Μουσικός αναλφαβητισμός...Βοήθεια!

takis είπε:
η δικη μου συμβουλη ειναι να αρχισεις με ενα "προχωρημενο" βιβλιο ΣΥΓΧΟΡΔΙΩΝ .Παιζοντας &...μαθαινοντας "περιεργες" συγχορδιες θα διαπιστωσεις οτι ξαφνικα και το lead παιξιμο σου θα "ανοιξει".. ;)
+1

Οι περιεργες συγχορδιες λεγονται..chord voicings και ειναι οτι καλυτερο να καθησεις και να ψαχτεις με πολλα τετοια απο τα να παζεις οτι παιζουμαι οι πιο πολλοι..τα ιδια και τα ιδια chords..καλο ειναι πολλα τετοια να τα γραφεις για να μην τα ξεχνας..

τωρα για βιβλια σου εδωσα ηδη:

musicians institute guitar soloing 1 by daniel gilbert and beth marlis

musicians institute guitar soloing 2 by daniel gilbert and beth marlis(advanced)

rhythm guitar the complete guide by bruce buckingham and eric pascal

artful arpeggios by don mock

harmony and theory by keith wyatt and carl schroeder

chord chemistry by ted greene

modern chord progressions by ted greene

music reading for guitar the complete method by david oakes(αυτο ειχα ξεχασει να στο γραψω)

και οπως σου ειπα ξεκινα πρωτα με τα παρακατω τα 4 ταυτοχρονα:

musicians institute guitar soloing 1

rhythm guitar the complete guide by bruce buckingham and eric pascal

harmony and theory by keith wyatt and carl schroeder

music reading for guitar the complete method

αυτα κανοντας απλα και μονο αυτα που λενε στα βιβλια θα σου φανουν πολλα ευκολα και ισως τα βαρεθεις..υπαρχουν καποιες πολυ καλες ασκησεις οι οποιες θα σε βοηθησουν παρα πολυ ετσι ωστε ολα αυτα που θα μαθαινεις να παιρνανε και στο παιξιμο σου.ιδιαιτερα το βιβλιο harmony and theory θα πρεπει να γινεται ετσι και οχι απλα να γραφεις τις ασκησεις σε χαρτι..

θα χρειαστει απαραιτητα για εμενα να εγκαταστησεις στο pc σου το band in a box 2007 γιατι ολες αυτες οι ασκησεις που σου λεω θα ειναι μαζι με αυτο...

τα υπολοιπα απο κοντα αυριο στα γιαννενα.. ;)
Καλα ρε τακη και μεις τι θα κανουμε, θα γινουμε... κλεφτες  ;D ;D ;D ;D

Το να είναι κάποιος μουσικός και να δυσκολεύεται να διαβάσει παρτιτούρα, είναι πρόβλημα δε πα να σαι ο Van Halen. Και δικαιολογίες του στυλ "παρα πολλοι τεραστιοι μουσικοι ΔΕΝ ξερουν" να λείπουν...
θα διαφωνησω ΚΑΘΕΤΑ μαζι σου (κι ας ειμαι...πτυχιουχος με τα ωδεια μου με τις..παρτες μου με τις αρμονιες μου με τα σεα μου και τα μεα μου... :) :)) ΠΡΟΒΛΗΜΑ δεν ειναι με ΚΑΜΜΙΑ κυβερνηση.

Το να ξερεις να διαβαζεις απλα σου δινει καποια φραγκα παραπανω αν εισαι session μουσικος (αν και εκει δεν χρησιμοποιουνται συνηθως παρτιτουρες αλλα "συστηματα" οδηγων...) και τιποτα παραπανω...

Εκτος βεβαια αν θες να παιξεις ΚΛΑΣΣΙΚΗ μουσικη...

Το ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ πραγμα που με νοιαζει σε εναν μουσικο ειναι αν ξερει η οχι να διαβαζει...

Καποιες βασικες γνωσεις θεωριας χρειαζονται αλλα δεν ειναι αναγκη να μπορεις να διαβαζεις για να εισαι καλος μουσικος.

