Δεν ξέρω αν οι Pink Floyd, οι Beatles, oi Jefferson Airplane, ο MIke Oldfield ή εκατοντάδες άλλοι, θα είχαν κάνει τη μουσική που έκαναν σε αλμπουμς όπως το Dark Side of the Moon, Meddle, White album κ.λπ. χωρίς την επίδραση των ναρκωτικών. Υποψιάζομαι βάσιμα πως όχι.
Η προσωπική μου εμπειρία, έχει να κάνει με το εξής: υπάρχει ένα σημείο ισσοροπίας ανάμεσα στο να είσαι σε ευεξία και στο να είσαι τύφλα (αν μιλήσουμε για αλκοόλ λόγου χάρη). Σαν το ρητό των αρχαίων ημών προγόνων που έλεγαν ότι "παν μέτρον άριστον".
Το σημείο λοιπόν, που είσαι στο τσακίρ και κεφάρεις - δεν έχει καμία σχέση με το να γίνεις τύφλα και να παραπατάς επί σκηνής. Στο σημείο αυτό λοιπόν, πιστεύω ότι ναι, είμαι πιο χαλαρός, ενδεχομένως πιο απελευθερωμένος στη σκηνή (λιγότερες αναστολές), δεν έχω άγχος, είμαι πιο χαρωπός ως προσωπικοτητα, γελάω πολύ, και πιο cool (με την έννοια ότι "στα αρχίδια μου"). Αυτό για μένα μπορεί να σημαίνει ότι έχω πιει δυο μπίρες ή τρεις. Όχι περισσότερο.
*Στις δυο μεγάλες μπίρες, ελέγχεσαι σοβαρά από τα αλκοτέστ πλέον. ?
Σημαντικό όμως είναι ότι αυτό ΔΕΝ αποτελεί κανόνα. Διότι ποικίλλει για κάθε άνθρωπο. Το αλκοόλ βγάζει τον πραγματικό εαυτό σου (όπως πολλά άλλα παραισθησιογόνα επίσης), τις φοβίες σου ενδεχομενα, τα κόμπλεξ σου κλπ.
Ετσι, κάποιος που πίνει μπορεί να γίνει αφόρητος μαλάκας, εριστικός, ή να σφιγμένος και επιθετικός -σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει σε άλλους ανθρώπους.
Και φυσικά, αυτό ισχύει και ειδικά σε ό,τι αφορά τη μουσική performance. Το αλκοόλ -ή όποια άλλη ουσία, ΔΕΝ σε κάνει καλύτερο μουσικό (παρά τα παραδείγματα των Pink Floyd και λοιπών που προανάφερα), αν δεν είσαι ΉΔΗ καλός μουσικός ή προσωπικότητα.
Θα έχετε διαπιστώσει ότι πολλοί όταν πίνουν γίνονται ελλεινοί, άλλοι όμως σε αγκαλιάζουν και αγαπούν όλο τον κόσμο. Το ίδιο ισχύει και με τη μουσική: αν δεν είσαι ήδη καλός μουσικός, να γνωρίζεις το υλικό σου και το όργανό που παίζεις, αν δεν έχεις δημιουργική φαντασία και κάποιες ποιότητες από μόνος σου σαν άνθρωπος και σαν μουσικός, καμία ουσία δεν θα στις βγάλει.
Συνεπώς, καλύτερα να μελετάει και να δημιουργεί κανείς, παρά να το τσούζει! Γίνε καλός και όλα τα άλλα έρχονται. Γνώμη μου.