Neural DSP Archetype: John Mayer X

Και αυτό μου επιβεβαιώνει γιατί το Toneking δεν το χρησιμοποιώ τόσο όσο πίστευα/ήλπιζα, παρα μόνο κάποιους πιο dirty ήχους.

Το Tone King είναι η επιτομή του vintage voiced. Είναι "στριφνό", μπουστάρει ασύλληπτα τα μπάσα μόλις πειράξεις λίγο τo volume, εκεί που είναι πεντακάθαρο δεν είναι πολύ ωραίο αλλά έχει και κάτι sweet spots που το κάνουν μοναδικό. για μένα πάντα.

Σήμερα που είχα χρόνο έκατσα και το παραμετροποίησα αρκετά. Όπως πάντα πείραξα μικρόφωνα και θέσεις τους, eq, gain και volume ενισψχυτών κλπ. Ακολουθούν 2 κλιπς με τον two rock και τις δικές μου ρυθμίσεις. Από πετάλια χρησιμοποιώ το blues driver σε πολύ ήπιο drive στο πρώτο κλιπ και στο τέρμα στο δεύτερο. Επίσης έχω ανοίξει και το delay.

Edge of breakup:

Full Drive:

Το δοκίμασα κι εγώ.

Περίμενα περισσότερα με όλο αυτό το hype, οπότε ίσως γι αυτό απογοητεύτηκα. Για μένα είναι απλά ΟΚ για γρήγορες φάσεις να ξεμπερδεύει κάποιος σε μια πυκνή μίξη αν θέλει έναν ουδέτερο vintage Fender ήχο.

Στα μείον που βρήκα:
1. Υπερβολικά μπάσα (είναι φτιαγμένο μόνο για vintage single coils?)
2. Κουλό compression όσο και να καθαρίζεις τον ήχο
3. Reverb χωρίς το σωστό "σκάσιμο" .Έχω βρει πολύ καλύτερα spring reverb emulations σε άλλα plugins (Arturia).
4. Τα drives, ιδιαίτερα των ενισχυτών, έχουν ένα square wave fuzzάρισμα.

Για να είμαι δίκαιος, αυτή η κριτική είναι μετά από μια ημέρα παιξίματος και δεν αποκλείω προσπαθώντας να φτιάξει ένα τέτοιο plugin η Neural να έχει φτάσει σε μια υλοποίηση που είναι υπερβολικά ευαίσθητη στο input signal και να έχει ένα αρκετά μεγάλο learning curve για να φτάσει να ικανοποιεί.

Επίσης, εγώ έχω κι έναν vintage Super Reverb κι έναν Teisco Checkmate στο σαλόνι, οπότε η σύγκριση είναι άμεση και συντριπτική.

Παρόλα αυτά, ακόμη και συγκρίνοντας plugins, θα προτιμήσω πιθανότατα το Cory Wong σαν "go to" για καθαρά κι edge of breakup οταν βαριέμαι να στήσω μικρόφωνα.

ΥΓ: Υπάρχουν πεταλάκια εκεί έξω που με ένα ωραίο IR στην έξοδο, μπορούν να δώσουν απείρως πιο πειστικά αποτελέσματα για drive τύπου Dumble ή vintage Fender.

να έχει φτάσει σε μια υλοποίηση που είναι υπερβολικά ευαίσθητη στο input signal

Νομίζω ότι εδώ είναι το θέμα. Είναι το πρώτο Plugin της Neural που συναντώ το οποίο είναι ήδη σεταρισμένο για μηδενικό gain από το audio interface (αναλόγως και με το interface φυσικά) ενώ με το input του ίδιου του plugin στο μηδέν, το σήμα είναι ήδη αρκετά υψηλό με single coils. Επίσης απ' όσο είδα, τα περισσότερα presets έχουν χαμηλωμένο το output. Input 0 δηλαδή και output παντού μείον.

Στα άλλα δύο της Neural DSP που έχω, δεν είναι έτσι τα πράγματα. Τoυλάχιστον για το δικό μου setup, αν θέλω να έχω το gain της κάρτας στο μηδέν, πρέπει να ανεβάσω και το input και το output του plugin. Προφανώς η Neural εναρμονίστηκε με το θέμα που έγινε πριν κανά χρόνο όπου ό,τι κανάλι στο youtube υπάρχει σχετικό με plugins κιθάρας, έβγαλε "ρεπορτάζ" για το ότι η οδηγία "αυξάνουμε το gain της κάρτας μέχρι πριν τα κόκκινα" είναι λάθος.

Edit: Επίσης να προσθέσω ότι όσον αφορά τα μπάσα που αναφέρεις, τουλάχιστον με τον δικό μου εξοπλισμό, μου συνέβη να πάρω παραμόρφωση στα ακουστικά η οποία όμως δεν ήταν παρούσα στην ηχογράφηση. Αυτό μου συμβαίνει και με τα μπάσα του Tone King Imperial αλλά όχι τόσο έντονα και συχνά.

