχουν πολυ αμεση σχεση) , δεν θα εχεις τιποτα να αντιταξεις στους ισχυρισμους των σκοπιανων που θελουν τα συνορα μας πιο κατω απο την Θεσσαλονικη....
αυτο δε μπορουμε να το ξερουμε...αν παρει καποιος τους χαρτες που διαδιδουν οι αντιστοιχοι χρυσαυγιτες μας θα πρεπει να μας κυνηγανε τουρκοι,ιταλοι,αλβανοι,βουλγαροι και "σκοπιανοι"(δε συμφωνω με την ονομασια αλλα ας μην το λυσουμε εδω).

επισης τωρα σου ανηκει νομιζεις η θεσσαλονικη ή μακεδονια? εχεις λογο στη διαμορφωση των πραγματων εντος της ελληνικης επικρατειας?

ακομα και για καποιον που ζει σε "πολη" , υπαρχουν ευκαιριες να γνωρισει και να ασχοληθει με την παραδοση του.

(απλα στην επαρχια ερχεσαι σε επαφη με πιο αμεσο τροπο) ;)
δεν ειπα οτι δεν υπαρχουν ευκαιριες το θεμα ειναι οτι απεχει τουλαχιστον για μενα υπερβολικα απο την αισθητικη μου και αυτα που με προβληματιζουν σαν ανθρωπο.

υγ: δε θελω να σε προκαλεσω ουτε να σε προσβαλλω με αυτα που γραφω απλα να κανουμε μια συζητηση που να καταληξει καπου εστω και σε διαφωνια αλλα μην αρχισουμε τσακωμους και καφριλες.

και το λινκ σουwww.myspace.com/palyrria 

Για άλλη μια φόρα τα έκαναν σαλάτα στις πανελλήνιες.

την εννοούν Παράδοση?

Τα έθιμα και την λαογραφία?

Τα πολιτιστικά στοιχεία που προέρχονται από την προηγούμενη γενιά?

Τα ήθη και τους θεσμούς του παρελθόντος?

Ότι έκαναν πέρυσι (που έδωσα εγώ) με τον ανθρωπισμό και την φιλανθρωπία (αν είναι δυνατόν να ταυτίζουν τις δύο αυτές έννοιες καθηγητές πανεπιστημίου)το έκαναν και φέτος.

ax1ss είπε:
όχι, γιατί πληροφορήθηκα πως το θέμα "παράδοση" ήταν εντός ύλης..και ειχε διδαχθεί
ευτυχώς δηλαδή. φαντάσου να έβαζαν κάτι ΕΚΤΟΣ ύλης. Όπως τα "ανθρώπινα δικαιώματα" ή (god forbid) τη "πραγματική αξία του σχολείου και το ρόλο του στην κοινωνία". Θα έβγαιναν μάνες με παιδιά και θα φώναζαν "γιατί να τα ξέρουμε αυτά?"

Trending...

Νέα θέματα

Back