Mελέτη του ΕΜΠ - Το τζάκι ακριβ&#97

Superfunk είπε:
οι...συγκατοικοι ειναι τοσο ΗΛΙΘΙΟΙ που πιστευουν οτι αναβοντας τα ’‘εϊρκοντισια‘‘  ειναι...φθηνοτερα....και ετσι δεν αναβουν τα καλοριφερ
Δεν είναι απλώς φτηνότερα, με inverter είναι το 1/4 της τιμής.

 
sfaku είπε:
Δεν είναι απλώς φτηνότερα, με inverter είναι το 1/4 της τιμής.
Αυτό είναι όντως αληθές. Το θέμα είναι ότι σαν αρχική επένδυση είναι αρκετά ακριβή η απόκτησή τους, όχι προκειμένου να καλύψεις ολόκληρο το σπίτι, αλλά ακόμα και 1-2 δωμάτια το πολύ.

 
Με έκπληξη άκουσα φίλο να μου λέει το καλοκαίρι πως, θερμαίνοντας το σπίτι του με inverter τον περασμένο χειμώνα, δεν είδε αισθητή διαφορά στους λογαριασμούς ΔΕΗ από τον προηγούμενο χρόνο που έκανε χρήση καλοριφέρ. Δυσκολεύομαι να το πιστέψω, πάντως πρέπει να είναι πράγματι πολύ σημαντική η οικονομία που προσφέρουν αυτά τα μηχανήματα.

Και οι τιμές τους έχουν πέσει αρκετά τελευταία

 
yameth είπε:
"Είναι ένα ακόμα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ, πως λόγω οικονομικών δυσκολιών επιλέξαμε την ακριβή λύση..." όπως λέει ένας φίλος;
Πιστεύεις οτί όλοι αυτοί που ανάβουν "τζάκια" (εδώ συμφωνώ με τον marathon,το πρόβλημα δεν είναι -τόσο- τα τζάκια,όσο οι κάθε λογής ξυλόσομπες και το κάθε αυτοσχέδιο μέσο καθώς και το ΤΙ "καίει" το κάθε μέσο) το έκαναν από...επιλογή και/ή περίμεναν τα σα'ί'νια του ΕΜΠ με τις...μελέτες τους για να κανουν τις...επιλογές τους; ::) Είναι πολύ τυχερός όποιος είναι σε θέση να κάνει επιλογές παντός είδους,αλλά μάλλον λίγοι το κατανοούν και το εκτιμούν αυτό το γεγονός.

Εξάλλου,είναι όντως προκλητικό και θρασύτατο να βγαίνουν τα άλλα τα σα'ί'νια και να λένε σε κάποιον που παγώνει -μην έχοντας ΚΑΜΜΙΑ απολύτως επιλογή- να μην ανάβει το "τζάκι" του.

Σε ότι αφορά την μελέτη του ΕΜΠ δεν θέλει και πολύ "νιονιό" για να καταλάβει κάποιος το -περίπου- αυταπόδεικτο της υποθέσεως.Και επίσης,δεν θέλει και πολύ "νιονιό" για να περιμένει κάποιος το επόμενο χρονικό διάστημα να σκαρφιστούν οτί μαλακία περνάει από το κεφάλι τους,προκειμένου να φοβίσουν όσους δεν έχουν... καμμία επιλογή.

 
Μερικές σκέψεις, ίσως αιρετικές αλλά ως αποτέλεσμα περισυλλογής  ;).

1. Τα ανοιχτά τζάκια πρέπει να θεωρηθούν είδος πολυτελείας και να καταλάβει ο κόσμος ότι δεν θερμαίνουν. (Να μην πω ότι πρέπει να απαγορευτούν περίπου όπως απαγορεύεται να καις σκουπίδια ή λάστιχα στην αυλή σου.)

