Neural DSP Archetype: John Mayer X

Tώρα το αν αξίζει να δώσει κάποιος 200€ για το Mayer, είναι πολύ σχετικό ερώτημα. Εδώ υπάρχει κόσμος που επιμένει να δίνει έναν σκασμό λεφτά για boutique κλώνους tubescreamer & bluesbreaker...

Ισχύει. Και αυτά και αν έχουν ξεκινήσει να μην έχουν απολύτως κανένα νόημα με την υπάρχουσα τεχνολογία...

Ισχύει. Και αυτά και αν έχουν ξεκινήσει να μην έχουν απολύτως κανένα νόημα με την υπάρχουσα τεχνολογία...
Δεν είναι μόνο τα modellers και τα profilers που τα έχουν κάνει να χάσουν το νόημα, γιατί εκεί πες συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια: Είναι το ότι βρίσκεις πλέον σε παρόμοιες τιμές ολόκληρους λαμπάτους ενισχυτές στα μεταχειρισμένα. Επίσης, από το 2000 που ξεκίνησε η boutique φάση μέχρι σήμερα έχουν παραχθεί τόσα πολλά, που κανονικά θα έπρεπε πλέον να τα βρίσκεις στα πανέρια με το κιλό.

Ήδη ξεκίνησε η εκμετάλλευση των οικονομικών πόρων που προέκυψαν, με νέες επενδύσεις... 😅

Θέλω να κάνω μια διόρθωση, γιατί στο προηγούμενο post έπαιξα το Mayer με μια φθηνή Audient καρφί στο input. Με μια σοβαρή κάρτα κι ένα ακόμη πιο σοβαρό DI, το αποτέλεσμα ήταν πάρα πολύ καλύτερο. Στην κατηγορία plugin είναι από κορυφαία και σίγουρα είναι το κορυφαίο για edge of breakup ήχους με μονοπήνιους και Fender ενισχυτές.

Παρόλα αυτά δεν είμαι έτοιμος ακόμη να πουλήσω τον παλιό μου Super Reverb :)

Εγώ ένα πράγμα δεν καταλαβαίνω, και γιαυτό παρόλο που ο Mayer ειναι απο τους αγαπημένους μου σύγχρονους καλλιτέχνες δεν το έχω κατεβάσει ούτε ως demo ακόμα.

Μου προμοταρεις τρελά το γεγονός ότι για πρώτη φορά μπορείς να παίξεις ταυτόχρονα τρεις ενισχυτές μαζί και να αποκτήσεις το iconic wall of sound του John Mayer και μπλα μπλα μπλα μαρκετιστικοι όροι.

Τι διαφορά εχει αυτο από το να ανοίξω ένα χ plugin σε ενα κανάλι του Ableton, ενα αλλο σε ενα δεύτερο και ενα αλλο σε ενα τρίτο, και στην ουσία με αυτόν τον τρόπο να παίζω με 3 ενισχυτές ταυτοχρόνως;

Τι διαφορά εχει αυτο από το να ανοίξω ένα χ plugin σε ενα κανάλι του Ableton, ενα αλλο σε ενα δεύτερο και ενα αλλο σε ενα τρίτο, και στην ουσία με αυτόν τον τρόπο να παίζω με 3 ενισχυτές ταυτοχρόνως;

Αυτή η οθόνη στην οποία μπορείς να "ελέγξεις" και τους τρεις ενισχυτές ταυτόχρονα. Και η ποιότητα με την οποία έχουν γίνει capture οι συγκεκριμένοι ενισχυτές. Και η ποιότητα των FX. Και το gain staging που ακούει όσο καλά μπορεί μέχρι σήμερα να ακούσει ένα plugin.

Αυτή η οθόνη στην οποία μπορείς να "ελέγξεις" και τους τρεις ενισχυτές ταυτόχρονα. Και η ποιότητα με την οποία έχουν γίνει capture οι συγκεκριμένοι ενισχυτές. Και η ποιότητα των FX. Και το gain staging που ακούει όσο καλά μπορεί μέχρι σήμερα να ακούσει ένα plugin.

Ναι οκ αν θέλω να ακουστω ακριβώς όπως ο Mayer. Αλλα πχ εγώ που γράφω με Neural DSP Tone King Imperial δεξιά και Morgan Amp Suite αριστερά ακόμα δε βρίσκω το λόγο να πάρω ΚΑΙ αυτο το plugin

Προσωπικά, μετά από extensive testing όλη την trial περίοδο που το είχα, κατέληξα σε δύο συμπεράσματα:

1. Το Tone King Imperial MKII είναι γενικά καλύτερο. (για μένα και τη χρήση που κάνω εννοείται)

2. Το John Mayer X όπως και σχεδόν όλα τα guitar plug ins πάσχει σε έναν πολύ συγκεκριμένο τομέα και αυτός είναι η απόδοση των μπάσων χορδών (κυρίως Ε και Α) και ειδικά αν χρησιμοποιείται gauge πάνω από 010. Με άλλα λόγια, είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να ακουστούν σωστά, με τη λεπτομέρεια και την "χορδίλα" που μου δίνει ένας από τους ενισχυτές μου. Αντ' αυτού θα ακουστούν είτε εντελώς flat είτε fuzzy/distorted σα να παίζει κανείς με σπασμένο μεγάφωνο. Τουλάχιστον σε αυτό το πεδίο, το Tone King είναι σαφώς πειστικότερο.