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
χαχαχα...μην ανυσηχεις σακη,μακρια ειναι αυτος..προς γιαννενα μερια...χαχχαχα

ειδες ομως ακολουθω πιστα το μοναδικο και απιστευτα μεθοδικο προγραμμα σου...

ελπιζω τωρα που τελειωσα(χθες δωσαμε τον τελευταιο αγωνα),να ξεκινησουμε παλι αν δεις οτι προλαβαινεις..

γιατι τωρα εισαι και μουρη με το νεο cd και μπορει και να μην μας μιλας... ;D

Superfunk είπε:
Καποιες βασικες γνωσεις θεωριας χρειαζονται αλλα δεν ειναι αναγκη να μπορεις να διαβαζεις για να εισαι καλος μουσικος.
Είναι ανάγκη φίλε Superfunk επειδή η καλή μουσική (που θα σε κάνει καλό μουσικό όπως λές) είναι γραμμένη. Όχι σε οδηγούς για να παίζουμε στα πανηγύρια, αλλα σε παρτιτούρες. Και το ζητούμενο δεν είναι να παίξεις. Παίζεις και με ταμπλατούρα. Το ζητουμενο είναι να αναπτύξεις κάποιες γνώσεις έτσι ώστε να αντιλαμβάνεσαι το πώς είναι τί το γιατί έτσι κ όχι γιουβέτσι. Πώς αυτό ήρθε εκεί? Πώς κόλλησε αυτή η νότα με την προηγούμενη? Αυτη η συγχορδία με την άλλη? Πώς έγινε αυτή η μετατροπία? Όλα αυτά φαίνονται πολύ πιο άνετα σε μια παρτιτούρα, παρά σε ένα οδηγό ή σε μια ταμπλατούρα ή ακομη χειρότερα στο σκέτο μυαλό (εκτός αν είσαι ο mozart)

Δεν λέω ότι είναι ο μόνος δρόμος, αλλα είναι ο πιο σίγουρος ο πιο σύντομος και ο περπατημένος.

Οποτε θες τα λεμε ..

Παντως τα βιιβλια ειναι για να κοβεις λιγο δρομο αλλα και για να βρισκεις νεο υλικο για μελετη!

Οχι οτι δεν μπορεις και μονος σου να προχωρησεις ,απλα μπορει να σου παρει αιωνες..

Είναι ανάγκη φίλε Superfunk επειδή η καλή μουσική (που θα σε κάνει καλό μουσικό όπως λές) είναι γραμμένη.
ΩΩΩΩΩΠΑ.....μη τα πετας ετσι αυτα θα χτυπησει κανενας... ::)

Τι εννοεις "καλη" μουσικη...(αρχιζω και..ανατριχιαζω...) δηλ. τα blues,τα δημοτικα (ναι αυτα που παιζονται στα ωραιοτατα πανηγυρια..),το ροκ ,οι εθνικες μουσικες εκατονταδων λαων,η ηλεκτρονικη μουσικη και δεκαδες αλλα ειδη μουσικης που δεν ειναι "γραμμενες" ΔΕΝ ειναι καλες?Δεν σε κανουν καλυτερο "μουσικο" αν τις ακους?

Δεν το συνεχιζω γιατι βλεπω οτι εχεις την κλασσικη σνομπιστικη αντιμετωπιση (χωρις ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ να θελω να σε προσβαλω πιστεψε το) των "σπουδαγμενων" μουσικων που ΜΟΝΟ στην Ελλαδα την εχω..απαντησει...

Σταματαω λοιπον τη κουβεντα γιατι θα χαλασουμε τις καρδιες μας και ειναι κριμα..

Φιλικα παντα...

Οποτε θες τα λεμε ..Παντως τα βιιβλια ειναι για να κοβεις λιγο δρομο αλλα και για να βρισκεις νεο υλικο για μελετη!

Οχι οτι δεν μπορεις και μονος σου να προχωρησεις ,απλα μπορει να σου παρει αιωνες..

+1

Καταρχήν θέλω να σας ΥΠΕΡ-ευχαριστήσω όλους για τις κατευθύνσεις που μου δίνετε ;)

Νομίζω ότι ήδη από τις 2 πρώτες σελίδες με καλύψατε απόλυτα ;)

Θα προσπαθήσω να ψάξω τα βιβλία που μου προτείνετε και να επιλέξω αυτό που μου ταιριάζει περισσότερο.