Last edited:
Νομίζω ότι εδώ είναι το θέμα. Είναι το πρώτο Plugin της Neural που συναντώ το οποίο είναι ήδη σεταρισμένο για μηδενικό gain από το audio interface (αναλόγως και με το interface φυσικά) ενώ με το input του ίδιου του plugin στο μηδέν, το σήμα είναι ήδη αρκετά υψηλό με single coils. Επίσης απ' όσο είδα, τα περισσότερα presets έχουν χαμηλωμένο το output. Input 0 δηλαδή και output παντού μείον.

Στα άλλα δύο της Neural DSP που έχω, δεν είναι έτσι τα πράγματα. Τoυλάχιστον για το δικό μου setup, αν θέλω να έχω το gain της κάρτας στο μηδέν, πρέπει να ανεβάσω και το input και το output του plugin. Προφανώς η Neural εναρμονίστηκε με το θέμα που έγινε πριν κανά χρόνο όπου ό,τι κανάλι στο youtube υπάρχει σχετικό με plugins κιθάρας, έβγαλε "ρεπορτάζ" για το ότι η οδηγία "αυξάνουμε το gain της κάρτας μέχρι πριν τα κόκκινα" είναι λάθος.

Edit: Επίσης να προσθέσω ότι όσον αφορά τα μπάσα που αναφέρεις, τουλάχιστον με τον δικό μου εξοπλισμό, μου συνέβη να πάρω παραμόρφωση στα ακουστικά η οποία όμως δεν ήταν παρούσα στην ηχογράφηση. Αυτό μου συμβαίνει και με τα μπάσα του Tone King Imperial αλλά όχι τόσο έντονα και συχνά.
Για το compression και το reverb του plugin πώς αισθάνεσαι;

Για το compression και το reverb του plugin πώς αισθάνεσαι;
Περί compression δεν έχω την εντύπωση που περιγράφεις. Τουλάχιστον όχι στα presets που έφτιαξα εγώ όπου ξεκίνησα από το 0 και χρησιμοποιώ έναν ενισχυτή ανά preset. Με το reverb δεν έχω ασχοληθεί καθόλου, θα επανέλθω.

Κάτι που δεν αναφέρθηκε επίσης είναι ότι ο Mayer παίζει με το booster πετάλι συνέχεια ανοικτό. Όλα τα δικά του presets τουλάχιστον, το έχουν ενεργοποιημένο. Εγώ το έκλεισα σε όλα τα δικά μου.

Καλημέρα και χρόνια πολλά στο forum.

Μετά από πολύ fine tuning που βρήκα το χρόνο να κάνω, παραθέτω clips των τριών ενισχυτών του plugin, σε ρυθμίσεις edge of breakup και με μόνο άλλο module ενεργοποιημένο το spring reverb. Εν ολίγοις, eq, compressors, πετάλια, είναι όλα κλειστά.

Dumble:

Two Rock:

Vibroverb (και όχι Vibroking που γράφω στα προηγούμενα):

Αν θέλετε πείτε πώς σας φαίνεται ο ήχος του plugin γενικά αλλά και αν έχετε προτίμηση σε κάποιον από τους τρεις ενισχυτές.

Δηλαδή πόσο δύσκολο είναι να φτιάξεις έναν τέτοιο ήχο σε μια καλή πεταλιερα?
Χωρίς ενισχυτή δηλαδή; Από την πεταλιέρα κατευθείαν σε PA/monitor με προσομοίωση καμπίνας; Αδύνατον.

Στα αυτιά μου
1) Dumble
2) Vibroverb
3) Two Rock

Και εκπλήσσομαι για αυτό

Γιατί?
Γιατί αυτα τα μηχανηματακια ειναι σούπερ κατάλληλα για να ακούγονται πειστικά μέσα στη μίξη ηχογραφημένα, αλλα όταν παίζεις ζωντανά θέλεις τουλάχιστον ένα ηχείο καμπίνας κιθάρας για να ακουστείς με τροπο πειστικό ως κιθαρίστας (αποφεύγω τεχνηέντως αναφορά σε λάμπες για να μη θεωρηθώ κολλημενος)

Γιατί?
Πρώτον: Γιατί δεν είναι αυτή η δουλειά μιας πεταλιέρας. Οι πεταλιέρες είναι προσανατολισμένες στο να παρέχουν εφέ σε έναν ήδη "χτισμένο" βασικό ήχο. Η φιλοσοφία είναι δηλαδή ότι έχεις ήδη έναν ενισχυτή και μεγάφωνο και πάνω σε αυτό θα κουμπώσεις μια πεταλιέρα.