3. Γενικό συμπέρασμα για plug ins: Το direct monitoring με ακουστικά είναι πολύ περιοριστικό. Τη φορά που δοκίμασα να δώσω από την έξοδο του audio interface μου το σήμα του Tone King σε καμπίνα ενισχυτή, ήχος που πήρα ήταν ευθέως και απολύτως συγκρίσιμος με καρφί σε φουλ λαμπάτο ενισχυτή.

Γενικό συμπέρασμα για plug ins: Το direct monitoring με ακουστικά είναι πολύ περιοριστικό. Τη φορά που δοκίμασα να δώσω από την έξοδο του audio interface μου το σήμα του Tone King σε καμπίνα ενισχυτή, ήχος που πήρα ήταν ευθέως και απολύτως συγκρίσιμος με καρφί σε φουλ λαμπάτο ενισχυτή.
Ναι ε; Εγώ το ειχα δοκιμάσει σε for loop απο combo και πήρα πολύ φύσημα

Εγώ το ειχα δοκιμάσει σε for loop απο combo και πήρα πολύ φύσημα
Κι εγώ στο FX loop Return το είχα συνδέσει. Είσαι σίγουρος ότι είχες απενεργοποιήσει την καμπίνα του plug in; Επίσης, μήπως είχες το input gain της κάρτας/plug in πολύ ψηλά;

Εντάξει, το Tone King Imperial είναι μηχανηματαρα, δεν το συζητώ καν. Εάν το πεις «πετάλι» μάλλον το μειώνεις. Βγάζει τρομερό ήχο πάντα και παντού, από τότε που το πρωτοάκουσα σε κάτι πρόχειρα βίντεο από την NAMM που παρουσιάστηκε.

Κι εγώ στο FX loop Return το είχα συνδέσει. Είσαι σίγουρος ότι είχες απενεργοποιήσει την καμπίνα του plug in; Επίσης, μήπως είχες το input gain της κάρτας/plug in πολύ ψηλά;
Άρα το είχες συνδέσει όχι απλά σε καμπίνα, αλλά και σε λαμπάτο power amp?

Εντάξει, το Tone King Imperial είναι μηχανηματαρα, δεν το συζητώ καν. Εάν το πεις «πετάλι» μάλλον το μειώνεις. Βγάζει τρομερό ήχο πάντα και παντού, από τότε που το πρωτοάκουσα σε κάτι πρόχειρα βίντεο από την NAMM που παρουσιάστηκε.
Το plugin της Neural DSP λέμε. Ο προενισχυτής ειναι όντως μηχανηματαρα

Νομίζω ήταν θεμα γείωσης. Θα το ξαναδοκιμάσω

Άρα το είχες συνδέσει όχι απλά σε καμπίνα, αλλά και σε λαμπάτο power amp
Ναι και έχεις δίκιο να πεις ότι ο παραγόμενος ήχος δεν ήταν σκέτο plug in.

Και συγκεκριμένα δεν ήταν σκέτο το plug-in σε ένα απο τα ποιο σημαντικά σημεία τα οποία ταλαιπωρούν τόσο τα software όσο και τα hardware modellers αλλά και τους solid state ενισχυτές πρωτύτερα: στα non-linearities που έχει ως σύστημα ένα λαμπάτο τελικό στάδιο με μετασχηματιστή εξόδου. ;)

Πολύ με αναπαυει αυτο το thread. Long live tube amps!

Δυστυχώς είναι αδύνατο, απ' όσο έχω καταλάβει, να συνδέσει κανείς audio interface out με καμπίνα απευθείας και χωρίς να παρεμβάλλεται κάποιος τελικός. Οπότε με το master volume του χρησιμοποιούμενου ενισχυτή χαμηλά, μάλλον μπορεί κανείς να ακούσει το plug in σε πραγματική καμπίνα, έστω προσεγγιστικά.

Δυστυχώς είναι αδύνατο, απ' όσο έχω καταλάβει, να συνδέσει κανείς audio interface out με καμπίνα απευθείας και χωρίς να παρεμβάλλεται κάποιος τελικός. Οπότε με το master volume του χρησιμοποιούμενου ενισχυτή χαμηλά, μάλλον μπορεί κανείς να ακούσει το plug in σε πραγματική καμπίνα, έστω προσεγγιστικά.

Φυσικά. Είναι ο ίδιος λόγος που δεν μπορείς να συνδέσεις παραδοσιακά passive hi-fi ηχεία κατευθείαν στην κάρτα ήχου. Χρειάζεσαι κάποιο ενισχυτή ή αυτο-ενισχυόμενα (active) ηχεία, όπως είναι σχεδόν όλα τα studio monitors.

Οπότε με το master volume του χρησιμοποιούμενου ενισχυτή χαμηλά, μάλλον μπορεί κανείς να ακούσει το plug in σε πραγματική καμπίνα, έστω προσεγγιστικά.
Με έναν linear solid state θα μπορούσες να ισχυριστείς ότι το μόνο που χρειάζεται το plugin είναι μια καμπίνα.

Με λάμπες + μετασχηματιστή + το impedance curve των μεγαφώνων, όλα δουλεύουν καλά.

Πολύ γνωστές μπάντες έκαναν καριέρα με solid state προενισχύσεις κοντά μισό αιώνα τώρα.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back