Επειδή όμως το θέμα παίρνει άλλη τροπή (κλασικά...) και με αφορμή αυτό που έγραψε ο Trigga, αλλά και έμμεσα ο Superfunk, θα ήθελα να σας διευκρινήσω κάτι...

Ναι, ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ που είμαι μουσικά αναλφάβητος, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

ΟΜΩΣ...

Αυτό δε σημαίνει, ότι με πήρε από κάτω, νιώθω άχρηστος, κλπ κλπ...

Αντίθετα, έχω πολλή θετική διάθεση και όρεξη να ασχοληθώ με κάτι που τόσα χρόνια είχα παραμελήσει. Και θέλω να το κάνω όχι λόγω ντροπής, αλλά λόγω του ότι προσωπικά νιώθω την ανάγκη να το κάνω.

Εκ φύσεως είμαι άνθρωπος ο οποίος κυνηγάει τη γνώση.

Το ίδιο θελω να κάνω και τώρα, έστω και καθυστερημένα. ;)

Θεωρώ το να αναγνωρίζει κάποιος τις δυνάμεις, και κυρίως τις αδυναμίες του και να προσπαθεί να τις αντιμετωπίσει, ως θετική σκέψη και όχι ως μιζέριασμα. 8)

Νομίζω ότι ξέρω πού "με παίρνει" ως μουσικό και πού πρέπει να ...το βουλώνω... :-X

Επίσης να εξηγήσω ποιοι είναι οι στόχοι μου σε αυτή την προσπάθεια και ποιοι όχι:

1ος ΣΤΟΧΟΣ

Δεν με ενδιαφέρει, να γίνω σολίστ κλασσικής μουσικής και να διαβάζω τρελές παρτιτούρες πρίμα βίστα.

Με ενδιαφέρει όμως, να είμαι σε θέση να διαβάσω έναν απλό οδηγό κομματιού, ή να σημειώσω κάπου μια μουσική μου ιδέα.

Επομένως, χρειάζομαι μελέτη σε ρυθμικές αξίες, αλλά και notation....

2ος ΣΤΟΧΟΣ

Δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα το να απομνημονεύσω κλίμακες, και περίεργες συγχορδίες καθαρά μηχανικά και με μνημονικό μόνο τρόπο (κι αυτό βέβαια είναι χρήσιμο...), αλλά...

Με ενδιαφέρει να εμβαθύνω στη φιλοσοφία πίσω από όλα αυτά. Πώς και γιατί δημιουργήθηκαν όλα αυτά.

και έτσι να οδηγηθώ στον

3ο ΣΤΟΧΟ

Να κωδικοποιήσω δηλαδή, όλους αυτούς τους πρακτικούς κανόνες που έχω τόσα χρόνια φτιάξει στο μυαλό μου και να τους βάλω σε μια λογική.

Θέλω να ξέρω γιατί επιλέγω να παίξω αυτά που παίζω ή γιατί αποφεύγω να παίξω κάποια άλλα. Αυτό δηλαδή που κάνω τόσα χρόνια με το αυτί και την εμπειρία, να γίνει συνειδητή πράξη και όχι μόνο μηχανικά.

4ος ΣΤΟΧΟΣ (και απώτερος)

Να μελετήσω πιο σύνθετα πράγματα, και εν τέλει να ενοποιήσω όλες αυτές τις γνώσεις και να τις περάσω στο παίξιμό μου.

ΖΗΤΑΩ ΠΟΛΛΑ?  ;D ;D ;D

Αφήστε ρε παιδιά... κι εμείς που βγάλαμε φούγκες τι καταλάβαμε παραπανω δηλαδή; Εξηγούμε οτιδήποτε ακούμε και η ουσία έχει πάει περίπατο...

Μάθε βασική ΘΕΩΡΙΑ μόνο να διαβάζεις παρτιτούρα σχετικά εύκολα... Ξέχνα αρμονίες κλασσικές και τέτοια... Κάνε ένα ιδιαίτερο για 3 μήνες και είσαι ΟΚ!