2. Η ελεγχόμενη καύση ξύλου ή άλλου προϊόντος από φυτά (όπως π.χ. pellets) για θέρμανση είναι ο πιο άμεσος και φυσιολογικός τρόπος θέρμανσης. Σόμπες, κλειστά τζάκια (τα λεγόμενα "ενεργειακά") κλπ αν λειτουργούν σωστά θερμαίνουν οικονομικά και χωρίς να ρυπαίνουν. Πράγματι ρυπαίνουν περισσότερο από το πετρέλαιο αλλά η επίπτωση είναι τοπική (σε πυκνοκατοικημένες περιοχές) και όχι συνολική (αέρια θερμοκηπίου κλπ).  Περιορισμοί πρέπει να ισχύουν μόνο για τα αστικά κέντρα.

3. Η "ευγενής" ηλεκτρική ενέργεια μετατρέπεται σε θερμότητα με συντελεστή μετατροπής ίσο με τη μονάδα. Η σύγκριση της "απόδοσης" των διάφορων ηλεκτρικών στοιχείων σόμπες, αερόθερμα, υπέρυθρα στοιχεία κλπ έχει βάση μόνο στην κατανομή της θερμότητας μέσα στο χώρο και την προσλαμβανόμενη αίσθηση "ζέστης" η οποία μπορεί να προέρχεται από την άμεση θέρμανση του σώματός μας από πηγή που ακτινοβολεί. (Προσωπικά με ενοχλεί αφόρητα η θέρμανση από ακτινοβολία όταν κατευθύνεται στο πρόσωπό μου).

Με βάση τα παραπάνω, όταν το 2001 έχτισα ένα σπίτι στην Κρήτη (σχετικά ήπιος χειμώνας - λίγοι μήνες κρύο) επέλεξα ως μέθοδο θέρμανσης ένα κεντρικό "ενεργειακό" τζάκι και ηλεκτρικά σώματα με αντιστάσεις στα υπνοδωμάτια τα οποία τελικά μπαίνουν μόνο στα πολύ μεγάλα κρύα (αν κάποιες νύχτες η θερμοκρασία πλησιάζει το 0).

Το σπίτι έχει και 3 κλιματιστικά αλλά δεν χρησιμοποιούνται για θέρμανση.

Με λίγα λόγια λέω όχι στο πετρέλαιο για θέρμανση καθώς είναι μια ευγενής (και σε λίγο σπάνια) μορφή καυσίμου.

 
Καταλαβατε τωρα τι παιζει ε;

Μεχρι χθες ειχαν το προτερημα τα "μεγαλα τζακια", και τωρα που ο ελληνας βρηκε τις καλύτερες συνθήκες (που φροντισαν απλώχερα να μας προσφερουν οι "εργατοπατερες") και πεταμε και μια φλοκατη μπροστα στη φωτια και απλωνουμε και το "μωρό" απο πανω και ..... δεν μας αφηνουν να το ευχαριστηθούμε!!

:D

 
RayDTutto είπε:
Εγώ πάντως το βρίσκω άκρως γαϊδουριά εκ μέρους των Αρχών να έχουν πάει τους φορους για το πετρέλαιο στα ύψη και να σου λένε: "μην ανάβεις τζάκι". Εντάξει ρε μεγάλε, να πεθάνουμε κιόλας να μην ενοχλούμε.
Εχω λιωσει λαιμε  ;D
 
Επειδη το ετερον 1/3 (ειμαι τα διπλά της κιλα  ;D) εχει θεμα με το airco που βγαζει αερα, της πηρα ενα ελληνικο θερμοπομπο τεχνολογια micathermic  (δυο σκαλες 800W-1800W με ρυθμιζομενο θερμοστατη) με 63Ε και σκοτωνει λαιμε.

Το εχω σε 20 τμ στην μικρη σκαλα και το θερμοστατη στο 1/4 και πεταμε τις κουβερτες στον υπνο.

https://guaranty.skroutzstore.gr/p.Primo-KDY-DL200-C-MICA-HEATER-1800W.892149.html

Μονη πουστιτσα, οτι γραφει "Με κρεμάστρα για άπλωμα ρούχων" (η οποια βασικα ειναι χρησιμη για να ακουμπας στη σχαρα μεταλικο δοχειο με νερο για να μη ξεραινεται η ατμοσφαιρα) και μου ζητησαν +6 ευρω για να την παρω.