Δεύτερον: Κάποια πιο εξελιγμένα μοντέλα, παρέχουν και τη δυνατότητα να σου φτιάξουν αυτόν τον βασικό ήχο ώστε να έχεις τη δυνατότητα να κουμπώνεις κατευθείαν πάνω σε μια κονσόλα/monitor όταν παίζεις ζωντανά. Να προσπερνάς δηλαδή το στάδιο ενισχυτής - μεγάφωνο - μικρόφωνο. Παρόλα αυτά το ενσωματωμένο software που ελέγχει αυτή τη λειτουργία δεν είναι σε καμία περίπτωση τόσο sophisticated όσο τα εξειδικευμένα plugins όπως αυτά της Neural DSP οπότε και ο παραγόμενος ήχος δεν είναι αυτού του επιπέδου, ούτε έχεις τις επιλογές που παρέχει ένα plugin. Δηλαδή ξαναγυρνάμε στο πρώτον: δεν είναι αυτή η βασική δουλειά τους.

Τρίτον: Υπάρχουν ήδη μηχανήματα. τύπου πεταλιέρας, που φέρουν ενσωματωμένα τέτοια plugins αλλά αυτά δεν είναι πεταλιέρες με την κλασική έννοια του όρου. Δηλαδή η δουλειά τους πλέον δεν είναι να σου δίνουν εφέ σε ήδη υπάρχοντα βασικό ήχο αλλά να σου δίνουν τον ήχο ενός ή πολλών plugins σε compact και μεταφερόμενη μορφή. Να μη χρειάζεται δηλαδή να κουβαλάς υπολογιστή και κάρτα ήχου εκεί που θα παίζεις. Δεδομένου όμως ότι αυτά τα μηχανήματα ενσωματώνουν την επεξεργαστική ισχύ ενός σύγχρονου υπολογιστή και ενός audio interface, η τιμή τους είναι πολλαπλάσια από αυτήν μιας κοινής πεταλιέρας με την κλασική έννοια.

@Jazzjoker με πολύ σεβασμό θα πω οτι το πιο πάνω post δεν ανήκει στο 2025 που ήδη αφήνουμε πίσω μας. Ακόμα και η χρήση της λέξης πεταλιέρα ειναι πολύ γενικη για να εκφρασει τις ειδικευμένες δυνατότητες συγχρονων multieffects ή capture / profile players που κανουν αυτό ακριβώς που κάνει και το plug in που συζητάμε. Και μιλαμε πια για price point εφάμιλο ή και χαμηλότερο του εν λογω plug in.

Ένα Tonex One των 150 ευρω το κανει. Ισως και ενα Valeton GP5, δεν το εχω δοκιμασει. Πόσο μαλλον ενα Quad Cortex ή ενα Helix Stadium.

Και εγώ αυτό πιστεύω ότι το Helix φτιάχνει άνετα τέτοιο ήχο.Παντως έχω παραγγείλει ήδη το valeton gp50 που από ότι είδα σε άλλο ποστ είναι αναβάθμιση το gp5 και παίρνει plug-ins. Δεν περιμένω να είναι helix αλλά μιλάμε για 120 ευρώ.Ηθελα λοιπόν να πω ότι αυτά τα plug-ins τύπου Mayer X είναι υπερεκτιμημενα και πολύ ακριβά για αυτό που κάνουν.

@Jazzjoker τωρα ακουσα τα clips. Εξαιρετικός ήχος και για εμένα η σειρά προτίμησης είναι:

1) Two Rock
2) Dumble
3) Vibroverb.

Όλοι ΠΑΡΑ πολύ καλοί και χρήσιμοι ήχοι, βεβαια.

@Jazzjoker με πολύ σεβασμό θα πω οτι το πιο πάνω post δεν ανήκει στο 2025 που ήδη αφήνουμε πίσω μας. Ακόμα και η χρήση της λέξης πεταλιέρα ειναι πολύ γενικη για να εκφρασει τις ειδικευμένες δυνατότητες συγχρονων multieffects ή capture / profile players που κανουν αυτό ακριβώς που κάνει και το plug in που συζητάμε

Συμφωνώ. Απλά επειδή ο Κβαντικός ανέφερε ειδικά τη λέξη "πεταλιέρα" αποφάσισα ότι έχει στο μυαλό του κάτι τύπου pedalboard multieffect και όχι οτιδήποτε έχει να κάνει με IRs, profilers κλπ.

Υπάρχει διαφορά μεταξύ ενός αλγοριθμικού plugin και ενός tone capture. Συνήθως το capture έχει by default το μειονέκτημα των έντονων στατικών resonances.

Κάποιος θα πει βέβαια ότι κι ένας αλγόριθμος που χρησιμοποιεί μαι IR καμπίνα στην έξοδό του ή ακόμη και μια ηχογράφηση ενισχυτή μπορεί να έχει στατικό resonance. Αλλά προσωπικά τα ακούω πολύ περισσότερο στα captures.

Tώρα το αν αξίζει να δώσει κάποιος 200€ για το Mayer, είναι πολύ σχετικό ερώτημα. Εδώ υπάρχει κόσμος που επιμένει να δίνει έναν σκασμό λεφτά για boutique κλώνους tubescreamer & bluesbreaker...

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back