τοτε Ηλια μου πρεπει να κανεις ΔΥΟ πραγματα ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ.

Να γραφτεις σε καποιο ωδειο και να κανεις μαθηματα ΘΕΩΡΙΑΣ και αργοτερα αν σε ενδιαφερει (εμενα μου αρεσε πολυ) να κανεις και μαθηματα αρμονιας.

Απο ΕΚΕΙ πρεπει να ξεκινησεις  ;)

edit...βλεπω οτι και ο tassos1978 τα ιδια πραγματα εγραψε ταυτοχρονα με εμενα...:)

οχι χρειαζεσαι ενα καλο δασκαλο με συστημα και γνωσεις που να εχει περασει και αυτος ολη την διαδικασια ετσι ωστε να σε διευκολυνει..

γιατι το βιβλιο δεν μπορει να προσαρμοστει πανω σου ενω αυτος αν ταιριαξετε μπορει

Μα εκεί ακριβώς είναι το θέμα.. ;)

Κανένας δεν αμφιβάλλει πως υπάρχουν πεφωτισμένες περιπτώσεις ανθρώπων που τα κατάφεραν χωρίς να έχουν θεωρητικό υπόβαθρο.Αυτό όμως σίγουρα δεν πρέπει να αποτελεί στοιχείο για να μην ασχολείται ένας μουσικός με την θεωρία της μουσικής.

Μπορεί να φαίνεται ακραίο αυτό που λέει ο Λάμπρος για τον van halen αλλά είναι σωστό.Φυσικά και το αν βγάζεις η δεν βγάζεις παραπάνω χρήματα ξέροντας θεωρία  ή αρμονία δεν είναι σοβαρός λόγος για να διαβάσεις.Η ευκολία του να παίξεις ένα σόλο κοιτώντας στην παρτιτούρα απ το να κάθεσαι να κοιτάς την ταμπ και να φαντάζεσαι τί είναι αυτό που ακούς (τρίηχο,2x16α 8ο,8ο 2x16α...),είναι αυτό που έχει σημασία. ;) :)

less 40 εμενα με προλαβε ο tassos.. :) :)

τα μεγαλα πνευματα συναντιονται.. :) :) :)

Αφήστε ρε παιδιά... κι εμείς που βγάλαμε φούγκες τι καταλάβαμε παραπανω δηλαδή;
εμενα παντως σε..ΚΑΚΟ μου εχει βγει γιατι οποτε κανενα φιλαρακι μου θελει να γραψει παρτες για τιποτα ...βιολια (μια και οι περισσοτεροι κλασσικοσπουδαγμενοι βιολιτζιδες ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να παιξουν ΧΩΡΙΣ παρτα ::) :)) με αγγαρευει να γραφω παρτιτουρες (και ποναει και το χερι μου.. :) :) :))

αφου εχω καταντησει να λεω οτι τα βιολια ειναι..πασε και δεν χρειαζονται σε ροκ ηχογραφησεις :) :) :) :) :)

Μα δεν διαφωνούμε Superfunk. Και η blues είναι γραμμένη και τα δημοτικά είναι γραμμένα. Δεν είναι μόνο η κλασσική γραμμένη. Φυσικά και δεν διδάσκονται μόνο απο το γραπτό, αλλα όπως είπα και πρίν μέσω της παρτιτούρας είναι πολύ πιο εύκολα τα πράγματα.

Πώς νομίζεις ότι θα κατανοήσεις το μπλούζ περισσότερο? Αν το δείς γραμμένο σε παρτιτούρα ή σε ταμπλατούρα? Δεν συζητάμε για το τί θα ακούς. Εννοείται ότι θα ακούς και θα ξανακούς το στύλ που θέλεις να ακολουθήσεις. Όταν όμως έρθει η ώρα να ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙΣ και να ΜΕΛΕΤΗΣΕΙΣ το τί άκουσες ο πιο εύκολος και γρήγορος δρόμος είναι το βιβλίο. Δόξα τω Θεω υπάρχουν πάρα πολλά βιβλία για όλα τα είδη της μουσικής. Το ότι αρκετοί έχουν καταγράψει την jazz και την Blues σε βιβλία και παρτιτούρες και το ότι αυτα τα στυλ μουσικής ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ πλέον δεν σε βάζει σε υποψίες ότι τα πάντα μπορούν να σερβιριστούν μέσω της παρτιτούρας και του βιβλίου?