 
gdevelek είπε:
Με έκπληξη άκουσα φίλο να μου λέει το καλοκαίρι πως, θερμαίνοντας το σπίτι του με inverter τον περασμένο χειμώνα, δεν είδε αισθητή διαφορά στους λογαριασμούς ΔΕΗ από τον προηγούμενο χρόνο που έκανε χρήση καλοριφέρ. Δυσκολεύομαι να το πιστέψω, πάντως πρέπει να είναι πράγματι πολύ σημαντική η οικονομία που προσφέρουν αυτά τα μηχανήματα.
Έχω παρόμοια εμπειρία. Πέρσι την άνοιξη μου ήρθε ο εκκαθαριστικός λογαριασμός του χειμώνα και ήταν επιβαρυμένος γύρω στα 100-130 ευρώ. Κατά το σχετικό τετράμηνο ανοίγαμε το ηλεκτρικό σώμα 2-3 ώρες τη μέρα. Στα κρύα ανοίγαμε και τα δύο inverter.

Σε συνδυασμό με την κεντρική της πολυκατοικίας (αέριο) που άναβε για 3-4 ώρες το απόγευμα, με μέση επιβάρυνση 80-90/μήνα, το συνολικό κόστος θέρμανσης παρέμεινε σε πολύ χαμηλά επίπεδα και δεν κρυώσαμε καθόλου.

Φίλοι, πάλι, που έχουν μονοκατοικία στα Κιούρκα, πέρσι άλλαξαν κουφώματα (σημαντικότατο) και έβαλαν κλιματιστικά. Από τα 5.000-6.000 ευρώ  :o που έδωσαν πρόπερσι για πετρέλαιο, πέρσι έπεσαν κάτω από τα 1000 ευρώ σε ρεύμα.

 
Εγώ θα ομολογήσω ότι έκανα μετατροπή στο τζάκι για να ζεσταίνει τα σώματα. Πέρσι μου έφυγαν κοντά στα 4 χιλιάρικα για θέρμανση. Φέτος νομίζω ότι με ένα γέμισμα θα τον βγάλω τον μαριόλη τον χειμώνα.

 
atreu73 είπε:
Αυτά, αγαπητέ συνήγορε, για να φτάσουν στις δικές μας δύσβατες περιοχές θα πάρουν καμιά εκατονταετία.
Κάτι χάνεις κάτι κερδίζεις.....πάντα.

Ναι, είναι πολύ πιο "οικολογικό" από το πετρέλαιο, αλλά βγάζουμε τον καρκίνο από τα εργοστάσια....κυριολεκτικά.

Η τιμή της Τ/Θ, είναι πιο φθηνή φυσικά, περίπου το 80% της τιμής του πετρελαίου όταν ξεκίνησε (1993), αλλά δεν ακολούθησε τη φρενήρη αύξηση της τιμής του τελευταίου.

 
Η μελέτη πάντως είναι ενδιαφέρουσα και φαίνεται ότι δεν έγινε στο πόδι. Παρ' όλα αυτά υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες στις παραδοχές των κοστολογίων που δέχονται βελτίωση.

Σαν κάτοικος της ζώνης Γ (με βαρύ χειμώνα) χαίρομαι που έχω στο σπίτι μου θέρμανση δαπέδου με αντλία θερμότητας και για την οικονομία της σα σύστημα και για την ποιότητα της θέρμανσης.

 
Εδώ είναι το link για την εν λόγω εργασία:

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0265931X13002774

Κατέβασα το pdf και με μια γρήγορη ματιά το πρόβλημα φαίνεται να είναι στις στάχτες. (Και πάλι η ποσότητα Καισίου που ανιχνεύθηκε είναι λιγότερη από το μισό από αυτή που ορίζεται ως όριο αποδέσμευσης στον κανονισμό ακτινοπροστασίας).

Άλλο το "μπορώ να το μετρήσω / look what I did here" και άλλο το δημοσιογραφικό "Ίχνη Καισίου στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης".  ;)

 
harilatron είπε:
Άλλο το "μπορώ να το μετρήσω / look what I did here" και άλλο το δημοσιογραφικό "Ίχνη Καισίου στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης".  ;)
Προφανώς.

 

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top