Και μην νομίζεις ότι είμαι κλασσικούρας ή σπουδαγμένος και τα λέω αυτά. Σε πανυγήρια έχω παίξει μόνο. Όπως πάρα πολύ σωστά είπε ο less40 το βιβλίο είναι ο πιο σύντομος δρόμος. Αλλιώς θα ταλαιπωρηθείς άδικα (όπως την έχω πατήσει και εγώ) γι αυτό δεν προσπαθώ να προωθώ τη ....μοναξιά.

Είναι ωραία τα αλήτικα και οι βρωμιές (πιο ωραία απο τα καθαρά) αλλα άν - λέω ΑΝ - αποφασίσεις να ασχοληθείς πολύ σοβαρά και πέρα απο το "παίζω σε ένα γκρουπάκι" "γρατσουνάω λίγο την κιθάρα" "γράφω και 2 τραγουδάκια" ο δρόμος είναι ένας και μόνο ένας δυστυχώς.

Συγχαρητήρια elavd.

Ένας πολύ καλός μουσικός / κιθαρίστας σε στιγμές αυτογνωσίας και αυτοταπείνωσης.

Επειδή κι εγώ σε κάποια ηλικία κοντα στη δική σου είχα τα ίδια ερωτήματα έκανα ιδιαίτερα και τοποθέτησα πολλά πράγματα στη θέση τους. (Το θέμα είναι ότι τώρα δεν θυμάμαι που τα είχα βάλει...  :D )

lambrosgg εκτιμώ την μεγάλη σου και ανιδιοτελή διάθεση να βοηθάς πάντα.

Κάποιες φορές όμως όταν απαντά κάποιος που έχει τη ζωή σου όλη σε πείρα μόνο, διδάσκοντας και παίζοντας παπάδες, καλό είναι να ακούς κιόλας.

Δεν είναι δυνατόν να προτείνεις πχ. ένα βιβλίο που παίζεις μια ζωή... όταν είσαι 19!

Καλά θα έκανες να το προτείνεις αν δεν είχε προηγουμένως απαντήσει ο καταξιωμένος δάσκαλος και κιθαρίστας makam.

Μετά από αυτό νομίζω περισσεύει και πλεονάζει.

Γηράσκω αεί διδασκόμενος είναι μια καλή κουβέντα, πολύ χρήσιμη για όλους μας.

Φίλε elavd για να φτάσεις σε αυτά που ζητάς πρέπει πρώτα να περάσεις την αγγαρία. Δεν μπορείς να κατανοήσεις βαθύτερες δομές άν δεν έχεις κτήμα σου βασικά πράγματα όπως οι κλίμακες. Όπως στην ζωγραφική δέν γίνεται να ζωγραφίσεις ένα τοπίο αν δεν εξασκηθείς πρώτα με το βάζο και το τραπέζι, έτσι και στη μουσική δεν γίνεται να κάνεις το σύνθετο αν δεν έχεις κατανοήσει το απλό.

Και δεν πρέπει να ντρέπεσαι. Θα έπρεπε να ντρέπεσαι αν δεν έκανες την αναζήτηση που κάνεις τώρα. Αν επαναπαυόσουνα σε αυτά που ήδη ξέρεις και ακολουθούσες την κλασσική Ελληνική ιδεολογία του "Ωχαδερφισμού" η οποία λέει (κατα λέξη):

"Ωχ αδερφέ, δεν βαριέσαι τώρα που θα καθόμαστε να διαβάζουμε τώρα κλίμακες και παπαριές. Λές και ο Τσιτσάνης ήξερε μουσική και έγραψε αυτά που έγραψε"

Προσωπικά σε συγχαίρω που αποφάσισες να προχωρήσεις και που αναζητάς την γνώση και δεν εφησυχάζεσαι. Αυτό πάει τον άνθρωπο παρακάτω.

yameth είπε:
Συγχαρητήρια elavd.

Ένας πολύ καλός μουσικός / κιθαρίστας σε στιγμές αυτογνωσίας και αυτοταπείνωσης.

Επειδή κι εγώ σε κάποια ηλικία κοντα στη δική σου είχα τα ίδια ερωτήματα έκανα ιδιαίτερα και τοποθέτησα πολλά πράγματα στη θέση τους. (Το θέμα είναι ότι τώρα δεν θυμάμαι που τα είχα βάλει...  :D )

lambrosgg εκτιμώ την μεγάλη σου και ανιδιοτελή διάθεση να βοηθάς πάντα.

Κάποιες φορές όμως όταν απαντά κάποιος που έχει τη ζωή σου όλη σε πείρα μόνο, διδάσκοντας και παίζοντας παπάδες, καλό είναι να ακούς κιόλας.

Δεν είναι δυνατόν να προτείνεις πχ. ένα βιβλίο που παίζεις μια ζωή... όταν είσαι 19!

Καλά θα έκανες να το προτείνεις αν δεν είχε προηγουμένως απαντήσει ο καταξιωμένος δάσκαλος και κιθαρίστας makam.

Μετά από αυτό νομίζω περισσεύει και πλεονάζει.

Γηράσκω αεί διδασκόμενος είναι μια καλή κουβέντα, πολύ χρήσιμη για όλους μας.
Φίλε yameth το συγκεκριμένο βιβλίο (hindemith) θεωρείται ΤΟΡ στην Αμερική και το διδάσκει και εδώ ο Μιχάλης Τραυλός. Ελπίζω να κατάλαβες, τι εννοώ και να μην νομίζεις ότι τα βγάζω απο την κεφάλα μου τα βιβλία.  ;) Και δεν νομίζω ότι το να προτείνω ένα βιβλίο παραπάνω σημαίνει ότι έρχομαι σε αντίθεση σε αυτά που πρότεινε ο Makam. Με τον οποίο συμφωνήσαμε για τον Άτλα της μουσικής, το οποίο ήταν η πρώτη μου σκέψη απο την ώρα που είδα τον τίτλο του θέματος!    ;)

yameth είπε:
Επειδή κι εγώ σε κάποια ηλικία κοντα στη δική σου είχα τα ίδια ερωτήματα έκανα ιδιαίτερα και τοποθέτησα πολλά πράγματα στη θέση τους.
στην ουσια αυτο ειναι ακριβως το συναισθημα που νιωθεις αν μελετας σωστα και μεθοδικα..και το κυριοτερο με εναν ΚΑΛΟ δασκαλο...οσο προχωρας ειναι σαν να γινεται ανασυγκροτηση δισκου στο μυαλο σου...σου ανοιγονται αλλοι οριζοντες αλλα και το μυαλο....

και εχεις ακομα πιο πολυ ορεξη για μελετη ..και το συναισθημα αυτο ειναι φοβερο...

για ολα αυτα οφειλω πολλα στον less40! ;)

Οφείλω να πω ότι βρίσκομαι σε παρόμοια θέση με τον elavd. Παίζω-πρακτικά- 20 χρόνια και παρόλο που έχω κάνει (όταν ήμουν στην αρχή) ασκήσεις τεχνικής, ποτέ δεν έχω ασχοληθεί με το θεωρητικό μέρος της μουσικής-κιθαρολογίας.

Χωρίς να αισθάνομαι ότι με "πνίγει" η άγνοια, ομολογώ ότι θα ήθελα να ξέρω περισσότερα. Απλά μου είναι πολύ δύσκολο -τώρα πια- "να καθήσω σε θρανίο" με πρόγραμμα, συγκεκριμένες ώρες κλπ. Αν κάποια στιγμή βρεθεί κάποιος να μου τα εξηγήσει στο χαλαρό, θα είμαι όλος αυτιά. Ισως μετά, να καταλάβω περισσότερο την αξία αυτώ που δεν ξέρω τώρα.  :)

Trending...

Νέα θέματα

Back